LinuxQuestions.org
View the Most Wanted LQ Wiki articles.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Ubuntu
User Name
Password
Ubuntu This forum is for the discussion of Ubuntu Linux.

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 12-06-2008, 02:09 AM   #1
abhishekpapanna
LQ Newbie
 
Registered: Mar 2008
Posts: 3

Rep: Reputation: 0
Installed ubuntu dual boot, but grub doesn't start instead XP starts normally


Hi, I installed ubuntu 8.10 on my other PC but when i restart the computer after installation WindowsXP starts instead of grub. I thought it must be installed on the linux partition and set it to active but booting fails with no operating system error. I tried installing grub manually but when i use root(hd0,0) it tells me no such disk exists. Please help.
 
Old 12-06-2008, 03:55 AM   #2
abhishekpapanna
LQ Newbie
 
Registered: Mar 2008
Posts: 3

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Please I need to know is anyone else facing this problem? One more thing the ubuntu is installed and there seems to be no problem with it. Its grub's problem.Please help me guys
 
Old 12-06-2008, 06:44 AM   #3
IndyGunFreak
Senior Member
 
Registered: Aug 2003
Location: Indpls
Distribution: Desktop- Debian Lenny, Laptops- Ubuntu 8.10, Debian Lenny UMPC- Ubuntu 8.10
Posts: 1,297

Rep: Reputation: 55
Quote:
Originally Posted by abhishekpapanna View Post
Please I need to know is anyone else facing this problem? One more thing the ubuntu is installed and there seems to be no problem with it. Its grub's problem.Please help me guys
You need to give us more info, just saying hd0,0 didn't work, isn't gonna really help anyone help you.

How exactly is your system setup? I'm assuming if hd0,0 isn't right, then you have two drives. If hd0,0 isn't right, then its probably another partition or drive you need to setup.

If you can boot the Live disk, open a terminal and type "sudo fdisk -l" no quotes, and thats a lowercase L, and post the results.

IGF

Last edited by IndyGunFreak; 12-06-2008 at 07:23 AM.
 
Old 12-06-2008, 02:11 PM   #4
Duck2006
Member
 
Registered: Sep 2006
Distribution: Ubuntu 8.04 Hardy Heron LST
Posts: 346

Rep: Reputation: 33
Some info on grub.

http://users.bigpond.net.au/hermanzone/p15.htm
 
Old 12-06-2008, 08:03 PM   #5
seubill
LQ Newbie
 
Registered: Jul 2007
Posts: 7

Rep: Reputation: 0
Grub Error 5

Installed Ubuntu 8.10 in a seperate partition using jfs and moint point /. Machine has XP pro on same hard drive. After Ubuntu install, nothing boots. Reports grub error 5, but I can not find any problem with the partition table. Machine is also configured with RAID Level 1 mirroring, don't know if the RAID is an issue or not with this no boot problem. What to do?
 
Old 12-07-2008, 11:46 AM   #6
abhishekpapanna
LQ Newbie
 
Registered: Mar 2008
Posts: 3

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Quote:
Originally Posted by IndyGunFreak View Post
You need to give us more info, just saying hd0,0 didn't work, isn't gonna really help anyone help you.

How exactly is your system setup? I'm assuming if hd0,0 isn't right, then you have two drives. If hd0,0 isn't right, then its probably another partition or drive you need to setup.

If you can boot the Live disk, open a terminal and type "sudo fdisk -l" no quotes, and thats a lowercase L, and post the results.

IGF
ok i know that hd0,0 isn't the only possible partition i did try from hd0,0, hd0,1, ........ upto hd5,5 or (somthing like that).. lol just kidding...but i checked out every thing before posting i have two hard disks and the ubuntu partition is (hd1,1) but after that i tried every other partition but no use.
In short nothing works. it has nothing to do with my hardware because i know it should work because I can boot into the live cd and everything including the desktop effects works perfectly. Its not ubuntu, it is just that the grub wont install. I even checked tha partition and everything seems to be in place but i have no way of checking it out since it wont boot.

Last edited by abhishekpapanna; 12-07-2008 at 11:51 AM.
 
Old 12-07-2008, 02:40 PM   #7
yancek
Senior Member
 
Registered: Apr 2008
Distribution: PCLinux, Ubuntu, Slackware
Posts: 4,845

Rep: Reputation: 769Reputation: 769Reputation: 769Reputation: 769Reputation: 769Reputation: 769Reputation: 769
In your first post you say "when i restart the computer after installation WindowsXP starts instead of grub", does this mean you restart after installation of Ubuntu, or after installation of Ubuntu and then installing xp?

You also said you though "it" must be installed on the linux partition? what is it? Grub? If you installed it on the partition it won't work, you need to install part of Grub to the master boot record or else have an entry for Ubuntu in your xp boot.ini file.

What did you set to "active"? Linux doesn't need to be on an active paratition to boot.

How did you use "root (hd0,0)??

Boot up the Ubuntu Live CD and run the command suggested by IndyGunFreak and post output here. The link posted by Duck2006 is about as comprehensive a site as you can find regarding Grub/Ubuntu.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Ubuntu 7.10 Dual Boot with XP, ubuntu partition deleted, grub 1.5 error 22 narchy Linux - Newbie 11 02-07-2011 03:54 AM
Dual boot with Grub already installed SuperK Linux - General 1 06-02-2006 02:42 PM
Just installed dual-boot, dont get GRUB jmorris8 Linux - Newbie 4 09-27-2005 04:50 AM
Dual boot install starts only windows not ubuntu cyberoctopus Ubuntu 3 09-20-2005 02:13 AM
Configure grub (dual boot) with 2 OP installed already fere Linux - Newbie 2 06-07-2004 10:58 PM


All times are GMT -5. The time now is 05:51 AM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration