LinuxQuestions.org

LinuxQuestions.org (/questions/)
-   Suse/Novell (http://www.linuxquestions.org/questions/suse-novell-60/)
-   -   SUSE 10.1, x86_64 performance issues (http://www.linuxquestions.org/questions/suse-novell-60/suse-10-1-x86_64-performance-issues-481448/)

tisource 09-07-2006 09:03 PM

SUSE 10.1, x86_64 performance issues
 
I recently upgraded workstations and the new machine is a hyper-threaded P4 3.2 GHz processor, 3 GB ram, 250 GB sata hard drive with EM64T support. One thing I am finding is that it is very choppy in performance. Even typing, I notice a slight delay. Running some apps take 2x as long to load. And this delay happens upon login (to KDE).

I have checked RAM and CPU settings, and both are within acceptable ranges (cpu load average: 0.03, 0.15, 0.27).

Is this phenomonon something that the rest of you have noticed? If so, what can I do to improve performance?

My distro is OpenSUSE 10.1, and I'm having trouble patching it (neither YaST Online Update nor zen-updater will run).

Ideas?

willy_9 09-08-2006 01:39 AM

Hi tisource,

I've had the same problem, and I suspect (no formal proof, :newbie: here...) that it comes from the sata drive. When trying to install 10.1 x86_64 normally, I get an error message saying "No hard drive found". I managed to install it with failsafe settings, but then the gets sluggish as hell.
Another possibility is that Beagle is doing some indexing in the background, but I guess that would show on your system's load.
As to the problem when patching SuSE, look for "SMART" in this forum, you will find plenty of interesting things...

Willy


All times are GMT -5. The time now is 01:01 AM.