LinuxQuestions.org
Visit the LQ Articles and Editorials section
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Suse/Novell
User Name
Password
Suse/Novell This Forum is for the discussion of Suse Linux.

Notices



Reply
 
Search this Thread
Old 07-14-2005, 07:24 AM   #1
sam_vde
LQ Newbie
 
Registered: Mar 2005
Posts: 19

Rep: Reputation: 0
suse 9.3 and root on lvm2


Hi,

I am running Slackware 10.1 at the moment, I've been using linux for quite some time now. However I tried out Suse 9.3 (using Eval-DVD) out of curiosity and as a first remark I was surprised to see how easy the installation has become and how nice everything looks.

Now, the installation allowed me to install using some advanced features, so this is what I did:

- created a new mirror /dev/md100 (to keep things clear for myself, md0 etc are used by the slackware instance)
- created lvm2 vg "suse" on /dev/md100
- created root lv /dev/suse/root to hold the new installation

(Note: /boot is another partition, not using lvm.)

Everything went fine, it installed well, but after reboot the root FS could not be found or mounted so my machine stopped. I had a look at the initrd image that comes with suse, and to my surprise there was no lvm binary on the initrd to scan for the devices. I copied the lvm binary to the initrd image and added vgscan and vgchange in the linuxrc script to activate the volumes prior to mounting the root fs and now this works fine.

I have a few possible explanations:

- you need to have LVM partitions "8e" to detect lvm without vgscan or vgchange (never tried this since I use /dev/md* devices which are "fd" to put lvm on)
- the stock initrd that comes with suse does not provide this functionality and is not intended to do so


I would just like to know so I don't have to edit these files manually everytime I upgrade the kernel should I go to suse


Rgds
Sam
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
lvm2 + snapshots + suse 9.3 rtspitz Linux - Distributions 1 10-17-2005 08:01 PM
Using LVM2 chandru.in Linux - Hardware 0 08-30-2005 08:33 AM
LVM2 on Sarge - HD failure in the volume group container /root Golovko Debian 3 06-20-2005 10:54 PM
LVM2 (non-root) lv's won't mount at boot time jbanafato Linux - General 3 03-07-2005 12:29 AM
Scanner to work as USER and not forced as ROOT Root (Suse 9.1) 1kyle Linux - Hardware 0 07-10-2004 09:51 AM


All times are GMT -5. The time now is 03:30 PM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration