LinuxQuestions.org
Help answer threads with 0 replies.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Debian
User Name
Password
Debian This forum is for the discussion of Debian Linux.

Notices


Closed Thread
  Search this Thread
Old 09-06-2005, 11:01 AM   #1
Jtrick
LQ Newbie
 
Registered: Jun 2004
Location: OH
Distribution: Debian currently
Posts: 20

Rep: Reputation: 0
Distorted colors in X


Hello,

I have installed Debian Sarge, 2.4.27-2-686 on a system with an ABit IS7-V2 motherboard. I am trying to configure X for use with a Chaintech Volari V3 AGP card and a Hyundai ImageQuest L70N monitor but am having problems in X with the colors. They are all distorted and reversed or flipped.

I have tried just about every configuration I can think of using the vesa driver at different resolutions. Vesa was the only one I could get to load a screen for. As a side note, the Debian logo and terminal text on startup in are crystal clear, but as soon as KDE or Gnome launch, all the colors are strange and everything's fuzzy and text is very difficult to read.

I can give more information if necessary, can anyone point me in the right direction here? I'm kind of new to this level of configuration and any assistance would be greatly appreciated. Some of the output of dmesg looks suspicious but I don't know what to do to fix it. I will post it in the next message if anyone is willing to give me a hand.

I did a search on Google and found some related items but I'm still not sure what steps to take to get the video to work right. I also looked through some information on XFree86 but it is just such a complex thing that I really don't even know where to start. I have posted on the hardware forum of this site but have gotten no response and I thought I would try here too. Am I asking in the right place?

jtrick

Last edited by Jtrick; 09-06-2005 at 11:08 AM.
 
Old 09-06-2005, 11:05 AM   #2
Jtrick
LQ Newbie
 
Registered: Jun 2004
Location: OH
Distribution: Debian currently
Posts: 20

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Here is the output of dmesg:

Linux version 2.4.27-2-686 (horms@tabatha.lab.ultramonkey.org) (gcc version 3.3.5 (Debian 1:3.3.5-12)) #1 Mon May 16 17:03:22 JST 2005
BIOS-provided physical RAM map:
BIOS-e820: 0000000000000000 - 000000000009f800 (usable)
BIOS-e820: 000000000009f800 - 00000000000a0000 (reserved)
BIOS-e820: 00000000000f0000 - 0000000000100000 (reserved)
BIOS-e820: 0000000000100000 - 000000001fff0000 (usable)
BIOS-e820: 000000001fff0000 - 000000001fff3000 (ACPI NVS)
BIOS-e820: 000000001fff3000 - 0000000020000000 (ACPI data)
BIOS-e820: 00000000fec00000 - 0000000100000000 (reserved)
0MB HIGHMEM available.
511MB LOWMEM available.
found SMP MP-table at 000f5b70
hm, page 000f5000 reserved twice.
hm, page 000f6000 reserved twice.
hm, page 000f0000 reserved twice.
hm, page 000f1000 reserved twice.
On node 0 totalpages: 131056
zone(0): 4096 pages.
zone(1): 126960 pages.
zone(2): 0 pages.
ACPI: RSDP (v000 IntelR ) @ 0x000f7700
ACPI: RSDT (v001 IntelR AWRDACPI 0x42302e31 AWRD 0x00000000) @ 0x1fff3000
ACPI: FADT (v001 IntelR AWRDACPI 0x42302e31 AWRD 0x00000000) @ 0x1fff3040
ACPI: MADT (v001 IntelR AWRDACPI 0x42302e31 AWRD 0x00000000) @ 0x1fff7280
ACPI: DSDT (v001 INTELR AWRDACPI 0x00001000 MSFT 0x0100000e) @ 0x00000000
ACPI: Local APIC address 0xfee00000
ACPI: LAPIC (acpi_id[0x00] lapic_id[0x00] enabled)
Processor #0 Unknown CPU [15:4] APIC version 20
ACPI: LAPIC (acpi_id[0x01] lapic_id[0x01] disabled)
ACPI: LAPIC_NMI (acpi_id[0x00] high edge lint[0x1])
ACPI: LAPIC_NMI (acpi_id[0x01] high edge lint[0x1])
Using ACPI for processor (LAPIC) configuration information
Intel MultiProcessor Specification v1.4
Virtual Wire compatibility mode.
OEM ID: OEM00000 Product ID: PROD00000000 APIC at: 0xFEE00000
I/O APIC #2 Version 17 at 0xFEC00000.
Enabling APIC mode: Flat. Using 1 I/O APICs
Processors: 1
Kernel command line: root=/dev/hda1 ro
Initializing CPU#0
Detected 3142.377 MHz processor.
Console: colour VGA+ 80x25
Calibrating delay loop... 6265.24 BogoMIPS
Memory: 511516k/524224k available (1197k kernel code, 12320k reserved, 452k data, 116k init, 0k highmem)
Dentry cache hash table entries: 65536 (order: 7, 524288 bytes)
Inode cache hash table entries: 32768 (order: 6, 262144 bytes)
Mount cache hash table entries: 512 (order: 0, 4096 bytes)
Buffer cache hash table entries: 32768 (order: 5, 131072 bytes)
Page-cache hash table entries: 131072 (order: 7, 524288 bytes)
CPU: Trace cache: 12K uops, L1 D cache: 16K
CPU: L2 cache: 256K
Intel machine check architecture supported.
Intel machine check reporting enabled on CPU#0.
CPU: After generic, caps: bfebfbff 00000000 00000000 00000000
CPU: Common caps: bfebfbff 00000000 00000000 00000000
CPU: Intel(R) Celeron(R) CPU 3.06GHz stepping 01
Enabling fast FPU save and restore... done.
Enabling unmasked SIMD FPU exception support... done.
Checking 'hlt' instruction... OK.
POSIX conformance testing by UNIFIX
enabled ExtINT on CPU#0
ESR value before enabling vector: 00000000
ESR value after enabling vector: 00000000
ENABLING IO-APIC IRQs
Setting 2 in the phys_id_present_map
...changing IO-APIC physical APIC ID to 2 ... ok.
init IO_APIC IRQs
IO-APIC (apicid-pin) 2-0, 2-3, 2-5, 2-10, 2-11, 2-12, 2-20, 2-21, 2-22 not connected.
..TIMER: vector=0x31 pin1=2 pin2=0
number of MP IRQ sources: 22.
number of IO-APIC #2 registers: 24.
testing the IO APIC.......................

IO APIC #2......
.... register #00: 02000000
....... : physical APIC id: 02
....... : Delivery Type: 0
....... : LTS : 0
.... register #01: 00178020
....... : max redirection entries: 0017
....... : PRQ implemented: 1
....... : IO APIC version: 0020
.... IRQ redirection table:
NR Log Phy Mask Trig IRR Pol Stat Dest Deli Vect:
00 000 00 1 0 0 0 0 0 0 00
01 001 01 0 0 0 0 0 1 1 39
02 001 01 0 0 0 0 0 1 1 31
03 000 00 1 0 0 0 0 0 0 00
04 001 01 0 0 0 0 0 1 1 41
05 000 00 1 0 0 0 0 0 0 00
06 001 01 0 0 0 0 0 1 1 49
07 001 01 0 0 0 0 0 1 1 51
08 001 01 0 0 0 0 0 1 1 59
09 001 01 0 0 0 0 0 1 1 61
0a 000 00 1 0 0 0 0 0 0 00
0b 000 00 1 0 0 0 0 0 0 00
0c 000 00 1 0 0 0 0 0 0 00
0d 001 01 0 0 0 0 0 1 1 69
0e 001 01 0 0 0 0 0 1 1 71
0f 001 01 0 0 0 0 0 1 1 79
10 001 01 1 1 0 1 0 1 1 81
11 001 01 1 1 0 1 0 1 1 89
12 001 01 1 1 0 1 0 1 1 91
13 001 01 1 1 0 1 0 1 1 99
14 000 00 1 0 0 0 0 0 0 00
15 000 00 1 0 0 0 0 0 0 00
16 000 00 1 0 0 0 0 0 0 00
17 001 01 1 1 0 1 0 1 1 A1
IRQ to pin mappings:
IRQ0 -> 0:2
IRQ1 -> 0:1
IRQ4 -> 0:4
IRQ6 -> 0:6
IRQ7 -> 0:7
IRQ8 -> 0:8
IRQ9 -> 0:9
IRQ13 -> 0:13
IRQ14 -> 0:14
IRQ15 -> 0:15
IRQ16 -> 0:16
IRQ17 -> 0:17
IRQ18 -> 0:18
IRQ19 -> 0:19
IRQ23 -> 0:23
.................................... done.
Using local APIC timer interrupts.
calibrating APIC timer ...
..... CPU clock speed is 3142.2904 MHz.
..... host bus clock speed is 136.6211 MHz.
cpu: 0, clocks: 1366211, slice: 683105
CPU0<T0:1366208,T1:683088,D:15,S:683105,C:1366211>
mtrr: v1.40 (20010327) Richard Gooch (rgooch@atnf.csiro.au)
mtrr: detected mtrr type: Intel
ACPI: Subsystem revision 20040326
ACPI: Interpreter disabled.
PCI: PCI BIOS revision 2.10 entry at 0xfba40, last bus=2
PCI: Using configuration type 1
PCI: Probing PCI hardware
PCI: ACPI tables contain no PCI IRQ routing entries
PCI: Probing PCI hardware (bus 00)
PCI: Ignoring BAR0-3 of IDE controller 00:1f.1
Transparent bridge - Intel Corp. 82801BA/CA/DB/EB PCI Bridge
PCI: Using IRQ router PIIX/ICH [8086/24d0] at 00:1f.0
PCI->APIC IRQ transform: (B0,I29,P0) -> 16
PCI->APIC IRQ transform: (B0,I29,P1) -> 19
PCI->APIC IRQ transform: (B0,I29,P2) -> 18
PCI->APIC IRQ transform: (B0,I29,P0) -> 16
PCI->APIC IRQ transform: (B0,I29,P3) -> 23
PCI->APIC IRQ transform: (B0,I31,P0) -> 18
PCI->APIC IRQ transform: (B0,I31,P0) -> 18
PCI->APIC IRQ transform: (B0,I31,P1) -> 17
PCI->APIC IRQ transform: (B0,I31,P1) -> 17
PCI->APIC IRQ transform: (B1,I0,P0) -> 16
PCI->APIC IRQ transform: (B2,I2,P0) -> 18
Linux NET4.0 for Linux 2.4
Based upon Swansea University Computer Society NET3.039
Initializing RT netlink socket
Starting kswapd
VFS: Disk quotas vdquot_6.5.1
devfs: v1.12c (20020818) Richard Gooch (rgooch@atnf.csiro.au)
devfs: boot_options: 0x0
Detected PS/2 Mouse Port.
pty: 256 Unix98 ptys configured
Serial driver version 5.05c (2001-07-08) with HUB-6 MANY_PORTS MULTIPORT SHARE_IRQ SERIAL_PCI enabled
ttyS00 at 0x03f8 (irq = 4) is a 16550A
COMX: driver version 0.85 (C) 1995-1999 ITConsult-Pro Co. <info@itc.hu>
RAMDISK driver initialized: 16 RAM disks of 8192K size 1024 blocksize
Initializing Cryptographic API
NET4: Linux TCP/IP 1.0 for NET4.0
IP: routing cache hash table of 4096 buckets, 32Kbytes
TCP: Hash tables configured (established 32768 bind 65536)
Linux IP multicast router 0.06 plus PIM-SM
RAMDISK: cramfs filesystem found at block 0
RAMDISK: Loading 4084 blocks [1 disk] into ram disk... |/-\|/-\|/-\|/-\|/-\|/-\|/
-\|/-\|/-\|/-\|/-\|/-\|/-\
|/-\|/-\|/-\|/-\|/-\|/-\|/
-\|/-\|/-\|/-\|/-\|/-\|/-\
|/-\|/-\|/-\|/-\|/-\|/-\|/
-\|/-\|/-\|/-\|/-\|/-\|/-\|
/-\|/-\|/-\|/-\|/-\|/-\|/-
\|/-\|/-\|/-\|/-\|/-\|/-\|
/-\|/-\|/-\|/-\|/-\|/-\|/
-\|/-\|/-\|/-\|/-\|/-\done.
Freeing initrd memory: 4084k freed
VFS: Mounted root (cramfs filesystem).
Freeing unused kernel memory: 116k freed
NET4: Unix domain sockets 1.0/SMP for Linux NET4.0.
Uniform Multi-Platform E-IDE driver Revision: 7.00beta4-2.4
ide: Assuming 33MHz system bus speed for PIO modes; override with idebus=xx
ide: late registration of driver.
ICH5: IDE controller at PCI slot 00:1f.1
ICH5: chipset revision 2
ICH5: not 100% native mode: will probe irqs later
ide0: BM-DMA at 0xf000-0xf007, BIOS settings: hdaio, hdbio
ide1: BM-DMA at 0xf008-0xf00f, BIOS settings: hdcio, hddio
ICH5-SATA: IDE controller at PCI slot 00:1f.2
ICH5-SATA: chipset revision 2
ICH5-SATA: 100% native mode on irq 18
ide2: BM-DMA at 0xd000-0xd007, BIOS settings: hdeio, hdfio
ide3: BM-DMA at 0xd008-0xd00f, BIOS settings: hdgio, hdhio
hda: Maxtor 6B160P0, ATA DISK drive
blk: queue e0829cc0, I/O limit 4095Mb (mask 0xffffffff)
hdc: TSSTcorpCD/DVDW TS-H552U, ATAPI CD/DVD-ROM drive
ide0 at 0x1f0-0x1f7,0x3f6 on irq 14
ide1 at 0x170-0x177,0x376 on irq 15
hda: attached ide-disk driver.
hda: 320173056 sectors (163929 MB) w/8192KiB Cache, CHS=19929/255/63, UDMA(100)
Partition check:
/dev/ide/host0/bus0/target0/lun0: p1 p2 < p5 >
Journalled Block Device driver loaded
kjournald starting. Commit interval 5 seconds
EXT3-fs: mounted filesystem with ordered data mode.
Adding Swap: 1542200k swap-space (priority -1)
EXT3 FS 2.4-0.9.19, 19 August 2002 on ide0(3,1), internal journal
Real Time Clock Driver v1.10f
hdc: attached ide-cdrom driver.
hdc: ATAPI 48X DVD-ROM DVD-R CD-R/RW drive, 2048kB Cache, UDMA(33)
Uniform CD-ROM driver Revision: 3.12
8139too Fast Ethernet driver 0.9.26
eth0: RealTek RTL8139 at 0xa000, 00:50:8d:73:bb:d2, IRQ 18
eth0: Identified 8139 chip type 'RTL-8100B/8139D'
SCSI subsystem driver Revision: 1.00
scsi0 : SCSI host adapter emulation for IDE ATAPI devices
Intel 810 + AC97 Audio, version 1.01, 17:06:52 May 16 2005
PCI: Setting latency timer of device 00:1f.5 to 64
i810: Intel ICH5 found at IO 0xdc00 and 0xd800, MEM 0xf8101000 and 0xf8102000, IRQ 17
i810: Intel ICH5 mmio at 0xe0969000 and 0xe096b000
i810_audio: Primary codec has ID 0
i810_audio: Audio Controller supports 6 channels.
i810_audio: Defaulting to base 2 channel mode.
i810_audio: Resetting connection 0
i810_audio: Connection 0 with codec id 0
ac97_codec: AC97 Audio codec, id: ALG128 (Unknown)
i810_audio: AC'97 codec 0 Unable to map surround DAC's (or DAC's not present), total channels = 2
usb.c: registered new driver usbdevfs
usb.c: registered new driver hub
usb-uhci.c: $Revision: 1.275 $ time 17:07:23 May 16 2005
usb-uhci.c: High bandwidth mode enabled
PCI: Setting latency timer of device 00:1d.0 to 64
usb-uhci.c: USB UHCI at I/O 0xbc00, IRQ 16
usb-uhci.c: Detected 2 ports
usb.c: new USB bus registered, assigned bus number 1
hub.c: USB hub found
hub.c: 2 ports detected
PCI: Setting latency timer of device 00:1d.1 to 64
usb-uhci.c: USB UHCI at I/O 0xb000, IRQ 19
usb-uhci.c: Detected 2 ports
usb.c: new USB bus registered, assigned bus number 2
hub.c: USB hub found
hub.c: 2 ports detected
PCI: Setting latency timer of device 00:1d.2 to 64
usb-uhci.c: USB UHCI at I/O 0xb400, IRQ 18
usb-uhci.c: Detected 2 ports
usb.c: new USB bus registered, assigned bus number 3
hub.c: USB hub found
hub.c: 2 ports detected
PCI: Setting latency timer of device 00:1d.3 to 64
usb-uhci.c: USB UHCI at I/O 0xb800, IRQ 16
usb-uhci.c: Detected 2 ports
usb.c: new USB bus registered, assigned bus number 4
hub.c: USB hub found
hub.c: 2 ports detected
usb-uhci.c: v1.275:USB Universal Host Controller Interface driver
hub.c: new USB device 00:1d.0-2, assigned address 2
usb.c: USB device 2 (vend/prod 0x62a/0x0) is not claimed by any active driver.
PCI: Setting latency timer of device 00:1d.7 to 64
ehci_hcd 00:1d.7: Intel Corp. 82801EB USB2
ehci_hcd 00:1d.7: irq 23, pci mem e098b000
usb.c: new USB bus registered, assigned bus number 5
ehci_hcd 00:1d.7: enabled 64bit PCI DMA
PCI: cache line size of 128 is not supported by device 00:1d.7
ehci_hcd 00:1d.7: USB 2.0 enabled, EHCI 1.00, driver 2003-Dec-29/2.4
usb.c: USB disconnect on device 00:1d.0-2 address 2
hub.c: USB hub found
hub.c: 8 ports detected
hub.c: new USB device 00:1d.0-2, assigned address 3
usb.c: USB device 3 (vend/prod 0x62a/0x0) is not claimed by any active driver.
8139cp: 10/100 PCI Ethernet driver v1.2 (Mar 22, 2004)
pci_hotplug: PCI Hot Plug PCI Core version: 0.5
shpchp: acpi_shpchprm:get_device PCI ROOT HID fail=0x1001
pci_hotplug: PCI Hot Plug PCI Core version: 0.5
pciehp: acpi_pciehprm:get_device PCI ROOT HID fail=0x1001
i810_rng: RNG not detected
hw_random: RNG not detected
uhci.c: USB Universal Host Controller Interface driver v1.1
usb.c: registered new driver hiddev
usb.c: registered new driver hid
input: USB HID v1.10 Mouse [062a:0000] on usb1:3.0
hid-core.c: v1.8.1 Andreas Gal, Vojtech Pavlik <vojtech@suse.cz>
hid-core.c: USB HID support drivers
mice: PS/2 mouse device common for all mice
eth0: link up, 100Mbps, full-duplex, lpa 0x45E1
apm: BIOS not found.

Last edited by Jtrick; 09-06-2005 at 11:09 AM.
 
Old 09-06-2005, 11:54 AM   #3
Jtrick
LQ Newbie
 
Registered: Jun 2004
Location: OH
Distribution: Debian currently
Posts: 20

Original Poster
Rep: Reputation: 0
# xvidtune returns the following:

Vendor: , Model:
Num hsync: 1, Num vsync: 1
hsync range 0: 30.00 - 65.00
vsync range 0: 50.00 - 75.00
Video are not settable on this chip
 
Old 09-06-2005, 02:05 PM   #4
XavierP
Moderator
 
Registered: Nov 2002
Location: Kent, England
Distribution: Debian Testing
Posts: 19,192
Blog Entries: 4

Rep: Reputation: 475Reputation: 475Reputation: 475Reputation: 475Reputation: 475
Please do not post the same thread in more than one forum. Picking the most relevant forum and posting it once there makes it easier for other members to help you and keeps the discussion all in one place.

http://www.linuxquestions.org/rules.php

Continue here.
 
  


Closed Thread


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Screen Distorted ZeroIdea Fedora 2 12-03-2005 06:55 AM
Distorted GUI Razholnikov Linux - Hardware 2 11-22-2005 06:52 AM
Distorted sound Thulemanden Linux - Software 4 10-28-2005 05:20 PM
Distorted fonts Maxicat Linux - Software 7 10-10-2004 02:53 PM
sound distorted flump Linux - Software 1 08-23-2003 09:09 AM

LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Debian

All times are GMT -5. The time now is 01:44 AM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration