LinuxQuestions.org
Visit Jeremy's Blog.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Ubuntu
User Name
Password
Ubuntu This forum is for the discussion of Ubuntu Linux.

Notices

View Poll Results: Did you ever have problems with video-drivers on Linux systems
None 1 16.67%
Yes, on Ubuntu only. Ati drivers 2 33.33%
Yes, on Ubuntu only. N-vidia drivers 0 0%
Yes, on other platforms 3 50.00%
Multiple Choice Poll. Voters: 6. You may not vote on this poll

Reply
 
Search this Thread
Old 03-24-2008, 12:05 PM   #1
stefan_rogin2000
LQ Newbie
 
Registered: Mar 2008
Posts: 25

Rep: Reputation: 15
Question Ati 9550 problem with Ubuntu 7.10, and 5 button mouse configuration


I installed a Ubuntu 7.10 version ( kiwi witch has flash and video codecs installed) 2 times so far and tried once on a Kubuntu 64 bit platform and always ended up in my video card not being recognized, and I can't figure out why, I've been through many tutorials and none worked.

It all starts the same, I install the Ubuntu driver for my Ati 9550 automatically (tried with the proprietary driver as well ) and then I install the X.org for compiz fusion, it all works at first but after some time I don't know why it stops recognizing my video driver and my 3d stops and I get a resolution of 800*600 out of a vesa - generic vesa .. driver, my Ati driver as I said is not responding anymore...

I need help, ... oh and the other problem I'm having is configuring my 5 button mouse.

The problem isn't with the installation.

Can someone tell me how can I figure out why my video card stopped responding.

I'm in need of help... I do recognize I'm a noob at Linux operating systems but I'm willing to learn.

If you are in a similar situation please replay.

Last edited by stefan_rogin2000; 03-24-2008 at 03:28 PM.
 
Old 03-24-2008, 12:55 PM   #2
stefan_rogin2000
LQ Newbie
 
Registered: Mar 2008
Posts: 25

Original Poster
Rep: Reputation: 15
extra info

oh and here is my xorg /var/log/Xorg.0.log


Code:
X Window System Version 1.3.0
Release Date: 19 April 2007
X Protocol Version 11, Revision 0, Release 1.3
Build Operating System: Linux Ubuntu (xorg-server 2:1.3.0.0.dfsg-12ubuntu8.3)
Current Operating System: Linux Breinyak-kiwi 2.6.22-14-generic #1 SMP Tue Feb 12 07:42:25 UTC 2008 i686
Build Date: 18 January 2008
	Before reporting problems, check http://wiki.x.org
	to make sure that you have the latest version.
Module Loader present
Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
	(++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
	(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
(==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Mon Mar 24 18:24:38 2008
(==) Using config file: "/etc/X11/xorg.conf.failsafe"
(==) ServerLayout "Default Layout"
(**) |-->Screen "Default Screen" (0)
(**) |   |-->Monitor "Failsafe Monitor"
(**) |   |-->Device "Failsafe Device"
(**) |-->Input Device "Generic Keyboard"
(**) |-->Input Device "Configured Mouse"
(WW) The directory "/usr/share/fonts/X11/cyrillic" does not exist.
	Entry deleted from font path.
(==) FontPath set to:
	/usr/share/fonts/X11/misc,
	/usr/share/fonts/X11/100dpi/:unscaled,
	/usr/share/fonts/X11/75dpi/:unscaled,
	/usr/share/fonts/X11/Type1,
	/usr/share/fonts/X11/100dpi,
	/usr/share/fonts/X11/75dpi,
	/var/lib/defoma/x-ttcidfont-conf.d/dirs/TrueType
(==) RgbPath set to "/etc/X11/rgb"
(==) ModulePath set to "/usr/lib/xorg/modules"
(II) Open ACPI successful (/var/run/acpid.socket)
(II) Loader magic: 0x81e9800
(II) Module ABI versions:
	X.Org ANSI C Emulation: 0.3
	X.Org Video Driver: 1.2
	X.Org XInput driver : 0.7
	X.Org Server Extension : 0.3
	X.Org Font Renderer : 0.5
(II) Loader running on linux
(II) LoadModule: "pcidata"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules//libpcidata.so
(II) Module pcidata: vendor="X.Org Foundation"
	compiled for 1.3.0, module version = 1.0.0
	ABI class: X.Org Video Driver, version 1.2
(++) using VT number 7

(II) PCI: PCI scan (all values are in hex)
(II) PCI: 00:00:0: chip 10de,00e1 card 1019,3401 rev a1 class 06,00,00 hdr 00

 (...)

