LinuxQuestions.org
Support LQ: Use code LQ3 and save $3 on Domain Registration
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Other *NIX Forums > AIX
User Name
Password
AIX This forum is for the discussion of IBM AIX.
eserver and other IBM related questions are also on topic.

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 11-16-2012, 01:29 PM   #1
Batmensch
LQ Newbie
 
Registered: Nov 2012
Posts: 2

Rep: Reputation: Disabled
AIX 5.3a won't authenticate my users from a Linux-based NIS server


We have an AIX 5.3a installation running on our AS/400. Our NIS servers is a Linux CentOS 6.x server. The AIX seems to be reading the NIS maps properly, ypcat on the password file works fine. However, the machine will not allow NIS users to log in. When we try, we get log messages like this:

Nov 16 08:55:33 alaix53a auth|security:info sshd[323708]: Failed password for testman from 172.25.13.17 port 42466 ssh2
Nov 16 08:55:33 alaix53a auth|security:info syslog: ssh: failed login attempt for testman from willow.hq.aldon.com

Not very helpful.

An lsuser of the above reveals the following (in part):Testman
login=true
su=true
rlogin=true
daemon=true
admin=false
sugroups=ALL
admgroups=
tpath=nosak
ttys=ALL
expires=0
auth1=SYSTEM
auth2=NONE
umask=22
registry=NIS
SYSTEM=compat

This user is only in NIS, it has not been set up locally, but it seems to have the proper permissions to log in. It does have a home directory available, and simply su'ing to the user works fine.

any ideas?
 
Old 11-16-2012, 01:44 PM   #2
Batmensch
LQ Newbie
 
Registered: Nov 2012
Posts: 2

Original Poster
Rep: Reputation: Disabled
it's because we're using shadow; can we get AIX to use it?

OK, the problem seems to be that the passwords are in a shadow file and not in the NIS passwd file. Is there a way to get AIX to use the shadow file?
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
[SOLVED] Any luck getting AIX (5.3 / TL9 / SP2) or higher to authenticate users to AD 2k8? DennisC31 AIX 2 09-01-2010 02:02 PM
Setting up a linux server to authenticate windows users alan.me Linux - Networking 3 01-17-2007 06:05 PM
authenticate samba users using the NIS manojthakkar Linux - Networking 1 07-25-2005 07:48 PM
authenticate samba users using the NIS manojthakkar Linux - General 1 02-02-2004 02:25 PM
authenticate samba users using the NIS manojthakkar Linux - Newbie 1 02-02-2004 11:45 AM


All times are GMT -5. The time now is 03:32 AM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration