LinuxQuestions.org
LinuxAnswers - the LQ Linux tutorial section.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Suse/Novell
User Name
Password
Suse/Novell This Forum is for the discussion of Suse Linux.

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 06-20-2007, 03:35 PM   #1
riba43
Member
 
Registered: Feb 2005
Location: Slovenia
Distribution: suse11.0
Posts: 749

Rep: Reputation: 31
Impossible to install SKYPE 1.4.0.74 under SuSE 10.2


Hi,

is there somebody out there who successfully installed the las version of Skype in SuSE10.2. I have been trying to install it without success. I have qt4 installed. The previous version worked fine. Where can I get it??
 
Old 06-21-2007, 07:51 AM   #2
reddazz
Guru
 
Registered: Nov 2003
Location: N. E. England
Distribution: Fedora, CentOS, Debian
Posts: 16,298

Rep: Reputation: 73
If you are compiling from source, did you install the qt4 devel packages? Post back more details about where exactly you are facing problems and any detailed error messages, so that someone can help you out.
 
Old 06-22-2007, 03:54 AM   #3
riba43
Member
 
Registered: Feb 2005
Location: Slovenia
Distribution: suse11.0
Posts: 749

Original Poster
Rep: Reputation: 31
Hi redazz,
I have qt4 and devel package installed. I have dl skype-1.4.0.74-static. Trying to execute skype from the extracted file nothing happened. ????

bgorjup@riba:~/Prenosi/skype-1.4.0.74/skype-1.4.0.74> ./skype
./skype: error while loading shared libraries: libQtDBus.so.4: cannot open shared object file: No such file or directory
bgorjup@riba:~/Prenosi/skype-1.4.0.74/skype-1.4.0.74>

Last edited by riba43; 06-22-2007 at 04:24 AM.
 
Old 06-22-2007, 05:46 AM   #4
ionmich
Member
 
Registered: Sep 2003
Location: Mexico, Sweden
Distribution: SUSE 10.3, Microware OS-9, Caldera 2.4
Posts: 223

Rep: Reputation: 30
Quote:
Originally Posted by riba43
Hi redazz,
I have qt4 and devel package installed. I have dl skype-1.4.0.74-static. Trying to execute skype from the extracted file nothing happened. ????
I have had the same problem and the same error. I suspect that this version may work with SUSE 10.3. I have the skype-1.3.0.53-suse.i586.rpm file which was downloaded from the Skype web page and which works on my SUSE 10.2 GM. A google search for this file only produces a Chinese page. I believe I can legally send it to you but it is 9.5 megs in size and possibly too large for an E-mail attachment. But I can try if you want to give me your address.
 
Old 06-22-2007, 10:54 AM   #5
riba43
Member
 
Registered: Feb 2005
Location: Slovenia
Distribution: suse11.0
Posts: 749

Original Poster
Rep: Reputation: 31
Ionmich,
My e-mail is : gorjup.bogomir@siol.net. Do not worry about the size. I have a broadband and a lot of space on my account. Thanks a lot. I know that the older version is working, because I had it installed. I have been trying to dl from a web but it is not on it anymore. Thank you.

Last edited by riba43; 06-22-2007 at 10:55 AM.
 
Old 06-22-2007, 04:58 PM   #6
ionmich
Member
 
Registered: Sep 2003
Location: Mexico, Sweden
Distribution: SUSE 10.3, Microware OS-9, Caldera 2.4
Posts: 223

Rep: Reputation: 30
Quote:
Originally Posted by riba43
Ionmich,
My e-mail is : gorjup.bogomir@siol.net.
It's on the way from a server called voila.fr.
 
Old 06-22-2007, 08:19 PM   #7
reddazz
Guru
 
Registered: Nov 2003
Location: N. E. England
Distribution: Fedora, CentOS, Debian
Posts: 16,298

Rep: Reputation: 73
Quote:
Originally Posted by riba43
Hi redazz,
I have qt4 and devel package installed. I have dl skype-1.4.0.74-static. Trying to execute skype from the extracted file nothing happened. ????

bgorjup@riba:~/Prenosi/skype-1.4.0.74/skype-1.4.0.74> ./skype
./skype: error while loading shared libraries: libQtDBus.so.4: cannot open shared object file: No such file or directory
bgorjup@riba:~/Prenosi/skype-1.4.0.74/skype-1.4.0.74>
You need to install the qt4 dbus package.
 
Old 06-23-2007, 07:08 AM   #8
riba43
Member
 
Registered: Feb 2005
Location: Slovenia
Distribution: suse11.0
Posts: 749

Original Poster
Rep: Reputation: 31
Quote:
Originally Posted by reddazz
You need to install the qt4 dbus package.
Hi redazz,
I checked my qt4 packages. I have (I think) all of them, but noway, I cant setup Skype. I installed the old version which I got from ionmich and it works without problems. But anyway, I would like to be able to install the new version on SuSE 10.2 as well.

Here are the qt4 packages I have on my system:

libqt4
libqt4-dbus-1
libqt4-devel
libqt4-devel-doc
libqt4-devel-doc-data
libqt4-qt3support
libqt4-sql
libqt4-sql-mysql
libqt4-sql-postgresql
libqt4-sql-sqlite
libqt4-sql-unixODBC
libqt4-x11
 
Old 06-23-2007, 04:38 PM   #9
reddazz
Guru
 
Registered: Nov 2003
Location: N. E. England
Distribution: Fedora, CentOS, Debian
Posts: 16,298

Rep: Reputation: 73
It seems like you have the right packages. Did you try the non static version?
 
Old 06-23-2007, 05:13 PM   #10
odiseo77
Senior Member
 
Registered: Dec 2004
Location: London, UK
Distribution: Debian Sid, OpenSUSE 13.1
Posts: 1,016

Rep: Reputation: 314Reputation: 314Reputation: 314Reputation: 314
I tried skype's beta version on suse 10.2 and it ran smoothly (it was the dynamic package, I think (I'm not on suse right now, so I can't tell))... @riba43: by any chance are you running 64 bits suse?? (I had a similar problem with qt4-dbus package on Ubuntu 64 bits).
 
Old 06-24-2007, 02:21 AM   #11
riba43
Member
 
Registered: Feb 2005
Location: Slovenia
Distribution: suse11.0
Posts: 749

Original Poster
Rep: Reputation: 31
Hi,
yes odiseo, I am running 64 bit system and redazz I tried both versions with the same result.

Last edited by riba43; 06-24-2007 at 02:22 AM.
 
Old 06-24-2007, 05:06 AM   #12
ionmich
Member
 
Registered: Sep 2003
Location: Mexico, Sweden
Distribution: SUSE 10.3, Microware OS-9, Caldera 2.4
Posts: 223

Rep: Reputation: 30
Quote:
Originally Posted by riba43
Hi,
yes odiseo, I am running 64 bit system and redazz I tried both versions with the same result.
Well I am running the 32 bit version of SUSE 10.2 GM and I would like to get skype-1.4.0.74 running if we ever figure out what the problem is. Keep us posted please riba43.
 
Old 06-24-2007, 09:37 AM   #13
riba43
Member
 
Registered: Feb 2005
Location: Slovenia
Distribution: suse11.0
Posts: 749

Original Poster
Rep: Reputation: 31
ionmich be sure I will.
 
Old 06-24-2007, 11:10 AM   #14
odiseo77
Senior Member
 
Registered: Dec 2004
Location: London, UK
Distribution: Debian Sid, OpenSUSE 13.1
Posts: 1,016

Rep: Reputation: 314Reputation: 314Reputation: 314Reputation: 314
Quote:
Originally Posted by riba43
Hi,
yes odiseo, I am running 64 bit system and redazz I tried both versions with the same result.
Hi riba43. Well, not being on Suse 64 bits I can't be of much help here, but I tell you what I did on Ubuntu 64 bits in order to get skype running (I just followed the steps detailed on a howto on ubuntuforums.org):

1.- see if you can find packages with names like ia32-libs on suse's repositories; if so, install all of them.

2.- Find the i386 packages for qt4-core, qt4-gui, libsigc++-2.0 and libdbus (or sigc++-2.0 and dbus, something like that). (You can search in sites like http://rpmfind.net/ ; I'm not on suse right now, so I'm not sure what the names will be). Once you find them, extract the contents of these packages and copy them to /usr/lib32. After you've done this, execute ldconfig /usr/lib32 as root.

3.- Run either the dynamic or the static skype binary, if the above steps are correct, you should have skype sunning on your machine.

Greetings.
 
Old 06-24-2007, 04:01 PM   #15
pilotgi
Member
 
Registered: Apr 2002
Location: ks
Distribution: openSUSE 12.2 64 bit
Posts: 488

Rep: Reputation: 32
I installed skype 1.4.0.74 successfully on openSUSE 10.3 alpha 5. Other than the files listed on the skype site that are required, I added the ia32el rpm that was mentioned in the above post. Simply untarred the file and typed ./skype and the welcome window popped up asking for my user name and password.

Edit: I also installed it on 10.2 with no problem. I didn't add ia32el this time. I haven't used skype to call anyone yet, but it installed fine.

Last edited by pilotgi; 06-24-2007 at 04:56 PM.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
skype in suse 9.3 hyapadi Suse/Novell 3 02-16-2006 04:49 PM
Suse 9.3 and 10.0 installation impossible Telluris Suse/Novell 3 01-11-2006 06:57 AM
SUSE 9.3, 10.0 installation impossible Telluris Suse/Novell 1 12-15-2005 01:29 PM
SUSE - 3D acceleration impossible?! CrazyKvn Linux - Hardware 1 10-02-2005 03:49 PM
install impossible Ajarn Slackware 5 07-05-2004 11:29 AM


All times are GMT -5. The time now is 02:29 AM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration