LinuxQuestions.org
Help answer threads with 0 replies.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Slackware > Slackware - Installation
User Name
Password
Slackware - Installation This forum is for the discussion of installation issues with Slackware.

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 03-29-2014, 12:51 PM   #1
jayhel
Member
 
Registered: Nov 2004
Location: Montreal
Distribution: Slackware 14.1
Posts: 161

Rep: Reputation: 15
Xfce: I can't log out from Xfce and go back to the login prompt


Hi! I installed Slackware 14.1 on an HP240 core i3 third generation laptop. When I try to logout from Xfce, instead of going back to the login prompt, the system hangs with a slightly colored full screen (light pink) and nothing can be done to go back to the login prompt. Only switch off and reboot!
What happens!
What can be done?
Thank you in advance for the help
 
Old 03-29-2014, 03:22 PM   #2
camorri
Senior Member
 
Registered: Nov 2002
Location: Somewhere inside 9.9 million sq. km. Canada
Distribution: Slackware 14.0 + 14.1
Posts: 4,834

Rep: Reputation: 431Reputation: 431Reputation: 431Reputation: 431Reputation: 431
It sounds like you have a problem with the video driver. That is just my best guess, since you have provided very little information.

Try restarting the x server. The hot key combination of Ctrl + Alt + backspace will do that. If you get a good display, you can look into the driver you installed.

What video hardware do you have ? As root, run the command, 'lspci' without the quotes. Copy and paste the results.

Did you install an Nvidia driver or one for an ATI card?
 
Old 03-29-2014, 04:12 PM   #3
jayhel
Member
 
Registered: Nov 2004
Location: Montreal
Distribution: Slackware 14.1
Posts: 161

Original Poster
Rep: Reputation: 15
Thanks for your reply.
It is a hp240 laptop with a core i3 processor third generation.
I have to use nomodeset, else I get a blank screen shortly after booting. The Vesa driver loads. But not the Intel
 
Old 03-29-2014, 04:18 PM   #4
camorri
Senior Member
 
Registered: Nov 2002
Location: Somewhere inside 9.9 million sq. km. Canada
Distribution: Slackware 14.0 + 14.1
Posts: 4,834

Rep: Reputation: 431Reputation: 431Reputation: 431Reputation: 431Reputation: 431
Please post the results of lspci.
 
Old 03-29-2014, 04:35 PM   #5
jayhel
Member
 
Registered: Nov 2004
Location: Montreal
Distribution: Slackware 14.1
Posts: 161

Original Poster
Rep: Reputation: 15
Here it is:
bash-4.2# lsmod
Module Size Used by
rfcomm 27214 12
bnep 8661 2
ipv6 246794 42
cpufreq_ondemand 7199 0
speedstep_lib 2471 0
lp 7199 0
ppdev 4710 0
parport_pc 16728 0
parport 25305 3 lp,ppdev,parport_pc
fuse 65066 5
uvcvideo 62606 0
videobuf2_vmalloc 2276 1 uvcvideo
videobuf2_memops 1355 1 videobuf2_vmalloc
videobuf2_core 24173 1 uvcvideo
videodev 79509 2 uvcvideo,videobuf2_core
hid_generic 741 0
usbhid 32543 0
hid 70283 2 hid_generic,usbhid
ath3k 5745 0
btusb 13948 0
bluetooth 192760 25 bnep,ath3k,btusb,rfcomm
intel_powerclamp 6946 0
coretemp 4726 0
snd_hda_codec_hdmi 26494 1
snd_hda_codec_realtek 30084 1
snd_hda_intel 29700 1
joydev 7395 0
mperf 919 0
i915 508710 0
snd_hda_codec 123925 3 snd_hda_codec_realtek,snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_intel
snd_hwdep 4738 1 snd_hda_codec
snd_pcm 62870 3 snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_codec,snd_hda_intel
r8169 51572 0
ath9k 76327 0
intel_agp 8680 1 i915
intel_gtt 10512 2 i915,intel_agp
drm_kms_helper 31358 1 i915
ath9k_common 1563 1 ath9k
hp_wmi 6032 0
drm 186279 2 i915,drm_kms_helper
fan 1965 0
thermal 7136 0
sparse_keymap 2542 1 hp_wmi
processor 24543 0
video 10142 1 i915
agpgart 22075 3 drm,intel_agp,intel_gtt
ath9k_hw 356018 2 ath9k_common,ath9k
ath 12597 3 ath9k_common,ath9k,ath9k_hw
mac80211 373974 1 ath9k
i2c_i801 12393 0
thermal_sys 19013 5 fan,video,intel_powerclamp,thermal,processor
rtsx_pci_ms 4566 0
rtsx_pci_sdmmc 8757 0
snd_page_alloc 6062 2 snd_pcm,snd_hda_intel
mmc_core 78434 1 rtsx_pci_sdmmc
snd_timer 14870 1 snd_pcm
memstick 5424 1 rtsx_pci_ms
mei_me 6304 0
mei 36418 1 mei_me
ehci_pci 2980 0
i2c_algo_bit 4575 1 i915
i2c_core 17388 6 drm,i915,i2c_i801,drm_kms_helper,i2c_algo_bit,videodev
ehci_hcd 34699 1 ehci_pci
rtsx_pci 20376 2 rtsx_pci_ms,rtsx_pci_sdmmc
lpc_ich 11413 0
freq_table 2176 2 cpufreq_ondemand,thermal_sys
kvm 311379 0
crc32_pclmul 2365 0
psmouse 72582 0
cfg80211 321151 3 ath,ath9k,mac80211
serio_raw 3545 0
evdev 7552 9
wmi 7059 1 hp_wmi
mii 3335 1 r8169
hwmon 1021 2 coretemp,thermal_sys
crc32c_intel 1447 0
snd 44159 9 snd_hda_codec_realtek,snd_hwdep,snd_timer,snd_hda_codec_hdmi,snd_pcm,snd_hda_codec,snd_hda_intel
rfkill 12610 6 cfg80211,hp_wmi,bluetooth
battery 9591 0
ac 3403 0
button 3704 1 i915
microcode 8880 0
soundcore 4318 1 snd
loop 14786 0
bash-4.2#
 
Old 03-29-2014, 09:05 PM   #6
allend
Senior Member
 
Registered: Oct 2003
Location: Melbourne
Distribution: Slackware-current
Posts: 3,379

Rep: Reputation: 824Reputation: 824Reputation: 824Reputation: 824Reputation: 824Reputation: 824Reputation: 824
You have given the output of 'lsmod' rather than the output of 'lspci'.

I suspect that your machine has the Intel HD 4000.
There are reports that the kernel parameter 'acpi_osi=Linux' can be used in place of the highly undesirable nomodeset to get that chipset to work.
 
Old 03-29-2014, 10:25 PM   #7
jayhel
Member
 
Registered: Nov 2004
Location: Montreal
Distribution: Slackware 14.1
Posts: 161

Original Poster
Rep: Reputation: 15
Sorry.
bash-4.2# lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 3rd Gen Core processor DRAM Controller (rev 09)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 3rd Gen Core processor Graphics Controller (rev 09)
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family MEI Controller #1 (rev 04)
00:1a.0 USB controller: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #2 (rev 04)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family High Definition Audio Controller (rev 04)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family PCI Express Root Port 1 (rev c4)
00:1c.2 PCI bridge: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family PCI Express Root Port 3 (rev c4)
00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family PCI Express Root Port 4 (rev c4)
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #1 (rev 04)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation HM75 Express Chipset LPC Controller (rev 04)
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 7 Series Chipset Family 6-port SATA Controller [AHCI mode] (rev 04)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family SMBus Controller (rev 04)
01:00.0 Network controller: Atheros Communications Inc. AR9485 Wireless Network Adapter (rev 01)
02:00.0 Unassigned class [ff00]: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTS5229 PCI Express Card Reader (rev 01)
08:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168 PCI Express Gigabit Ethernet controller (rev 07)
bash-4.2#
====================================================================
====================================================================
The /var/log/Xorg.0.conf is:
[ 53.293]
X.Org X Server 1.14.3
Release Date: 2013-09-12
[ 53.328] X Protocol Version 11, Revision 0
[ 53.339] Build Operating System: Slackware 14.1 Slackware Linux Project
[ 53.349] Current Operating System: Linux darkstar 3.10.17-smp #2 SMP Wed Oct 23 17:13:14 CDT 2013 i686
[ 53.350] Kernel command line: BOOT_IMAGE=Linux ro root=801 nomodeset vt.default_utf8=1 acpi_osi=Linux
[ 53.370] Build Date: 09 October 2013 09:56:03PM
[ 53.379]
[ 53.389] Current version of pixman: 0.30.2
[ 53.408] Before reporting problems, check http://wiki.x.org
to make sure that you have the latest version.
[ 53.408] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
(++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[ 53.447] (==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Sat Mar 29 22:54:01 2014
[ 53.573] (==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
[ 53.591] (==) No Layout section. Using the first Screen section.
[ 53.591] (==) No screen section available. Using defaults.
[ 53.591] (**) |-->Screen "Default Screen Section" (0)
[ 53.591] (**) | |-->Monitor "<default monitor>"
[ 53.591] (==) No monitor specified for screen "Default Screen Section".
Using a default monitor configuration.
[ 53.591] (==) Automatically adding devices
[ 53.591] (==) Automatically enabling devices
[ 53.591] (==) Automatically adding GPU devices
[ 53.599] (WW) The directory "/usr/share/fonts/local" does not exist.
[ 53.599] Entry deleted from font path.
[ 53.600] (WW) The directory "/usr/share/fonts/CID" does not exist.
[ 53.600] Entry deleted from font path.
[ 53.623] (==) FontPath set to:
/usr/share/fonts/TTF,
/usr/share/fonts/OTF,
/usr/share/fonts/Type1,
/usr/share/fonts/misc,
/usr/share/fonts/75dpi/:unscaled,
/usr/share/fonts/100dpi/:unscaled,
/usr/share/fonts/75dpi,
/usr/share/fonts/100dpi,
/usr/share/fonts/cyrillic
[ 53.623] (==) ModulePath set to "/usr/lib/xorg/modules"
[ 53.623] (II) The server relies on udev to provide the list of input devices.
If no devices become available, reconfigure udev or disable AutoAddDevices.
[ 53.623] (II) Loader magic: 0x82553a0
[ 53.623] (II) Module ABI versions:
[ 53.623] X.Org ANSI C Emulation: 0.4
[ 53.623] X.Org Video Driver: 14.1
[ 53.623] X.Org XInput driver : 19.1
[ 53.623] X.Org Server Extension : 7.0
[ 53.624] (--) PCI:*(0:0:2:0) 8086:0166:103c:1854 rev 9, Mem @ 0xc2000000/4194304, 0xb0000000/268435456, I/O @ 0x00004000/64
[ 53.624] (II) Open ACPI successful (/var/run/acpid.socket)
[ 53.639] Initializing built-in extension Generic Event Extension
[ 53.653] Initializing built-in extension SHAPE
[ 53.665] Initializing built-in extension MIT-SHM
[ 53.676] Initializing built-in extension XInputExtension
[ 53.687] Initializing built-in extension XTEST
[ 53.697] Initializing built-in extension BIG-REQUESTS
[ 53.707] Initializing built-in extension SYNC
[ 53.715] Initializing built-in extension XKEYBOARD
[ 53.723] Initializing built-in extension XC-MISC
[ 53.731] Initializing built-in extension XINERAMA
[ 53.739] Initializing built-in extension XFIXES
[ 53.746] Initializing built-in extension RENDER
[ 53.753] Initializing built-in extension RANDR
[ 53.760] Initializing built-in extension COMPOSITE
[ 53.766] Initializing built-in extension DAMAGE
[ 53.773] Initializing built-in extension MIT-SCREEN-SAVER
[ 53.780] Initializing built-in extension DOUBLE-BUFFER
[ 53.786] Initializing built-in extension RECORD
[ 53.793] Initializing built-in extension DPMS
[ 53.799] Initializing built-in extension X-Resource
[ 53.806] Initializing built-in extension XVideo
[ 53.812] Initializing built-in extension XVideo-MotionCompensation
[ 53.818] Initializing built-in extension XFree86-VidModeExtension
[ 53.824] Initializing built-in extension XFree86-DGA
[ 53.830] Initializing built-in extension XFree86-DRI
[ 53.836] Initializing built-in extension DRI2
[ 53.836] (II) LoadModule: "glx"
[ 53.837] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so
[ 53.850] (II) Module glx: vendor="X.Org Foundation"
[ 53.850] compiled for 1.14.3, module version = 1.0.0
[ 53.850] ABI class: X.Org Server Extension, version 7.0
[ 53.850] (==) AIGLX enabled
[ 53.856] Loading extension GLX
[ 53.857] (==) Matched intel as autoconfigured driver 0
[ 53.857] (==) Matched vesa as autoconfigured driver 1
[ 53.857] (==) Matched modesetting as autoconfigured driver 2
[ 53.857] (==) Matched fbdev as autoconfigured driver 3
[ 53.857] (==) Assigned the driver to the xf86ConfigLayout
[ 53.857] (II) LoadModule: "intel"
[ 53.857] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/intel_drv.so
[ 53.939] (II) Module intel: vendor="X.Org Foundation"
[ 53.939] compiled for 1.14.2, module version = 2.21.15
[ 53.939] Module class: X.Org Video Driver
[ 53.939] ABI class: X.Org Video Driver, version 14.1
[ 53.939] (II) LoadModule: "vesa"
[ 53.939] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/vesa_drv.so
[ 53.944] (II) Module vesa: vendor="X.Org Foundation"
[ 53.944] compiled for 1.14.3, module version = 2.3.3
[ 53.944] Module class: X.Org Video Driver
[ 53.944] ABI class: X.Org Video Driver, version 14.1
[ 53.944] (II) LoadModule: "modesetting"
[ 53.944] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/modesetting_drv.so
[ 53.956] (II) Module modesetting: vendor="X.Org Foundation"
[ 53.956] compiled for 1.14.2, module version = 0.8.0
[ 53.956] Module class: X.Org Video Driver
[ 53.956] ABI class: X.Org Video Driver, version 14.1
[ 53.956] (II) LoadModule: "fbdev"
[ 53.957] (WW) Warning, couldn't open module fbdev
[ 53.957] (II) UnloadModule: "fbdev"
[ 53.957] (II) Unloading fbdev
[ 53.957] (EE) Failed to load module "fbdev" (module does not exist, 0)
[ 53.957] (II) intel: Driver for Intel(R) Integrated Graphics Chipsets:
i810, i810-dc100, i810e, i815, i830M, 845G, 854, 852GM/855GM, 865G,
915G, E7221 (i915), 915GM, 945G, 945GM, 945GME, Pineview GM,
Pineview G, 965G, G35, 965Q, 946GZ, 965GM, 965GME/GLE, G33, Q35, Q33,
GM45, 4 Series, G45/G43, Q45/Q43, G41, B43, HD Graphics,
HD Graphics 2000, HD Graphics 3000, HD Graphics 2500,
HD Graphics 4000, HD Graphics P4000, HD Graphics 4600,
HD Graphics 5000, HD Graphics P4600/P4700, Iris(TM) Graphics 5100,
HD Graphics 4400, HD Graphics 4200, Iris(TM) Pro Graphics 5200
[ 53.957] (II) VESA: driver for VESA chipsets: vesa
[ 53.957] (II) modesetting: Driver for Modesetting Kernel Drivers: kms
[ 53.957] (--) using VT number 7

[ 53.988] (WW) Falling back to old probe method for modesetting
[ 53.988] (EE) open /dev/dri/card0: No such file or directory
[ 53.988] (II) Loading sub module "vbe"
[ 53.988] (II) LoadModule: "vbe"
[ 53.989] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libvbe.so
[ 54.011] (II) Module vbe: vendor="X.Org Foundation"
[ 54.011] compiled for 1.14.3, module version = 1.1.0
[ 54.011] ABI class: X.Org Video Driver, version 14.1
[ 54.011] (II) Loading sub module "int10"
[ 54.011] (II) LoadModule: "int10"
[ 54.011] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libint10.so
[ 54.012] (II) Module int10: vendor="X.Org Foundation"
[ 54.012] compiled for 1.14.3, module version = 1.0.0
[ 54.012] ABI class: X.Org Video Driver, version 14.1
[ 54.012] (II) VESA(0): initializing int10
[ 54.013] (II) VESA(0): Primary V_BIOS segment is: 0xc000
[ 54.013] (II) VESA(0): VESA BIOS detected
[ 54.013] (II) VESA(0): VESA VBE Version 3.0
[ 54.013] (II) VESA(0): VESA VBE Total Mem: 65472 kB
[ 54.013] (II) VESA(0): VESA VBE OEM: Intel(R) Sandybridge/Ivybridge Graphics Chipset Accelerated VGA BIOS
[ 54.013] (II) VESA(0): VESA VBE OEM Software Rev: 1.0
[ 54.013] (II) VESA(0): VESA VBE OEM Vendor: Intel Corporation
[ 54.013] (II) VESA(0): VESA VBE OEM Product: Intel(R) Sandybridge/Ivybridge Graphics Controller
[ 54.013] (II) VESA(0): VESA VBE OEM Product Rev: Hardware Version 0.0
[ 54.022] (II) VESA(0): Creating default Display subsection in Screen section
"Default Screen Section" for depth/fbbpp 24/32
[ 54.023] (==) VESA(0): Depth 24, (--) framebuffer bpp 32
[ 54.023] (==) VESA(0): RGB weight 888
[ 54.023] (==) VESA(0): Default visual is TrueColor
[ 54.023] (==) VESA(0): Using gamma correction (1.0, 1.0, 1.0)
[ 54.023] (II) Loading sub module "ddc"
[ 54.023] (II) LoadModule: "ddc"
[ 54.023] (II) Module "ddc" already built-in
[ 54.023] (II) VESA(0): VESA VBE DDC supported
[ 54.023] (II) VESA(0): VESA VBE DDC Level 2
[ 54.023] (II) VESA(0): VESA VBE DDC transfer in appr. 1 sec.
[ 54.035] (II) VESA(0): VESA VBE DDC read successfully
[ 54.035] (II) VESA(0): Manufacturer: LGD Model: 385 Serial#: 0
[ 54.035] (II) VESA(0): Year: 2012 Week: 0
[ 54.035] (II) VESA(0): EDID Version: 1.4
[ 54.035] (II) VESA(0): Digital Display Input
[ 54.035] (II) VESA(0): 6 bits per channel
[ 54.035] (II) VESA(0): Digital interface is undefined
[ 54.035] (II) VESA(0): Max Image Size [cm]: horiz.: 31 vert.: 17
[ 54.035] (II) VESA(0): Gamma: 2.20
[ 54.035] (II) VESA(0): No DPMS capabilities specified
[ 54.035] (II) VESA(0): Supported color encodings: RGB 4:4:4 YCrCb 4:4:4
[ 54.035] (II) VESA(0): First detailed timing is preferred mode
[ 54.035] (II) VESA(0): Preferred mode is native pixel format and refresh rate
[ 54.035] (II) VESA(0): redX: 0.588 redY: 0.346 greenX: 0.342 greenY: 0.556
[ 54.035] (II) VESA(0): blueX: 0.156 blueY: 0.123 whiteX: 0.313 whiteY: 0.329
[ 54.035] (II) VESA(0): Manufacturer's mask: 0
[ 54.035] (II) VESA(0): Supported detailed timing:
[ 54.035] (II) VESA(0): clock: 76.4 MHz Image Size: 309 x 174 mm
[ 54.035] (II) VESA(0): h_active: 1366 h_sync: 1402 h_sync_end 1450 h_blank_end 1610 h_border: 0
[ 54.035] (II) VESA(0): v_active: 768 v_sync: 771 v_sync_end 776 v_blanking: 790 v_border: 0
[ 54.035] (II) VESA(0): Supported detailed timing:
[ 54.035] (II) VESA(0): clock: 50.9 MHz Image Size: 309 x 174 mm
[ 54.035] (II) VESA(0): h_active: 1366 h_sync: 1402 h_sync_end 1450 h_blank_end 1610 h_border: 0
[ 54.036] (II) VESA(0): v_active: 768 v_sync: 771 v_sync_end 776 v_blanking: 790 v_border: 0
[ 54.036] (II) VESA(0): Unknown vendor-specific block 2
[ 54.036] (II) VESA(0): EDID (in hex):
[ 54.036] (II) VESA(0): 00ffffffffffff0030e4850300000000
[ 54.036] (II) VESA(0): 00160104901f11780aa9259658578e28
[ 54.036] (II) VESA(0): 1f505400000001010101010101010101
[ 54.036] (II) VESA(0): 010101010101d81d56f4500016302430
[ 54.036] (II) VESA(0): 350035ae1000001be51356f450001630
[ 54.036] (II) VESA(0): 2430350035ae1000001b000000000000
[ 54.036] (II) VESA(0): 00000000000000000000000000000002
[ 54.036] (II) VESA(0): 000c47ff0a3c64121c296400000000dd
[ 54.036] (II) VESA(0): EDID vendor "LGD", prod id 901
[ 54.036] (II) VESA(0): Printing DDC gathered Modelines:
[ 54.036] (II) VESA(0): Modeline "1366x768"x0.0 76.40 1366 1402 1450 1610 768 771 776 790 +hsync -vsync (47.5 kHz eP)
[ 54.036] (II) VESA(0): Modeline "1366x768"x0.0 50.93 1366 1402 1450 1610 768 771 776 790 +hsync -vsync (31.6 kHz e)
[ 54.036] (II) VESA(0): Searching for matching VESA mode(s):
[ 54.036] Mode: 160 (0x0)
[ 54.036] ModeAttributes: 0x0
...
...
[ 54.054] LinGreenFieldPosition: 8
[ 54.054] LinBlueMaskSize: 8
[ 54.054] LinBlueFieldPosition: 0
[ 54.054] LinRsvdMaskSize: 8
[ 54.054] LinRsvdFieldPosition: 24
[ 54.054] MaxPixelClock: 230000000
[ 54.054]
[ 54.054] (II) VESA(0): Total Memory: 1023 64KB banks (65472kB)
[ 54.054] (II) VESA(0): <default monitor>: Using hsync range of 31.63-47.45 kHz
[ 54.054] (II) VESA(0): <default monitor>: Using vrefresh range of 40.04-60.07 Hz
[ 54.054] (WW) VESA(0): Unable to estimate virtual size
[ 54.055] (II) VESA(0): Not using built-in mode "1024x768" (no mode of this name)
[ 54.055] (II) VESA(0): Not using built-in mode "800x600" (no mode of this name)
[ 54.055] (II) VESA(0): Not using built-in mode "640x480" (no mode of this name)
[ 54.055] (--) VESA(0): Virtual size is 1368x768 (pitch 1368)
[ 54.055] (**) VESA(0): *Built-in mode "1366x768"
[ 54.055] (**) VESA(0): Display dimensions: (310, 170) mm
[ 54.055] (**) VESA(0): DPI set to (112, 114)
[ 54.055] (**) VESA(0): Using "Shadow Framebuffer"
[ 54.055] (II) Loading sub module "shadow"
[ 54.055] (II) LoadModule: "shadow"
[ 54.055] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libshadow.so
[ 54.056] (II) Module shadow: vendor="X.Org Foundation"
[ 54.056] compiled for 1.14.3, module version = 1.1.0
[ 54.056] ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
[ 54.056] (II) Loading sub module "fb"
[ 54.056] (II) LoadModule: "fb"
[ 54.056] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libfb.so
[ 54.057] (II) Module fb: vendor="X.Org Foundation"
[ 54.057] compiled for 1.14.3, module version = 1.0.0
[ 54.057] ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
[ 54.057] (II) UnloadModule: "modesetting"
[ 54.057] (II) Unloading modesetting
[ 54.057] (==) Depth 24 pixmap format is 32 bpp
[ 54.057] (II) Loading sub module "int10"
[ 54.057] (II) LoadModule: "int10"
[ 54.057] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libint10.so
[ 54.057] (II) Module int10: vendor="X.Org Foundation"
[ 54.057] compiled for 1.14.3, module version = 1.0.0
[ 54.057] ABI class: X.Org Video Driver, version 14.1
[ 54.057] (II) VESA(0): initializing int10
[ 54.057] (II) VESA(0): Primary V_BIOS segment is: 0xc000
[ 54.057] (II) VESA(0): VESA BIOS detected
[ 54.057] (II) VESA(0): VESA VBE Version 3.0
[ 54.057] (II) VESA(0): VESA VBE Total Mem: 65472 kB
[ 54.057] (II) VESA(0): VESA VBE OEM: Intel(R) Sandybridge/Ivybridge Graphics Chipset Accelerated VGA BIOS
[ 54.057] (II) VESA(0): VESA VBE OEM Software Rev: 1.0
[ 54.058] (II) VESA(0): VESA VBE OEM Vendor: Intel Corporation
[ 54.058] (II) VESA(0): VESA VBE OEM Product: Intel(R) Sandybridge/Ivybridge Graphics Controller
[ 54.058] (II) VESA(0): VESA VBE OEM Product Rev: Hardware Version 0.0
[ 54.058] (II) VESA(0): virtual address = 0xb2f81000,
physical address = 0xb0000000, size = 67043328
[ 54.064] (II) VESA(0): Setting up VESA Mode 0x17F (1366x768)
[ 54.156] (==) VESA(0): Default visual is TrueColor
[ 54.241] (==) VESA(0): Backing store disabled
[ 54.241] (==) VESA(0): DPMS enabled
[ 54.241] (==) RandR enabled
[ 54.261] (II) AIGLX: Screen 0 is not DRI2 capable
[ 54.261] (II) AIGLX: Screen 0 is not DRI capable
[ 54.402] (II) AIGLX: Loaded and initialized swrast
[ 54.402] (II) GLX: Initialized DRISWRAST GL provider for screen 0
[ 54.965] (II) config/udev: Adding input device Power Button (/dev/input/event4)
[ 54.965] (**) Power Button: Applying InputClass "evdev keyboard catchall"
[ 54.965] (**) Power Button: Applying InputClass "keyboard-all"
[ 54.965] (II) LoadModule: "evdev"
[ 54.965] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/input/evdev_drv.so
[ 55.026] (II) Module evdev: vendor="X.Org Foundation"
[ 55.026] compiled for 1.14.3, module version = 2.8.2
[ 55.026] Module class: X.Org XInput Driver
[ 55.026] ABI class: X.Org XInput driver, version 19.1
[ 55.026] (II) Using input driver 'evdev' for 'Power Button'
[ 55.026] (**) Power Button: always reports core events
[ 55.026] (**) evdev: Power Button: Device: "/dev/input/event4"
[ 55.026] (--) evdev: Power Button: Vendor 0 Product 0x1
[ 55.026] (--) evdev: Power Button: Found keys
[ 55.026] (II) evdev: Power Button: Configuring as keyboard
[ 55.026] (**) Option "config_info" "udev:/sys/devices/LNXSYSTM:00/LNXPWRBN:00/input/input4/event4"
[ 55.026] (II) XINPUT: Adding extended input device "Power Button" (type: KEYBOARD, id 6)
[ 55.026] (**) Option "xkb_rules" "evdev"
[ 55.026] (**) Option "xkb_model" "pc104"
[ 55.026] (**) Option "xkb_layout" "us"
[ 55.026] (**) Option "xkb_options" "terminate:ctrl_alt_bksp"
[ 55.057] (II) config/udev: Adding input device Power Button (/dev/input/event3)
[ 55.058] (**) Power Button: Applying InputClass "evdev keyboard catchall"
[ 55.058] (**) Power Button: Applying InputClass "keyboard-all"
[ 55.058] (II) Using input driver 'evdev' for 'Power Button'
[ 55.058] (**) Power Button: always reports core events
[ 55.058] (**) evdev: Power Button: Device: "/dev/input/event3"
[ 55.058] (--) evdev: Power Button: Vendor 0 Product 0x1
[ 55.058] (--) evdev: Power Button: Found keys
[ 55.058] (II) evdev: Power Button: Configuring as keyboard
[ 55.058] (**) Option "config_info" "udev:/sys/devices/LNXSYSTM:00/device:00/PNP0C0C:00/input/input3/event3"
[ 55.058] (II) XINPUT: Adding extended input device "Power Button" (type: KEYBOARD, id 7)
[ 55.058] (**) Option "xkb_rules" "evdev"
[ 55.058] (**) Option "xkb_model" "pc104"
[ 55.058] (**) Option "xkb_layout" "us"
[ 55.058] (**) Option "xkb_options" "terminate:ctrl_alt_bksp"
[ 55.058] (II) config/udev: Adding input device Lid Switch (/dev/input/event2)
[ 55.058] (II) No input driver specified, ignoring this device.
[ 55.058] (II) This device may have been added with another device file.
[ 55.059] (II) config/udev: Adding input device HDA Intel PCH HDMI/DP,pcm=3 (/dev/input/event7)
[ 55.059] (II) No input driver specified, ignoring this device.
[ 55.059] (II) This device may have been added with another device file.
[ 55.059] (II) config/udev: Adding input device HDA Intel PCH Headphone (/dev/input/event8)
[ 55.059] (II) No input driver specified, ignoring this device.
[ 55.059] (II) This device may have been added with another device file.
[ 55.059] (II) config/udev: Adding input device HDA Intel PCH Mic (/dev/input/event9)
[ 55.059] (II) No input driver specified, ignoring this device.
[ 55.059] (II) This device may have been added with another device file.
[ 55.060] (II) config/udev: Adding input device Genius 2.4G Wireless Mouse (/dev/input/event11)
[ 55.060] (**) Genius 2.4G Wireless Mouse: Applying InputClass "evdev pointer catchall"
[ 55.060] (**) Genius 2.4G Wireless Mouse: Applying InputClass "evdev keyboard catchall"
[ 55.060] (**) Genius 2.4G Wireless Mouse: Applying InputClass "keyboard-all"
[ 55.060] (II) Using input driver 'evdev' for 'Genius 2.4G Wireless Mouse'
[ 55.060] (**) Genius 2.4G Wireless Mouse: always reports core events
[ 55.060] (**) evdev: Genius 2.4G Wireless Mouse: Device: "/dev/input/event11"
[ 55.060] (--) evdev: Genius 2.4G Wireless Mouse: Vendor 0x458 Product 0xc5
[ 55.060] (--) evdev: Genius 2.4G Wireless Mouse: Found 3 mouse buttons
[ 55.060] (--) evdev: Genius 2.4G Wireless Mouse: Found scroll wheel(s)
[ 55.060] (--) evdev: Genius 2.4G Wireless Mouse: Found relative axes
[ 55.060] (--) evdev: Genius 2.4G Wireless Mouse: Found x and y relative axes
[ 55.060] (--) evdev: Genius 2.4G Wireless Mouse: Found absolute axes
[ 55.060] (II) evdev: Genius 2.4G Wireless Mouse: Forcing absolute x/y axes to exist.
[ 55.060] (--) evdev: Genius 2.4G Wireless Mouse: Found keys
[ 55.060] (II) evdev: Genius 2.4G Wireless Mouse: Configuring as mouse
[ 55.060] (II) evdev: Genius 2.4G Wireless Mouse: Configuring as keyboard
[ 55.060] (II) evdev: Genius 2.4G Wireless Mouse: Adding scrollwheel support
[ 55.060] (**) evdev: Genius 2.4G Wireless Mouse: YAxisMapping: buttons 4 and 5
[ 55.060] (**) evdev: Genius 2.4G Wireless Mouse: EmulateWheelButton: 4, EmulateWheelInertia: 10, EmulateWheelTimeout: 200
[ 55.060] (**) Option "config_info" "udev:/sys/devices/pci0000:00/0000:00:1d.0/usb2/2-1/2-1.2/2-1.2:1.0/input/input11/event11"
[ 55.060] (II) XINPUT: Adding extended input device "Genius 2.4G Wireless Mouse" (type: KEYBOARD, id 8)
[ 55.060] (**) Option "xkb_rules" "evdev"
[ 55.060] (**) Option "xkb_model" "pc104"
[ 55.060] (**) Option "xkb_layout" "us"
[ 55.060] (**) Option "xkb_options" "terminate:ctrl_alt_bksp"
[ 55.060] (II) evdev: Genius 2.4G Wireless Mouse: initialized for relative axes.
[ 55.060] (WW) evdev: Genius 2.4G Wireless Mouse: ignoring absolute axes.
[ 55.061] (**) Genius 2.4G Wireless Mouse: (accel) keeping acceleration scheme 1
[ 55.061] (**) Genius 2.4G Wireless Mouse: (accel) acceleration profile 0
[ 55.061] (**) Genius 2.4G Wireless Mouse: (accel) acceleration factor: 2.000
[ 55.061] (**) Genius 2.4G Wireless Mouse: (accel) acceleration threshold: 4
[ 55.061] (II) config/udev: Adding input device Genius 2.4G Wireless Mouse (/dev/input/mouse1)
[ 55.061] (II) No input driver specified, ignoring this device.
[ 55.061] (II) This device may have been added with another device file.
[ 55.061] (II) config/udev: Adding input device HP TrueVision HD (/dev/input/event10)
[ 55.061] (**) HP TrueVision HD: Applying InputClass "evdev keyboard catchall"
[ 55.061] (**) HP TrueVision HD: Applying InputClass "keyboard-all"
[ 55.061] (II) Using input driver 'evdev' for 'HP TrueVision HD'
[ 55.061] (**) HP TrueVision HD: always reports core events
[ 55.061] (**) evdev: HP TrueVision HD: Device: "/dev/input/event10"
[ 55.061] (--) evdev: HP TrueVision HD: Vendor 0x64e Product 0xe263
[ 55.061] (--) evdev: HP TrueVision HD: Found keys
[ 55.061] (II) evdev: HP TrueVision HD: Configuring as keyboard
[ 55.061] (**) Option "config_info" "udev:/sys/devices/pci0000:00/0000:00:1d.0/usb2/2-1/2-1.3/2-1.3:1.0/input/input10/event10"
[ 55.061] (II) XINPUT: Adding extended input device "HP TrueVision HD" (type: KEYBOARD, id 9)
[ 55.062] (**) Option "xkb_rules" "evdev"
[ 55.062] (**) Option "xkb_model" "pc104"
[ 55.062] (**) Option "xkb_layout" "us"
[ 55.062] (**) Option "xkb_options" "terminate:ctrl_alt_bksp"
[ 55.062] (II) config/udev: Adding input device AT Translated Set 2 keyboard (/dev/input/event0)
[ 55.062] (**) AT Translated Set 2 keyboard: Applying InputClass "evdev keyboard catchall"
[ 55.062] (**) AT Translated Set 2 keyboard: Applying InputClass "keyboard-all"
[ 55.062] (II) Using input driver 'evdev' for 'AT Translated Set 2 keyboard'
[ 55.062] (**) AT Translated Set 2 keyboard: always reports core events
[ 55.062] (**) evdev: AT Translated Set 2 keyboard: Device: "/dev/input/event0"
[ 55.062] (--) evdev: AT Translated Set 2 keyboard: Vendor 0x1 Product 0x1
[ 55.062] (--) evdev: AT Translated Set 2 keyboard: Found keys
[ 55.062] (II) evdev: AT Translated Set 2 keyboard: Configuring as keyboard
[ 55.062] (**) Option "config_info" "udev:/sys/devices/platform/i8042/serio0/input/input0/event0"
[ 55.062] (II) XINPUT: Adding extended input device "AT Translated Set 2 keyboard" (type: KEYBOARD, id 10)
[ 55.062] (**) Option "xkb_rules" "evdev"
[ 55.062] (**) Option "xkb_model" "pc104"
[ 55.062] (**) Option "xkb_layout" "us"
[ 55.062] (**) Option "xkb_options" "terminate:ctrl_alt_bksp"
[ 55.063] (II) config/udev: Adding input device SynPS/2 Synaptics TouchPad (/dev/input/event6)
[ 55.063] (**) SynPS/2 Synaptics TouchPad: Applying InputClass "evdev touchpad catchall"
[ 55.063] (**) SynPS/2 Synaptics TouchPad: Applying InputClass "touchpad"
[ 55.063] (II) LoadModule: "synaptics"
[ 55.063] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/input/synaptics_drv.so
[ 55.079] (II) Module synaptics: vendor="X.Org Foundation"
[ 55.079] compiled for 1.14.2, module version = 1.7.1
[ 55.079] Module class: X.Org XInput Driver
[ 55.079] ABI class: X.Org XInput driver, version 19.1
[ 55.079] (II) Using input driver 'synaptics' for 'SynPS/2 Synaptics TouchPad'
[ 55.079] (**) SynPS/2 Synaptics TouchPad: always reports core events
[ 55.079] (**) Option "Device" "/dev/input/event6"
[ 55.099] (II) synaptics: SynPS/2 Synaptics TouchPad: ignoring touch events for semi-multitouch device
[ 55.099] (--) synaptics: SynPS/2 Synaptics TouchPad: x-axis range 1234 - 5730 (res 47)
[ 55.099] (--) synaptics: SynPS/2 Synaptics TouchPad: y-axis range 934 - 4966 (res 94)
[ 55.099] (--) synaptics: SynPS/2 Synaptics TouchPad: pressure range 0 - 255
[ 55.099] (--) synaptics: SynPS/2 Synaptics TouchPad: finger width range 0 - 15
[ 55.099] (--) synaptics: SynPS/2 Synaptics TouchPad: buttons: left right double triple
[ 55.099] (--) synaptics: SynPS/2 Synaptics TouchPad: Vendor 0x2 Product 0x7
[ 55.099] (**) Option "TapButton1" "1"
[ 55.099] (**) Option "TapButton2" "2"
[ 55.099] (**) Option "TapButton3" "3"
[ 55.099] (--) synaptics: SynPS/2 Synaptics TouchPad: touchpad found
[ 55.099] (**) SynPS/2 Synaptics TouchPad: always reports core events
[ 55.109] (**) Option "config_info" "udev:/sys/devices/platform/i8042/serio1/input/input6/event6"
[ 55.109] (II) XINPUT: Adding extended input device "SynPS/2 Synaptics TouchPad" (type: TOUCHPAD, id 11)
[ 55.109] (**) synaptics: SynPS/2 Synaptics TouchPad: (accel) MinSpeed is now constant deceleration 2.5
[ 55.109] (**) synaptics: SynPS/2 Synaptics TouchPad: (accel) MaxSpeed is now 1.75
[ 55.109] (**) synaptics: SynPS/2 Synaptics TouchPad: (accel) AccelFactor is now 0.033
[ 55.109] (**) SynPS/2 Synaptics TouchPad: (accel) keeping acceleration scheme 1
[ 55.109] (**) SynPS/2 Synaptics TouchPad: (accel) acceleration profile 1
[ 55.109] (**) SynPS/2 Synaptics TouchPad: (accel) acceleration factor: 2.000
[ 55.109] (**) SynPS/2 Synaptics TouchPad: (accel) acceleration threshold: 4
[ 55.109] (--) synaptics: SynPS/2 Synaptics TouchPad: touchpad found
[ 55.109] (II) config/udev: Adding input device SynPS/2 Synaptics TouchPad (/dev/input/mouse0)
[ 55.109] (II) No input driver specified, ignoring this device.
[ 55.109] (II) This device may have been added with another device file.
[ 55.110] (II) config/udev: Adding input device Speakup (/dev/input/event1)
[ 55.110] (**) Speakup: Applying InputClass "evdev keyboard catchall"
[ 55.110] (**) Speakup: Applying InputClass "keyboard-all"
[ 55.110] (II) Using input driver 'evdev' for 'Speakup'
[ 55.110] (**) Speakup: always reports core events
[ 55.110] (**) evdev: Speakup: Device: "/dev/input/event1"
[ 55.110] (--) evdev: Speakup: Vendor 0 Product 0
[ 55.110] (--) evdev: Speakup: Found keys
[ 55.110] (II) evdev: Speakup: Configuring as keyboard
[ 55.110] (**) Option "config_info" "udev:/sys/devices/virtual/input/input1/event1"
[ 55.110] (II) XINPUT: Adding extended input device "Speakup" (type: KEYBOARD, id 12)
[ 55.110] (**) Option "xkb_rules" "evdev"
[ 55.110] (**) Option "xkb_model" "pc104"
[ 55.110] (**) Option "xkb_layout" "us"
[ 55.110] (**) Option "xkb_options" "terminate:ctrl_alt_bksp"
[ 55.111] (II) config/udev: Adding input device HP WMI hotkeys (/dev/input/event5)
[ 55.111] (**) HP WMI hotkeys: Applying InputClass "evdev keyboard catchall"
[ 55.111] (**) HP WMI hotkeys: Applying InputClass "keyboard-all"
[ 55.111] (II) Using input driver 'evdev' for 'HP WMI hotkeys'
[ 55.111] (**) HP WMI hotkeys: always reports core events
[ 55.111] (**) evdev: HP WMI hotkeys: Device: "/dev/input/event5"
[ 55.111] (--) evdev: HP WMI hotkeys: Vendor 0 Product 0
[ 55.111] (--) evdev: HP WMI hotkeys: Found keys
[ 55.111] (II) evdev: HP WMI hotkeys: Configuring as keyboard
[ 55.111] (**) Option "config_info" "udev:/sys/devices/virtual/input/input5/event5"
[ 55.111] (II) XINPUT: Adding extended input device "HP WMI hotkeys" (type: KEYBOARD, id 13)
[ 55.111] (**) Option "xkb_rules" "evdev"
[ 55.111] (**) Option "xkb_model" "pc104"
[ 55.111] (**) Option "xkb_layout" "us"
[ 55.111] (**) Option "xkb_options" "terminate:ctrl_alt_bksp"

Using acpi_osi=Linux instead of nomodeset doesn't help.
Thank you for your help
 
Old 03-29-2014, 11:24 PM   #8
jayhel
Member
 
Registered: Nov 2004
Location: Montreal
Distribution: Slackware 14.1
Posts: 161

Original Poster
Rep: Reputation: 15
linux acpi_osi
or
linux acpi_osi=Linux
and the screen goes blank shortly after booting
 
Old 03-30-2014, 02:00 AM   #9
allend
Senior Member
 
Registered: Oct 2003
Location: Melbourne
Distribution: Slackware-current
Posts: 3,379

Rep: Reputation: 824Reputation: 824Reputation: 824Reputation: 824Reputation: 824Reputation: 824Reputation: 824
Thanks for the lspci output. You actually have this:
Quote:
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 3rd Gen Core processor Graphics Controller (rev 09)
Does the screen go blank, but everything else appear to proceed normally? If so, try 'acpi_backlight=vendor' as the kernel parameter. Also try with both 'acpi_osi=Linux' and 'acpi_backlight=vendor'. Reported to work for similar hardware. http://forums.linuxmint.com/viewtopi...f=191&t=144441

The problem is that the intel driver that should be used for X will not load if KMS is disabled with the nomodeset kernel option. The system drops back to using the less capable VESA driver (as seen in your log).

I wish the OP at this thread with similar hardware to yours had been clearer. It seems to suggest that a proper combination of kernel parameters would allow proper operation without the nomodeset option. http://askubuntu.com/questions/39824...et-working-but

Another possible thing to try would be blacklisting the mei-me kernel module. http://www.linuxquestions.org/questi...4/#post5006248
 
Old 03-30-2014, 02:58 PM   #10
jayhel
Member
 
Registered: Nov 2004
Location: Montreal
Distribution: Slackware 14.1
Posts: 161

Original Poster
Rep: Reputation: 15
SOLVED!
I did this:

Quote:
Also try with both 'acpi_osi=Linux' and 'acpi_backlight=vendor'. Reported to work for similar hardware.
And everything is working perfect now. Graphics, accelaration, xfce...

Thaaaaaaaaaank you, allend, for your help!

Thanks to you I will keep slacking
 
Old 03-30-2014, 04:03 PM   #11
JWJones
Member
 
Registered: Jun 2009
Location: Cascadia
Distribution: Slackware, LinuxBBQ, OpenBSD, Mac OSX
Posts: 723

Rep: Reputation: 185Reputation: 185
Don't forget to mark this thread as solved.
 
Old 03-31-2014, 05:52 AM   #12
allend
Senior Member
 
Registered: Oct 2003
Location: Melbourne
Distribution: Slackware-current
Posts: 3,379

Rep: Reputation: 824Reputation: 824Reputation: 824Reputation: 824Reputation: 824Reputation: 824Reputation: 824
Glad that you got it working.
Thanks to you for reporting back with your solution as it may help some one else.

Quote:
Thanks to you I will keep slacking
Very kind of you, but the thanks should go to the wondrous core team of Slackware developers, as they are the real reason you will keep slacking.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
XFCE or Xfce desktop file manager question(s) and ntfs BW-userx Slackware 4 10-05-2013 08:28 AM
Xfce, Xfce-winter theme & firefox problem. g4ry Slackware 3 12-22-2012 11:29 AM
[SOLVED] Need help in installing XFCE in Linux Mint XFCE 13 (Don't be putoff by the title) psathiya1987 Linux - Software 5 10-07-2012 06:04 AM
Slackware, Xfce and command prompt wufo Slackware 15 03-13-2009 12:03 AM
Getting the panel back in Xfce cwwilson721 Slackware 9 07-15-2006 12:56 AM


All times are GMT -5. The time now is 04:17 PM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration