LinuxQuestions.org
View the Most Wanted LQ Wiki articles.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Suse/Novell
User Name
Password
Suse/Novell This Forum is for the discussion of Suse Linux.

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 01-25-2007, 08:35 PM   #1
marvinmartian
LQ Newbie
 
Registered: Jan 2007
Distribution: SUSE 10.2 (AMD64), Knoppix
Posts: 2

Rep: Reputation: 0
Problem installing 8.33.6 ATI Driver in SUSE 10.2


Hi all,

I recently tried to upgrade my ATI video driver to the latest version. After
following the usual instructions, I got to the part where I typed
'sax2 -r -m 0=fglrx'. My LCD monitor returned the error 'No Signal' and then
went black. I was able to get my GUI back by going into failsafe mode and
selecting the VESA driver (sax2 -r -m 0=vesa). This is only a partial
solution though, as I can't take full advantage of my video board.

The relevant hardware and software specs are as follows:

OS - SUSE 10.2
Video board - ATI X600 256 MB
Driver - ATI 8.33.6
Monitor - Acer AL2216W LCD
X.org version - 7.2 (I upgraded from 7.2rc2)

My SaX.log file is as follows:

Quote:
/*************
SaX2 log : SaX2 version 8.1 - SVN Release: 1.49 2003/03/17
**************
SVN RELEASE : 1271
:
DESCRIPTION : X11 configuration log file to collect information
: about detection, startup and configuration.
: There are three parts of logging:
: ---
: 1) INIT ( detection, 3D )
: 2) STARTUP ( xorg.conf, X11 log, glxinfo )
: 3) CONFIG ( config actions )
: ---
:
VERSION : SaX2 compiled for: [openSUSE 10.2 (X86-64)]
PARAMETER : -r -m 0=fglrx -r
:
LOG DATE : Tue Jan 23 23:43:51 AST 2007
*************/
============================
Framebuffer Info:
----------------------------
Framebuffer is active

23-Jan 23:43:52 <I> Initializing...
23-Jan 23:44:13 <I> [ Sysp: Mouse detection data
Mouse0 => Protocol : explorerps/2
Mouse0 => Device : /dev/input/mice
Mouse0 => Buttons : 5
Mouse0 => Wheel : 1
Mouse0 => Emulate : 0
Mouse0 => Name : Logitech Optical USB Mouse
Mouse0 => VendorID : 0x046d
Mouse0 => DeviceID : 0xc016
Mouse0 => Profile : <undefined>
Mouse0 => RealDevice : /dev/input/by-id/usb-Logitech_Optical_USB_Mouse-mouse
Mouse0 => NutShell : 0
]
23-Jan 23:44:14 <I> [ Sysp: Keyboard detection data
Keyboard0 => XkbModel : pc104
Keyboard0 => XkbLayout : us
Keyboard0 => Name : Chicony Electronics USB Keyboard
Keyboard0 => VendorID : 0x04f2
Keyboard0 => DeviceID : 0x0111
Keyboard0 => Profile : <undefined>
Keyboard0 => RealDevice : /dev/input/event3
]
23-Jan 23:44:14 <I> [ Sysp: Server detection data
Card0 => DomainId : 0x0
Card0 => BusId : 0x3
Card0 => SlotId : 0x00
Card0 => FuncId : 0x0
Card0 => Vendor : ATI
Card0 => Device : Radeon X600 (RV370) 5B62 (PCIE)
Card0 => VID : 0x1002
Card0 => DID : 0x5b62
Card0 => Module : fglrx
Card0 => BusType : AGP
Card0 => Detected : 1
Card0 => Flag : DEFAULT
Card0 => SUB-VID : 0x174b
Card0 => SUB-DID : 0x0500
Card0 => DrvProfile : FireGL
]
23-Jan 23:44:50 <I> [ Sysp: XStuff detection data
Card0 => DDC : ACRAD74
Card0 => DDC[2] : ACRAD74
Card0 => Name : Acer AL2216W
Card0 => Vendor : ACR
Card0 => Name[2] : Acer AL2216W
Card0 => Vendor[2] : ACR
Card0 => Primary : 03-00-0
Card0 => Chipset : <undefined>
Card0 => Vsync : 76
Card0 => Hsync : 82
Card0 => Vsync[2] : 76
Card0 => Hsync[2] : 82
Card0 => Vesa : 800 600 33 56
Card0 => Vesa : 800 600 36 60
Card0 => Vesa : 800 600 43 72
Card0 => Vesa : 800 600 45 75
Card0 => Vesa : 1024 768 46 60
Card0 => Vesa : 1024 768 53 70
Card0 => Vesa : 1024 768 57 75
Card0 => Vesa : 1152 864 64 75
Card0 => Vesa : 1280 1024 61 60
Card0 => Vesa : 1280 960 57 60
Card0 => Vesa : 1280 1024 76 75
Card0 => Vesa : 1680 1050 63 60
Card0 => Vesa : 1680 1050 82 76
Card0 => Vesa[2] : 800 600 33 56
Card0 => Vesa[2] : 800 600 36 60
Card0 => Vesa[2] : 800 600 43 72
Card0 => Vesa[2] : 800 600 45 75
Card0 => Vesa[2] : 1024 768 46 60
Card0 => Vesa[2] : 1024 768 53 70
Card0 => Vesa[2] : 1024 768 57 75
Card0 => Vesa[2] : 1152 864 64 75
Card0 => Vesa[2] : 1280 1024 61 60
Card0 => Vesa[2] : 1280 960 57 60
Card0 => Vesa[2] : 1280 1024 76 75
Card0 => Vesa[2] : 1680 1050 63 60
Card0 => Vesa[2] : 1680 1050 82 76
Card0 => Dacspeed : 146
Card0 => Dacspeed[2]: 146
Card0 => Modeline : 1680 1784 1960 2240 1050 1053 1059 1089 +/-
Card0 => Modeline[2]: 1680 1784 1960 2240 1050 1053 1059 1089 +/-
Card0 => Memory : 4096
Card0 => Current : 03-00-0
Card0 => RawDef : None
Card0 => Option : None
Card0 => Extension : None
Card0 => Module : fglrx
Card0 => Display : LCD/TFT
Card0 => Display[2] : LCD/TFT
Card0 => Size : 473x296
Card0 => Size[2] : 473x296
Card0 => VesaBios : 2.0
]
23-Jan 23:44:53 <I> [ Sysp: 3D detection data
Card3D0 => Install : <none>
Card3D0 => Remove : <none>
Card3D0 => Packages : <none>
Card3D0 => Active : 0
Card3D0 => Answer : no
Card3D0 => ScriptReal : <none>
Card3D0 => ScriptSoft : <none>
Card3D0 => Flag : <none>
]
23-Jan 23:44:55 <X> Startup...
23-Jan 23:44:55 <X> Startup on new Server: <:0.0>
23-Jan 23:44:55 <X> Logging File contents: /tmp/sax2-5680/xorg.conf [
# /.../
# SaX generated X11 config file
# Created on: 2007-01-23T23:44:55-0400.
#
# Version: 8.1
# Contact: Marcus Schaefer <sax@suse.de>, 2005
# Contact: SaX-User list <https://lists.berlios.de/mailman/listinfo/sax-users>
#
# Automatically generated by [SaX2] (8.1)
# PLEASE DO NOT EDIT THIS FILE!
#

Section "Files"
FontPath "/usr/share/fonts/misc:unscaled"
FontPath "/usr/share/fonts/local"
FontPath "/usr/share/fonts/75dpi:unscaled"
FontPath "/usr/share/fonts/100dpi:unscaled"
FontPath "/usr/share/fonts/Type1"
FontPath "/usr/share/fonts/URW"
FontPath "/usr/share/fonts/Speedo"
FontPath "/usr/share/fonts/PEX"
FontPath "/usr/share/fonts/cyrillic"
FontPath "/usr/share/fonts/latin2/misc:unscaled"
FontPath "/usr/share/fonts/latin2/75dpi:unscaled"
FontPath "/usr/share/fonts/latin2/100dpi:unscaled"
FontPath "/usr/share/fonts/latin2/Type1"
FontPath "/usr/share/fonts/latin7/75dpi:unscaled"
FontPath "/usr/share/fonts/baekmuk:unscaled"
FontPath "/usr/share/fonts/japanese:unscaled"
FontPath "/usr/share/fonts/kwintv"
FontPath "/usr/share/fonts/truetype"
FontPath "/usr/share/fonts/uni:unscaled"
FontPath "/usr/share/fonts/CID"
FontPath "/usr/share/fonts/ucs/misc:unscaled"
FontPath "/usr/share/fonts/ucs/75dpi:unscaled"
FontPath "/usr/share/fonts/ucs/100dpi:unscaled"
FontPath "/usr/share/fonts/hellas/misc:unscaled"
FontPath "/usr/share/fonts/hellas/75dpi:unscaled"
FontPath "/usr/share/fonts/hellas/100dpi:unscaled"
FontPath "/usr/share/fonts/hellas/Type1"
FontPath "/usr/share/fonts/misc/sgi:unscaled"
FontPath "/usr/share/fonts/xtest"
FontPath "/opt/kde3/share/fonts"
FontPath "unix/:7100"
InputDevices "/dev/gpmdata"
InputDevices "/dev/input/mice"
EndSection

Section "Module"
Load "dbe"
Load "type1"
Load "freetype"
Load "extmod"
Load "glx"
Load "v4l"
Load "dri"
EndSection

Section "ServerFlags"
Option "AllowMouseOpenFail" "on"
Option "IgnoreABI" "on"
EndSection

Section "InputDevice"
Driver "kbd"
Identifier "Keyboard[0]"
Option "Protocol" "Standard"
Option "XkbLayout" "us"
Option "XkbModel" "pc104"
Option "XkbRules" "xfree86"
EndSection

Section "InputDevice"
Driver "mouse"
Identifier "Mouse[1]"
Option "Buttons" "5"
Option "Device" "/dev/input/mice"
Option "Name" "Logitech Optical USB Mouse"
Option "Protocol" "explorerps/2"
Option "Vendor" "Sysp"
Option "ZAxisMapping" "4 5"
EndSection


Section "Monitor"
Option "CalcAlgorithm" "XServerPool"
DisplaySize 473 296
HorizSync 30-82
Identifier "Monitor[0]"
ModelName "ACER AL2216W"
Option "DPMS"
VendorName "ACR"
VertRefresh 43-76
UseModes "Modes[0]"
EndSection


Section "Modes"
Identifier "Modes[0]"
EndSection


Section "Device"
BoardName "Radeon X600 (RV370) 5B62 (PCIE)"
BusID "3:0:0"
Driver "fglrx"
Identifier "Device[0]"
#Option "NoDDC"
Option "UseInternalAGPGART" "no"
Option "no_accel" "no"
Option "no_dri" "no"
Option "mtrr" "off"
Option "ScreenOverlap" "0"
Option "GammaCorrectionI" "0x00000000"
Option "GammaCorrectionII" "0x00000000"
Option "Capabilities" "0x00000000"
Option "CapabilitiesEx" "0x00000000"
Option "VideoOverlay" "on"
Option "OpenGLOverlay" "off"
Option "CenterMode" "off"
Option "PseudoColorVisuals" "off"
Option "Stereo" "off"
Option "StereoSyncEnable" "1"
Option "FSAAEnable" "no"
Option "FSAAScale" "1"
Option "FSAADisableGamma" "no"
Option "FSAACustomizeMSPos" "no"
Option "FSAAMSPosX0" "0.000000"
Option "FSAAMSPosY0" "0.000000"
Option "FSAAMSPosX1" "0.000000"
Option "FSAAMSPosY1" "0.000000"
Option "FSAAMSPosX2" "0.000000"
Option "FSAAMSPosY2" "0.000000"
Option "FSAAMSPosX3" "0.000000"
Option "FSAAMSPosY3" "0.000000"
Option "FSAAMSPosX4" "0.000000"
Option "FSAAMSPosY4" "0.000000"
Option "FSAAMSPosX5" "0.000000"
Option "FSAAMSPosY5" "0.000000"
Option "UseFastTLS" "0"
Option "BlockSignalsOnLock" "on"
Option "ForceGenericCPU" "no"
Option "KernelModuleParm" "locked-userpages=0"
VendorName "ATI"
EndSection


Section "Screen"
DefaultDepth 24
SubSection "Display"
Depth 15
Modes "1680x1050" "1280x1024" "1280x960" "1152x864" "1024x768" "800x600"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 16
Modes "1680x1050" "1280x1024" "1280x960" "1152x864" "1024x768" "800x600"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 24
Modes "1680x1050" "1280x1024" "1280x960" "1152x864" "1024x768" "800x600"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 8
Modes "1680x1050" "1280x1024" "1280x960" "1152x864" "1024x768" "800x600"
EndSubSection
Device "Device[0]"
Identifier "Screen[0]"
Monitor "Monitor[0]"
EndSection


Section "ServerLayout"
Identifier "Layout[all]"
InputDevice "Keyboard[0]" "CoreKeyboard"
InputDevice "Mouse[1]" "CorePointer"
Screen "Screen[0]"
EndSection


Section "DRI"
Group "video"
Mode 0660
EndSection

Section "Extensions"
Option "DAMAGE" "false"
EndSection

]
Here are the errors that I am getting from my Xorg.0.log file (I can't post
the whole thing due to the 25,000 character post limit).

Quote:
drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card0
drmOpenDevice: open result is -1, (No such device or address)
drmOpenDevice: open result is -1, (No such device or address)
drmOpenDevice: Open failed
drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card0
drmOpenDevice: open result is 8, (OK)
drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card0
drmOpenDevice: open result is 8, (OK)

Thanks in advance,

** Marvin **

Last edited by marvinmartian; 01-25-2007 at 08:44 PM.
 
Old 01-27-2007, 07:40 AM   #2
killy9999
Member
 
Registered: Feb 2005
Location: Poland
Distribution: openSUSE 11.3/11.4 x64
Posts: 114

Rep: Reputation: 15
You're using 32 or 64 bit system? The driver doesn't work under 64 bit :[
 
Old 01-27-2007, 11:22 AM   #3
marvinmartian
LQ Newbie
 
Registered: Jan 2007
Distribution: SUSE 10.2 (AMD64), Knoppix
Posts: 2

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Thanks for the info. Yes, I'm using a 64 bit setup (AMD). Hopefully ATI will fix this as the driver is supposed to
support 64 bit systems (see http://ati.amd.com/support/drivers/l...64-radeon.html for details). I used the
ati-driver-installer-8.33.6-x86.x86_64.run file when I installed the driver.

** Marvin **
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Installing ATI driver problem android6011 Linux - General 1 08-04-2006 12:59 AM
Problem with installing ATI driver on Slackware Element9 Slackware 7 03-05-2006 11:12 AM
problem while installing ati driver... Sirgaj Linux - Software 7 01-10-2006 03:08 PM
installing ATI driver - problem tibbar Suse/Novell 1 12-02-2005 05:16 AM
installing ATI driver - problem tibbar Linux - Hardware 1 12-02-2005 05:07 AM


All times are GMT -5. The time now is 09:03 AM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration