LinuxQuestions.org
LinuxAnswers - the LQ Linux tutorial section.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Suse/Novell
User Name
Password
Suse/Novell This Forum is for the discussion of Suse Linux.

Notices

Reply
 
LinkBack Search this Thread
Old 01-06-2005, 05:30 PM   #1
Recirqie
Member
 
Registered: Jun 2003
Distribution: RH 8.2, SuSE 9.0
Posts: 135

Rep: Reputation: 15
CDROM won't mount, I'm baffled!


On one of my boxes using 9.0 Prof the CDROM won't mount.

When I try to mount it I get the following message:
"Could not mount device.
The reported error was:
/dev/cdrom: Input/output error
mount: I could not determine the filesystem type, and none was specified"

fstab looks like this:
/dev/cdrecorder /media/cdrecorder auto ro,noauto,user,exec 0 0
/dev/cdrom /media/cdrom auto ro,noauto,user,exec 0 0

I also find fstab.pre-captive, which is the one the system actuallu uses. The entry for the drive is identical here.

The device is a DVD-burner.
 
Old 01-06-2005, 06:56 PM   #2
eigenyeugen
LQ Newbie
 
Registered: Jan 2005
Location: UK
Distribution: Debian
Posts: 11

Rep: Reputation: 0
not sure if this will help...

you could try replacing "auto" in fstab with iso9660, or mounting with:

mount -t iso9660 /dev/cdrom /media/cdrom

Matt
 
Old 01-06-2005, 11:53 PM   #3
J.W.
LQ Veteran
 
Registered: Mar 2003
Location: Milwaukee, WI
Distribution: Mint
Posts: 6,642

Rep: Reputation: 69
What exactly are you trying to mount? If it's a music CD or a blank CD, there won't be a filesystem. In order to successfully mount a CD, it must be a data CD. -- J.W.
 
Old 01-07-2005, 12:37 AM   #4
Recirqie
Member
 
Registered: Jun 2003
Distribution: RH 8.2, SuSE 9.0
Posts: 135

Original Poster
Rep: Reputation: 15
Errrrr......
I forgot that I had recently replaced a dying drive ...
The address was /dev/sr0
 
Old 01-07-2005, 02:22 AM   #5
Recirqie
Member
 
Registered: Jun 2003
Distribution: RH 8.2, SuSE 9.0
Posts: 135

Original Poster
Rep: Reputation: 15
But I'm not home and dry yet. It will mount data CD's, but not music or DVD (and so xine doesn't work either). When trying to mount it reports that it cannot determine file type. xine reports no plugin for dvd/: available.
 
Old 01-07-2005, 02:14 PM   #6
tired
Member
 
Registered: Jan 2004
Location: Wales UK
Distribution: Suse 9.0, Slackware 10, FC3
Posts: 51

Rep: Reputation: 15
See J.W.'s reply above.

Try playing the CD as root. If that works you know the CDplayer is OK and its then probably a question of permissions.
 
Old 01-07-2005, 05:51 PM   #7
HenchmenResourc
Member
 
Registered: Mar 2004
Location: SLC, Utah
Distribution: OpenSUSE 12.2
Posts: 246

Rep: Reputation: 30
Music CDs don't actually get mounted to view the contents of a Music CD open up your Konqueror file browser and type "audiocd:/" in the address bar.

As far as DVD playback goes you will want to install xine on your own since the version contained on the SuSE CD/DVD is limited due to legal resons surrounding DVD decryption on Linux. Go to PackMan to get a good version of xine and all it's libraries.
 
Old 01-09-2005, 03:07 PM   #8
Recirqie
Member
 
Registered: Jun 2003
Distribution: RH 8.2, SuSE 9.0
Posts: 135

Original Poster
Rep: Reputation: 15
I have tried reinstalling xine (it gor corrupted during some module compilation previously). It reports that there is no plugin for dvd:/ Further down it says "snd_pcm_open() device busy".

When trying audiocd:/ in a browser it responds that it is not a registered protocol.
 
Old 01-10-2005, 03:17 AM   #9
Recirqie
Member
 
Registered: Jun 2003
Distribution: RH 8.2, SuSE 9.0
Posts: 135

Original Poster
Rep: Reputation: 15
I'm fairly sure the problem is a broken link due to the replaced drive. so I'll end this thread and take the query to the HW forum. Thank all.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
CDROM refuses to mount, /dev/cdrom does not exist shane25119 Linux - Hardware 10 08-02-2009 10:43 PM
Baffled ... Help! Linux can't ping Windoze! eafurie Linux - Networking 4 04-08-2004 04:15 AM
Bootup question. Baffled. mykyl Mandriva 4 09-11-2003 01:12 AM
MySQL connections from 0.0.0.0 got me baffled! sewer_monkey Linux - General 0 02-20-2003 05:47 PM
easy question.. need sshd and baffled chr15t0 Linux - General 3 10-04-2002 02:21 PM


All times are GMT -5. The time now is 09:43 AM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration