LinuxQuestions.org
Review your favorite Linux distribution.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Ubuntu
User Name
Password
Ubuntu This forum is for the discussion of Ubuntu Linux.

Notices



Reply
 
Search this Thread
Old 05-03-2009, 08:39 PM   #1
vmelkon
Member
 
Registered: Feb 2007
Location: Canada
Posts: 99

Rep: Reputation: 15
Kubuntu 9 cpu usage 100%


I upgraded from Kubuntu 8.04 to whatever the latest version is, 9.04 I think. I just checked ksysguard just out of curiosity. It says 100% CPU load. The process known as kded4 uses between 70 to 90%. What is up with that? My system doesn't feel slow but I don't like the idea of a process that keeps the CPU active.
 
Old 05-03-2009, 09:22 PM   #2
dogface2006
LQ Newbie
 
Registered: Jan 2006
Location: Grand Rapids, Mi.
Distribution: Kanotix, Ubuntu Jaunty 9.04, Karmic 9.10, Ubuntu moblin remix
Posts: 28

Rep: Reputation: 15
Lots of reasons for high cpu usage, you can research here:https://bugs.launchpad.net/bugs/+bug....scope.target=
for users reporting similar.
for comparisons............

Host/Kernel/OS "wirechief-laptop" running Linux 2.6.30-020630rc2-generic x86_64 [ Ubuntu 9.04 ]
CPU Info (1) Intel Core2 Duo T7300 @ 4096 KB cache flags( sse sse2 nx lm pni vmx ) clocked at [ 2001.000 MHz ]
(2) Intel Core2 Duo T7300 @ 4096 KB cache flags( sse sse2 nx lm pni vmx ) clocked at [ 800.000 MHz ]
Videocard Intel Mobile GM965/GL960 Integrated Graphics Controller X.Org 1.6.0 [ 1280x800 ]
Network cards Broadcom NetLink BCM5787M Gigabit Ethernet PCI Express
Intel PRO/Wireless 3945ABG [Golan] Network Connection
Processes 156 | Uptime 1:18 | Memory 683.3/1977.7MB | HDD ATA HITACHI HTS54161 Size 120GB (7%used) | Client Shell | Infobash v2.67.1

cat cpuinfo
processor : 0
vendor_id : GenuineIntel
cpu family : 6
model : 15
model name : Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU T7300 @ 2.00GHz
stepping : 10
cpu MHz : 800.000
cache size : 4096 KB
physical id : 0
siblings : 1
core id : 0
cpu cores : 2
apicid : 0
initial apicid : 0
fpu : yes
fpu_exception : yes
cpuid level : 10
wp : yes
flags : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat pse36 clflush dts acpi mmx fxsr sse sse2 ss ht tm pbe syscall nx lm constant_tsc arch_perfmon pebs bts rep_good pni dtes64 monitor ds_cpl vmx est tm2 ssse3 cx16 xtpr pdcm lahf_lm ida tpr_shadow vnmi flexpriority
bogomips : 3989.96
clflush size : 64
cache_alignment : 64
address sizes : 36 bits physical, 48 bits virtual
power management:

processor : 1
vendor_id : GenuineIntel
cpu family : 6
model : 15
model name : Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU T7300 @ 2.00GHz
stepping : 10
cpu MHz : 800.000
cache size : 4096 KB
physical id : 0
siblings : 1
core id : 1
cpu cores : 2
apicid : 1
initial apicid : 1
fpu : yes
fpu_exception : yes
cpuid level : 10
wp : yes
flags : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat pse36 clflush dts acpi mmx fxsr sse sse2 ss ht tm pbe syscall nx lm constant_tsc arch_perfmon pebs bts rep_good pni dtes64 monitor ds_cpl vmx est tm2 ssse3 cx16 xtpr pdcm lahf_lm ida tpr_shadow vnmi flexpriority
bogomips : 3989.98
clflush size : 64
cache_alignment : 64
address sizes : 36 bits physical, 48 bits virtual
power management:
Attached Images
File Type: png cpu-usage.png (108.3 KB, 1 views)
 
Old 05-04-2009, 09:00 AM   #3
vmelkon
Member
 
Registered: Feb 2007
Location: Canada
Posts: 99

Original Poster
Rep: Reputation: 15
I'm not sure what happened but today, the CPU is normal. Well actually, it is 10% with nothing running on my AthlonXP 2800+
 
Old 05-04-2009, 11:24 AM   #4
salasi
Senior Member
 
Registered: Jul 2007
Location: Directly above centre of the earth, UK
Distribution: SuSE, plus some hopping
Posts: 3,919

Rep: Reputation: 779Reputation: 779Reputation: 779Reputation: 779Reputation: 779Reputation: 779Reputation: 779
If it was there for a while and went away the following day, and there was much disk activity, probably just something indexing your disk (updatedb, beagle and rather too many others).
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
FF 2.0 100% CPU Usage cexshun Slackware 12 04-05-2007 02:11 AM
CPU goes to (100% usage) without any task medo Linux - Hardware 4 04-19-2004 08:13 PM
CPU usage 100% ecsfan Red Hat 17 11-19-2003 04:06 PM
100 % CPU usage ???? rolandi Linux - Newbie 1 10-08-2003 12:52 AM


All times are GMT -5. The time now is 05:24 PM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration