LinuxQuestions.org
Help answer threads with 0 replies.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Suse/Novell
User Name
Password
Suse/Novell This Forum is for the discussion of Suse Linux.

Notices

Reply
 
LinkBack Search this Thread
Old 04-18-2008, 11:59 AM   #1
PocketSam
LQ Newbie
 
Registered: Jan 2007
Location: Russia - Novosibirsk
Distribution: Slackware 11
Posts: 10

Rep: Reputation: 0
Question Sound via loud speackers on dell xps 1330


Hi!
I've just installed (and updated) OpenSuse 10.3 on my Dell XPS 1330 laptop, but I have no sound via integrated loud speackers. I've tryed to use yhis instruction, but it still didn't start working.
BTW, it works on *buntu, I've tryed booting livecd. I've copied /etc/modprobe.d/alsa-base. Could it be helpful?
Audio card is 82801H (ICH8 Family) HD Audio Controller. Uses snd-hda-intel module.
I have no idea, what can be wrong. =\
Any ideas?
Thanks!

Last edited by PocketSam; 04-18-2008 at 12:34 PM.
 
Old 04-23-2008, 08:43 AM   #2
TB0ne
Guru
 
Registered: Jul 2003
Location: Birmingham, Alabama
Distribution: SuSE, RedHat, Slack,CentOS
Posts: 13,787

Rep: Reputation: 2359Reputation: 2359Reputation: 2359Reputation: 2359Reputation: 2359Reputation: 2359Reputation: 2359Reputation: 2359Reputation: 2359Reputation: 2359Reputation: 2359
When I did my last few SuSE installs, the speakers would be muted by default, for some reason. I had to fire up the mixer (alsamixer, or whatever GUI based mixer you choose), and un-mute the speakers. Then had to turn the volume up, too, but things worked fine from there.

Have you checked that out? What happens if you try to play a sound file from the command-line, with something like "play <sound file name>"? Any errors?
 
Old 04-24-2008, 01:48 AM   #3
PocketSam
LQ Newbie
 
Registered: Jan 2007
Location: Russia - Novosibirsk
Distribution: Slackware 11
Posts: 10

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Yep. I could hear sound in headphones.
I've found the answer.
Sound does not function on the M1330 until at least version 1.0.15rc1 of the ALSA drivers are installed. So I've added openSUSE audio repo http://download.opensuse.org/reposit...E_10.3_Update/
http://download.opensuse.org/reposit.../openSUSE_10.3
And updated ALSA.
Then I've added a parameter to my sound card in the YAST2 Sound module. Add -> model -> laptop-eapd
But sound didn't work. So I decided to play with fortune and started installing almost all with keywords alsa, sound, mixer and so on. After reboot I had the sound. o_O

But my friend couldn't install even alsa-modules package. Package Manager says that kernel must be uninstalled first. %( Hope to solve this problem too.
 
  


Reply

Tags
dell, notebook, sound, xps


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Sound Problem: Dell XPS M1210 soukie87 Linux - Laptop and Netbook 6 03-31-2009 04:41 AM
Dell XPS M1530 - Dell ubuntu ISOs? danraider Linux - Laptop and Netbook 4 04-02-2008 04:49 PM
Using Dell XPS M1330 Problem with the sound and wireless card Drivers ank.dem Linux - Newbie 1 03-03-2008 05:43 PM
No sound in Fc6 on Dell XPS m1210... IcoNyx Linux - Laptop and Netbook 11 08-27-2007 08:39 PM
clicking sound after shutdown - Dell xps m1210 Brocolli Linux - Hardware 1 08-14-2007 01:50 PM


All times are GMT -5. The time now is 09:06 PM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration