LinuxQuestions.org
Download your favorite Linux distribution at LQ ISO.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Suse/Novell
User Name
Password
Suse/Novell This Forum is for the discussion of Suse Linux.

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 12-15-2006, 03:12 PM   #1
linux_junky
Member
 
Registered: Feb 2004
Location: Upstate New York
Distribution: openSUSE Linux 10.2
Posts: 83

Rep: Reputation: 15
NX (www.nomachine) Errors after upgrade to 10.2


Hi,

Last Friday, I upgraded to openSUSE 10.2--basically everything is going fine--have been using that distro since 9.3.

What's bugging me is that the Nomachine NX client is not working anymore--have not been able to figure out what is wrong.

Background: I have upgraded the nxclient, nxnode, and nxserver to the latest patch releases.

I get the following error when I test with my remote and localhost:

/***** log begins here
NXPROXY - Version 2.1.0

Copyright (C) 2001, 2006 NoMachine.
See http://www.nomachine.com/ for more information.

Info: Proxy running in client mode with pid '21189'.
Session: Starting session at 'Fri Dec 15 15:42:26 2006'.
Info: Synchronizing local and remote caches.
Info: Handshaking with remote proxy completed.
Info: Using wan link parameters 768/24/1/0.
Info: Using cache parameters 4/4194304/8192KB/8192KB.
Info: Using image streaming parameters 50/128/1024KB/3072/384.
Info: Using image cache parameters 1/1/32768KB.
Info: Using pack method '16m-jpeg-9' with session 'unix-kde'.
Info: Using product 'LFE/None/LFEN/None'.
Info: Using ZLIB data compression 1/1/0.
Info: Not using ZLIB stream compression.
Info: No suitable cache file found.
Info: Listening for font server connections on port '11018'.
Session: Session started at 'Fri Dec 15 15:42:27 2006'.
Info: Established X server connection.
Warning: Failed shared memory operation with ERR_CODE#10 RES_ID#37 MIN_OP#1 MAJ_OP#129.
Info: Using shared memory parameters 0/0.
Error: Connection with remote peer broken.
Error: Please check the state of your network and retry.
Session: Session terminated at 'Fri Dec 15 15:42:27 2006'.
**** log ends here /

Any ideas?
Thanks in advance for your help.
 
Old 12-23-2006, 07:07 AM   #2
yapp
Member
 
Registered: Apr 2003
Location: Netherlands
Distribution: SuSE (before: Gentoo, Slackware)
Posts: 613

Rep: Reputation: 30
I'm having a similar error here. I hope it isn't caused by the X.org 7.2 release openSUSE 10.2 ships..

Quote:
NXPROXY - Version 2.1.0

Copyright (C) 2001, 2006 NoMachine.
See http://www.nomachine.com/ for more information.

Info: Proxy running in client mode with pid '10987'.
Session: Starting session at 'Sat Dec 23 13:53:25 2006'.
Info: Connecting to remote host '127.0.0.1:5039'.
Info: Connection to remote proxy '127.0.0.1:5039' established.
Info: Synchronizing local and remote caches.
Info: Handshaking with remote proxy completed.
Info: Using lan link parameters 1536/24/1/0.
Info: Using image streaming parameters 50/128/1024KB/6144/768.
Info: Using image cache parameters 1/1/32768KB.
Info: Using pack method '16m-rle-9' with session 'unix-rootless'.
Info: Using product 'LFE/None/LFEN/None'.
Info: Not using NX delta compression.
Info: Not using ZLIB data compression.
Info: Not using ZLIB stream compression.
Info: Not using persistent cache.
Info: Using remote server '127.0.0.1:5039'.
Info: Listening for font server connections on port '11039'.
Session: Session started at 'Sat Dec 23 13:53:25 2006'.
Info: Established X server connection.
Info: Using shared memory parameters 1/2048K.
Error: Connection with remote peer broken.
Error: Please check the state of your network and retry.
Session: Session terminated at 'Sat Dec 23 13:53:26 2006'.
And when I enable the syslogging I see the following lines in /var/log/messages:

Quote:
Dec 23 14:10:56 hal9000 sshd[12400]: Accepted publickey for nx from 127.0.0.1 port 18901 ssh2

Dec 23 14:10:57 hal9000 sshd[12449]: Accepted keyboard-interactive/pam for diederik from 127.0.0.1 port 18902 ssh2
Dec 23 14:10:58 hal9000 NXSERVER 2.1.0-13[12413]: User 'diederik' logged in from '127.0.0.1'. 'NXLogin::set'
Dec 23 14:10:59 hal9000 NXSERVER 2.1.0-13[12413]: Selected node host:localhost with port:22 'main::selectNode'
Dec 23 14:10:59 hal9000 NXSERVER 2.1.0-13[12413]: Current selected node: localhost is in status: running 'main::selectNode'
Dec 23 14:11:00 hal9000 sshd[12458]: Accepted publickey for diederik from 127.0.0.1 port 18903 ssh2
Dec 23 14:11:04 hal9000 NXNODE 2.1.0-12[12463]: INFO: Proxy IP: $res_node_ip:localhost, $res_node_realip:127.0.0.1 'main:nxnode:5482'
Dec 23 14:11:04 hal9000 NXSERVER 2.1.0-13[12413]: Session '063FA60D2792773655EBDF9F5497C629' started by user 'diederik'. 'NXShell::handler_session_start'
Dec 23 14:11:04 hal9000 NXSERVER 2.1.0-13[12413]: User 'diederik' from '127.0.0.1' logged out. 'NXLogin::reset'

Dec 23 14:11:04 hal9000 NXNODE 2.1.0-12[12463]: INFO: Using port '1042' on node 'hal9000' for session 'unix-desktop'. 'main:nxnode:5548'
Dec 23 14:11:04 hal9000 NXNODE 2.1.0-12[12463]: INFO: Using host from available host list: 'localhost'. 'main:nxnode:5549'
Dec 23 14:11:04 hal9000 NXNODE 2.1.0-12[12463]: ERROR: run command: process: 12626 finished with: 1 'main:nxnode:3607'
Dec 23 14:11:06 hal9000 NXNODE 2.1.0-12[12647]: ERROR: Error when monitoring session: Session has finished but proxy connection was not closed. 'NXSessionMonitor:NXSessionMonitor.pm:1395'

Dec 23 14:11:07 hal9000 NXNODE 2.1.0-12[12647]: INFO: Directory '/home/diederik/.nx/C-hal9000-1042-063FA60D2792773655EBDF9F5497C629' renamed into '/home/diederik/.nx/F-C-hal9000-1042-063FA60D2792773655EBDF9F5497C629' for further investigation 'main:nxnode:5719'
Dec 23 14:11:08 hal9000 NXNODE 2.1.0-12[12463]: INFO: Session 'unix-desktop' on port '1042' failed. 'main:nxnode:5762'

Dec 23 14:11:14 hal9000 NXSERVER 2.1.0-13[12629]: ERROR: NXNodeExec: Cannot kill nxssh process: No such process 'NXNodeExec::exec'
Dec 23 14:11:14 hal9000 NXSERVER 2.1.0-13[12629]: User 'diederik' from '127.0.0.1' logged out. 'NXLogin::reset'
Basically I'm logged out when I try to login.

Last edited by yapp; 12-23-2006 at 07:11 AM.
 
Old 12-23-2006, 07:53 AM   #3
yapp
Member
 
Registered: Apr 2003
Location: Netherlands
Distribution: SuSE (before: Gentoo, Slackware)
Posts: 613

Rep: Reputation: 30
I've managed to fix this problem

first check in $HOME/.nx/F-.... for a 'session' file. It's a log of the session. Mine ended with the error message:

Quote:
Fatal server error:
could not open default font 'fixed'
With the new X.org all fonts are in /usr/share/fonts. I've ran "fc-cache -fv" and "/sbin/conf.d/SuSEconfig.fonts" to update the fonts, and finally decided to move all remaining TFF fonts at /usr/X11R6/lib/X11/fonts to /usr/share/fonts, and change /usr/X11R6/lib/X11/fonts into a symlink that points to /usr/share/fonts. Ran fc-cache and SuSEconfig again, and now NX works
 
Old 12-23-2006, 08:14 AM   #4
linux_junky
Member
 
Registered: Feb 2004
Location: Upstate New York
Distribution: openSUSE Linux 10.2
Posts: 83

Original Poster
Rep: Reputation: 15
yapp,
Thank you so much for your reply and most of all SOLUTION!

Would you be able to break that down into a command line-by-line directive for me? Otherwise, I'll take the ball and run with it.

Again thanks and Happy Holidays to you!!

--Dietrich
'linux_junky'
 
Old 12-23-2006, 09:05 AM   #5
yapp
Member
 
Registered: Apr 2003
Location: Netherlands
Distribution: SuSE (before: Gentoo, Slackware)
Posts: 613

Rep: Reputation: 30
Well I would try the following:

- first see if there are any interesting files left in /usr/X11R6/lib/X11/fonts/ e.g. I still had some Windows truetype fonts there. Copy those to your new /usr/share/fonts directories.

- then:

Code:
fc-cache -fv
/sbin/conf.d/SuSEconfig.fonts

cd /usr/X11R6/lib/X11/
rm -Rf fonts/
ln -s /usr/share/fonts .

fc-cache -fv
/sbin/conf.d/SuSEconfig.fonts
But I recommend inspecting the session logs first and inspect the font folders before running the commands blindly.

Happy holidays to you too

Last edited by yapp; 12-30-2006 at 08:02 AM.
 
Old 12-23-2006, 09:10 AM   #6
linux_junky
Member
 
Registered: Feb 2004
Location: Upstate New York
Distribution: openSUSE Linux 10.2
Posts: 83

Original Poster
Rep: Reputation: 15
This is the tail of what I see in the 'session' log for my last attempt--does this correspond with your issue--seems like the same thing? (thanks yapp!):

############## begin
Could not init font path element /usr/X11R6/lib/X11/fonts/misc/, removing from lis
t!
Could not init font path element /usr/X11R6/lib/X11/fonts/Speedo/, removing from l
ist!
Could not init font path element /usr/X11R6/lib/X11/fonts/Type1/, removing from li
st!
Could not init font path element /usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi/, removing from li
st!
Could not init font path element /usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi/, removing from l
ist!
Could not init font path element /usr/X11R6/lib/X11/fonts/TTF/, removing from list
!

Fatal server error:
could not open default font 'fixed'
Warning: Parent process appears to be dead. Exiting keeper.
############ end
 
Old 12-23-2006, 09:45 AM   #7
linux_junky
Member
 
Registered: Feb 2004
Location: Upstate New York
Distribution: openSUSE Linux 10.2
Posts: 83

Original Poster
Rep: Reputation: 15
That did it yapp (wooo hooo!)
Thanks for the XMAS gift!
Best!
 
Old 12-29-2006, 12:58 PM   #8
vakanderson
LQ Newbie
 
Registered: Dec 2006
Posts: 4

Rep: Reputation: 0
Thanks a bunch!

The solution worked for a clean install of openSuSE 10.2 also! Have a great New Year's celebration!
 
Old 12-29-2006, 01:36 PM   #9
linux_junky
Member
 
Registered: Feb 2004
Location: Upstate New York
Distribution: openSUSE Linux 10.2
Posts: 83

Original Poster
Rep: Reputation: 15
Great.
Yes I did another install of 10.2 and straight up it works with the above steps.
Happy New Year Folks!
 
Old 02-06-2007, 02:22 PM   #10
accmariano
LQ Newbie
 
Registered: Feb 2007
Posts: 2

Rep: Reputation: 0
Solved on debian: could not open default font 'fixed'

Hi All,

After few dates of googling, I found the solution:


Removing package artwiz-cursor NX and all works OK


apt-get remove artwiz-cursor

Regards
Mariano
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
freenx and NoMachine client authentication camorri Linux - Software 1 06-02-2006 01:33 AM
Problem of Nomachine(nxserver) on Slackware10.2 netsoft2005 Slackware 2 02-11-2006 02:04 PM
Nomachine/freenx server netcrusher88 Debian 1 12-14-2005 02:53 AM
DMZ-fli4l-smoothwall-nomachine saavik Linux - Networking 4 09-09-2005 02:01 AM
Trying to test NX with nomachine client thesonic1 Linux - Newbie 1 04-07-2005 05:13 PM


All times are GMT -5. The time now is 04:40 PM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration