LinuxQuestions.org

LinuxQuestions.org (/questions/)
-   Ubuntu (http://www.linuxquestions.org/questions/ubuntu-63/)
-   -   No Master or PCM volume working (http://www.linuxquestions.org/questions/ubuntu-63/no-master-or-pcm-volume-working-373940/)

J_stuart 10-17-2005 10:13 AM

No Master or PCM volume working
 
Hi i am having a problem with a via8235 on board sound card.
I am not able to get the Master Control or PCM to work i can only control my volume through VIA DXS at kmix .
As an ex debian user i would run alsaconf and configure my sound card through there but ubuntu doesn't seem to have alsaconf (i dont see why not).
at /etc/modprobe.d/alsabase i get :

## ALSA portion
## alias snd-card-0 snd-interwave
## alias snd-card-1 snd-ens1371
alias char-major-116 snd
alias snd-card-0 snd-via82xx
# option snd-via82xx index=0 dxs_support=4 ac97_quirk=0
## OSS/Free portion
alias char-major-14 soundcore
alias sound-slot-0 snd-card-0
## alias sound-slot-1 snd-card-1
##

# OSS/Free portion - card #1
## OSS/Free portion - card #2
alias sound-service-0-0 snd-mixer-oss
alias sound-service-0-1 snd-seq-oss
alias sound-service-0-3 snd-pcm-oss

alias sound-service-0-8 snd-seq-oss
alias sound-service-0-12 snd-pcm-oss

alias /dev/mixer snd-mixer-oss
alias /dev/dsp snd-pcm-oss
alias /dev/midi snd-seq-oss

So i thoght maybe ubuntu didnt noticed that it was a ac97 but :

root@jorge:/proc/asound # lsmod | grep snd
snd_via82xx 25248 3
snd_ac97_codec 64608 1 snd_via82xx
snd_pcm 84872 3 snd_via82xx,snd_ac97_codec
snd_timer 23300 2 snd_pcm
snd_page_alloc 9604 2 snd_via82xx,snd_pcm
gameport 4608 1 snd_via82xx
snd_mpu401_uart 7168 1 snd_via82xx
snd_rawmidi 22944 1 snd_mpu401_uart
snd_seq_device 8332 1 snd_rawmidi
snd 50276 12 snd_via82xx,snd_ac97_codec,snd_pcm,snd_timer,snd_mpu401_uart,snd_rawmidi,snd_seq_device
soundcore 9824 1 snd


i can use the sound this way but it sucks i really want to get it working.
any ideas?

thanks..

juvestar15 10-17-2005 10:28 AM

alsaconf is usually in the alsa-utils package.

J_stuart 10-17-2005 03:43 PM

alsa-utils has no alsaconf
 
I dont know why but i do have installed alsa-utils but alsaconf is not there. I have 2 ubuntu boxes and in both the same alsa-utils is installed but alsaconf isn't.

Thanks for your reply.


All times are GMT -5. The time now is 06:13 PM.