(II) PCI: 02:07:0: chip 10ec,8139 card 10ec,8139 rev 10 class 02,00,00 hdr 00
(II) PCI: End of PCI scan
(II) Host-to-PCI bridge:
(II) Bus 0: bridge is at (0:0:0), (0,0,2), BCTRL: 0x0008 (VGA_EN is set)
(II) Bus 0 I/O range:
	[0] -1	0	0x00000000 - 0x0000ffff (0x10000) IX[B]
(II) Bus 0 non-prefetchable memory range:
	[0] -1	0	0x00000000 - 0xffffffff (0x0) MX[B]
(II) Bus 0 prefetchable memory range:
	[0] -1	0	0x00000000 - 0xffffffff (0x0) MX[B]
(II) PCI-to-ISA bridge:
(II) Bus -1: bridge is at (0:1:0), (0,-1,-1), BCTRL: 0x0008 (VGA_EN is set)
(II) PCI-to-PCI bridge:
(II) Bus 1: bridge is at (0:11:0), (0,1,1), BCTRL: 0x000e (VGA_EN is set)
(II) Bus 1 I/O range:
	[0] -1	0	0x00009000 - 0x000090ff (0x100) IX[B]
	[1] -1	0	0x00009400 - 0x000094ff (0x100) IX[B]
	[2] -1	0	0x00009800 - 0x000098ff (0x100) IX[B]
	[3] -1	0	0x00009c00 - 0x00009cff (0x100) IX[B]
(II) Bus 1 non-prefetchable memory range:
	[0] -1	0	0xe0000000 - 0xe1ffffff (0x2000000) MX[B]
(II) Bus 1 prefetchable memory range:
	[0] -1	0	0xb0000000 - 0xcfffffff (0x20000000) MX[B]
(II) PCI-to-PCI bridge:
(II) Bus 2: bridge is at (0:14:0), (0,2,2), BCTRL: 0x0206 (VGA_EN is cleared)
(II) Bus 2 I/O range:
	[0] -1	0	0x0000a000 - 0x0000a0ff (0x100) IX[B]
	[1] -1	0	0x0000a400 - 0x0000a4ff (0x100) IX[B]
	[2] -1	0	0x0000a800 - 0x0000a8ff (0x100) IX[B]
	[3] -1	0	0x0000ac00 - 0x0000acff (0x100) IX[B]
(II) Bus 2 non-prefetchable memory range:
	[0] -1	0	0xe2000000 - 0xe3ffffff (0x2000000) MX[B]
(II) Bus 2 prefetchable memory range:
	[0] -1	0	0x30000000 - 0x300fffff (0x100000) MX[B]
(--) PCI:*(1:0:0) ATI Technologies Inc RV350 AS [Radeon 9550] rev 0, Mem @ 0xb0000000/28, 0xe1010000/16, I/O @ 0x9000/8
(--) PCI: (1:0:1) ATI Technologies Inc RV350 AS [Radeon 9550] (Secondary) rev 0, Mem @ 0xc0000000/28, 0xe1000000/16
(II) Addressable bus resource ranges are
	[0] -1	0	0x00000000 - 0xffffffff (0x0) MX[B]
	[1] -1	0	0x00000000 - 0x0000ffff (0x10000) IX[B]
(II) OS-reported resource ranges:
	[0] -1	0	0x00100000 - 0x3fffffff (0x3ff00000) MX[B]E(B)
	[1] -1	0	0x000f0000 - 0x000fffff (0x10000) MX[B]
	[2] -1	0	0x000c0000 - 0x000effff (0x30000) MX[B]
	[3] -1	0	0x00000000 - 0x0009ffff (0xa0000) MX[B]
	[4] -1	0	0x0000ffff - 0x0000ffff (0x1) IX[B]
	[5] -1	0	0x00000000 - 0x000000ff (0x100) IX[B]
(II) PCI Memory resource overlap reduced 0xd0000000 from 0xdfffffff to 0xcfffffff
(II) Active PCI resource ranges:
	
(...)

(WW) "dbe" will not be loaded unless you've specified it to be loaded elsewhere.
(WW) "dri" will not be loaded unless you've specified it to be loaded elsewhere.
(WW) "glx" will not be loaded unless you've specified it to be loaded elsewhere.
(WW) "vbe" will not be loaded unless you've specified it to be loaded elsewhere.
(II) LoadModule: "extmod"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions//libextmod.so
(II) Module extmod: vendor="X.Org Foundation"
	compiled for 1.3.0, module version = 1.0.0
	Module class: X.Org Server Extension
	ABI class: X.Org Server Extension, version 0.3
(II) Loading extension SHAPE
(II) Loading extension MIT-SUNDRY-NONSTANDARD
(II) Loading extension BIG-REQUESTS
(II) Loading extension SYNC
(II) Loading extension MIT-SCREEN-SAVER
(II) Loading extension XC-MISC
(II) Loading extension XFree86-VidModeExtension
(II) Loading extension XFree86-Misc
(II) Loading extension XFree86-DGA
(II) Loading extension DPMS
(II) Loading extension TOG-CUP
(II) Loading extension Extended-Visual-Information
(II) Loading extension XVideo
(II) Loading extension XVideo-MotionCompensation
(II) Loading extension X-Resource
(II) LoadModule: "freetype"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules//fonts/libfreetype.so
(II) Module freetype: vendor="X.Org Foundation & the After X-TT Project"
	compiled for 1.3.0, module version = 2.1.0
	Module class: X.Org Font Renderer
	ABI class: X.Org Font Renderer, version 0.5
(II) Loading font FreeType
(II) LoadModule: "record"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions//librecord.so
(II) Module record: vendor="X.Org Foundation"
	compiled for 1.3.0, module version = 1.13.0
	Module class: X.Org Server Extension
	ABI class: X.Org Server Extension, version 0.3
(II) Loading extension RECORD
(II) LoadModule: "vesa"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers//vesa_drv.so
(II) Module vesa: vendor="X.Org Foundation"
	compiled for 1.3.0, module version = 1.3.0
	Module class: X.Org Video Driver
	ABI class: X.Org Video Driver, version 1.2
(II) LoadModule: "kbd"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/input//kbd_drv.so
(II) Module kbd: vendor="X.Org Foundation"
	compiled for 1.3.0, module version = 1.2.1
	Module class: X.Org XInput Driver
	ABI class: X.Org XInput driver, version 0.7
(II) LoadModule: "mouse"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/input//mouse_drv.so
(II) Module mouse: vendor="X.Org Foundation"
	compiled for 1.3.0, module version = 1.2.1
	Module class: X.Org XInput Driver
	ABI class: X.Org XInput driver, version 0.7
(II) VESA: driver for VESA chipsets: vesa
(II) Primary Device is: PCI 01:00:0
(--) Chipset vesa found
(II) resource ranges after xf86ClaimFixedResources() call:
	
(...)

	[34] 0	0	0x000003c0 - 0x000003df (0x20) IS[B]
(II) Setting vga for screen 0.
(II) Loading sub module "vbe"
(II) LoadModule: "vbe"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules//libvbe.so
(II) Module vbe: vendor="X.Org Foundation"
	compiled for 1.3.0, module version = 1.1.0
	ABI class: X.Org Video Driver, version 1.2
(II) Loading sub module "int10"
(II) LoadModule: "int10"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules//libint10.so
(II) Module int10: vendor="X.Org Foundation"
	compiled for 1.3.0, module version = 1.0.0
	ABI class: X.Org Video Driver, version 1.2
(II) VESA(0): initializing int10
(II) VESA(0): Primary V_BIOS segment is: 0xc000
(II) VESA(0): VESA BIOS detected
(II) VESA(0): VESA VBE Version 2.0
(II) VESA(0): VESA VBE Total Mem: 262144 kB
(II) VESA(0): VESA VBE OEM: ATI RADEON 9600 PRO
(II) VESA(0): VESA VBE OEM Software Rev: 1.0
(II) VESA(0): VESA VBE OEM Vendor: ATI Technologies Inc.
(II) VESA(0): VESA VBE OEM Product: V350
(II) VESA(0): VESA VBE OEM Product Rev: 01.00
(**) VESA(0): Depth 16, (--) framebuffer bpp 16
(==) VESA(0): RGB weight 565
(==) VESA(0): Default visual is TrueColor
(==) VESA(0): Using gamma correction (1.0, 1.0, 1.0)
(II) Loading sub module "ddc"
(II) LoadModule: "ddc"(II) Module already built-in
(II) VESA(0): VESA VBE DDC supported
(II) VESA(0): VESA VBE DDC Level 2
(II) VESA(0): VESA VBE DDC transfer in appr. 2 sec.
(II) VESA(0): VESA VBE DDC read successfully
(II) VESA(0): Manufacturer: ACR  Model: ad12  Serial#: 0
(II) VESA(0): Year: 2005  Week: 19
(II) VESA(0): EDID Version: 1.3
(II) VESA(0): Analog Display Input,  Input Voltage Level: 0.700/0.300 V
(II) VESA(0): Sync:  Separate
(II) VESA(0): Max H-Image Size [cm]: horiz.: 34  vert.: 27
(II) VESA(0): Gamma: 2.20
(II) VESA(0): DPMS capabilities: StandBy Suspend Off; RGB/Color Display
(II) VESA(0): First detailed timing not preferred mode in violation of standard!(II) VESA(0): redX: 0.637 redY: 0.344   greenX: 0.310 greenY: 0.582
(II) VESA(0): blueX: 0.143 blueY: 0.100   whiteX: 0.313 whiteY: 0.329
(II) VESA(0): Supported VESA Video Modes:
(II) VESA(0): 720x400@70Hz
(II) VESA(0): 640x480@60Hz
(II) VESA(0): 640x480@67Hz
(II) VESA(0): 640x480@72Hz
(II) VESA(0): 640x480@75Hz
(II) VESA(0): 800x600@56Hz
(II) VESA(0): 800x600@60Hz
(II) VESA(0): 800x600@72Hz
(II) VESA(0): 800x600@75Hz
(II) VESA(0): 832x624@75Hz
(II) VESA(0): 1024x768@60Hz
(II) VESA(0): 1024x768@70Hz
(II) VESA(0): 1024x768@75Hz
(II) VESA(0): 1280x1024@75Hz
(II) VESA(0): Manufacturer's mask: 0
(II) VESA(0): Supported additional Video Mode:
(II) VESA(0): clock: 108.0 MHz   Image Size:  338 x 270 mm
(II) VESA(0): h_active: 1280  h_sync: 1328  h_sync_end 1440 h_blank_end 1688 h_border: 0
(II) VESA(0): v_active: 1024  v_sync: 1025  v_sync_end 1028 v_blanking: 1066 v_border: 0
(II) VESA(0): Ranges: V min: 55  V max: 75 Hz, H min: 30  H max: 83 kHz, PixClock max 140 MHz
(II) VESA(0): Serial No: 51802441PY24
(II) VESA(0): Monitor name: AL1715
(II) VESA(0): EDID (in hex):
(II) VESA(0): 	00ffffffffffff00047212ad00000000
(II) VESA(0): 	130f010308221b78e804a5a3584f9524
(II) VESA(0): 	195054bfef0001010101010101010101
(II) VESA(0): 	010101010101302a009851002a403070
(II) VESA(0): 	1300520e1100001e000000fd00374b1e
(II) VESA(0): 	530e000a202020202020000000ff0035
(II) VESA(0): 	31383032343431505932340a000000fc
(II) VESA(0): 	00414c313731350a2020202020200056
(II) VESA(0): Using EDID range info for horizontal sync
(II) VESA(0): Using EDID range info for vertical refresh
(II) VESA(0): Printing DDC gathered Modelines:
(II) VESA(0): Modeline "800x600"   40.00  800 840 968 1056  600 601 605 628 +hsync +vsync

(...)

(II) VESA(0): Modeline "1280x1024"  108.00  1280 1328 1440 1688  1024 1025 1028 1066 +hsync +vsync
(II) VESA(0): Searching for matching VESA mode(s):
Mode: 6a (800x600)
	ModeAttributes: 0x1b
	
(...)

Mode: 130 (132x44)
	ModeAttributes: 0xf
	WinAAttributes: 0x6
	WinBAttributes: 0x0
	WinGranularity: 0
	WinSize: 0
	WinASegment: 0xb800
	WinBSegment: 0x0
	WinFuncPtr: 0x0
	BytesPerScanline: 264
	XResolution: 132
	YResolution: 44
	XCharSize: 8
	YCharSize: 8
	NumberOfPlanes: 1
	BitsPerPixel: 4
	NumberOfBanks: 1
	MemoryModel: 0
	BankSize: 0
	NumberOfImages: 0
	RedMaskSize: 0
	RedFieldPosition: 0
	GreenMaskSize: 0
	GreenFieldPosition: 0
	BlueMaskSize: 0
	BlueFieldPosition: 0
	RsvdMaskSize: 0
	RsvdFieldPosition: 0
	DirectColorModeInfo: 0
	PhysBasePtr: 0x0

(II) VESA(0): Total Memory: 4096 64KB banks (262144kB)
(II) VESA(0): Failsafe Monitor: Using hsync range of 30.00-83.00 kHz
(II) VESA(0): Failsafe Monitor: Using vrefresh range of 55.00-75.00 Hz
(II) VESA(0): Not using built-in mode "1280x1024" (width too large for virtual size)
(II) VESA(0): Not using built-in mode "1024x768" (width too large for virtual size)
(II) VESA(0): Not using built-in mode "640x400" (no mode of this name)
(II) VESA(0): Not using built-in mode "640x350" (no mode of this name)
(II) VESA(0): Not using built-in mode "512x384" (no mode of this name)
(II) VESA(0): Not using built-in mode "400x300" (no mode of this name)
(II) VESA(0): Not using built-in mode "320x240" (no mode of this name)
(II) VESA(0): Not using built-in mode "320x200" (no mode of this name)
(--) VESA(0): Virtual size is 800x600 (pitch 800)
(**) VESA(0): *Built-in mode "800x600"
(**) VESA(0):  Built-in mode "640x480"
(**) VESA(0): Display dimensions: (340, 270) mm
(**) VESA(0): DPI set to (59, 56)
(II) VESA(0): Attempting to use 72Hz refresh for mode "800x600" (114)
(II) VESA(0): Attempting to use 73Hz refresh for mode "640x480" (111)
(**) VESA(0): Using "Shadow Framebuffer"
(II) Loading sub module "shadow"
(II) LoadModule: "shadow"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules//libshadow.so
(II) Module shadow: vendor="X.Org Foundation"
	compiled for 1.3.0, module version = 1.1.0
	ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.3
(II) Loading sub module "fb"
(II) LoadModule: "fb"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules//libfb.so
(II) Module fb: vendor="X.Org Foundation"
	compiled for 1.3.0, module version = 1.0.0
	ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.3
(II) do I need RAC?  No, I don't.
(II) resource ranges after preInit:
	[0] -1	0	0x00100000 - 0x3fffffff (0x3ff00000) MX[B]E(B)
	[1] -1	0	0x000f0000 - 0x000fffff (0x10000) MX[B]
	[2] -1	0	0x000c0000 - 0x000effff (0x30000) MX[B]
	[3] -1	0	0x00000000 - 0x0009ffff (0xa0000) MX[B]
	[4] -1	0	0xe3000000 - 0xe30000ff (0x100) MX[B]
	[5] -1	0	0xe4000000 - 0xe4000fff (0x1000) MX[B]
	[6] -1	0	0xe4004000 - 0xe40040ff (0x100) MX[B]
	[7] -1	0	0xe4003000 - 0xe4003fff (0x1000) MX[B]
	[8] -1	0	0xe4002000 - 0xe4002fff (0x1000) MX[B]
	[9] -1	0	0xd0000000 - 0xcfffffff (0x0) MX[B]O
	[10] -1	0	0xe1010000 - 0xe101ffff (0x10000) MX[B](B)
	[11] -1	0	0xb0000000 - 0xbfffffff (0x10000000) MX[B](B)
	[12] -1	0	0xe1000000 - 0xe100ffff (0x10000) MX[B](B)
	[13] -1	0	0xc0000000 - 0xcfffffff (0x10000000) MX[B](B)
	[14] 0	0	0x000a0000 - 0x000affff (0x10000) MS[B]
	[15] 0	0	0x000b0000 - 0x000b7fff (0x8000) MS[B]
	[16] 0	0	0x000b8000 - 0x000bffff (0x8000) MS[B]
	[17] -1	0	0x0000ffff - 0x0000ffff (0x1) IX[B]
	[18] -1	0	0x00000000 - 0x000000ff (0x100) IX[B]
	[19] -1	0	0x0000a000 - 0x0000a0ff (0x100) IX[B]
	[20] -1	0	0x0000d800 - 0x0000d87f (0x80) IX[B]
	[21] -1	0	0x0000d400 - 0x0000d40f (0x10) IX[B]
	[22] -1	0	0x00000b70 - 0x00000b73 (0x4) IX[B]
	[23] -1	0	0x00000970 - 0x00000977 (0x8) IX[B]
	[24] -1	0	0x00000bf0 - 0x00000bf3 (0x4) IX[B]
	[25] -1	0	0x000009f0 - 0x000009f7 (0x8) IX[B]
	[26] -1	0	0x0000f000 - 0x0000f00f (0x10) IX[B]
	[27] -1	0	0x0000b800 - 0x0000b87f (0x80) IX[B]
	[28] -1	0	0x0000b400 - 0x0000b4ff (0x100) IX[B]
	[29] -1	0	0x00004c40 - 0x00004c7f (0x40) IX[B]
	[30] -1	0	0x00004c00 - 0x00004c3f (0x40) IX[B]
	[31] -1	0	0x0000dc00 - 0x0000dc1f (0x20) IX[B]
	[32] -1	0	0x00009000 - 0x000090ff (0x100) IX[B](B)
	[33] 0	0	0x000003b0 - 0x000003bb (0xc) IS[B]
	[34] 0	0	0x000003c0 - 0x000003df (0x20) IS[B]
(II) Loading sub module "int10"
(II) LoadModule: "int10"
(II) Reloading /usr/lib/xorg/modules//libint10.so
(II) VESA(0): initializing int10
(II) VESA(0): Primary V_BIOS segment is: 0xc000
(II) VESA(0): VESA BIOS detected
(II) VESA(0): VESA VBE Version 2.0
(II) VESA(0): VESA VBE Total Mem: 262144 kB
(II) VESA(0): VESA VBE OEM: ATI RADEON 9600 PRO
(II) VESA(0): VESA VBE OEM Software Rev: 1.0
(II) VESA(0): VESA VBE OEM Vendor: ATI Technologies Inc.
(II) VESA(0): VESA VBE OEM Product: V350
(II) VESA(0): VESA VBE OEM Product Rev: 01.00
(==) VESA(0): Write-combining range (0xb0000000,0x10000000)
(II) VESA(0): virtual address = 0xa7a7e000,
	physical address = 0xb0000000, size = 268435456
(II) VESA(0): VBESetVBEMode failed...Tried again without customized values.
(==) VESA(0): Default visual is TrueColor
(==) VESA(0): Backing store disabled
(**) Option "dpms"
(**) VESA(0): DPMS enabled
(==) RandR enabled
(II) Setting vga for screen 0.
(II) Initializing built-in extension MIT-SHM
(II) Initializing built-in extension XInputExtension
(II) Initializing built-in extension XTEST
(II) Initializing built-in extension XKEYBOARD
(II) Initializing built-in extension XC-APPGROUP
(II) Initializing built-in extension XAccessControlExtension
(II) Initializing built-in extension SECURITY
(II) Initializing built-in extension XINERAMA
(II) Initializing built-in extension XFIXES
(II) Initializing built-in extension XFree86-Bigfont
(II) Initializing built-in extension RENDER
(II) Initializing built-in extension RANDR
(II) Initializing built-in extension COMPOSITE
(II) Initializing built-in extension DAMAGE
(II) Initializing built-in extension XEVIE
(**) Option "CoreKeyboard"
(**) Generic Keyboard: Core Keyboard
(**) Option "Protocol" "standard"
(**) Generic Keyboard: Protocol: standard
(**) Option "AutoRepeat" "500 30"
(**) Option "XkbRules" "xorg"
(**) Generic Keyboard: XkbRules: "xorg"
(**) Option "XkbModel" "pc105"
(**) Generic Keyboard: XkbModel: "pc105"
(**) Option "XkbLayout" "us"
(**) Generic Keyboard: XkbLayout: "us"
(**) Option "CustomKeycodes" "off"
(**) Generic Keyboard: CustomKeycodes disabled
(**) Option "Protocol" "ImPS/2"
(**) Configured Mouse: Device: "/dev/input/mice"
(**) Configured Mouse: Protocol: "ImPS/2"
(**) Option "CorePointer"
(**) Configured Mouse: Core Pointer
(**) Option "Device" "/dev/input/mice"
(**) Option "Emulate3Buttons" "true"
(**) Configured Mouse: Emulate3Buttons, Emulate3Timeout: 50
(**) Option "ZAxisMapping" "4 5"
(**) Configured Mouse: ZAxisMapping: buttons 4 and 5
(**) Configured Mouse: Buttons: 9
(**) Configured Mouse: Sensitivity: 1
(II) XINPUT: Adding extended input device "Configured Mouse" (type: MOUSE)
(II) XINPUT: Adding extended input device "Generic Keyboard" (type: KEYBOARD)
(II) Configured Mouse: ps2EnableDataReporting: succeeded
SetClientVersion: 0 9
SetClientVersion: 0 9
SetClientVersion: 0 9
SetClientVersion: 0 9
(WW) Open ACPI failed (/var/run/acpid.socket) (Connection refused)
(WW) Open ACPI failed (/var/run/acpid.socket) (Connection refused)

(...) 100 times "(WW) Open"
 
Old 03-26-2008, 09:09 AM   #3
trueboy
LQ Newbie
 
Registered: Mar 2008
Posts: 2

Rep: Reputation: 0
Stephan,

Did you ever find a solution to your problem? I'm a complete novice and I'm moving across to Ubuntu Gutsy from Win XP. I'm finding things a little difficult but its all part of the fun I suppose!

I too have the Radion 9550 and have tried a ridiculous amount of times to get the card to work with compiz fusion.

I've tried the Ubuntu Ati driver but direct rendering is turned off. I've tried configuring the effects via compiz manager but these don't take effect because the xorg.conf settings won't allow me to set any desktop effects etc. I'm not sure if this is connected to my monitor (which isn't recognised properly - LG studioworks 77m) since I can't set my screen resolution correctly.

Anyhow I've also tried using the proprietry ati drivers but at logon all I get is errors asking me to use safe graphics mode or configure the display myself. No matter what settings I try it always comes back to safe graphics mode.

I understand that there are varioous workarounds by modifying the xorg.conf file but I suppose I'm just wondering how I can even get the card to use direct rendering and therefore the compiz effects with the supplied Ubuntu driver. Did yours just work on install?
 
Old 03-26-2008, 05:21 PM   #4
stefan_rogin2000
LQ Newbie
 
Registered: Mar 2008
Posts: 25

Original Poster
Rep: Reputation: 15
Thumbs up

Quote:
Originally Posted by trueboy View Post
Stephan,

Did you ever find a solution to your problem? I'm a complete novice and I'm moving across to Ubuntu Gutsy from Win XP. I'm finding things a little difficult but its all part of the fun I suppose!

I too have the Radion 9550 and have tried a ridiculous amount of times to get the card to work with compiz fusion.

I've tried the Ubuntu Ati driver but direct rendering is turned off. I've tried configuring the effects via compiz manager but these don't take effect because the xorg.conf settings won't allow me to set any desktop effects etc. I'm not sure if this is connected to my monitor (which isn't recognised properly - LG studioworks 77m) since I can't set my screen resolution correctly.

Anyhow I've also tried using the proprietry ati drivers but at logon all I get is errors asking me to use safe graphics mode or configure the display myself. No matter what settings I try it always comes back to safe graphics mode.

I understand that there are varioous workarounds by modifying the xorg.conf file but I suppose I'm just wondering how I can even get the card to use direct rendering and therefore the compiz effects with the supplied Ubuntu driver. Did yours just work on install?
ok.. this is still coming from a novice but I finaly managed to figure it out.....

with ati grafics it's a litle bit tricky ... but I managed to make it work... here are the stapes I took after install of ubuntu

1). restricted drivers manager... and let off the restriction on the graphic. now it still dosn't work when I try to let compiz fusion.

2). install xorg + update your system.. and make shure you let multi universe and all the other repositories work from system\administration\soft sources

3). at the \system\preferences\appearacnce enable compiz .... you may olso install compiz custom efects ...4 extra setings


I don't know how to roll back the system so that you may undo your mistakes... unless you want to reinstall ubuntu you should remouve any soft that I mentioned... before a clean install .... there is no need to modify the xorg.cofig

if you falow the steps on a clean system it should work.... I treyed 2 install 3 times before I managed to make it woek...

oh... and be carefull to not install any grafic -card related soft or xorg it may make the system unstable and make u end up in the same situation..... and don't worry about the monitor... I don't think it has anything to do with it... it's not important as long as it is a monitor.... mine is a acer AL1715 .. with a 17" display..

and then it works...
 
Old 03-27-2008, 01:22 PM   #5
trueboy
LQ Newbie
 
Registered: Mar 2008
Posts: 2

Rep: Reputation: 0
Stephan,

Thanks I will give it a try. I'm currently trying to iron out the teething problems with the display and other bits before creating a dual boot system with XP and Ubuntu. I hope your solution will work for me too. I'll try again with a fresh install tonight.

When you say install xorg (I know this is a noob question) do you mean from "sudo apt-get xorg" or can I just use the version of xorg already installed?
 
Old 04-02-2008, 10:27 AM   #6
stefan_rogin2000
LQ Newbie
 
Registered: Mar 2008
Posts: 25

Original Poster
Rep: Reputation: 15
Oh forgot one important step... you have to install XGL ... you will find it with the package manager
 
Old 04-02-2008, 10:32 AM   #7
stefan_rogin2000
LQ Newbie
 
Registered: Mar 2008
Posts: 25

Original Poster
Rep: Reputation: 15
Oh Now the problem is fixed But I'm experiencing many other problems.. and it's curious because my desktop effects work perfect using hardware acceleration.. but my video games aren't working right I enter the game , the menu works fine but once I get the game loaded it stops responding or the text doesn't show and the textures get scrambled and when getting back to the menu I can't see it clearly anymore...

and the same thing happens in wine...
I mention that the games fps are ok but you can't see anything right
 
  


Reply

Tags
ati, driver, radeon, stops


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
ATI RADEON 9550 Ubuntu Feisty Fawn fatenabu Ubuntu 1 10-07-2007 08:55 PM
5-button mouse in Ubuntu augu2000 Linux - Hardware 1 05-28-2007 05:29 AM
TV-out problem with ATI Radeon 9550 corgi Linux - Hardware 0 03-18-2007 06:24 AM
ATI 9550 on Ubuntu VeriCoder Ubuntu 5 11-27-2005 02:03 PM
5-button USB Mouse Configuration expatriate Linux - Hardware 2 09-14-2003 05:28 AM


All times are GMT -5. The time now is 04:47 AM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration