LinuxQuestions.org
Register a domain and help support LQ
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Suse/Novell
User Name
Password
Suse/Novell This Forum is for the discussion of Suse Linux.

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 01-23-2006, 10:00 AM   #1
RedShirt
Senior Member
 
Registered: Oct 2005
Location: Denver
Distribution: Sabayon 3.5Loop2
Posts: 1,150

Rep: Reputation: 45
64bit Eval Issues...switched to 64bit OSS and WOW


I recently did an install on a nice AMD 3500+ system. I have to say I have never had so many god damned problems with SuSE. I noticed the DVD I used was the Eval 64bit. This appears to have been the vast majority of the issue, it wouldn't even load the installer while I used the DVI for the 1440x900 19in viewsonic monitor, though it did have that one in the database. I could not update firefox or thunderbird... the rpms and repositories with 1.5 would downgrade the 1.0.7 to 1.0.6, never working right. I couldn't add some repositories I know work, cause i have a little test SuSE box which runs 10 OSS(32bit) and those repositories work just damned fine. Video would not install mplayer codecs for FireFox, Konquerer wouldnt' recognize mplayer... I had so many... but let's let is suffice at "Eval = really bad version" and move on to the good part.

I switched and got the 64bit OSS on 5 CDs. Install went better, no errors, recognized all my hardware, even worked over DVI. Everything is much cleaner, faster, and just plain seems to be far more hassle free. So I am trukcing along adding repositories as I should be, with FireFox 1.5 and Thunderbird 1.5 and other things going just dandy. It even recognized and configured my Epson R200, which is awesome, I thought printing was going to be a huge hassle. I have a few little things to clean up yet, but those really belong in another thread. I really started this one to ask if others have had the same Eval versus OSS issues with SuSE 10.

So... Anybody tried both and got a story? Please note versions and architecture. Perhpas it is a bug the SuSE needs to be aware of.
 
Old 01-23-2006, 11:12 AM   #2
Randall Slack
Member
 
Registered: Feb 2005
Location: Rotterdam, The Netherlands
Distribution: Debian - Ubuntu
Posts: 219

Rep: Reputation: 30
i tried both the OSS and the EVAL, both 32 bit and had not a single problem with it
(at least not in the category you described)
and must say they both work equally to my satisfaction, the only thing with the OSS is that you need to add some more proprierty software from packman, and i ordered the boxed set because it does what i need,

have the 32bit version running on 6 different pc's at the moment, mostly on 32 bit intel but also on a amd64 bit laptop, not a single glitch so far. i did notice that its hard to update the OSS version with the commercial dvd and vice versa.

maybe more people are not as lucky as i am or maybe you were very unlucky.

p.s.
did you test the install medium whit which you had the problems?
 
Old 01-23-2006, 11:33 AM   #3
RedShirt
Senior Member
 
Registered: Oct 2005
Location: Denver
Distribution: Sabayon 3.5Loop2
Posts: 1,150

Original Poster
Rep: Reputation: 45
I tested the ISO and then the burned disk before I even began the installs. The media wasn't the issue. The issue was once everything was "successfully installed." The Eval is just twitchy... but it may be the 64bit version, possibly only eval not retail, I don't know... Could even be only DVD not CD... I have no idea, nor the time to really Download allt he possible combinations to do a test. I do recall when I did my original install on a test computer when SuSE 10 first came out the 32bit version of eval didn't seem as clean as the OSS... As I recall it was just a feeling though, I dont' recall any specific in terms of install problems, but I was far less knowledgable then than I am now, so possibly I just didn't notice. Or possibly there weren't any issues with the 32bit version.

I can tell you for sure though from testing all the 32 bits, SLICK is BY FAR the fastest, cleanest, and best version of SuSE...I just wish there wer a 64bit version.
 
Old 01-23-2006, 11:45 AM   #4
Randall Slack
Member
 
Registered: Feb 2005
Location: Rotterdam, The Netherlands
Distribution: Debian - Ubuntu
Posts: 219

Rep: Reputation: 30
it would be nice to pinpoint the exact problem here,
don't know how eager you are to find this out, but can you reproduce the problems you had and save the error logs?

for as far as SLICK concerns, i have been looking at it with some interest but i never actually try it out because i still consider it a bit too experimental since i'm mostly running on production pc's.
can you recommend it?
 
Old 01-23-2006, 01:12 PM   #5
RedShirt
Senior Member
 
Registered: Oct 2005
Location: Denver
Distribution: Sabayon 3.5Loop2
Posts: 1,150

Original Poster
Rep: Reputation: 45
I know people may be thinking user error. So jus tto point out, I have 2 other systems, a laptop and a P4 1.5 that worked just fine. Ones runs OpenSuSE, the other runs SLICK. Both will be running slick later. I had none of these issues with the other machines. On the 1.5 P4 I tried quite a few distros, and about 4 versions of SuSE, a pretty fair sampling. None of which acted this damned weird.

The exact problem... I dunno... I might be willing to try on another drive, assuming I had the time... The big issue is it would take trying DVD and CD of all the 64 bit versions to do a direct comparison, which is a considerable download time. Aside from that, there is the 32 bit possibility being just fine. As for just the other one, there is no error for most of the issues. It just works squireely. After using the VGA instead of DVI, the monitor worked fine for install, and I didn't even bother trying to switch back once it was "up and running".

Once it was I tried adding repositories, and they would add like 18 instances of a single one, none of which would work as install sources, or error out complaining about non-existant connection and such. It was just really goofy. I had issues with Java, mplayer, amarok, kde 3.5, firefox, thunderbird. Java wasn't working int he sense of being able to use it. I tried fully uninstalling and reinstalling, for naught, I tried uninstalling then installing from rpm... nada. Firefox and Thunderbird would install but only as 1.0.6 no matter which rpm I used(4 copies of 1.5, 2 of 1.0.7, and 1 of 1.0.6) . I tried this a few times from install source and some from downloaded rpm. However, then it would update with YOU to 1.0.7... I tried fully uninstalling all mozilla, and installing from YAST and from RPM... nada... It was the damnedest thing. mplayer and amarok would work, but amararok wouldn't update to the 1.3.8, it was stuck at 1.3.7. Mplayer wouldn't play videos on the web, but the package was installed...then I go back to check, and it isn't installed. So I install it, finish...check again, it is. Run web check for mplayer... not working...not installed... Just goofy.

----------------------------

I sure can, I recommend it highly. I run it on my laptop and would absolutely have used it on my tower, had it had a 64bit version.

I can tell you the sheer speed due to the kernel and the precaching/prelinking is fantastic. I just wish it had a 64bit version.

For notes, no I do not use the klik, nor do I really like it, but the apt and YAST still both. klik though I just find...it doesnt' quite work the way I feel I would want it too... I just don't personally like it. Others might.
 
Old 01-23-2006, 07:06 PM   #6
sl1800
LQ Newbie
 
Registered: Jan 2006
Posts: 2

Rep: Reputation: 0
Redshirt,
I have similar frustrations.
Installed the 64 bit retail version of SUSE 10 from the DVD.
The YAST software management does not find FireFox 1.5 or Thunderbird 1.5 or the new Java 1.5. I have tried all the suggested source repositories. Where did you find the 1.5 versions with YAST?

Thanks in advance for the help.

Last edited by sl1800; 01-23-2006 at 07:07 PM.
 
Old 01-23-2006, 09:07 PM   #7
RedShirt
Senior Member
 
Registered: Oct 2005
Location: Denver
Distribution: Sabayon 3.5Loop2
Posts: 1,150

Original Poster
Rep: Reputation: 45
Let me be honest about that. Because I just noticed it myself. I still cannot update to Thunderbird 1.5 from any source, it just doesn't go. However, FF 1.5, I should be further honest about... I am using SuSE 10.1beta1 OSS 64bit which has kernel 2.6.15git6, firefox 1.5, kde3.5, and other things all updated to be built right in. This is great, but there is a downside. Due to the specific versioning and what is available now, I cannot uninstall amarok or install non suse amarok because of MASSIVE dependency hell due to gnome, kde, and a boatload of nonassociated dependencies. This is very bad, and may be a part of their desire to stop people from getting non distro stuff, or it may be a beta...bug. I dunno. So currently, I have broken xine and broken amarok...which will be a new post soon enough. However, the Java I got freely and easily available from the inst-source java on all suse download mirrors. This would not happen with the Eval.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Suse 10-64bit-OSS. Can't get Firefox to recognise Realplayer is installed patslap Linux - Newbie 2 11-14-2005 02:18 PM
can 64bit processor run both 64bit and 32bit computers? DJOtaku Linux - General 4 09-08-2005 08:14 PM
Does 64Bit Linux have all 64Bit Packages UltimateLinux Linux - Distributions 5 02-19-2005 02:20 PM
VMWare 4.5 Sound Issues Running Windoze under linux 64bit Hkrboy27 Linux - Software 2 10-04-2004 02:18 PM
Quake 3, openGL issues, FC2 64bit Zurvan Linux - Games 13 09-29-2004 08:37 AM


All times are GMT -5. The time now is 03:04 AM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration