LinuxQuestions.org
Visit Jeremy's Blog.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Suse/Novell
User Name
Password
Suse/Novell This Forum is for the discussion of Suse Linux.

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 11-04-2005, 03:00 PM   #1
xavior
LQ Newbie
 
Registered: Nov 2005
Posts: 5

Rep: Reputation: 0
Question No Internet but LAN and VPN connect LAN work fine???


I have SUSE 10.0 setup. I had internet connection at first install. After some configuration I have lost that internet connection, but I can still ping every device on my LAN including a three building VPN recently setup. Below are the configurations I changed.

1. I gave suse 10.0 a static IP address (YaST2). I had internet after this. Next day I lost that internet. I then went in and saw I forgot to put in the gateway address in the routing tab. All of this was done through YaST2 - Net Devices - Net Card. I recently changed everything back to DHCP, took out the gateway address, now everything is back to normal. Still no internet. I am working through DHCP on a Linksys router. B/T/W, everyone else can still access and see the SUSE box from inside the LAN. The router gives me the IP address correctly. I have the default firewall running on the suse box, and i have even tried turning off the firewall on the linksys router.

2. I setup SAMBA for file sharing. I messed with the SAMBA server, and the SAMBA client. I don't have much experience in SAMBA!!

Any idea's??

Thanks,

----
Be Well....
 
Old 11-05-2005, 03:34 AM   #2
undan_uk
LQ Newbie
 
Registered: Nov 2005
Posts: 3

Rep: Reputation: 0
vpn

it's a problem with your vpn configuration
tell me that vpn network do you have and what vpn client are you using on your linux distribution
 
Old 11-05-2005, 11:11 AM   #3
xavior
LQ Newbie
 
Registered: Nov 2005
Posts: 5

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Thumbs down VPN i don't think so

It can't be my vpn. This has nothing to do with my internet connection. The VPN works fine, the internet connection works fine. I hook the same cat5 cable up to my laptop, it gets internet connection just fine.

RRRNNNTTT - try again...

anyone else?
 
Old 11-07-2005, 02:30 PM   #4
xavior
LQ Newbie
 
Registered: Nov 2005
Posts: 5

Original Poster
Rep: Reputation: 0
spell check

When I said "This has nothing to do with my internet conncection", I meant the VPN has nothing to do with my internet connection. Sorry.
 
Old 11-07-2005, 03:16 PM   #5
biophysics
Member
 
Registered: Jan 2002
Location: Germany
Distribution: Kubuntu
Posts: 444

Rep: Reputation: 30
Are you using KDE - Check if you have enabled IPv6 in /etc/sysconfig/windowmanager directly (or from Yast2) and change it

KDE_USE_IPV6="no" ->> correct value
 
Old 11-07-2005, 04:08 PM   #6
xavior
LQ Newbie
 
Registered: Nov 2005
Posts: 5

Original Poster
Rep: Reputation: 0
RE: IP V6

I switched both from yes to no, and nothing. Still no internet?? By the way, where is that windowmanager or toggle option (IPV6) in YaST?

Thanks,
Xavior
 
Old 11-07-2005, 05:37 PM   #7
jmr71769
Member
 
Registered: Jun 2003
Location: East Coast, USA
Distribution: Gentoo, Debian, Slack, FreeBSD
Posts: 82

Rep: Reputation: 15
Re: No Internet but LAN and VPN connect LAN work fine???

Quote:
Originally posted by xavior
I have SUSE 10.0 setup. I had internet connection at first install. After some configuration I have lost that internet connection, but I can still ping every device on my LAN including a three building VPN recently setup. Below are the configurations I changed.

1. I gave suse 10.0 a static IP address (YaST2). I had internet after this. Next day I lost that internet. I then went in and saw I forgot to put in the gateway address in the routing tab. All of this was done through YaST2 - Net Devices - Net Card. I recently changed everything back to DHCP, took out the gateway address, now everything is back to normal. Still no internet. I am working through DHCP on a Linksys router. B/T/W, everyone else can still access and see the SUSE box from inside the LAN. The router gives me the IP address correctly. I have the default firewall running on the suse box, and i have even tried turning off the firewall on the linksys router.

2. I setup SAMBA for file sharing. I messed with the SAMBA server, and the SAMBA client. I don't have much experience in SAMBA!!

Any idea's??

Thanks,

----
Be Well....
1) Since you're doing DHCP, are you also able to resolve hostnames? As in, open a console and try to ping www.google.com. If you can't, check your /etc/resolv.conf file to make sure you have some nameservers in there. Most of the time, your DHCP client will automatically assign you nameserver addresses to your /etc/resolv.conf, but if not, you may want to edit and put in some legit DNS info, or even point it to your router if it does DNS caching/queries.

2) STFW for Samba examples

 
Old 11-09-2005, 01:14 PM   #8
xavior
LQ Newbie
 
Registered: Nov 2005
Posts: 5

Original Poster
Rep: Reputation: 0
re: /etc/resolv.conf

If you see in my first post, I did have my machine setup with static ip and gateway (which is my router) and other info. It worked for a while. Then it seems after the samba setup, everything stopped. Why after samba I don't know but never the less.

Now.....I am an experienced Windows user, and only a little in Linux. I know, I know, but here is a question. I can navigate to the resolv.conf file, but how do I open or list it in the shell, or txt view? In YaST, I stuck in the gateway address (even though im using dhcp) to my router just to see if this would resolve my dns problem, but no good there.

Back to your reply, I believe the problem here IS dns related, so your on the right track!!

Just as a reminder..... The suse 10.0 box used to work fine with the same router, static setup or dhcp after first install. Now, I have no internet but i can ping and see everything else on LAN. I cannot ping msn.com, or anything off the network!! Its got to be DNS issue right?

Thanks,
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
PPTP VPN cant connect to Lan Spunky Linux - Networking 10 10-17-2008 09:18 AM
How to connect to Internet using LAN bongski55 Linux - Networking 2 10-13-2005 08:29 AM
how to connect to internet by lan??? duzy Linare 3 09-21-2004 07:27 AM
Connect to the internet through my LAN ALInux Linux - Networking 15 08-15-2004 01:40 PM
Connect to Internet Thru Proxy server on Work lan bhangie Mandriva 1 04-07-2004 09:14 AM


All times are GMT -5. The time now is 11:27 AM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration