LinuxQuestions.org
Share your knowledge at the LQ Wiki.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Slackware
User Name
Password
Slackware This Forum is for the discussion of Slackware Linux.

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 09-29-2008, 06:34 PM   #1
Woodsman
Senior Member
 
Registered: Oct 2005
Distribution: Slackware 14.1
Posts: 3,482

Rep: Reputation: 534Reputation: 534Reputation: 534Reputation: 534Reputation: 534Reputation: 534
Weird Error Messages With KDM or XDM


For a long time I have been starting X from runlevel 3. For the past week I decided to try runlevel 4 for a while. Broaden my horizons and all that.

When I checked the kdm.log [grep '(EE)' /var/log/kdm.log] I found the following error messages:

(EE) Error compiling keymap (server-0)
(EE) XKB: Couldn't compile keymap


There are no such errors in Xorg.0.log when starting X from runlevel 3.

Surfing the web revealed similar reports but I never found an explanation or solution.

As a troubleshooting effort I next tried XDM. I found the same error messages in xdm.log.

I realize KDM originally is derived from XDM and possibly therefore such a test is hardly conclusive.

I changed from the proprietary nvidia drivers to the standard nv drivers. Same results.

I do not have GDM or SLIM installed and could not test.

Would somebody else please verify these error messages in kdm.log and xdm.log?

And whether the errors appear in the SLIM or GDM logs too?

The error messages seem harmless but error messages always bug me.

Thanks.
 
Old 09-29-2008, 11:46 PM   #2
Karu
Member
 
Registered: Jul 2007
Location: Estonia
Distribution: Slackware
Posts: 53

Rep: Reputation: 16
Quote:
Originally Posted by Woodsman View Post
Would somebody else please verify these error messages in kdm.log and xdm.log?
I can confirm. I have a lot of such errors in my /var/log/kdm.log
Code:
grep '(EE)' /var/log/kdm.log|grep server|wc -l
105
Code:
grep '(EE)' /var/log/kdm.log|grep compile|wc -l
105
But I don't have knowlidge to deal with them.
And anyhow they seem harmless.
 
Old 09-30-2008, 09:15 PM   #3
forum1793
Member
 
Registered: May 2008
Posts: 312

Rep: Reputation: 34
why does /var/log/kdm.log exist for you and not for me. I think I'm using kdm. /etc/X11/xinit/xinitrc points to xinitrc.kde. But I have no log file at /var/log for kdm. I'm using slackware 12.1.
 
Old 09-30-2008, 10:06 PM   #4
ErV
Senior Member
 
Registered: Mar 2007
Location: Russia
Distribution: Slackware 12.2
Posts: 1,202
Blog Entries: 3

Rep: Reputation: 62
Quote:
Originally Posted by Karu View Post
I can confirm.
Negative, I do not confirm. I don't have any keymap errors in kdm.log.
Code:
bash-3.1$ grep '(EE)' /var/log/kdm.log|grep compile|wc -l
0
And I'm using runlevel 4.
 
Old 10-03-2008, 01:07 PM   #5
Woodsman
Senior Member
 
Registered: Oct 2005
Distribution: Slackware 14.1
Posts: 3,482

Original Poster
Rep: Reputation: 534Reputation: 534Reputation: 534Reputation: 534Reputation: 534Reputation: 534
Quote:
why does /var/log/kdm.log exist for you and not for me. I think I'm using kdm. /etc/X11/xinit/xinitrc points to xinitrc.kde. But I have no log file at /var/log for kdm. I'm using slackware 12.1.
The kdm.log exists only when the KDM is running, which is in runlevel 4. The xinitrc scripts are called from runlevel 3.

Quote:
Negative, I do not confirm. I don't have any keymap errors in kdm.log.
Interesting. I wonder what causes these error messages. Apparently harmless, but annoying. All obscure error messages are annoying!
 
Old 10-03-2008, 04:53 PM   #6
ErV
Senior Member
 
Registered: Mar 2007
Location: Russia
Distribution: Slackware 12.2
Posts: 1,202
Blog Entries: 3

Rep: Reputation: 62
Quote:
Originally Posted by Woodsman View Post
Interesting. I wonder what causes these error messages. Apparently harmless, but annoying. All obscure error messages are annoying!
Well, I think I'm using another locale and probably use another keyboard layout ("us" and "ru(winkeys)") and that might be the cause.
 
Old 10-03-2008, 07:29 PM   #7
Woodsman
Senior Member
 
Registered: Oct 2005
Distribution: Slackware 14.1
Posts: 3,482

Original Poster
Rep: Reputation: 534Reputation: 534Reputation: 534Reputation: 534Reputation: 534Reputation: 534
Quote:
Well, I think I'm using another locale and probably use another keyboard layout ("us" and "ru(winkeys)") and that might be the cause.
Would you mind sharing your xorg.conf or at least the relative section? I'd be tempted to experiment just to see whether the error messages disappear.
 
Old 10-03-2008, 11:11 PM   #8
ErV
Senior Member
 
Registered: Mar 2007
Location: Russia
Distribution: Slackware 12.2
Posts: 1,202
Blog Entries: 3

Rep: Reputation: 62
Quote:
Originally Posted by Woodsman View Post
Would you mind sharing your xorg.conf or at least the relative section? I'd be tempted to experiment just to see whether the error messages disappear.
Here you go:
Code:
# nvidia-xconfig: X configuration file generated by nvidia-xconfig
# nvidia-xconfig:  version 1.0  (buildmeister@builder3)  Mon Feb 26 23:38:46 PST 2007

Section "ServerLayout"
    Identifier     "X.org Configured"
    Screen      0  "Screen0" 0 0
    #InputDevice    "Mouse0" "CorePointer"
    InputDevice    "Keyboard0" "CoreKeyboard"
    InputDevice	   "stylus" "SendCoreEvents"
EndSection

Section "Files"
    RgbPath         "/usr/share/X11/rgb"
    ModulePath      "/usr/lib/xorg/modules"
    FontPath        "/usr/share/fonts/TTF"
    FontPath        "/usr/share/fonts/OTF"
    FontPath        "/usr/share/fonts/Type1"
    FontPath        "/usr/share/fonts/misc"
    FontPath        "/usr/share/fonts/75dpi/:unscaled"
    FontPath        "/usr/share/fonts/local"
EndSection

Section "Module"
    Load           "glx"
    Load           "record"
    Load           "extmod"
    Load           "dbe"
    Load           "xtrap"
    Load           "type1"
    Load           "freetype"
EndSection

Section "InputDevice"
	Identifier      "stylus"
	driver          "wizardpen"
	Option		"Type"		"stylus"
        Option          "Device"        "/dev/tablet-event"
	Option          "TopX"          "157"
	Option          "TopY"          "85"
	Option          "BottomX"       "32739"
	Option          "BottomY"       "32745"
	Option          "MaxX"          "32739"
	Option          "MaxY"          "32745"
EndSection

Section "InputDevice"
    Identifier     "Keyboard0"
    Driver         "kbd"
    Option         "XKbModel" "pc105"
    Option         "XKbLayout" "us,ru(winkeys)"
    Option         "XKbOptions" "grp:rwin_toggle,grp_led:scroll,grp:shifts_toggle"
EndSection

Section "InputDevice"
    Identifier     "Mouse0"
    Driver         "mouse"
    Option         "Protocol" "auto"
    Option         "Device" "/dev/input/mice"
    Option         "ZAxisMapping" "4 5 6 7"
EndSection

Section "Monitor"

	#DisplaySize	  330   240	# mm
    Identifier     "Monitor0"
    VendorName     "SNY"
    ModelName      "0"
    HorizSync       48.0 - 150.0
    VertRefresh     30.0 - 85.0
    Option         "DPMS"
EndSection

Section "Device"

        ### Available Driver options are:-
        ### Values: <i>: integer, <f>: float, <bool>: "True"/"False",
        ### <string>: "String", <freq>: "<f> Hz/kHz/MHz"
        ### [arg]: arg optional
        #Option     "SWcursor"           	# [<bool>]
        #Option     "HWcursor"           	# [<bool>]
        #Option     "NoAccel"            	# [<bool>]
        #Option     "ShadowFB"           	# [<bool>]
        #Option     "UseFBDev"           	# [<bool>]
        #Option     "Rotate"             	# [<str>]
        #Option     "VideoKey"           	# <i>
        #Option     "FlatPanel"          	# [<bool>]
        #Option     "FPDither"           	# [<bool>]
        #Option     "CrtcNumber"         	# <i>
        #Option     "FPScale"            	# [<bool>]
        #Option     "FPTweak"            	# <i>
        #Option     "DualHead"           	# [<bool>]
    Identifier     "Card0"
    Driver         "nvidia"
#    Driver "nv"
    Option         "RenderAccel" "true"
    Option         "AllowGLXWithComposite" "true"
    VendorName     "nVidia Corporation"
    BoardName      "Unknown Board"
    Option	   "NoLogo" "true"
EndSection

Section "Screen"
    Identifier     "Screen0"
    Device         "Card0"
    Monitor        "Monitor0"
    SubSection     "Display"
        Viewport    0 0
    EndSubSection
    DefaultDepth    24
    Option          "metamodes" "1024x768_85 +0+0; 1024x768 +0+0"
    Option         "AddARGBGLXVisuals" "true"
    Option         "DisableGLXRootClipping" "true"
    SubSection     "Display"
        Viewport    0 0
        Depth       4
        Modes       "1600x1200" "1280x1024" "1024x768" "800x600" "640x480" "512x384" "320x240" "320x200"
    EndSubSection
    SubSection     "Display"
        Viewport    0 0
        Depth       8
        Modes       "1600x1200" "1280x1024" "1024x768" "800x600" "640x480" "512x384" "320x240" "320x200"
    EndSubSection
    SubSection     "Display"
        Viewport    0 0
        Depth       15
        Modes       "1600x1200" "1280x1024" "1024x768" "800x600" "640x480" "512x384" "320x240" "320x200"
    EndSubSection
    SubSection     "Display"
        Viewport    0 0
        Depth       16
        Modes       "1600x1200" "1280x1024" "1024x768" "800x600" "640x480" "512x384" "320x240" "320x200"
    EndSubSection
    SubSection     "Display"
        Viewport    0 0
        Depth       24
        Modes       "1600x1200" "1280x1024" "1024x768" "800x600" "640x480" "512x384" "320x240" "320x200"
    EndSubSection
    Option "DynamicTwinView" "true"
EndSection

Section "Extensions"
#    Option "Composite" "Enable"
EndSection
I don't think it has any sensitive information, so posting it shouldn't be a problem.

Also, locale (just in case):
Code:
#!/bin/sh
export LANG=ru_RU.UTF-8
export LC_MESSAGES=en_US
export LC_COLLATE=C

Last edited by ErV; 10-03-2008 at 11:14 PM.
 
Old 12-18-2008, 11:52 PM   #9
Woodsman
Senior Member
 
Registered: Oct 2005
Distribution: Slackware 14.1
Posts: 3,482

Original Poster
Rep: Reputation: 534Reputation: 534Reputation: 534Reputation: 534Reputation: 534Reputation: 534
Mystery Solved But No Solution: read here.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
xdm kdm themanwhowas Linux - Software 3 06-20-2008 09:49 PM
xdm and kdm jupiter3437 Linux - Software 2 08-30-2005 06:56 PM
Weird hard drive error messages: verdeboy2k Linux - Hardware 5 03-20-2004 11:50 PM
weird error messages i_is_cat Linux - Newbie 1 04-19-2003 02:14 AM
xdm to kdm echto Linux - Software 3 01-11-2002 03:23 PM


All times are GMT -5. The time now is 09:25 AM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration