LinuxQuestions.org
Go Job Hunting at the LQ Job Marketplace
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Slackware
User Name
Password
Slackware This Forum is for the discussion of Slackware Linux.

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 10-18-2005, 08:06 AM   #1
adityavpratap
Member
 
Registered: Dec 2004
Location: Hyderabad, India
Distribution: Slackware 13, Ubuntu 12.04
Posts: 431

Rep: Reputation: 32
xawtv doesn't work from normal user account


Hi,
I am using Slackware 10.1 with kernel 2.6.10.
My problem is as follows -
when I try to run xawtv as a normal user it gives the following message and doesn't start up.
_______________________________________________________________________
aditya@aditya:~ $ xawtv
This is xawtv-3.95, running on Linux/i686 (2.6.10)
Warning: locale not supported by Xlib, locale set to C
WARNING: Your X-Server has no DGA support.
WARNING: couldn't find framebuffer base address, try manual
configuration ("v4l-conf -a <addr>")
v4l2: open /dev/video0: Permission denied
v4l2: open /dev/video0: Permission denied
v4l: open /dev/video0: Permission denied
no video grabber device available
_______________________________________________________________________

However, upon using sudo xawtv startsup but I can only get a black screen with the following message in the terminal -
_______________________________________________________________________
aditya@aditya:~ $ sudo xawtv
This is xawtv-3.95, running on Linux/i686 (2.6.10)
Warning: locale not supported by Xlib, locale set to C
WARNING: Your X-Server has no DGA support.
WARNING: couldn't find framebuffer base address, try manual
configuration ("v4l-conf -a <addr>")
Warning: Cannot convert string "-*-ledfixed-medium-r-*--39-*-*-*-c-*-*-*" to type FontStruct
ioctl: VIDIOC_OVERLAY(int=1): Invalid argument
_______________________________________________________________________

The only way I can use xawtv productively is by getting out the X and using fbtv with sudo. Once I do this I can use xawtv even after getting back into X.
Any suggestions?
 
Old 10-18-2005, 09:00 AM   #2
Gort32
Member
 
Registered: Sep 2004
Distribution: Slack!
Posts: 150

Rep: Reputation: 15
Try adding your user to the video group in /etc/group

While you are in there, add your user to a few more groups while you are at it - sound, cdrom, and anything else that sounds good.
 
Old 10-18-2005, 09:01 AM   #3
Andrew Benton
Senior Member
 
Registered: Aug 2003
Location: Birkenhead/Britain
Distribution: Linux From Scratch
Posts: 2,073

Rep: Reputation: 64
Is /dev/video0 owned by group video? If so, add yourself to the video group (read man usermod), that should make the "v4l2: open /dev/video0: Permission denied" problem go away
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
FC4 xorg issue - 1280x1024 works for root, but not normal user account peitz11 Linux - Software 2 09-29-2005 08:40 AM
How do I get Flashgot to work as a normal user? ShaneK Linux - Software 2 04-21-2005 10:18 PM
Firefox Won't Work as a Normal User Baryonic Being Linux - Software 3 09-09-2004 02:14 PM
k3b does not work when I am a normal user svebe Mandriva 3 03-28-2004 11:36 PM
Normal user account cannot start KDE tagit Linux - Newbie 2 12-22-2003 04:36 PM


All times are GMT -5. The time now is 02:15 AM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration