LinuxQuestions.org
Download your favorite Linux distribution at LQ ISO.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Suse/Novell
User Name
Password
Suse/Novell This Forum is for the discussion of Suse Linux.

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 05-25-2008, 07:53 AM   #1
kunalghosh
LQ Newbie
 
Registered: Mar 2007
Distribution: suse linux 9.1,xubuntu
Posts: 29

Rep: Reputation: 15
Question no 5.1 channel audio in built in realtek ALC888 sound card


i bought a new computer with MSi K9AGM4 mother board
which has a built in jack detection and supports 5.1 channel audio
i tried installing the drivers from realtek's website but i still do not have jack detection nor does the 5.1 audio work.

in fact my rear left and rear right are being played in the respective front speakers (NB i used the audio clip in the following url http://www.halfgaar.net/media/chan-id.zip)
 
Old 05-26-2008, 11:24 AM   #2
bigrigdriver
LQ Addict
 
Registered: Jul 2002
Location: East Centra Illinois, USA
Distribution: Debian Squeeze
Posts: 5,769

Rep: Reputation: 308Reputation: 308Reputation: 308Reputation: 308
Installing the drivers is one step. Did you also load the drivers? Try 'modprobe <drivername>' to see if that improves matters. If not, try running alsamixergui and checking the sound settings.

PS: when you modprobe the driver, use the basename (without the .o or .ko extension).
 
Old 05-30-2008, 08:18 PM   #3
kunalghosh
LQ Newbie
 
Registered: Mar 2007
Distribution: suse linux 9.1,xubuntu
Posts: 29

Original Poster
Rep: Reputation: 15
reply to bigriddriver

i noticed a peculiar thing i used a wave file to check my speakers and apart from the "front speaker left" and "front speaker right" the "rear speaker left" and "rear speaker right" were also coming from the corresponding front speakers. any suggestions about the same.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
no sound or fury with Realtek HD audio system wmoss Linux - Newbie 8 03-05-2007 09:10 AM
sound realtek alc888. kalleanka Linux - Hardware 1 12-14-2006 12:30 PM
Multi-channel audio card simpl Linux - Hardware 2 07-17-2006 01:44 AM
onboard Realtek 6 channel sound config Angelis Linux - Hardware 5 11-14-2004 05:06 PM
Help needed: Configuring sound card: REALTEK AC97 Audio Estel Elessar Linux - Hardware 12 11-11-2004 06:42 PM


All times are GMT -5. The time now is 09:06 PM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration