LinuxQuestions.org
Did you know LQ has a Linux Hardware Compatibility List?
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Suse/Novell
User Name
Password
Suse/Novell This Forum is for the discussion of Suse Linux.

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 11-01-2005, 08:49 AM   #1
si-man81
LQ Newbie
 
Registered: Oct 2005
Distribution: Suse 10
Posts: 3

Rep: Reputation: 0
compaq laptop + ac 97= no sound with audio cds in suse 10


hey all,


just installed suse 10 and most things work out of the box. The sound on the desktop works fine, yet when i start playing an audio cd, it seems to be working but theres no sound from the speakers. What could be the problem?



compaq nx6110 laptop. intel centrino + intel 915i +ipw2200 + ac 97 sound
 
Old 11-01-2005, 10:13 AM   #2
abisko00
Senior Member
 
Registered: Mar 2004
Location: Munich
Distribution: SuSE, Ubuntu
Posts: 3,511

Rep: Reputation: 58
Did you play with the different mixer settings? Maybe you just need to pull-up the slider for CD input.
 
Old 11-01-2005, 11:11 AM   #3
usaf_sp
Member
 
Registered: Jul 2005
Location: Tennessee
Distribution: openSUSE
Posts: 419

Rep: Reputation: 30
I agree. The mixer is set to no sound from cd by default.
 
Old 11-02-2005, 10:26 AM   #4
si-man81
LQ Newbie
 
Registered: Oct 2005
Distribution: Suse 10
Posts: 3

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Yeah, i think i've tried all possible settings for the mixer but that wont help. Read somewhere that i should delete all the soundpackages and re-install them with an additional server address. Gona report on that if i succeed.


Another problem is that the laptop always hangs, when i try to reboot. It has done this from the installation on. Does anyone know how to fix that.


BTW: Suspend to ram works out of the box


_______________________________________

Hp Compaq nx6110

Intel Centrino 1.73

512 RAM

IPW2200

Ac '97
 
Old 11-03-2005, 01:45 AM   #5
si-man81
LQ Newbie
 
Registered: Oct 2005
Distribution: Suse 10
Posts: 3

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Yay, i solved the reboot problem, added reboot=b to the kernle line in Grub's menu.lst but no idea about the sound. It seems as if all system sounds are working fine, except when i play an audio cd. Also, when i try to configfure the AC97 it gives me an io error and says that only automatic detection is possible.

It seems as if there are quite a few people that have problems with sound in suse 10

Who can help????
 
Old 11-04-2005, 11:14 AM   #6
abisko00
Senior Member
 
Registered: Mar 2004
Location: Munich
Distribution: SuSE, Ubuntu
Posts: 3,511

Rep: Reputation: 58
If it wasn't a laptop, I would say that the CD drive is not connected to the soundcard. Some software uses this direct connection (as KsCD for example). But the laptop should have this connection. Have you tried to play the CD through some other software (xmms, xine, amarok)?
 
Old 11-19-2005, 09:42 AM   #7
imk
Newbie
 
Registered: Oct 2003
Location: Oxford, England
Distribution: SuSE
Posts: 7

Rep: Reputation: 0
Just to say I'm having exactly the same AC97 sound card problem with newly installed Suse 10. Sound is fine for everything but audio cd. CD volume is turned up, but KsCD, XMMS, amarok, all play CDs in total silence.
 
Old 11-19-2005, 01:41 PM   #8
imk
Newbie
 
Registered: Oct 2003
Location: Oxford, England
Distribution: SuSE
Posts: 7

Rep: Reputation: 0
Attempts to play a CD seem to provoke messages like this is the system log:

Nov 19 18:25:57 mike kernel: hdc: cdrom_pc_intr: The drive appears confused (ireason = 0x01)
....
Nov 19 18:33:42 mike kernel: hdd: cdrom_pc_intr: The drive appears confused (ireason = 0x01)
 
Old 12-04-2005, 02:11 PM   #9
limatho
LQ Newbie
 
Registered: Dec 2005
Posts: 1

Rep: Reputation: 0
I've exactly the same problem on my Toshiba laptop with AC97 sound system.
Strange enough the system sounds (e.g. when starting) play correctly.
When I try "Control Panel | Sounds & Multimedia | Sound System" and them "Test Sound" it crashes (artsd crashed and caused SIGSEVV).
Does anyone has an idea how to solve this ?
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
No Sound - Haory 5.04, Compaq Armada 7800 Laptop VA3OG Ubuntu 19 03-16-2007 08:52 AM
cant get audio cds to work on my suse 9.2 jimjamjahaa Linux - Newbie 3 03-02-2005 06:11 PM
Compaq 1592DT Laptop w/ Sound Problem! gtxboyracer Linux - Laptop and Netbook 2 10-02-2004 08:48 PM
Unable to get Audio CDs to play on my laptop Dman83 Linux - Laptop and Netbook 3 06-08-2004 08:53 AM
No sound from audio cds?? rech Slackware 4 12-24-2003 06:21 AM


All times are GMT -5. The time now is 08:36 PM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration