LinuxQuestions.org

LinuxQuestions.org (/questions/)
-   Suse/Novell (http://www.linuxquestions.org/questions/suse-novell-60/)
-   -   Data transfer online is slow "at times" or "stops at times" (http://www.linuxquestions.org/questions/suse-novell-60/data-transfer-online-is-slow-at-times-or-stops-at-times-439510/)

Balarabay1 04-27-2006 07:10 PM

Data transfer online is slow "at times" or "stops at times"
 
For some reason when I download pictures/files online, at times the data transfer stops for a while then starts transferring again.The transfer of data should be smooth and steady, it is not. I downloaded a 1.5MB file on dial up, and the 1st 1MB transferred in 5 - 5.5 minutes, then the last .5MB took 10 minutes!!! Why? It kept starting and stopping the data transfer. This happens on and off. Can I adjust anything? Or is it the internet provider? Thanks

Balarabay1 04-27-2006 07:59 PM

I tried to install irqtune to resolve the problem, but I get the following error!
 
doug@linux:~> su
Password:
linux:/home/doug # cd irqtune
linux:/home/doug/irqtune # make install
(cd /home/doug/irqtune/sbin ; make -f /home/doug/irqtune/src/Makefile CDEBUG='' CFLAGS_EXTRA='' IRQTUNE_HOME=/home/doug/irqtune IRQTUNE_VERSION=0.6 INSTALL=simple INSTALLER=/home/doug/irqtune/sbin/irqtune SBIN=/sbin install)
make[1]: Entering directory `/home/doug/irqtune/sbin'
/home/doug/irqtune/sbin/irqtune -i simple /sbin /home/doug/irqtune
make[1]: /home/doug/irqtune/sbin/irqtune: Command not found
make[1]: *** [install] Error 127
make[1]: Leaving directory `/home/doug/irqtune/sbin'
make: *** [install] Error 2
linux:/home/doug/irqtune #





Doesn't anything go smoothly?? LOL...Never ending. If someone knows how to get this installed, please respond. Thanks!

Balarabay1 04-27-2006 08:18 PM

Can I change the "MTU" on Suse 10?
 
If so, how do I do it and what should the setting be? My current speed is only 14.4k - 19kbs. My ISP said it should be around 46kbs.

Balarabay1 04-27-2006 09:52 PM

Just did speed tests.
 
All range from 8kbs - 25kbs. VERY inconsistent. The only reason why it goes soo slow is because my modem halts the data transfer then starts back up again. If it would keep the data stream flowing it would be fast. What do I have to do to give my modem serial port (/dev/ttyS0) TOTAL PRIORITY? IRQTUNE will do it if someone can tell me how to correct the error I'm getting. Can anything be done with "Setserial"? Thanks

EclipseAgent 04-27-2006 09:58 PM

Have you tried to disable ipv6?

Balarabay1 04-27-2006 10:05 PM

Thanks for your response! How do I disable that?
 
Love to see if it works...

Balarabay1 04-27-2006 10:13 PM

This is what I get when I type this>
 
linux:~ # /sbin/lsmod | grep ipv6
ipv6 242752 11 ip6t_REJECT

Balarabay1 04-28-2006 09:20 AM

Hard to believe that no one here knows how to correct this problem
 
All I need to know is how to make sure that my IRQ 4 - /dev/ttyS0 has 100% uninterrupted service/priority for my modem. Should not be that difficult for someone who knows their Linux well. I'm tired of the modem halting then starting to download data. I can sit still for as long as 10-15 seconds everytime it halts, and it halts often. Obviously my Modem is not getting the full attention that is required. Thanks Again.

Balarabay1 04-28-2006 11:19 AM

More info to add>>
 
As the root user, I have a very slow internet connection avg 12-20kbs. BUT, when I switch to the another user, I have a PERFECT internet connection. Like 47-54kbs. Now why would being the root user slow me down? What would my profile have in it that would cause the modem lock up...etc? and not the other user profile. Hope this info helps.

FrostBot 04-28-2006 09:58 PM

I can tell ya from being on dial-up for quite some time in the past that this is your average dial-up bullshit. I had that same problem. I believe it is just how it is with that garbage connection. Although I believe it could be 2 things. One is your MTU. I'm not sure how it is or how to find or change it on your os because I'm not a linux pro but your max is probably defaulted at a high level. Probably like 1500 or something like that (who knows). For dial-up this should be much lower. I can't say what but you can google that to find out what the optimum should be.

Another solution could be that when you dial-up you're not blocking incoming calls. I know here you can dial *70,555-5555 and that stops incoming calls when you're online. Yours may be different. If you just dial your 555-5555 then when someone calls it interrupts your connection. Try the 2 combined and you probably won't have that problem anymore.

Hope that helps you.

Balarabay1 04-28-2006 11:03 PM

Thanks for your response.
 
I don't have call waiting on my internet line. The MTU I have to investigate further. I just don't understand why one user has a 48-54kbs connection, and me as the root user only has "AVG 27". Something is not set right or interfering with my connection as a root user.

Balarabay1 04-29-2006 10:18 PM

Tried the MTU setting, still not good...:-(
 
This SUCKS! I click on a webpage and my modem lights don't respond sometimes for 10 seconds or more! WHY???? Anyone know what it may be?? Other users have no problem on my computer! Or what I can check to make sure it is set right? Thanks

Delicate_Shadow 04-30-2006 03:44 AM

I have the same problem !!!! even on local data transfer

sleekmason 04-30-2006 06:59 AM

Are you going through a proxy? Whats your Distro? Is it a hardware modem or a winmodem?

peter_89 04-30-2006 10:00 AM

Quote:

Originally Posted by Balarabay1
doug@linux:~> su
Password:
linux:/home/doug # cd irqtune
linux:/home/doug/irqtune # make install
(cd /home/doug/irqtune/sbin ; make -f /home/doug/irqtune/src/Makefile CDEBUG='' CFLAGS_EXTRA='' IRQTUNE_HOME=/home/doug/irqtune IRQTUNE_VERSION=0.6 INSTALL=simple INSTALLER=/home/doug/irqtune/sbin/irqtune SBIN=/sbin install)
make[1]: Entering directory `/home/doug/irqtune/sbin'
/home/doug/irqtune/sbin/irqtune -i simple /sbin /home/doug/irqtune
make[1]: /home/doug/irqtune/sbin/irqtune: Command not found
make[1]: *** [install] Error 127
make[1]: Leaving directory `/home/doug/irqtune/sbin'
make: *** [install] Error 2
linux:/home/doug/irqtune #





Doesn't anything go smoothly?? LOL...Never ending. If someone knows how to get this installed, please respond. Thanks!

Compiling almost always has problems. I recommend you either look for an RPM instead, or try to get it off of YaST (you did post this in the SUSE forum). If you are using another distribution like RedHat or Fedora, you could look for in YUM, or in the best situation through apt-get in Debian.


All times are GMT -5. The time now is 08:39 AM.