LinuxQuestions.org
Share your knowledge at the LQ Wiki.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > antiX / MX Linux
User Name
Password
antiX / MX Linux This forum is for the discussion of antiX and MX Linux.

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 04-23-2020, 04:43 PM   #1
beachboy2
Senior Member
 
Registered: Jan 2007
Location: Wild West Wales, UK
Distribution: Linux Mint 19.2 MATE, MX-19, antiX, Manjaro
Posts: 2,881
Blog Entries: 16

Rep: Reputation: 1069Reputation: 1069Reputation: 1069Reputation: 1069Reputation: 1069Reputation: 1069Reputation: 1069Reputation: 1069
Mouse pointer disappears during installation of antiX 19.2


I have made another attempt to install antiX (this time with version 19.2) on my Samsung N220 netbook with 2GB of RAM.

Previously I tried to install version 17.4, here:
https://www.linuxquestions.org/quest...-a-4175656398/

I get so far with the installation (mouse works) and then the usb wired mouse (and touchpad) cease to function. The mouse pointer just disappears.

I then have no functioning mouse or touchpad to allow me to partition the drive or do anything else with the installation.

As before with 17.4, I changed the language option via F2 from US to UK and this time the mouse worked initially.
However, at the next page of the installer the mouse disappeared again.

antiX is normally so straightforward and reliable.

Any suggestions?

Is there anything I can use from the various F options at the very beginning?

Last edited by beachboy2; 04-24-2020 at 03:15 AM.
 
Old 04-24-2020, 07:00 AM   #2
anticapitalista
antiX
 
Registered: May 2005
Location: Greece
Distribution: antiX using herbstluftwm, fluxbox, IceWM and jwm.
Posts: 498

Rep: Reputation: 153Reputation: 153
Can you try another mouse and/or usb port?
 
Old 04-24-2020, 10:11 AM   #3
beachboy2
Senior Member
 
Registered: Jan 2007
Location: Wild West Wales, UK
Distribution: Linux Mint 19.2 MATE, MX-19, antiX, Manjaro
Posts: 2,881

Original Poster
Blog Entries: 16

Rep: Reputation: 1069Reputation: 1069Reputation: 1069Reputation: 1069Reputation: 1069Reputation: 1069Reputation: 1069Reputation: 1069
anticapitalista,

A different wired mouse and a different usb port makes no difference at all.

The mouse works initially, then as soon as the antiX installer screen comes up, bang goes the mouse pointer.

I had the same problem with antiX 17.4, so I installed MX Linux instead which was faultless.

This netbook has had an earlier version of antiX on it and that was fine.

It is very puzzling.

I may just stick with MX and forget about antiX for now.
 
Old 04-24-2020, 01:08 PM   #4
anticapitalista
antiX
 
Registered: May 2005
Location: Greece
Distribution: antiX using herbstluftwm, fluxbox, IceWM and jwm.
Posts: 498

Rep: Reputation: 153Reputation: 153
Weird indeed since antiX uses the exact same installer as MX.

If you don't mind, helping us to trace the issue would be very useful.

Does this only happen when you open the installer? Does it matter which window manager is used? (F6 at boot menu gives various options). What about different theme? (via lxappearance)
If you run antiX live for a while and open a few apps, type some stuff in leafpad etc before launching the installer, is there any issue with the mouse?

Thanks for any input to help us find out why this is happening.

Last edited by anticapitalista; 04-24-2020 at 01:11 PM.
 
Old 04-24-2020, 01:21 PM   #5
beachboy2
Senior Member
 
Registered: Jan 2007
Location: Wild West Wales, UK
Distribution: Linux Mint 19.2 MATE, MX-19, antiX, Manjaro
Posts: 2,881

Original Poster
Blog Entries: 16

Rep: Reputation: 1069Reputation: 1069Reputation: 1069Reputation: 1069Reputation: 1069Reputation: 1069Reputation: 1069Reputation: 1069
anticapitalista,

Prior to opening the installer the mouse is working perfectly.

Shortly afterwards there is no mouse pointer.

I will have a look at this tomorrow and try to make a few notes about various settings.

Thanks for your help.
 
Old 04-24-2020, 04:20 PM   #6
beachboy2
Senior Member
 
Registered: Jan 2007
Location: Wild West Wales, UK
Distribution: Linux Mint 19.2 MATE, MX-19, antiX, Manjaro
Posts: 2,881

Original Poster
Blog Entries: 16

Rep: Reputation: 1069Reputation: 1069Reputation: 1069Reputation: 1069Reputation: 1069Reputation: 1069Reputation: 1069Reputation: 1069
anticapitalista,

Settings are:

Boot Options: quietsplasht disable=lxF

F2 Eng US (I decided to leave this alone. I would normally use Eng UK)
F4 Options none
F6 rox-icewm

Mouse is working fine just after the Installer screen is displayed (see attached screenshot-1. This is from a video tutorial on 19.1, so it looks slightly different from 19.2).
This is as far as I get because within a few seconds, before I even manage to click on Menu to look for leafpad, the mouse pointer disappears.

Previously I did reach the next screen (see screenshot-2) and then the mouse pointer disappeared.

It is really strange because I have had an earlier version (prior to version 17.4) of antiX running perfectly on this Samsung N220 netbook.

I was just going to give antiX 19.2 a try just to see how it compared to MX-19.

Please donít waste your time on searching for a solution because I am really happy with MX Linux.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	screenshot-1.jpg
Views:	4
Size:	68.8 KB
ID:	33076   Click image for larger version

Name:	screenshot-2.jpg
Views:	4
Size:	69.3 KB
ID:	33077  
 
Old 04-25-2020, 01:46 AM   #7
rokytnji
LQ Veteran
 
Registered: Mar 2008
Location: Waaaaay out West Texas
Distribution: AntiX 19
Posts: 6,066
Blog Entries: 21

Rep: Reputation: 3034Reputation: 3034Reputation: 3034Reputation: 3034Reputation: 3034Reputation: 3034Reputation: 3034Reputation: 3034Reputation: 3034Reputation: 3034Reputation: 3034
Sorry beachboy. I don';t have a clue. Strange issue indeed. Since MX works out . Plus anti mentioned same installer. All I can figure/shady tree guess from my shop computer tonight while drinking red stripe lager is kernel difference that somehow heats up touchpad or mouse on your end.

Since MX works out. Cool Beans.

Coasting on a sore body tonight busting butt on a carport build outside of my shop, while social distancing < construction by lonesome >
 
Old 04-25-2020, 02:53 AM   #8
beachboy2
Senior Member
 
Registered: Jan 2007
Location: Wild West Wales, UK
Distribution: Linux Mint 19.2 MATE, MX-19, antiX, Manjaro
Posts: 2,881

Original Poster
Blog Entries: 16

Rep: Reputation: 1069Reputation: 1069Reputation: 1069Reputation: 1069Reputation: 1069Reputation: 1069Reputation: 1069Reputation: 1069
rokytnji,

Thanks anyway.

I hope the Red Stripe soothed your aching limbs!

@anticapitalista

I think I will just have to mark this as SOLVED, even though it isn't really.

I don't suppose there are an awful lot of netbooks around now. They were all the rage a few years ago.

My Samsung N220 was purchased in almost new condition after a bereavement. It has had little use since and still looks immaculate.

Thumbs up for MX on any machine!

Last edited by beachboy2; 04-25-2020 at 02:55 AM.
 
Old 04-26-2020, 11:50 AM   #9
anticapitalista
antiX
 
Registered: May 2005
Location: Greece
Distribution: antiX using herbstluftwm, fluxbox, IceWM and jwm.
Posts: 498

Rep: Reputation: 153Reputation: 153
If you feel like helping us out, could you try antiX-19.2_4.19 kernel version (not the runit version).


https://sourceforge.net/projects/ant...9/4.19_kernel/
 
1 members found this post helpful.
Old 04-26-2020, 02:19 PM   #10
beachboy2
Senior Member
 
Registered: Jan 2007
Location: Wild West Wales, UK
Distribution: Linux Mint 19.2 MATE, MX-19, antiX, Manjaro
Posts: 2,881

Original Poster
Blog Entries: 16

Rep: Reputation: 1069Reputation: 1069Reputation: 1069Reputation: 1069Reputation: 1069Reputation: 1069Reputation: 1069Reputation: 1069
anticapitalista,

Hooray! Success at last.

I used the antiX-19.2-4.19_kernel_x64-full.iso from the link you supplied and my mouse was rock-solid stable.

Is this antiX version using a different kernel from the previous runit one?

Can you explain why I had the problem with one and not the other?

Now I really can mark this as [PROPERLY SOLVED].

Many thanks for your help.

Last edited by beachboy2; 04-26-2020 at 04:25 PM.
 
Old 04-26-2020, 04:02 PM   #11
anticapitalista
antiX
 
Registered: May 2005
Location: Greece
Distribution: antiX using herbstluftwm, fluxbox, IceWM and jwm.
Posts: 498

Rep: Reputation: 153Reputation: 153
This version uses a newer kernel (4.19), whereas the 'standard' version (with or without runit) uses an older 4.9 kernel.(BTW antiX-17.4.1 also uses a 4.9 kernel)
We stuck with the 4.9 kernel since there were reports of the newer 4.19 one not working well on old hardware (antiX is primarily aimed at rescuing old hardware).

So glad it is working - thanks for helping us get to the bottom of the problem (ie kernel issue).
 
Old 04-26-2020, 04:21 PM   #12
beachboy2
Senior Member
 
Registered: Jan 2007
Location: Wild West Wales, UK
Distribution: Linux Mint 19.2 MATE, MX-19, antiX, Manjaro
Posts: 2,881

Original Poster
Blog Entries: 16

Rep: Reputation: 1069Reputation: 1069Reputation: 1069Reputation: 1069Reputation: 1069Reputation: 1069Reputation: 1069Reputation: 1069
anticapitalista,

Quote:
Originally Posted by anticapitalista View Post
So glad it is working - thanks for helping us get to the bottom of the problem (ie kernel issue).
I am only too pleased to assist.

Thanks for supplying a solution to my problem.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
mouse pointer disappears with fedora 8 when login screen come coolnavin1 Linux - Newbie 4 05-18-2008 04:04 AM
Mouse pointer disappears while hovering over some applications crosseyedalien Linux - Desktop 2 12-15-2007 10:30 PM
After idle in X windows mouse pointer disappears beserkjay Slackware 1 06-30-2006 11:42 PM
Mouse Pointer Disappears tmhartsr Linux - Hardware 1 06-22-2006 09:43 PM
strange little thing appears and stays where mouse pointer disappears cvanderpoll Linux - Laptop and Netbook 2 10-26-2004 10:46 AM

LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > antiX / MX Linux

All times are GMT -5. The time now is 06:07 AM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration