LinuxQuestions.org
Visit Jeremy's Blog.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Suse/Novell
User Name
Password
Suse/Novell This Forum is for the discussion of Suse Linux.

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 05-25-2006, 12:15 AM   #1
FormulaOne
LQ Newbie
 
Registered: May 2006
Posts: 1

Rep: Reputation: 0
No Screens Defined. Thinkpad T41 With Ati Mobility Radeon 7500


Hi,

I'm trying to install the ATI driver on my Thinkpad T41 and I keep getting the No Screens Defined Error. I've been following the ATI driver installation instructions on the The Jem Report to a tee and I still get the No Screens Defined error. Any help would be appreciated.

Here is my xorg.conf file:

# /.../
# SaX generated X11 config file
# Created on: 2006-05-24T18:32:36-0500.
#
# Version: 7.1
# Contact: Marcus Schaefer <sax@suse.de>, 2005
# Contact: SaX-User list <https://lists.berlios.de/mailman/listinfo/sax-users>
#
# Automatically generated by [ISaX] (7.1)
# PLEASE DO NOT EDIT THIS FILE!
#

Section "Files"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/misc:unscaled"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/local"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi:unscaled"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi:unscaled"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/Type1"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/URW"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/Speedo"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/PEX"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/cyrillic"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/latin2/misc:unscaled"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/latin2/75dpi:unscaled"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/latin2/100dpi:unscaled"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/latin2/Type1"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/latin7/75dpi:unscaled"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/baekmuk:unscaled"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/japanese:unscaled"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/kwintv"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/truetype"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/uni:unscaled"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/CID"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/ucs/misc:unscaled"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/ucs/75dpi:unscaled"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/ucs/100dpi:unscaled"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/hellas/misc:unscaled"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/hellas/75dpi:unscaled"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/hellas/100dpi:unscaled"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/hellas/Type1"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/misc/sgi:unscaled"
FontPath "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/xtest"
FontPath "/opt/kde3/share/fonts"
InputDevices "/dev/gpmdata"
InputDevices "/dev/input/mice"
EndSection

Section "ServerFlags"
Option "AllowMouseOpenFail" "on"
EndSection

Section "Module"
Load "dbe"
Load "type1"
Load "freetype"
Load "extmod"
Load "glx"
Load "v4l"
Load "dri"
EndSection

Section "InputDevice"
Driver "kbd"
Identifier "Keyboard[0]"
Option "Protocol" "Standard"
Option "XkbLayout" "us"
Option "XkbModel" "pc104"
Option "XkbRules" "xfree86"
EndSection


Section "InputDevice"
Driver "mouse"
Identifier "Mouse[1]"
Option "Buttons" "7"
Option "Device" "/dev/input/mice"
Option "Name" "Microsoft IntelliMouse Optical"
Option "Protocol" "explorerps/2"
Option "Vendor" "Sysp"
Option "ZAxisMapping" "4 5"
EndSection

Section "InputDevice"
Driver "synaptics"
Identifier "Mouse[3]"
Option "Buttons" "5"
Option "Device" "/dev/input/mice"
Option "Emulate3Buttons" "on"
Option "InputFashion" "Mouse"
Option "Name" "Synaptics;Touchpad"
Option "Protocol" "explorerps/2"
Option "SHMConfig" "on"
Option "Vendor" "Sysp"
Option "ZAxisMapping" "4 5"
EndSection


Section "Monitor"
Option "CalcAlgorithm" "XServerPool"
DisplaySize 290 220
HorizSync 31-60
Identifier "Monitor[0]"
ModelName "1024X768@60HZ"
Option "DPMS"
VendorName "--> LCD"
VertRefresh 50-60
UseModes "Modes[0]"
EndSection


Section "Modes"
Identifier "Modes[0]"
Modeline "1024x768" 65.0 1024 1048 1184 1344 768 771 777 806 -hsync -vsync
EndSection


Section "Screen"
DefaultDepth 24
SubSection "Display"
Depth 15
Modes "1024x768" "1024x600" "800x600" "768x576" "640x480"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 16
Modes "1024x768" "1024x600" "800x600" "768x576" "640x480"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 24
Modes "1024x768" "1024x600" "800x600" "768x576" "640x480"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 8
Modes "1024x768" "1024x600" "800x600" "768x576" "640x480"
EndSubSection
Device "Device[0]"
Identifier "Screen[0]"
Monitor "Monitor[0]"
EndSection


Section "Device"
BoardName "Radeon LW"
BusID "1:0:0"
Driver "fglrx"
Identifier "Device[0]"
Option "FSAADisableGamma" "no"
Option "Capabilities" "0x00000000"
Option "FSAAMSPosY3" "0.000000"
Option "no_accel" "no"
Option "UseFastTLS" "0"
Option "UseInternalAGPGART" "no"
Option "FSAAMSPosX3" "0.000000"
Option "CenterMode" "off"
Option "FSAAMSPosY1" "0.000000"
Option "mtrr" "off"
Option "FSAAMSPosX4" "0.000000"
Option "ForceGenericCPU" "no"
Option "FSAAMSPosX5" "0.000000"
Option "FSAAMSPosY2" "0.000000"
VendorName "ATI"
EndSection


Section "ServerLayout"
Identifier "Layout[all]"
InputDevice "Keyboard[0]" "CoreKeyboard"
InputDevice "Mouse[1]" "CorePointer"
InputDevice "Mouse[3]" "SendCoreEvents"
Option "Clone" "off"
Option "Xinerama" "off"
Screen "Screen[0]"
EndSection


Section "DRI"
Group "video"
Mode 0660
EndSection

Section "Extensions"
EndSection
 
Old 05-25-2006, 01:26 AM   #2
jschiwal
Guru
 
Registered: Aug 2001
Location: Fargo, ND
Distribution: SuSE AMD64
Posts: 15,733

Rep: Reputation: 655Reputation: 655Reputation: 655Reputation: 655Reputation: 655Reputation: 655
When X windows starts up, it tries to setup using your default modeline. When that doesn't work, it tries another, then another until your list runs out. Look through the /var/logs/xorg.0.log to verify that. Perhaps there is another reason.

Code:
DisplaySize 290 220
HorizSync 31-60
Identifier "Monitor[0]"
ModelName "1024X768@60HZ"
Option "DPMS"
VendorName "--> LCD"
VertRefresh 50-60
UseModes "Modes[0]"
EndSection


Section "Modes"
Identifier "Modes[0]"
Modeline "1024x768" 65.0 1024 1048 1184 1344 768 771 777 806 -hsync -vsync
EndSection
I highlighted the lines that may need tweaking. I would recommend using the gtf program yourself.
gtf 1024 768 56 -x # This will set up a modeline for 1024x768@56.
The line may start like "Modeline "1024x768_56 ". Comment out the original line, and edit out the "_56" part.
Compare your results with what yast produced.

Pay particular attention to the end part. "-hsync -vsync"
If those are wrong, The X server won't start.

Good Luck!
 
Old 10-05-2006, 10:41 PM   #3
ryman1977
LQ Newbie
 
Registered: Oct 2006
Posts: 1

Rep: Reputation: 0
I am also having the same problem with my laptop (T41) with the "fglrx" driver.
here is the error - No Devices Detected
If i use the "redeon" driver X works fine.
 
Old 10-08-2006, 12:02 PM   #4
Duren
Member
 
Registered: Nov 2002
Posts: 31

Rep: Reputation: 15
Dude if I'm not mistaken, the 7500 is not supported by the proprietary ATI drivers, it's legacy now and simply too old.

You have to use the stock driver that comes with xorg
 
Old 10-08-2006, 06:44 PM   #5
random_string
LQ Newbie
 
Registered: Sep 2006
Posts: 9

Rep: Reputation: 0
i have compaq n610c with P4m 1.8ghz, 512mb ddr266 and mobility radion 7500 32mb and im having similar griefs over the card. people that say its too old are simply ignorant and probably have no clues about the capabilities of this chip. this chip marvelously keeps up with newer directx games thanks to the clever ati drivers, on windows that is (yeah you have to forget about aa and high texture resolutions, and you decide resolution vs. features alot).
as far as linux goes, xorg or xfree86 is your choice, BUT here is my practical experience with both:
i use debian. on xfree86 driver the fps is MUCH higher and certain features are rendered more properly such as the reflections, but newer games like doom3 and quake4 do not work at all dispite the fact they work marvelously on windows on this machine. on xorg driver the fps is much lower but newer games like UT2004 can be played using opengl, meaning the necessary features are supported. in case with debian etch you cant really play anything else because its still very unstable.
both were tested using the 2.6 kernels btw.
overall the perfomance of either is very inferior to what i get on windows sadly. it is the opposite with nvidia cards on my desktops.
i am still hopeful ati will have some pity for us and include support for these chips in their linux drivers.
 
Old 10-08-2006, 11:05 PM   #6
Duren
Member
 
Registered: Nov 2002
Posts: 31

Rep: Reputation: 15
I never said the card is poor in terms of capabilities, simply that it's old enough from ATI's perspective not to have it included in their proprietary drivers.

Perhaps you should think before calling people ignorant.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
ATI Radeon Mobility 7500 drivers? jgibz Linux - Laptop and Netbook 13 03-25-2007 03:18 AM
Mobility Radeon 7500 + ATI drivers 3.7.6 -> X 4.3 down... gio_schenk Linux - Hardware 5 03-21-2007 09:31 AM
ATI M7 Radeon Mobility 7500 Driver reihat Linux - Laptop and Netbook 6 10-25-2004 03:55 PM
T41 Mobility Radeon 7500 3d Support rustybladz Linux - Laptop and Netbook 2 04-27-2004 01:40 PM
ATI Mobility Radeon 7500 idiotgeneration Linux - Laptop and Netbook 1 01-14-2004 12:51 AM


All times are GMT -5. The time now is 05:14 AM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration