LinuxQuestions.org
Visit the LQ Articles and Editorials section
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Suse/Novell
User Name
Password
Suse/Novell This Forum is for the discussion of Suse Linux.

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 09-07-2006, 10:03 PM   #1
tisource
Member
 
Registered: Feb 2002
Posts: 322

Rep: Reputation: 30
SUSE 10.1, x86_64 performance issues


I recently upgraded workstations and the new machine is a hyper-threaded P4 3.2 GHz processor, 3 GB ram, 250 GB sata hard drive with EM64T support. One thing I am finding is that it is very choppy in performance. Even typing, I notice a slight delay. Running some apps take 2x as long to load. And this delay happens upon login (to KDE).

I have checked RAM and CPU settings, and both are within acceptable ranges (cpu load average: 0.03, 0.15, 0.27).

Is this phenomonon something that the rest of you have noticed? If so, what can I do to improve performance?

My distro is OpenSUSE 10.1, and I'm having trouble patching it (neither YaST Online Update nor zen-updater will run).

Ideas?
 
Old 09-08-2006, 02:39 AM   #2
willy_9
Member
 
Registered: Oct 2005
Location: France
Distribution: Mandriva 2008.0
Posts: 35

Rep: Reputation: 15
Hi tisource,

I've had the same problem, and I suspect (no formal proof, here...) that it comes from the sata drive. When trying to install 10.1 x86_64 normally, I get an error message saying "No hard drive found". I managed to install it with failsafe settings, but then the gets sluggish as hell.
Another possibility is that Beagle is doing some indexing in the background, but I guess that would show on your system's load.
As to the problem when patching SuSE, look for "SMART" in this forum, you will find plenty of interesting things...

Willy
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
x86_64 vs i386 performance and problems accessrichard Linux - General 1 10-23-2005 06:43 PM
Performance issues Tylerious Slackware 11 09-22-2005 09:35 AM
FC3 x86_64 extremely low performance with AMD64 Ru_e Linux - Laptop and Netbook 14 04-28-2005 08:00 PM
Performance issues clergykid Linux - Newbie 4 12-07-2004 05:41 PM
Performance issues? gurusmaran Linux - Newbie 2 03-18-2004 08:36 AM


All times are GMT -5. The time now is 02:06 PM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration