LinuxQuestions.org
Visit Jeremy's Blog.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Suse/Novell
User Name
Password
Suse/Novell This Forum is for the discussion of Suse Linux.

Notices



Reply
 
Search this Thread
Old 03-03-2006, 08:15 PM   #1
ObviousTroll
LQ Newbie
 
Registered: Feb 2006
Location: In your closet.
Distribution: Suse 10.0 OSS
Posts: 3

Rep: Reputation: 0
Amarok navigation slow/choppy, yet playback is fine in SUSE 10.0.


After months of experimenting with various distros (everything from Debian Sarge to Mandriva) I'm trying to find my permanent Linux "home". SUSE 10.0 has all of the features I want, was easy enough to tweak (to improve browser performance, add mp3 supprt, etc), and it genearlly performs well on my old PII 450 with 256 megs of RAM. Unfortunately Amarok, one of my all-time favorite apps, runs terribly. Just scrolling through my music collection while playing a song is slow and to make matters worse, it slows everything else down as well. The odd thing is, the music doesn't skip or stutter even though the rest of my system performs choppily.

If it matters, My music is stored in two seperate partitions, one fat32 partion on the same drive as SUSE, and one fat32 partition on a seperate drive with Windows 98. I haven't tried XMMS or any of the console media players, but I have tried JuK, which doesn't have the massive performance hitches that Amarok does, but still slows everything down when loading another track.

Is there some background process that could be causing this? That was the case with Firefox, but I haven't been able to find any info regarding my specific problems with Amarok.

Thanks in advance for any help you may be able to provide.

Last edited by ObviousTroll; 03-03-2006 at 08:17 PM.
 
Old 03-04-2006, 06:30 AM   #2
abisko00
Senior Member
 
Registered: Mar 2004
Location: Munich
Distribution: SuSE, Ubuntu
Posts: 3,511

Rep: Reputation: 58
This will not help you, but I observed some perfomance problems as well on a significantly faster machine. I guess Amarok is simply using too many resources.
 
Old 03-04-2006, 08:30 AM   #3
tcstoodt
LQ Newbie
 
Registered: Oct 2005
Posts: 6

Rep: Reputation: 0
Hi,
I notice the amarok choppiness on my Suse 10.0
install also. If I boot up another distro on the
same box it goes away. Oh well. TS
 
Old 03-04-2006, 08:40 AM   #4
tcstoodt
LQ Newbie
 
Registered: Oct 2005
Posts: 6

Rep: Reputation: 0
Hi,
Ha! I just glanced at related posts and saw
the suggestion to switch the engine to xine. I thought
for sure that's how I set it up but when I double
checked it was using Helix. I switched to xine and
now it sounds fine. TS
 
Old 03-04-2006, 08:57 PM   #5
ObviousTroll
LQ Newbie
 
Registered: Feb 2006
Location: In your closet.
Distribution: Suse 10.0 OSS
Posts: 3

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Fixed the problem. I found some info on speeding up access to my partitions from a website (to which I can't post the link because I haven't made enough posts) and added "noatime" to the fstab lines for my fat32 partitions. It just so happens that at the same time I was using YOU, which upgraded my kernel. As I'm using legacy nvidia drivers I rebooted and had to disable the driver to start x. I tried Amarok and thought the problem was solved (scrolling through my playlist and changing tracks now worked fine, and with nowhere near the performance hit I was experiencing before). Then I re-compiled my nvidia kernel, rebooted and found that my problems were back (though not quite as bad as before thanks, I think, to altering my fstab), I then realized that my problem was my nvidia driver, for whatever reason.

For the time being, I've disabled the drivers and everything works fine. If anyone has any info on how to make the nvidia drivers play nice with Amarok, I'd appreciate it.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
SUSE n00b help with nvidia driver, dual monitor, mp3 playback in amarok, etc mylinuxquestionsname Suse/Novell 4 03-02-2006 04:24 PM
SUSE n00b help with nvidia driver, dual monitor, mp3 playback in amarok, etc mylinuxquestionsname Suse/Novell 5 02-25-2006 12:35 PM
mp3 choppy with amaroK king_scott_2 Suse/Novell 2 12-03-2005 08:19 PM
Slow playback in AmaroK kahlil88 Linux - Software 3 10-27-2005 02:19 AM


All times are GMT -5. The time now is 03:34 PM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration