LinuxQuestions.org
Did you know LQ has a Linux Hardware Compatibility List?
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Suse/Novell
User Name
Password
Suse/Novell This Forum is for the discussion of Suse Linux.

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 03-01-2009, 04:15 PM   #1
ph73nt
Member
 
Registered: Feb 2005
Location: Kent, UK
Distribution: OpenSUSE, Kubuntu
Posts: 55

Rep: Reputation: 16
Angry Inconsistent sound functionality on reboot (SBx00 Azalia (Intel HDA))


Hi, hope someone can help with this

I have an HP 6735s laptop running Opensuse 11.1 with a troublesome soundcard (output of lspci |grep Azalia):

Code:
00:14.2 Audio device: ATI Technologies Inc SBx00 Azalia (Intel HDA)
There are plenty of posts with hints for configuring this soundcard. Getting the sound working is not much of a problem, the problem is getting it working after a reboot without any intervention. I shall detail what I have done:

I have tried OSS4, which does give a guaranteed success after reboot, but compatibility is not as smooth as with alsa, so I stuck with alsa.

updated alsa following instructions at: http://en.opensuse.org/Alsa-update#openSUSE-11.1

edited /etc/modprobe.d/sound to read:

Code:
alias snd-card-0 snd-hda-intel
alias sound-slot-0 snd-hda-intel
options snd slots=snd-hda-intel
options snd-hda-intel model=laptop position_fix=1
added the following line to /etc/init.d/boot.local:

Code:
rcalsasound restart
It seems about 50:50 that the sound works after a reboot. When it doesn't I can execute su -c 'rcalsasound restart' and then it works fine, but I shouldn't have to do this and my wife certainly can't be trusted with the command line ;-). I have tried putting the following into a script in ~/.kde4/Autostart:

Code:
#!/bin/bash
sudo /usr/sbin/alsasound restart
This is just as intermittent (and yes, I have edited the sudoers file). Does anybody have any ideas how I can get a guaranteed success after reboot?

Many thanks in advance,

Neil
 
Old 05-08-2009, 02:32 PM   #2
business_kid
Guru
 
Registered: Jan 2006
Location: Ireland
Distribution: Slackware & Android
Posts: 6,366

Rep: Reputation: 557Reputation: 557Reputation: 557Reputation: 557Reputation: 557Reputation: 557
I have a HP 6715S with _no_ sound and the same chip. What does it identify as in alsamixer? Mine calls itself an AD1981 (which is an AC97 based thing.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
No Sound with Fedora 10 on ATI Tech SBx00 Azalia (Intel HDA) linuxdawg Linux - Laptop and Netbook 5 06-07-2009 05:27 AM
Azalia SBx00 problem tadeas Linux - Hardware 2 11-20-2008 10:45 PM
unresolved nightmare sound problem - inspiron 1721, card=SB600, SBx00 Azalia dreamscaper Linux - Hardware 2 08-04-2008 11:53 PM
ATI Technologies Inc SBx00 Azalia kafnir Linux - Hardware 1 01-11-2008 08:25 PM
New laptop, no sound. Fedora Core 6, intel-hda-audio ("Azalia") BogusTrumper Linux - Hardware 3 04-17-2007 11:27 AM


All times are GMT -5. The time now is 04:37 PM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration