LinuxQuestions.org
LinuxAnswers - the LQ Linux tutorial section.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Suse/Novell
User Name
Password
Suse/Novell This Forum is for the discussion of Suse Linux.

Notices



Reply
 
Search this Thread
Old 12-31-2007, 05:10 AM   #1
Friendly-Mike
LQ Newbie
 
Registered: Dec 2007
Posts: 9

Rep: Reputation: 0
Unhappy Fatal Error in Booting OpenSUSE 10.3


Dear All,

I have problem in booting Linux from the harddisk. In the course of booting, it just said "Waiting for device /dev/disk/by-id/....-Part6 to appear" and then return to "/bin/sh". However, when I booted from the Installation CD, it's ok. !!

Here are some basis information,
- The Linux version installed is 10.3, from www.opensuse.org.
- I used an old PC to install Linux. It's Pentium 3.
- Before Linux, there's already a copy of Windows XP (one partition C and a data partition D:. My intent is to dual boot two O/S.
- Most of time I accept Linux recommendations during installation, except that I adjusted a little bit in the disk space allcations. Anyhow, I still have Linux native, /home, and swap in place.
- During installation, I did encountered a hang when it install ata_piix and piix. By trial and error, i added options "brokenmodules=ata_piix,piix" during installation and when it hit another error "no repository found", I entered "# insmod modules/ide-generic.ko" in linux console and proceed the installation.

I'm totally new to Linux. Not sure if the steps above is correct. Please let me know if there's anything I can post here in order to clarify the problem.

Many thanks to all of you.
Mike

p.s. this is a cross-posted topic in Linux-Newbie. Please forgive me if it violates any posting rules :P
 
Old 12-31-2007, 07:39 AM   #2
ronlau9
Senior Member
 
Registered: Dec 2007
Location: In front of my LINUX OR MAC BOX
Distribution: Mandriva 2009 X86_64 suse 11.3 X86_64 Centos X86_64 Debian X86_64 Linux MInt 86_64 OS X
Posts: 2,369

Rep: Reputation: Disabled
Fatal error in booting open suse 10.3

Which version did you use 32 bit or 64 bit version ?
The live version or install version ?
The 32 bit version also runs on 62 bits machine
The repositore error I found it too an the live version not in the install
version.
Using the install version has also the possibility to check the media first
before installing So you are sure that there are no errors on the media.
Down loading has always the possibility of a error.

So I use the install version
So my advice use the install version

Good luck
 
Old 01-01-2008, 06:23 AM   #3
Friendly-Mike
LQ Newbie
 
Registered: Dec 2007
Posts: 9

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Thanks for advice.

I think the one i installed is Live version (obtained from http://software.opensuse.org/) below,
- http://download.opensuse.org/distrib...-Live-i386.iso

Do you have the link where to download the Install Version?
 
Old 01-01-2008, 09:42 AM   #4
Friendly-Mike
LQ Newbie
 
Registered: Dec 2007
Posts: 9

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Hi ronlau9,

I tried the "Install Version" of openSUSE 10.3 GNOME but still hit the same error. Any clue?

Thanks.
 
Old 01-02-2008, 03:07 AM   #5
ronlau9
Senior Member
 
Registered: Dec 2007
Location: In front of my LINUX OR MAC BOX
Distribution: Mandriva 2009 X86_64 suse 11.3 X86_64 Centos X86_64 Debian X86_64 Linux MInt 86_64 OS X
Posts: 2,369

Rep: Reputation: Disabled
fataal error in booting open susu

Iam sorry I am KDE man
So I didn't no any think about the gnome version
I try it once from a dvd a buy by a local store but I did not like it

greetings
 
Old 01-03-2008, 01:15 AM   #6
Friendly-Mike
LQ Newbie
 
Registered: Dec 2007
Posts: 9

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Hi RONLAU9

Just happened I only got the GNOME version. Maybe i should try KDE version later on.
May I ask if you encounter, during the installing KDE, installation hanged at the point when loading ata_piix or piix?

Thanks.
 
Old 01-03-2008, 01:36 AM   #7
leandean
Member
 
Registered: Oct 2005
Location: Burley, WA
Distribution: Sabayon
Posts: 276

Rep: Reputation: Disabled
The kernel in 10.3 uses the sata/scsi device driver now as opposed to the ide driver. It occasionally gets confused when grub/menu.lst is created. It's "waiting for..." the root partition. It's looking at part6 but that is not the proper partition. I can't tell you which it is on your machine. On my machine it's part9. During the boot process at the grub screen, press 'e' and edit the part6, save and try to boot. When you find the right partition and after the machine boots, edit /boot/grub/menu.lst to reflect the proper 'part'.

As an aside, I've noticed that Reiser doesn't have this exact issue. It seems to be limited to Ext3.

Last edited by leandean; 01-03-2008 at 01:42 AM. Reason: Added content
 
Old 01-03-2008, 03:53 AM   #8
Friendly-Mike
LQ Newbie
 
Registered: Dec 2007
Posts: 9

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Hi leandean,

May I know,
(1) At which point I should press 'e'?
(2) Are you suggesting I can change Part6 to Part1, Part2, etc. to see which one is correct?

Thanks for advice
 
Old 01-04-2008, 12:52 AM   #9
ronlau9
Senior Member
 
Registered: Dec 2007
Location: In front of my LINUX OR MAC BOX
Distribution: Mandriva 2009 X86_64 suse 11.3 X86_64 Centos X86_64 Debian X86_64 Linux MInt 86_64 OS X
Posts: 2,369

Rep: Reputation: Disabled
Fatal error in booting open suse 10.3

No installing suse 10.3 KDE go's without any problem .Including the automatic update during the installian

Good luck
 
Old 01-04-2008, 01:50 AM   #10
leandean
Member
 
Registered: Oct 2005
Location: Burley, WA
Distribution: Sabayon
Posts: 276

Rep: Reputation: Disabled
1) It will be the third screen you see when you start the machine. The first is the POST. The second is the green openSUSE and the third is a black and white grub.
2) Yes I am.

Good luck.
 
Old 01-05-2008, 03:44 AM   #11
Friendly-Mike
LQ Newbie
 
Registered: Dec 2007
Posts: 9

Original Poster
Rep: Reputation: 0
I didn't realise there is an "automatic update" option during installation. Maybe I will try that in case need to reinstall everything.

BTW, are there any SUSE version which don't have such problem? I tried to install openSUSE 9.2 but was never success ...

Thanks for advice.

Quote:
Originally Posted by ronlau9 View Post
No installing suse 10.3 KDE go's without any problem .Including the automatic update during the installian

Good luck
 
Old 01-05-2008, 03:46 AM   #12
Friendly-Mike
LQ Newbie
 
Registered: Dec 2007
Posts: 9

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Hi,

I tried to press "e" in every screen but has no effect. Anyway, I tried to alter the menu.lst for different parts (eg Part5, Part6, so on) but still cannot boot up openSUSE 10.3 smoothly. Rather exhausting now. :<

Thanks anyway.

Quote:
Originally Posted by leandean View Post
1) It will be the third screen you see when you start the machine. The first is the POST. The second is the green openSUSE and the third is a black and white grub.
2) Yes I am.

Good luck.
 
Old 01-06-2008, 02:14 AM   #13
ronlau9
Senior Member
 
Registered: Dec 2007
Location: In front of my LINUX OR MAC BOX
Distribution: Mandriva 2009 X86_64 suse 11.3 X86_64 Centos X86_64 Debian X86_64 Linux MInt 86_64 OS X
Posts: 2,369

Rep: Reputation: Disabled
Fatal error in booting open suse 10.3

I my self have use in the past open suse 9.3.
When open suse 10.3 was there I use 10.3
When installing both version try to make content with the internet
when it fails it told you so.
Ad than you have the change to configure the internet.
If this is going oke Both version start updating
If you configer the internet after installing then you to start updating
you re self

good luck
 
Old 01-07-2008, 12:41 AM   #14
Friendly-Mike
LQ Newbie
 
Registered: Dec 2007
Posts: 9

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Hi ronlau,

In that case, I can explicitly ask for update via the internet to
update openSUSE 10.3? can you guide me where's the update option?

btw, I'm wondering if the update will alter the menu.lst so that
I don't have the boot problem I had now...

Thanks.

Quote:
Originally Posted by ronlau9 View Post
I my self have use in the past open suse 9.3.
When open suse 10.3 was there I use 10.3
When installing both version try to make content with the internet
when it fails it told you so.
Ad than you have the change to configure the internet.
If this is going oke Both version start updating
If you configer the internet after installing then you to start updating
you re self

good luck
 
Old 01-08-2008, 01:07 AM   #15
ronlau9
Senior Member
 
Registered: Dec 2007
Location: In front of my LINUX OR MAC BOX
Distribution: Mandriva 2009 X86_64 suse 11.3 X86_64 Centos X86_64 Debian X86_64 Linux MInt 86_64 OS X
Posts: 2,369

Rep: Reputation: Disabled
Fatal error in booting open suse 10.3

Yes start yast2 you need root password.
Main menu software
Then you will on the right a few options One is on line update

good luck
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Putty fatal error: Network error: connection refused (ubunty server 6.06.1) gerardnijboer Ubuntu 2 03-18-2010 04:46 PM
Fatal Error in Booting OpenSUSE 10.3 Friendly-Mike Linux - Newbie 2 12-31-2007 03:03 PM
grotty:/tmp/zmani0ORFG:46844:fatal error: output error fakie_flip Linux - Software 1 12-25-2007 01:29 AM
FATAL ERROR when booting dont_stop_me Linux - Newbie 3 09-25-2005 06:22 AM
Fatal error when booting. Rutnut Linux - Software 3 06-15-2005 02:14 AM


All times are GMT -5. The time now is 12:33 AM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration