LinuxQuestions.org
View the Most Wanted LQ Wiki articles.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Slackware
User Name
Password
Slackware This Forum is for the discussion of Slackware Linux.

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 06-05-2010, 06:33 PM   #1
htitan
LQ Newbie
 
Registered: Jun 2010
Posts: 6

Rep: Reputation: 0
xorg segfaults with nvidia driver after upgrade to 13.1


Here is the synopsis:

Upgraded from 13.0 to 13.1 following the instructions.

Downloaded latest nvidia package (NVIDIA-Linux-x86-96.43.16-pkg1.run) for my geForce4 MX 4000. Compiled and installed new module (old one was 96.43.13).

Xorg fails to start with this:

Code:
X.Org X Server 1.7.7
Release Date: 2010-05-04
X Protocol Version 11, Revision 0
Build Operating System: Slackware 13.1 Slackware Linux Project
Current Operating System: Linux mercury 2.6.33.4-smp #1 SMP Wed May 12 21:39:37 CDT 2010 i
686
Kernel command line: BOOT_IMAGE=Linux ro root=805 vt.default_utf8=0 3
Build Date: 05 May 2010  01:54:53AM
 
Current version of pixman: 0.16.6
        Before reporting problems, check http://wiki.x.org
        to make sure that you have the latest version.
Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
        (++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
        (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
(==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Sat Jun  5 15:26:06 2010
(==) Using config file: "/etc/X11/xorg.conf"
(==) ServerLayout "X.org Configured"
(**) |-->Screen "Screen0" (0)
(**) |   |-->Monitor "Monitor0"
(**) |   |-->Device "Card0"
(**) |-->Input Device "Mouse0"
(**) |-->Input Device "Keyboard0"
(==) Automatically adding devices
(==) Automatically enabling devices
(WW) The directory "/usr/share/fonts/local" does not exist.
        Entry deleted from font path.
(WW) The directory "/usr/share/fonts/CID" does not exist.
        Entry deleted from font path.
(WW) The directory "/usr/share/fonts/local" does not exist.
        Entry deleted from font path.
(WW) The directory "/usr/share/fonts/CID" does not exist.
        Entry deleted from font path.
(**) FontPath set to:
        /usr/share/fonts/TTF,
        /usr/share/fonts/OTF,
        /usr/share/fonts/Type1,
        /usr/share/fonts/misc,
        /usr/share/fonts/75dpi/:unscaled,
        /usr/share/fonts/100dpi/:unscaled,
        /usr/share/fonts/75dpi,
        /usr/share/fonts/100dpi,
        /usr/share/fonts/cyrillic,
        /usr/share/fonts/TTF,
        /usr/share/fonts/OTF,
        /usr/share/fonts/Type1,
        /usr/share/fonts/misc,
        /usr/share/fonts/75dpi/:unscaled,
        /usr/share/fonts/100dpi/:unscaled,
        /usr/share/fonts/75dpi,
        /usr/share/fonts/100dpi,
        /usr/share/fonts/cyrillic
(**) ModulePath set to "/usr/lib/xorg/modules"
(WW) AllowEmptyInput is on, devices using drivers 'kbd', 'mouse' or 'vmmouse' will be disabled.
(WW) Disabling Mouse0
(WW) Disabling Keyboard0
(II) Loader magic: 0x81e4c80
(II) Module ABI versions:
        X.Org ANSI C Emulation: 0.4
        X.Org Video Driver: 6.0
        X.Org XInput driver : 7.0
        X.Org Server Extension : 2.0
(--) using VT number 7

(--) PCI:*(0:1:0:0) 10de:0185:3842:a093 rev 193, Mem @ 0xf2000000/16777216, 0xe8000000/134217728, BIOS @ 0x????????/131072
(II) Open ACPI successful (/var/run/acpid.socket)
(II) "extmod" will be loaded. This was enabled by default and also specified in the config file.
(II) "dbe" will be loaded. This was enabled by default and also specified in the config file.
(II) "glx" will be loaded. This was enabled by default and also specified in the config file.
(II) "dri" will be loaded by default.
(II) "dri2" will be loaded. This was enabled by default and also specified in the config file.
(II) LoadModule: "dri2"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libdri2.so
(II) Module dri2: vendor="X.Org Foundation"
        compiled for 1.7.7, module version = 1.1.0
        ABI class: X.Org Server Extension, version 2.0
(II) Loading extension DRI2
(II) LoadModule: "glx"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so
(II) Module glx: vendor="NVIDIA Corporation"
        compiled for 4.0.2, module version = 1.0.0
        Module class: X.Org Server Extension
(II) NVIDIA GLX Module  96.43.16  Thu Jan 28 16:14:25 PST 2010
(II) Loading extension GLX
(II) LoadModule: "dbe"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libdbe.so
(II) Module dbe: vendor="X.Org Foundation"
        compiled for 1.7.7, module version = 1.0.0
        Module class: X.Org Server Extension
        ABI class: X.Org Server Extension, version 2.0
(II) Loading extension DOUBLE-BUFFER
(II) LoadModule: "extmod"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libextmod.so
(II) Module extmod: vendor="X.Org Foundation"
        compiled for 1.7.7, module version = 1.0.0
        Module class: X.Org Server Extension
        ABI class: X.Org Server Extension, version 2.0
(II) Loading extension MIT-SCREEN-SAVER
(II) Loading extension XFree86-VidModeExtension
(II) Loading extension XFree86-DGA
(II) Loading extension DPMS
(II) Loading extension XVideo
(II) Loading extension XVideo-MotionCompensation
(II) Loading extension X-Resource
(II) LoadModule: "dri"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libdri.so
(II) Module dri: vendor="X.Org Foundation"
        compiled for 1.7.7, module version = 1.0.0
        ABI class: X.Org Server Extension, version 2.0
(II) Loading extension XFree86-DRI
(II) LoadModule: "nvidia"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/nvidia_drv.so
(II) Module nvidia: vendor="NVIDIA Corporation"
        compiled for 4.0.2, module version = 1.0.0
        Module class: X.Org Video Driver
(II) NVIDIA dlloader X Driver  96.43.16  Thu Jan 28 16:02:25 PST 2010
(II) NVIDIA Unified Driver for all Supported NVIDIA GPUs
(II) Primary Device is: PCI 01@00:00:0
(II) Loading sub module "fb"
(II) LoadModule: "fb"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libfb.so
(II) Module fb: vendor="X.Org Foundation"
        compiled for 1.7.7, module version = 1.0.0
        ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
(II) Loading sub module "ramdac"
(II) LoadModule: "ramdac"
(II) Module "ramdac" already built-in
(**) NVIDIA(0): Depth 24, (--) framebuffer bpp 32
(==) NVIDIA(0): RGB weight 888
(==) NVIDIA(0): Default visual is TrueColor
(==) NVIDIA(0): Using gamma correction (1.0, 1.0, 1.0)
(**) NVIDIA(0): Enabling RENDER acceleration
(II) NVIDIA(0): Support for GLX with the Damage and Composite X extensions is
(II) NVIDIA(0):     enabled.
(II) NVIDIA(0): NVIDIA GPU GeForce4 MX 4000 at PCI:1:0:0 (GPU-0)
(--) NVIDIA(0): Memory: 65536 kBytes
(--) NVIDIA(0): VideoBIOS: 04.18.20.39.02
(II) NVIDIA(0): Detected AGP rate: 8X
(--) NVIDIA(0): Interlaced video modes are supported on this GPU
(--) NVIDIA(0): Connected display device(s) on GeForce4 MX 4000 at PCI:1:0:0:
(--) NVIDIA(0):     Samsung SyncMaster (CRT-0)
(--) NVIDIA(0): Samsung SyncMaster (CRT-0): 350.0 MHz maximum pixel clock
(II) NVIDIA(0): Assigned Display Device: CRT-0
(II) NVIDIA(0): Validated modes:
(II) NVIDIA(0):     "1440x900"
(II) NVIDIA(0): Virtual screen size determined to be 1440 x 900
(--) NVIDIA(0): DPI set to (89, 84); computed from "UseEdidDpi" X config
(--) NVIDIA(0):     option
(--) Depth 24 pixmap format is 32 bpp
(II) NVIDIA(0): Initialized GART.

Backtrace:
0: /usr/bin/X (xorg_backtrace+0x3b) [0x80a1e6b]
1: /usr/bin/X (0x8048000+0x57b75) [0x809fb75]
2: (vdso) (__kernel_rt_sigreturn+0x0) [0xffffe40c]
Segmentation fault at address 0xc

Fatal server error:
Caught signal 11 (Segmentation fault). Server aborting
The "nv" driver works. Any clues?
 
Old 06-06-2010, 02:04 AM   #2
Ilgar
Member
 
Registered: Jan 2005
Location: Istanbul, Turkey
Distribution: Slackware 14.1, Slackware64 14.1
Posts: 930

Rep: Reputation: 96
It might be a bug in the driver. Did you try another version? In the Nvidia Linux Forum the give links to the beta versions, too. Maybe there is one which fixes this issue.
 
Old 06-06-2010, 02:20 AM   #3
Daedra
Senior Member
 
Registered: Dec 2005
Location: Springfield, MO
Distribution: Slackware64-14.1
Posts: 1,226

Rep: Reputation: 187Reputation: 187
I would try the nvidia linux forums. Someone there might know.
http://www.nvnews.net/vbulletin/foru...p?s&forumid=14

Last edited by Daedra; 06-06-2010 at 03:14 AM.
 
Old 06-06-2010, 02:37 AM   #4
slackware64
LQ Newbie
 
Registered: Jul 2009
Location: Tokaj, Hungary
Distribution: Slackware Linux
Posts: 6
Blog Entries: 1

Rep: Reputation: 2
You need to use 'vga = normal' in lilo.conf. It's works for me with the latest (96.43.17) driver from ftp://download.nvidia.com/XFree86/Linux-x86/

Last edited by slackware64; 06-06-2010 at 06:06 AM.
 
Old 06-06-2010, 03:28 PM   #5
htitan
LQ Newbie
 
Registered: Jun 2010
Posts: 6

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Many thanks--now working using vga=normal in lilo and the 96.43.17 driver.

I had tried an earlier version (14) and it didn't work either. I thought 16 was the latest--I didn't see how to get to 17 anywhere, so thanks for the link.

I'm operational again.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
xorg upgrade breaks radeon driver pixellany Linux - Software 10 02-10-2010 08:51 AM
Which is the different between Xorg driver and Debian nvidia? miros84 Linux - Newbie 6 12-28-2009 02:52 AM
nvidia module fails after upgrade to xorg coyopil Debian 2 06-04-2006 07:40 AM
xorg and nvidia driver Bzubi Linux - Hardware 6 01-03-2006 08:25 AM
xorg doesn't want to use the nvidia driver eantoranz Ubuntu 1 10-21-2005 03:42 PM


All times are GMT -5. The time now is 11:41 PM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration