LinuxQuestions.org
Visit the LQ Articles and Editorials section
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Ubuntu
User Name
Password
Ubuntu This forum is for the discussion of Ubuntu Linux.

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 04-25-2010, 09:34 PM   #1
ZeroClass
LQ Newbie
 
Registered: Mar 2010
Posts: 12

Rep: Reputation: 0
no sound using IDT HDA on-board sound in ubuntu 9.10


My computer is running Ubuntu 9.10 and I have absolutely NO SOUND on my IDT High Definition Audio on-board sound. My motherboard model is a740gm-m. The output I get from "cat /proc/asound/card0/codec#* | grep Codec" is this:
Code:
Codec: SigmaTel ID 7682
please help asap!

I think I'm using ALSA right now, not sure 100%, is there a command that will tell me?

EDIT:
Apparently over 80 people have viewed this thread. If you know how to fix this but don't have an account here, please email me at zatacorothx@gmail.com

Last edited by ZeroClass; 04-26-2010 at 07:27 PM.
 
Old 04-25-2010, 10:35 PM   #2
Mr-Bisquit
Member
 
Registered: Feb 2009
Distribution: FreeBSD, OpenBSD, NetBSD, Debian, Fedora
Posts: 770
Blog Entries: 52

Rep: Reputation: 68
Code:
sudo alsaconf
<Follow directions choose your sound card>
<If your are running gnome, you may need the following>
sudo apt-get -y install gnome-audio esound
Open synaptic and search for packages named alsa, choose the gui interface. Add arts and oss if you need them.
 
Old 04-26-2010, 03:09 PM   #3
ZeroClass
LQ Newbie
 
Registered: Mar 2010
Posts: 12

Original Poster
Rep: Reputation: 0
k, problem...

So, I did everything else, but 'sudo alsamixer' outputs 'command not found', so i'm assuming ALSA isn't installed properly. Do you know how to fix this?

Last edited by ZeroClass; 04-26-2010 at 07:27 PM.
 
Old 04-26-2010, 04:06 PM   #4
Mr-Bisquit
Member
 
Registered: Feb 2009
Distribution: FreeBSD, OpenBSD, NetBSD, Debian, Fedora
Posts: 770
Blog Entries: 52

Rep: Reputation: 68
Install the alsamixer and alsamixergui.
 
Old 04-26-2010, 04:11 PM   #5
ZeroClass
LQ Newbie
 
Registered: Mar 2010
Posts: 12

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Still doesn't work

Command still not found. Didn't see alsamixer in synaptic (apt-get didn't install it either), but I did find gnome-alsamixer in synaptic, so I guess that's what your talking about (i'm running gnome now, so that souldn't be a problem). Oh, also, my sound-card isn't detected anymore in the sound preferences.
 
Old 04-27-2010, 08:26 PM   #6
ZeroClass
LQ Newbie
 
Registered: Mar 2010
Posts: 12

Original Poster
Rep: Reputation: 0
bump
 
Old 04-29-2010, 07:31 AM   #7
ZeroClass
LQ Newbie
 
Registered: Mar 2010
Posts: 12

Original Poster
Rep: Reputation: 0
bump number 2?
I really need help with this!
 
Old 04-29-2010, 10:25 PM   #8
ZeroClass
LQ Newbie
 
Registered: Mar 2010
Posts: 12

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Does anyone even use these forums? Still no sound over here!
 
Old 05-02-2010, 01:50 PM   #9
ZeroClass
LQ Newbie
 
Registered: Mar 2010
Posts: 12

Original Poster
Rep: Reputation: 0
*sigh* ... *bump*
 
Old 05-04-2010, 09:10 AM   #10
Mr-Bisquit
Member
 
Registered: Feb 2009
Distribution: FreeBSD, OpenBSD, NetBSD, Debian, Fedora
Posts: 770
Blog Entries: 52

Rep: Reputation: 68
My apologies.

http://www.alsa-project.org/main/index.php/Download
http://www.alsa-project.org/main/index.php/Main_Page
http://packages.ubuntu.com/karmic/alsamixergui
http://packages.ubuntu.com/karmic/alsa-base


There.
 
  


Reply

Tags
hda, sound


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Alienware M17x - no sound with most distros. IDT 92HD73C1X5 chip. Ethrem Linux - Laptop and Netbook 14 12-02-2009 04:16 AM
NO sound with INTEL HDA (IDT codec) on HP DV4t-1000 TJ13820 Linux - Hardware 12 05-22-2009 04:53 AM
No Sound on PQ5 Board using Ubuntu 8.10 VDigg Linux - Newbie 2 01-04-2009 08:24 PM
Ubuntu Gusty Intel HDA....NO sound unless ACPI=off nate6874 Linux - Hardware 4 11-10-2007 03:17 PM
problems in HDA Intel Sound Card in Ubuntu Dapper zengingok Linux - Hardware 2 01-19-2007 03:24 PM


All times are GMT -5. The time now is 11:41 AM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration