LinuxQuestions.org
Review your favorite Linux distribution.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Debian
User Name
Password
Debian This forum is for the discussion of Debian Linux.

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 03-18-2011, 12:26 PM   #1
kdelover
Member
 
Registered: Aug 2009
Posts: 311

Rep: Reputation: 36
Debian Hard disk dont get detected


Hi,

I am trying a network install of debian 6.0 by dumping the contents of a DVD onto my local http server.

For some reason the Western Digital 80 GB pata HDD doesn't get detected when i click on 'detect disk',i even tried with a SATA,no luck.

Any help will be appreciated.

Thanks!
 
Old 03-18-2011, 12:43 PM   #2
pljvaldez
LQ Guru
 
Registered: Dec 2005
Location: Somewhere on the String
Distribution: Debian Wheezy (x86)
Posts: 6,094

Rep: Reputation: 272Reputation: 272Reputation: 272
What motherboard? It may be that you need to use non-free firmware during the install for the disk controller.
 
Old 03-18-2011, 01:03 PM   #3
kdelover
Member
 
Registered: Aug 2009
Posts: 311

Original Poster
Rep: Reputation: 36
hi,you are right.I downloaded the nonfree drivers from and extracted all the debs to my thumbdrive and it worked.

I think the initrd.gz file in netboot image doesn't contain any IDE or SATA drivers.

I was wondering shouldn't the debian-installer pickup the initrd.gz file from my DVD,why does it have it have to pick it up from the netboot image.
 
Old 03-18-2011, 01:11 PM   #4
pljvaldez
LQ Guru
 
Registered: Dec 2005
Location: Somewhere on the String
Distribution: Debian Wheezy (x86)
Posts: 6,094

Rep: Reputation: 272Reputation: 272Reputation: 272
I suspect that the issue is related to your specific motherboard. The chipset on the motherboard probably falls under the Debian "non-free" guidelines. They don't include those kernel modules by default from Squeeze on. You have to download them separately.

Just out of curiosity, what chipset is on your motherboard?
 
Old 03-18-2011, 01:16 PM   #5
EDDY1
LQ Addict
 
Registered: Mar 2010
Location: Oakland,Ca
Distribution: wins7, Debian wheezy
Posts: 6,838

Rep: Reputation: 649Reputation: 649Reputation: 649Reputation: 649Reputation: 649Reputation: 649
I think you needed to select them from load installer components.
 
Old 03-18-2011, 01:52 PM   #6
kdelover
Member
 
Registered: Aug 2009
Posts: 311

Original Poster
Rep: Reputation: 36
@pljvaldez - my motherboard is intel DG31PR with core2duo proc

If i make a new initrd.gz file with the non-free drivers in it,where do i put it?Into the DVD repository i.e /var/www/debian/install.amd/ or into the netboot image :-?

@EDDY- I tried selecting everything from the load isntaller components,but it didnt work.

Last edited by kdelover; 03-18-2011 at 01:55 PM.
 
Old 03-22-2011, 01:27 PM   #7
pljvaldez
LQ Guru
 
Registered: Dec 2005
Location: Somewhere on the String
Distribution: Debian Wheezy (x86)
Posts: 6,094

Rep: Reputation: 272Reputation: 272Reputation: 272
http://wiki.debian.org/DebianInstaller/NetbootFirmware

Or just download a netboot image that already has the non-free firmware.
 
Old 03-23-2011, 10:17 AM   #8
kdelover
Member
 
Registered: Aug 2009
Posts: 311

Original Poster
Rep: Reputation: 36
Hi,

I made a custom initrd.gz file which solved the problem,and also if i used a business CD,the HDD and ethernet cards gets detected,but not when i use a netboot cd ( which is 16mb).

Strangely,everything goes fine with my network installation until the moment when grub-pc fails to install ,i don't know why the grub fails even after using the DVD as my repository,may be i'll figure it out this weekend.

---------- Post added 03-23-11 at 11:17 AM ----------

Hi,

I made a custom initrd.gz file which solved the problem,and also if i used a business CD,the HDD and ethernet cards gets detected,but not when i use a netboot cd ( which is 16mb).

Strangely,everything goes fine with my network installation until the moment when grub-pc fails to install ,i don't know why the grub fails even after using the DVD as my repository,may be i'll figure it out this weekend.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
[SOLVED] CD-ROM not detected, then hard disk not detected helpless-new-fulla Linux - Newbie 4 06-28-2010 01:39 AM
USB hard disk not detected drhadidy Linux - Hardware 3 09-16-2007 08:20 PM
USB hard disk not detected drhadidy Mandriva 1 09-15-2007 07:41 AM
Installation problem: hard disk not detected juanma-lopez SUSE / openSUSE 0 01-13-2005 02:19 AM

LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Debian

All times are GMT -5. The time now is 06:00 AM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration