LinuxQuestions.org
Did you know LQ has a Linux Hardware Compatibility List?
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Ubuntu
User Name
Password
Ubuntu This forum is for the discussion of Ubuntu Linux.

Notices

Reply
 
LinkBack Search this Thread
Old 09-04-2012, 04:31 PM   #1
cruzdelsur
Member
 
Registered: Aug 2010
Location: Chile
Distribution: Ubuntu 12.04
Posts: 69

Rep: Reputation: 0
Logitech built-in camera not working


Hello guys!!

I have a problem with my webcam. It used to be working, but around a year ago, it stopped working. I was waiting for the new Ubuntu Release to see if that version could fix it, but I couldn't install it (the black screen issue).
So I came back to My Ubuntu Lucid Version (10.04), but it still does not work.
I does not work in Cheese, guvcview, chat or skype. Not working at all. I get a black screen and the light of the webcam does not switch on.

Here are the things you'll probably ask:

Code:
lsusb
Bus 007 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 006 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 005 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 004 Device 002: ID 046d:c52f Logitech, Inc. 
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 002 Device 003: ID 0402:9665 ALi Corp. 
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 001 Device 002: ID 059f:102a LaCie, Ltd 
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Code:
lsusb -v
Bus 004 Device 002: ID 046d:c52f Logitech, Inc. 
Device Descriptor:
  bLength                18
  bDescriptorType         1
  bcdUSB               2.00
  bDeviceClass            0 (Defined at Interface level)
  bDeviceSubClass         0 
  bDeviceProtocol         0 
  bMaxPacketSize0         8
  idVendor           0x046d Logitech, Inc.
  idProduct          0xc52f 
  bcdDevice           16.00
  iManufacturer           1 
  iProduct                2 
  iSerial                 0 
  bNumConfigurations      1
  Configuration Descriptor:
    bLength                 9
    bDescriptorType         2
    wTotalLength           59
    bNumInterfaces          2
    bConfigurationValue     1
    iConfiguration          4 
    bmAttributes         0xa0
      (Bus Powered)
      Remote Wakeup
    MaxPower               98mA
    Interface Descriptor:
      bLength                 9
      bDescriptorType         4
      bInterfaceNumber        0
      bAlternateSetting       0
      bNumEndpoints           1
      bInterfaceClass         3 Human Interface Device
      bInterfaceSubClass      1 Boot Interface Subclass
      bInterfaceProtocol      2 Mouse
      iInterface              0 
        HID Device Descriptor:
          bLength                 9
          bDescriptorType        33
          bcdHID               1.11
          bCountryCode            0 Not supported
          bNumDescriptors         1
          bDescriptorType        34 Report
          wDescriptorLength      67
         Report Descriptors: 
           ** UNAVAILABLE **
      Endpoint Descriptor:
        bLength                 7
        bDescriptorType         5
        bEndpointAddress     0x81  EP 1 IN
        bmAttributes            3
          Transfer Type            Interrupt
          Synch Type               None
          Usage Type               Data
        wMaxPacketSize     0x0008  1x 8 bytes
        bInterval               2
    Interface Descriptor:
      bLength                 9
      bDescriptorType         4
      bInterfaceNumber        1
      bAlternateSetting       0
      bNumEndpoints           1
      bInterfaceClass         3 Human Interface Device
      bInterfaceSubClass      0 No Subclass
      bInterfaceProtocol      0 None
      iInterface              0 
        HID Device Descriptor:
          bLength                 9
          bDescriptorType        33
          bcdHID               1.11
          bCountryCode            0 Not supported
          bNumDescriptors         1
          bDescriptorType        34 Report
          wDescriptorLength      79
         Report Descriptors: 
           ** UNAVAILABLE **
      Endpoint Descriptor:
        bLength                 7
        bDescriptorType         5
        bEndpointAddress     0x82  EP 2 IN
        bmAttributes            3
          Transfer Type            Interrupt
          Synch Type               None
          Usage Type               Data
        wMaxPacketSize     0x0014  1x 20 bytes
        bInterval               8
can't get device qualifier: Operation not permitted
can't get debug descriptor: Operation not permitted
cannot read device status, Operation not permitted (1)
Code:
dmesg | egrep '(video|acpi)'
[    0.000000] ACPI: LAPIC (acpi_id[0x01] lapic_id[0x00] enabled)
[    0.000000] ACPI: LAPIC (acpi_id[0x02] lapic_id[0x01] enabled)
[    0.000000] ACPI: LAPIC (acpi_id[0x03] lapic_id[0x00] disabled)
[    0.000000] ACPI: LAPIC (acpi_id[0x04] lapic_id[0x00] disabled)
[    0.653589] pci 0000:00:02.0: Boot video device
[   14.065193] Linux video capture interface: v2.00
[   14.072146] uvcvideo: Found UVC 1.00 device 1.3M WebCam (0402:9665)
[   14.078784] usbcore: registered new interface driver uvcvideo
[   14.957129] acpi device:06: registered as cooling_device2
[22918.007226] uvcvideo: Failed to query (135) UVC control 2 (unit 5) : -71 (exp. 2).
[22918.012741] uvcvideo: Failed to query (135) UVC control 2 (unit 5) : -71 (exp. 2).
[22918.019611] uvcvideo: Failed to query (135) UVC control 2 (unit 5) : -71 (exp. 2).
[22918.025101] uvcvideo: Failed to query (135) UVC control 2 (unit 5) : -71 (exp. 2).
[24376.146003] uvcvideo: Failed to query (1) UVC control 7 (unit 5) : -71 (exp. 2).
[24376.150109] uvcvideo: Failed to query (1) UVC control 2 (unit 5) : -71 (exp. 2).
[24376.154226] uvcvideo: Failed to query (1) UVC control 6 (unit 5) : -71 (exp. 2).
[24376.158366] uvcvideo: Failed to query (1) UVC control 3 (unit 5) : -71 (exp. 2).
[24388.628400] uvcvideo: Failed to set UVC probe control : -32 (exp. 26).
[24388.628651] uvcvideo: Failed to set UVC probe control : -32 (exp. 26).
Code:
lsmod | grep videodev
videodev               34457  2 uvcvideo
v4l1_compat            13251  2 uvcvideo,videodev
Code:
 guvcview
guvcview 1.1.3
bt_audio_service_open: connect() failed: Conexión rehusada (111)
bt_audio_service_open: connect() failed: Conexión rehusada (111)
bt_audio_service_open: connect() failed: Conexión rehusada (111)
bt_audio_service_open: connect() failed: Conexión rehusada (111)
video device: /dev/video0 
/dev/video0 - device 1
Init. 1.3M WebCam (location: usb-0000:00:1d.7-4)
{ pixelformat = 'YUYV', description = 'YUV 4:2:2 (YUYV)' }
{ discrete: width = 640, height = 480 }
	Time interval between frame: 1/30, 1/15, 
{ discrete: width = 320, height = 240 }
	Time interval between frame: 1/30, 1/15, 
{ discrete: width = 1280, height = 800 }
	Time interval between frame: 2/15, 
{ discrete: width = 1280, height = 1024 }
	Time interval between frame: 2/15, 
checking format: 1448695129
VIDIOC_S_FORMAT - Unable to set format: Dispositivo o recurso ocupado
Init v4L2 failed !! 
Init video returned -2
trying minimum setup ...
video device: /dev/video0 
/dev/video0 - device 1
Init. 1.3M WebCam (location: usb-0000:00:1d.7-4)
{ pixelformat = 'YUYV', description = 'YUV 4:2:2 (YUYV)' }
{ discrete: width = 640, height = 480 }
	Time interval between frame: 1/30, 1/15, 
{ discrete: width = 320, height = 240 }
	Time interval between frame: 1/30, 1/15, 
{ discrete: width = 1280, height = 800 }
	Time interval between frame: 2/15, 
{ discrete: width = 1280, height = 1024 }
	Time interval between frame: 2/15, 
checking format: 1448695129
VIDIOC_S_FORMAT - Unable to set format: Dispositivo o recurso ocupado
Init v4L2 failed !! 
ERROR: Minimum Setup Failed.
 Exiting...
Terminated.
The red letters say: unable to set format: Device or resource busy. Could it be related to that??

I've also tried this (and didn't fix anything):

Quote:
and run
gstreamer-properties
select video tab
select webcam device "test"
select video4linux (1) not (2) & "test"
Don't know what to do!! totally lost here!! Any ideas??

Last edited by cruzdelsur; 09-04-2012 at 04:40 PM.
 
Old 09-04-2012, 09:51 PM   #2
frankbell
Guru
 
Registered: Jan 2006
Location: Virginia, USA
Distribution: Slackware, Debian, Mageia, Mint
Posts: 6,907

Rep: Reputation: 1285Reputation: 1285Reputation: 1285Reputation: 1285Reputation: 1285Reputation: 1285Reputation: 1285Reputation: 1285Reputation: 1285
It was working and it stopped when nothing else had changed and hasn't worked since? This really does sound like a hardware problem.

If you have an external USB webcam lying around, I would suggest testing with it. If it works with your Ubuntu load, the odds increase significantly that your built-in webcam has blinked shut, unless there's some way in the webcam settings to disable it.
 
Old 09-04-2012, 10:04 PM   #3
smallpond
Senior Member
 
Registered: Feb 2011
Location: Massachusetts, USA
Distribution: Fedora
Posts: 1,177

Rep: Reputation: 261Reputation: 261Reputation: 261
I was going to say your hardware was broken but noticed these posts:

http://ubuntuforums.org/showthread.php?p=8265130

Is it possible the camera is working but the aut-adjust has set it all the way to black? Any way to test?
 
Old 09-05-2012, 12:03 AM   #4
cruzdelsur
Member
 
Registered: Aug 2010
Location: Chile
Distribution: Ubuntu 12.04
Posts: 69

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Thank you both for your replies. I hope it is not a hardware problem. I'll try tomorrow with my sister's (and very old) webcam. I'll let you know. I'll also check the BIOS just in case the cam is switched off (could it be?). I don't know any way to test the webcam settings to check the aut-adjust... I'll see what I can do.
I'll be back soon! Thanks again!
 
Old 09-05-2012, 12:54 AM   #5
cruzdelsur
Member
 
Registered: Aug 2010
Location: Chile
Distribution: Ubuntu 12.04
Posts: 69

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Hello again!

I've found this post http://www.linuxquestions.org/questi...o-open-832101/ where they suggest to test dmesg. So I did and I got this part that seems interesting (?):

Quote:
[ 14.078728] input: 1.3M WebCam as /devices/pci0000:00/0000:00:1d.7/usb2/2-4/2-4:1.0/input/input8
[ 14.078784] usbcore: registered new interface driver uvcvideo
[ 14.078787] USB Video Class driver (v0.1.0)
......
[22918.007226] uvcvideo: Failed to query (135) UVC control 2 (unit 5) : -71 (exp. 2).
[22918.012741] uvcvideo: Failed to query (135) UVC control 2 (unit 5) : -71 (exp. 2).
[22918.019611] uvcvideo: Failed to query (135) UVC control 2 (unit 5) : -71 (exp. 2).
[22918.025101] uvcvideo: Failed to query (135) UVC control 2 (unit 5) : -71 (exp. 2).
[24161.652088] usb 1-1: USB disconnect, address 2
[24376.146003] uvcvideo: Failed to query (1) UVC control 7 (unit 5) : -71 (exp. 2).
[24376.150109] uvcvideo: Failed to query (1) UVC control 2 (unit 5) : -71 (exp. 2).
[24376.154226] uvcvideo: Failed to query (1) UVC control 6 (unit 5) : -71 (exp. 2).
[24376.158366] uvcvideo: Failed to query (1) UVC control 3 (unit 5) : -71 (exp. 2).
[24388.628400] uvcvideo: Failed to set UVC probe control : -32 (exp. 26).
[24388.628651] uvcvideo: Failed to set UVC probe control : -32 (exp. 26).
[25741.163851] uvcvideo: Failed to query (135) UVC control 2 (unit 5) : -71 (exp. 2).
[25741.167981] uvcvideo: Failed to query (135) UVC control 2 (unit 5) : -71 (exp. 2).
[25741.232354] uvcvideo: Failed to query (135) UVC control 2 (unit 5) : -71 (exp. 2).
[25741.237240] uvcvideo: Failed to query (135) UVC control 2 (unit 5) : -71 (exp. 2).
.....
[25776.995527] uvcvideo: Failed to query (135) UVC control 2 (unit 5) : -71 (exp. 2).
[25776.999637] uvcvideo: Failed to query (135) UVC control 2 (unit 5) : -71 (exp. 2).
[25777.793033] uvcvideo: Failed to query (135) UVC control 2 (unit 5) : -71 (exp. 2).
[25777.797154] uvcvideo: Failed to query (135) UVC control 2 (unit 5) : -71 (exp. 2).
[25783.284590] uvcvideo: Failed to query (135) UVC control 2 (unit 5) : -71 (exp. 2).
[25783.290335] uvcvideo: Failed to query (135) UVC control 2 (unit 5) : -71 (exp. 2).
[25786.144565] uvcvideo: Failed to query (135) UVC control 2 (unit 5) : -71 (exp. 2).
[25786.148697] uvcvideo: Failed to query (135) UVC control 2 (unit 5) : -71 (exp. 2).
[25788.437010] uvcvideo: Failed to query (135) UVC control 2 (unit 5) : -71 (exp. 2).
[25788.441130] uvcvideo: Failed to query (135) UVC control 2 (unit 5) : -71 (exp. 2).
[25937.109825] uvcvideo: Failed to query (135) UVC control 2 (unit 5) : -71 (exp. 2).
[25937.115322] uvcvideo: Failed to query (135) UVC control 2 (unit 5) : -71 (exp. 2).
[25974.610548] uvcvideo: Failed to query (135) UVC control 2 (unit 5) : -32 (exp. 2).
[25974.617670] uvcvideo: Failed to query (130) UVC control 2 (unit 5) : -71 (exp. 2).
[25975.230936] uvcvideo: Failed to query (135) UVC control 2 (unit 5) : -32 (exp. 2).
[25975.238572] uvcvideo: Failed to query (132) UVC control 2 (unit 5) : -71 (exp. 2).
[25979.705549] uvcvideo: Failed to query (135) UVC control 2 (unit 5) : -32 (exp. 2).
[25979.710336] uvcvideo: Failed to query (135) UVC control 2 (unit 5) : -32 (exp. 2).
[25995.397218] uvcvideo: Failed to query (135) UVC control 2 (unit 5) : -71 (exp. 2).
[25995.400463] uvcvideo: Failed to query (135) UVC control 2 (unit 5) : -32 (exp. 2).
[25996.035241] uvcvideo: Failed to query (130) UVC control 2 (unit 5) : -71 (exp. 2).
[25996.041734] uvcvideo: Failed to query (135) UVC control 2 (unit 5) : -71 (exp. 2).
[26008.607387] uvcvideo: Failed to query (135) UVC control 2 (unit 5) : -71 (exp. 2).
[26008.608887] uvcvideo: Failed to query (135) UVC control 2 (unit 5) : -32 (exp. 2).
[26017.797818] uvcvideo: Failed to query (135) UVC control 2 (unit 5) : -71 (exp. 2).
[26017.801942] uvcvideo: Failed to query (135) UVC control 2 (unit 5) : -71 (exp. 2).
[28069.056591] usb 4-1: USB disconnect, address 2
[28069.344044] usb 4-1: new full speed USB device using uhci_hcd and address 3
[28069.524923] usb 4-1: configuration #1 chosen from 1 choice
[28069.533302] input: Logitech USB Receiver as /devices/pci0000:00/0000:00:1d.0/usb4/4-1/4-1:1.0/input/input12
[28069.533475] generic-usb 0003:046D:C52F.0003: input,hidraw0: USB HID v1.11 Mouse [Logitech USB Receiver] on usb-0000:00:1d.0-1/input0
[28069.537943] input: Logitech USB Receiver as /devices/pci0000:00/0000:00:1d.0/usb4/4-1/4-1:1.1/input/input13
[28069.538155] generic-usb 0003:046D:C52F.0004: input,hiddev96,hidraw1: USB HID v1.11 Device [Logitech USB Receiver] on usb-0000:00:1d.0-1/input1
....
[55446.707778] uvcvideo: Failed to query (135) UVC control 2 (unit 5) : -32 (exp. 2).
[55448.390802] __ratelimit: 27 callbacks suppressed
[55448.390810] cheese[7323]: segfault at 0 ip (null) sp b279bf9c error 4 in libpthread-2.11.1.so[110000+15000]
[55461.054096] cheese[7355]: segfault at 0 ip (null) sp b27fbf9c error 4 in libxml2.so.2.7.6[110000+124000]
[55755.511612] cheese[7373]: segfault at 0 ip (null) sp b2797f9c error 4 in libatk-1.0.so.0.3009.1[110000+19000]
I've tried reinstalling those libraries, but not any achievement.
I'll read that thread again tomorrow, I'm kind of tired and sleepy now!
Thanks!!
 
Old 09-19-2012, 01:26 PM   #6
cruzdelsur
Member
 
Registered: Aug 2010
Location: Chile
Distribution: Ubuntu 12.04
Posts: 69

Original Poster
Rep: Reputation: 0
no changes

Sorry I haven't came back sooner, I've been really busy.
Here are the news. I've plugged in an external webcam, but it didn't work. I was excited because its light was turned on and I thought it would work, but nopes, it didn't. The same black screen...
I checked the BIOS, but nothing there...
So, still, no clue.
Any ideas?
 
  


Reply

Tags
logitech, ubuntu, webcam


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Logitech Camera Shao Lung Slackware 3 05-20-2011 02:24 PM
USB disconnect built-in iSight camera raykroeker Linux - Hardware 0 05-05-2010 10:50 AM
Camera built into screen, not recognized by OpenSuse dvergos Linux - Laptop and Netbook 3 08-08-2006 12:05 AM
USB Logitech STX Camera | sytem startup camera active problem delta function Slackware 0 08-06-2006 04:23 PM
USB Logitech Camera makes sound to stop working pujolasdf Linux - Hardware 1 05-11-2005 05:34 PM


All times are GMT -5. The time now is 10:38 AM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration