LinuxQuestions.org
Download your favorite Linux distribution at LQ ISO.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Suse/Novell
User Name
Password
Suse/Novell This Forum is for the discussion of Suse Linux.

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 08-26-2006, 09:57 AM   #1
deiz92
Member
 
Registered: Aug 2006
Distribution: Suse 10.2
Posts: 32

Rep: Reputation: 15
Question hauppauge dvb-t pci driver


upon installing suse 10.1 it did recognise my tv card (hauppauge wintv dvb-t pci with old chipset), but it said can't load the driver (can't remember the name now), it was a tt*.dll (a windows driver on linux?).

So am i right in thinking, that if i find this file and copy it to the right place in Linux my TV card will work? OR is not as straightforward as that? Any configuration files need tweaking?

I am a newbie, so please treat me as stupid.

Thanks!
Deian
 
Old 08-26-2006, 10:56 AM   #2
Brian1
Guru
 
Registered: Jan 2003
Location: Seymour, Indiana
Distribution: Distribution: RHEL 5 with Pieces of this and that. Kernel 2.6.23.1, KDE 3.5.8 and KDE 4.0 beta, Plu
Posts: 5,700

Rep: Reputation: 61
Ok I posted in your other post but did a check in HCL and not much hepl there. This is a better way to do it. Each question not related to one another be posted seperate so as no confusing down the line might happen.
Post the info from the command ' /sbin/lspci '
Also post the section of info on the card from the command ' dmesg '

Worst case is the default suse kernels have no support for DVB devices. Here you may have to compile your own. Only thin on this the current 2.6.17 releases are in a middle of a rewrite of the DVB section and not sure of thier status. May have to use at lease t2.6.16 to see if it is usable.
Post kernel version from commad ' uname -r '

Brian1

Last edited by Brian1; 08-26-2006 at 10:57 AM.
 
Old 08-26-2006, 11:47 AM   #3
Samoth
Member
 
Registered: Apr 2005
Distribution: Exherbo
Posts: 473
Blog Entries: 1

Rep: Reputation: 30
I am running 2.6.17.4 on Kubuntu/Xubuntu(mix) with two pcHDTV HD-5500 cards, so DVB is stable in 2.6.17.
 
Old 08-26-2006, 03:30 PM   #4
Brian1
Guru
 
Registered: Jan 2003
Location: Seymour, Indiana
Distribution: Distribution: RHEL 5 with Pieces of this and that. Kernel 2.6.23.1, KDE 3.5.8 and KDE 4.0 beta, Plu
Posts: 5,700

Rep: Reputation: 61
Ok they got it configured. Trying the build with 2.6.17.1. Haven't tried since with current 2.6.17.8

Brian1
 
Old 08-27-2006, 04:57 AM   #5
deiz92
Member
 
Registered: Aug 2006
Distribution: Suse 10.2
Posts: 32

Original Poster
Rep: Reputation: 15
ok here's what i got for you to see... sorry not sure how to output to a file yet, although i picked what is relevant from what i see...

my kernel is 2.6.16.13-4

tv card is definately there i did /sbin/lspci and it spat out what we needed so i picked this line from it....

02:0a.0 Multimedia Controller: Phillips Semiconductors SAA7146 (rev01)

I then went to the YAST control panel and probed the hardware, it's there too with lots more info, in YAST control panel i went to the TV Card icon, and it's thee too, here is the info it shows:

Configured: as DVB Card 0
Driver: budget-ci, tda1004x
Firmware: not installed (ttlcdaxx.dll -> dvb-fe-tda10045.fw)
Firmware: not installed (ttlcdaxx.dll -> dvb-fe-tda10046.fw)

I'm assuming it needs the firmware installed, as you can see from the above it asked for the ttlcdaxx.dll when Suse Linux first found it but no firmware driver could be sourced at that time. It puzzles me that it asks for a .dll based driver when using Linux, maybe the dvb-fe-tda10045/6.fw is a Linux equivalent to the windows dll driver it's refering to.

So if i can get them, and put them in the right place it should work right? I will use MythTV too, seems a good choice.

I look forward to the replies.

Thanks
Deian
 
Old 08-27-2006, 11:51 AM   #6
Brian1
Guru
 
Registered: Jan 2003
Location: Seymour, Indiana
Distribution: Distribution: RHEL 5 with Pieces of this and that. Kernel 2.6.23.1, KDE 3.5.8 and KDE 4.0 beta, Plu
Posts: 5,700

Rep: Reputation: 61
Kind of wanted to now the ID of the card from dmesg. Read the following docs on your machine. ' cat /lib/modules/`uname -r`/source/Documentation/dvb/bt8xx.txt ' or change cat to your favorite editor.
Look over the other files there as well.

Brian1
 
Old 08-27-2006, 02:06 PM   #7
deiz92
Member
 
Registered: Aug 2006
Distribution: Suse 10.2
Posts: 32

Original Poster
Rep: Reputation: 15
Hi again, posting the whole output of both takes too much space, i hope the following info will help.

dmesg shows the following about the tv card...

saa7146: found saa7146 @ mem e12c2000 (revision 1, irq 177) (0x13c2,0x1011).
DVB: registering new adapter (TT-Budget/WinTV-NOVA-T PCI).
adapter has MAC addr = 00:d0:5c:22:16:0e
input: Budget-CI dvb ir receiver saa7146 (0) as /class/input/input1
DVB: registering frontend 0 (Philips TDA10045H DVB-T)...

tda1004x: found firmware revision 0 -- invalid
tda1004x: waiting for firmware upload (dvb-fe-tda10045.fw)...
tda1004x: no firmware upload (timeout or file not found?)
tda1004x: firmware upload failed

and /sbin/lspci shows the following:

29: PCI 20a.0: 11100 Multimedia controller
[Created at pci.300]
UDI: /org/freedesktop/Hal/devices/pci_1131_7146
Unique ID: y9as.0iZZY4mofK9
Parent ID: 6NW+.ccU5FZC1tz2
SysFS ID: /devices/pci0000:00/0000:00:1e.0/0000:02:0a.0
SysFS BusID: 0000:02:0a.0
Hardware Class: dvb card
Model: "Technotrend Systemtechnik Technotrend-Budget / Hauppauge WinTV-NOVA-T DVB card"
Vendor: pci 0x1131 "Philips Semiconductors"
Device: pci 0x7146 "SAA7146"
SubVendor: pci 0x13c2 "Technotrend Systemtechnik GmbH"
SubDevice: pci 0x1011 "Technotrend-Budget / Hauppauge WinTV-NOVA-T DVB card"
Revision: 0x01
Driver: "budget_ci dvb"
Memory Range: 0xdf004000-0xdf0041ff (rw,non-prefetchable)
IRQ: 209 (8 events)
Module Alias: "pci:v00001131d00007146sv000013C2sd00001011bc04sc80i00"
Driver Info #0:
Driver Status: budget-ci is active
Driver Activation Cmd: "modprobe budget-ci"
Driver Info #1:
Driver Status: budget_ci is active
Driver Activation Cmd: "modprobe budget_ci"
Driver Info #2:
Driver Status: stradis is not active
Driver Activation Cmd: "modprobe stradis"
Config Status: cfg=yes, avail=yes, need=no, active=unknown
Attached to: #21 (PCI bridge)

I hope that sheds some light

Thanks
Deian
 
Old 08-28-2006, 07:40 AM   #8
deiz92
Member
 
Registered: Aug 2006
Distribution: Suse 10.2
Posts: 32

Original Poster
Rep: Reputation: 15
anyone?

thanks
 
Old 10-03-2006, 09:27 PM   #9
samuelmp
Member
 
Registered: Feb 2004
Location: england
Distribution: mepis 3-4-3 [join us]
Posts: 154

Rep: Reputation: 30
Hi there I am using mepis 6.0 and it has picked up the card I get this though

0000:00:09.0 Multimedia controller: Philips Semiconductors SAA7146 (rev 01)
Subsystem: Technotrend Systemtechnik GmbH Technotrend-Budget / Hauppauge
WinTV-NOVA-T DVB card
Flags: bus master, medium devsel, latency 64, IRQ 217
Memory at febf3800 (32-bit, non-prefetchable) [size=512]


any way now this is where it gets weard so please belive me! kaffeine picks up this card but can not scan propley but get's dected as a TDA10045H. anyway in windows i installed the proper software for the DVB card which is the same as yours. and it works fine with the channels etc. now if I do a restart I can go into linux (mepis) and scan propley for chanells and watch them propley no problem at all. but if I switch off my PC completely it then does not work in linux, until I go back in the windows and use the card. hence I wonder what has happened hear, well it is windows hupplarge software putting filmwear into the card and when the PC is shutdown the filmwere is erased from the card. now I aint one for using windows as every think is fine in my linux setup and the software for the card on windows is a real ugly pice of software I have ever seen in my life. kaffeine is just brill with the card from when windows put the filmwere in ( if ya get my flow). I am just glad I can touch type (other wise I could not explain any of this)

so i gess i need filmwere for the card so at every time at boot up it put's it into the card so I can use it - would be nice

now i am gona tell you what kaffeine is doing while scanning

some times when I scan for channels ( no filmwere loaded ) it says that I have a 100% signal but no SNR

some times It can do the opposite the SNR has a small % ranging any where between 1% to 30% but it always changes but now has 0% signal

this is what I get in a konsloe when I open up kaffeine through it



samuelmp@1[~]$ kaffeine
ASSERT: "i <= nodes" in /usr/share/qt3/include/qvaluelist.h (373)
DVB 1 : No such file or directory
DVB 2 : No such file or directory
DVB 3 : No such file or directory
Card 0 : opened ( Philips TDA10045H DVB-T )
Card 1 penFe :: No such file or directory
Card 2 penFe :: No such file or directory
Card 3 penFe :: No such file or directory
samuelmp@1[~]$ Using DVB card "Philips TDA10045H DVB-T"
tuning DVB-T to 658166000 Hz
inv:2 bw:0 fecH:2 fecL:9 mod:3 tm:0 gi:0 hier:0
polling....
Getting frontend event
polling....
polling....
polling....
polling....
polling....
polling....
polling....
polling....
polling....
dvbsi : Cant tune DVB
Using DVB card "Philips TDA10045H DVB-T"
tuning DVB-T to 634166000 Hz
inv:2 bw:0 fecH:3 fecL:9 mod:1 tm:0 gi:0 hier:0
polling....
Getting frontend event
polling....
polling....
polling....
polling....
polling....
polling....
polling....
polling....
polling....
dvbsi : Cant tune DVB
Using DVB card "Philips TDA10045H DVB-T"
tuning DVB-T to 682166000 Hz
inv:2 bw:0 fecH:2 fecL:9 mod:3 tm:0 gi:0 hier:0
polling....
Getting frontend event
polling....
polling....
polling....
polling....
polling....
polling....
polling....
polling....
polling....
dvbsi : Cant tune DVB
Using DVB card "Philips TDA10045H DVB-T"
tuning DVB-T to 714166000 Hz
inv:2 bw:0 fecH:3 fecL:9 mod:1 tm:0 gi:0 hier:0
polling....
Getting frontend event
polling....
polling....
polling....
polling....
polling....
polling....
polling....
polling....
polling....
dvbsi : Cant tune DVB
Using DVB card "Philips TDA10045H DVB-T"
tuning DVB-T to 722166000 Hz
inv:2 bw:0 fecH:3 fecL:9 mod:1 tm:0 gi:0 hier:0
polling....
Getting frontend event
polling....
polling....
polling....
polling....
polling....
polling....
polling....
polling....
polling....
dvbsi : Cant tune DVB
Using DVB card "Philips TDA10045H DVB-T"
tuning DVB-T to 746000000 Hz
inv:2 bw:0 fecH:3 fecL:9 mod:1 tm:0 gi:0 hier:0
polling....
Getting frontend event
polling....
polling....
polling....
polling....
polling....
polling....
polling....
polling....
polling....
dvbsi : Cant tune DVB
Transponders : 6
dvbsi : The end


this is what i get from that lspci thing

samuelmp@1[~]$ lspci
0000:00:00.0 Host bridge: Silicon Integrated Systems [SiS] 760/M760 Host (rev 03)
0000:00:01.0 PCI bridge: Silicon Integrated Systems [SiS] SG86C202
0000:00:02.0 ISA bridge: Silicon Integrated Systems [SiS] SiS965 [MuTIOL Media IO] (rev 47)
0000:00:02.5 IDE interface: Silicon Integrated Systems [SiS] 5513 [IDE] (rev 01)
0000:00:02.7 Multimedia audio controller: Silicon Integrated Systems [SiS] Sound Controller (rev a0)
0000:00:03.0 USB Controller: Silicon Integrated Systems [SiS] USB 1.0 Controller (rev 0f)
0000:00:03.1 USB Controller: Silicon Integrated Systems [SiS] USB 1.0 Controller (rev 0f)
0000:00:03.2 USB Controller: Silicon Integrated Systems [SiS] USB 1.0 Controller (rev 0f)
0000:00:03.3 USB Controller: Silicon Integrated Systems [SiS] USB 2.0 Controller
0000:00:05.0 RAID bus controller: Silicon Integrated Systems [SiS] 182 SATA/RAID Controller (rev 01)
0000:00:06.0 PCI bridge: Silicon Integrated Systems [SiS] PCI-to-PCI bridge
0000:00:07.0 PCI bridge: Silicon Integrated Systems [SiS] PCI-to-PCI bridge
0000:00:09.0 Multimedia controller: Philips Semiconductors SAA7146 (rev 01)
0000:00:0a.0 Ethernet controller: Linksys NC100 Network Everywhere Fast Ethernet 10/100 (rev 11)
0000:00:18.0 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] HyperTransport Technology Configuration
0000:00:18.1 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Address Map
0000:00:18.2 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] DRAM Controller
0000:00:18.3 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Miscellaneous Control
0000:01:00.0 VGA compatible controller: Silicon Integrated Systems [SiS] 661/741/760/761 PCI/AGP VGA Display Adapter
samuelmp@1[~]$


now this is a how-to from a site showing how to put filmwere into the device at boot up

http://www.linuxtv.org/wiki/index.php/Firmware

but the only problem is that I dont have hotplug

and cant find any

/lib/firmware or /usr/lib/hotplug/firmware/


I could install this hotplug through synaptic but it says it will remove loads of stuff shuch as mepis utilities which I need as I have some DNS problems with a few programs such as apt-get and some others but not all. I have to do that 4.2.2.1 thing

so I cant install hotplug at all as it will mess other things up for me (well it seem's that way anyway)


Deiz92 did you get it working and how. funny that I once used SUSE but suse 10.1 never installed and went gnome at some point and that was good bye. a few years back I started with 7.3 and used suse 9.1. makes me laf when I see screen-shots of the new suse's it has changed so much!

I am gona post how to get film where on some mepis forum some where. but there is 3 different forums emm i wonder which one

the instructons to do this filmwear are useless and expects you to know every thing about ever thing arrrrrrrrrrrrrrrrr

and dont say Google is your friend. I do that lots with things that come out of the terminal. like dvbsi : Cant tune DVB

bye!

Last edited by samuelmp; 10-03-2006 at 10:09 PM.
 
Old 10-09-2006, 10:17 AM   #10
samuelmp
Member
 
Registered: Feb 2004
Location: england
Distribution: mepis 3-4-3 [join us]
Posts: 154

Rep: Reputation: 30
ya I have it working now yay

em go hear and see how i did this. I dont know if it will work for you though

http://www.mepis.org/node/11372
 
Old 10-10-2006, 03:47 AM   #11
deiz92
Member
 
Registered: Aug 2006
Distribution: Suse 10.2
Posts: 32

Original Poster
Rep: Reputation: 15
hi, yes i got it working in the end, i can't recall how i did it exactly now, i will look up my sources of firmware and where i put them

basically i got the firmware off the net, just the two files,
then put them in the right directory
then i use kaffiene, i needed a basic dvb-t settings file for the mast i get the signals from
then fire up kaffiene then do a channel search
and it should work fine

i will come back with the proper solution when i have more time, i'm just on the way out now, thanks for following the thread
 
  


Reply

Tags
driver, hauppauge, suse, tvcard


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Wintv dvb-t pci nova wizzywizard Fedora 2 07-08-2006 04:13 PM
Nova DVB-T PCI woes Sp1t Linux - Hardware 4 02-23-2006 09:47 AM
VisionPLus DVB-T Driver (i think) skywalkers Linux - Hardware 1 03-18-2005 09:49 AM
How to install Hauppauge WinTV PCI with Slackware 10 MikTheUser Linux - Hardware 4 07-27-2004 02:05 PM
How to install DVB card? (Hauppauge Nova-T) Anzxio Linux - Hardware 20 05-14-2004 08:17 AM


All times are GMT -5. The time now is 05:19 AM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration