LinuxQuestions.org
Support LQ: Use code LQ3 and save $3 on Domain Registration
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Slackware
User Name
Password
Slackware This Forum is for the discussion of Slackware Linux.

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 11-25-2012, 11:48 AM   #1
camorri
Senior Member
 
Registered: Nov 2002
Location: Somewhere inside 9.9 million sq. km. Canada
Distribution: Slackware 14.1
Posts: 4,859

Rep: Reputation: 432Reputation: 432Reputation: 432Reputation: 432Reputation: 432
Upgrade 13-37 to 14, xserver won't start


I have always done clean installs, this is my first attempt to upgrade with Slackware. I followed the UPGRADE.TXT file on the install CD, this is a 32 bit system. On my main system, ( my desktop ) I used the CD to install Slackware 14, 32 bit, a clean install without problems. ( different video hardware ).

The failing system is a HP Netbook 210-1000. The video hardware is listed as,
'Intel Corp N10 Family Integrated Graphics Controller'. BTW, I can't copy and paste from the system yet, I haven't got to fixing up the config files yet.

I can boot to run level 3 with either the huge kernel, or the generic-smp kernels.

When I try to startx, I get an error 'failed to load fbdev - module does not exist'.

Ran updatedb, and I can not find it.

I believe I followed UPGRADE.TXT to the letter. It appears as something is not installed I need to make the xserver run.

I ran xorgsetup, and startx, same problem. Also tried Xorg -config with the same 'module not found' error.

Looked through Changes and Hints text, did't see anything that applied.

Suggestions on how to find, install fbdev?
 
Old 11-25-2012, 12:57 PM   #2
rpetrov
LQ Newbie
 
Registered: Nov 2012
Posts: 6

Rep: Reputation: Disabled
May be is related to "Now that KMS (Kernel Mode Setting) for graphics cards has (mostly) stabilized, it is enabled by default for intel, ati, and nvidia graphics chipsets."
 
Old 11-25-2012, 01:13 PM   #3
camorri
Senior Member
 
Registered: Nov 2002
Location: Somewhere inside 9.9 million sq. km. Canada
Distribution: Slackware 14.1
Posts: 4,859

Original Poster
Rep: Reputation: 432Reputation: 432Reputation: 432Reputation: 432Reputation: 432
Don't know much about KMS, this system ran well on 13.37. I'll look into KMS.
 
Old 11-25-2012, 03:19 PM   #4
camorri
Senior Member
 
Registered: Nov 2002
Location: Somewhere inside 9.9 million sq. km. Canada
Distribution: Slackware 14.1
Posts: 4,859

Original Poster
Rep: Reputation: 432Reputation: 432Reputation: 432Reputation: 432Reputation: 432
Don't think KMS has anything to do with this problem; my best guess.

Here is what I see in a terminal when I startx.

Quote:
X.Org X Server 1.9.5
Release Date: 2011-03-17
X Protocol Version 11, Revision 0
Build Operating System: Slackware 13.37 Slackware Linux Project
Current Operating System: Linux cliffs-mini 3.2.29-smp #1 SMP Mon Sep 17 13:02:10 CDT 2012 i686
Kernel command line: BOOT_IMAGE=Slack-14 ro root=801 vt.default_utf8=0
Build Date: 18 March 2011 12:08:03AM

Current version of pixman: 0.20.2
Before reporting problems, check http://wiki.x.org
to make sure that you have the latest version.
Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
(++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
(==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Sun Nov 25 15:14:32 2012
(==) Using config directory: "/etc/X11/xorg.conf.d"
(==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
(EE) Failed to load module "fbdev" (module does not exist, 0)
Agent pid 2467
which: no xfce4-session in (/usr/local/sbin:/usr/local/bin:/sbin:/usr/sbin:/bin:/usr/bin)
/root/.xinitrc: line 167: xfsettingsd: command not found
/root/.xinitrc: line 168: xfwm4: command not found
/root/.xinitrc: line 202: orage: command not found
/root/.xinitrc: line 201: xfdesktop: command not found
which: no xfce4-panel in (/usr/local/sbin:/usr/local/bin:/sbin:/usr/sbin:/bin:/usr/bin)
Agent pid 2467 killed
xinit: connection to X server lost
I do not have a xorg.conf file in /etc/X11/.

From reading through some posts I found, I saw one post stating fbdev was removed from 13.0. I have no idea if that is correct, or not. If it is correct, I have no idea why the system is looking for fbdev.

Anyone?
 
Old 11-25-2012, 03:27 PM   #5
sycamorex
LQ Veteran
 
Registered: Nov 2005
Location: London
Distribution: Slackware64-current
Posts: 5,581
Blog Entries: 1

Rep: Reputation: 1033Reputation: 1033Reputation: 1033Reputation: 1033Reputation: 1033Reputation: 1033Reputation: 1033Reputation: 1033
Does it only happen with xfce or other DE/WMs. As you can see, there have been some package changes in xfce version upgrade. Try running xwmconfig again to update the xinitrc file. Are you starting X as root?

Last edited by sycamorex; 11-25-2012 at 03:29 PM.
 
Old 11-25-2012, 03:47 PM   #6
camorri
Senior Member
 
Registered: Nov 2002
Location: Somewhere inside 9.9 million sq. km. Canada
Distribution: Slackware 14.1
Posts: 4,859

Original Poster
Rep: Reputation: 432Reputation: 432Reputation: 432Reputation: 432Reputation: 432
I ran xwmconfig, just before I got the e-mail for your post. When I ran xwconfig, I had only a very few window managers to choose from. On 13.37, I had xfce and kde installed. I use xfce most of the time. I chose blackbox, and xserver is now running blackbox.

It appears to me as if the xfce packages for 14 are not installed, probably the same for kde.

Quote:
Are you starting X as root?
Tried both as root, and user. There are some differences, when I do a startx as user, I see a white square appear in the top left quarter of the screen. It lasts about 20 seconds or so. ( This was before I ran xwconfig. ) If I startx as root, I get the messages as I posted in post#4. I do see the little clock appear for a very short time, before I was back in a command prompt.

I guess the question now, is how do I go about installing xfce packages, and kde packages? Something ran a-muck during the upgrade.
 
Old 11-25-2012, 03:53 PM   #7
sycamorex
LQ Veteran
 
Registered: Nov 2005
Location: London
Distribution: Slackware64-current
Posts: 5,581
Blog Entries: 1

Rep: Reputation: 1033Reputation: 1033Reputation: 1033Reputation: 1033Reputation: 1033Reputation: 1033Reputation: 1033Reputation: 1033
Quote:
Originally Posted by camorri View Post
I ran xwmconfig, just before I got the e-mail for your post. When I ran xwconfig, I had only a very few window managers to choose from. On 13.37, I had xfce and kde installed. I use xfce most of the time. I chose blackbox, and xserver is now running blackbox.

It appears to me as if the xfce packages for 14 are not installed, probably the same for kde.

Tried both as root, and user. There are some differences, when I do a startx as user, I see a white square appear in the top left quarter of the screen. It lasts about 20 seconds or so. ( This was before I ran xwconfig. ) If I startx as root, I get the messages as I posted in post#4. I do see the little clock appear for a very short time, before I was back in a command prompt.

I guess the question now, is how do I go about installing xfce packages, and kde packages? Something ran a-muck during the upgrade.
Did you install-new?
 
1 members found this post helpful.
Old 11-25-2012, 03:59 PM   #8
camorri
Senior Member
 
Registered: Nov 2002
Location: Somewhere inside 9.9 million sq. km. Canada
Distribution: Slackware 14.1
Posts: 4,859

Original Poster
Rep: Reputation: 432Reputation: 432Reputation: 432Reputation: 432Reputation: 432
This is step 3 from UPGRADE.TXT file.

Quote:
3. Upgrade everything else (and install new packages):

upgradepkg --install-new /root/slackware/*/*.t?z

If you wish to upgrade everything except for the KDEI language
packs for KDE (these take a lot of space and can be dealt with
after the main upgrade more quickly and easily), running this
script in the "slackware" directory will do the trick:

#!/bin/sh
for dir in a ap d e f k kde l n t tcl x xap xfce y ; do
( cd $dir ; upgradepkg --install-new *.t?z )
done
I did not run 'upgradepkg --install-new /root/slackware/*/*.t?z'. I read the next paragraph, I don't need KDEI ( english only ) so I ran the listed script.

Did I read this wrong???
 
Old 11-25-2012, 04:05 PM   #9
sycamorex
LQ Veteran
 
Registered: Nov 2005
Location: London
Distribution: Slackware64-current
Posts: 5,581
Blog Entries: 1

Rep: Reputation: 1033Reputation: 1033Reputation: 1033Reputation: 1033Reputation: 1033Reputation: 1033Reputation: 1033Reputation: 1033
Quote:
Originally Posted by camorri View Post
This is step 3 from UPGRADE.TXT file.



I did not run 'upgradepkg --install-new /root/slackware/*/*.t?z'. I read the next paragraph, I don't need KDEI ( english only ) so I ran the listed script.

Did I read this wrong???
I think you did. The note about KDEI is just an addition. Some packages have been removed, some added. To have a functional system you need to install the ones that have been added to the system. There's quite a long list of additions in the CHANGES_AND_HINTS.TXT.
 
1 members found this post helpful.
Old 11-25-2012, 04:16 PM   #10
camorri
Senior Member
 
Registered: Nov 2002
Location: Somewhere inside 9.9 million sq. km. Canada
Distribution: Slackware 14.1
Posts: 4,859

Original Poster
Rep: Reputation: 432Reputation: 432Reputation: 432Reputation: 432Reputation: 432
O.K., thank-you. I will run the install-new and see if things improve. I'll post back.
 
Old 11-25-2012, 05:19 PM   #11
camorri
Senior Member
 
Registered: Nov 2002
Location: Somewhere inside 9.9 million sq. km. Canada
Distribution: Slackware 14.1
Posts: 4,859

Original Poster
Rep: Reputation: 432Reputation: 432Reputation: 432Reputation: 432Reputation: 432
Well, I feel really dumb. It was a while ago I installed Slack14 for the 3 CD set on my desktop. I forgot.... there are 3 CD's. I only copied the directories from the first CD.

Quote:
ls
a/ ap/ e/ f/ l/ n/ step3.sh* step5.sh* y/
These are the dir's I installed from. The two .sh files are from the UPGRADE.TXT file. So, I didn't copy the kde or x directories.

Not sure what else I have missed. My plan now is to copy over the missing dir's and install their contents.
 
Old 11-26-2012, 11:57 AM   #12
camorri
Senior Member
 
Registered: Nov 2002
Location: Somewhere inside 9.9 million sq. km. Canada
Distribution: Slackware 14.1
Posts: 4,859

Original Poster
Rep: Reputation: 432Reputation: 432Reputation: 432Reputation: 432Reputation: 432
I copied the install directories from install CD's 2 and 3 to the netbook and ran
Quote:
upgradepkg --install-new /root/slackware/*/*.t?z
. After the install, I ran xwmconfig and am now able to select xfce and kde as well.

This is now fixed.
 
Old 11-26-2012, 06:38 PM   #13
sycamorex
LQ Veteran
 
Registered: Nov 2005
Location: London
Distribution: Slackware64-current
Posts: 5,581
Blog Entries: 1

Rep: Reputation: 1033Reputation: 1033Reputation: 1033Reputation: 1033Reputation: 1033Reputation: 1033Reputation: 1033Reputation: 1033
Glad to hear it. Enjoy your "complete" Slack 14 system.
 
  


Reply

Tags
upgrade startx fbdev


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
XServer won't start... laxrick Linux - Desktop 1 01-03-2007 01:27 PM
Xserver won't start - please help Horos23 Linux - Software 7 01-16-2006 03:26 PM
Xserver won't start havelino Linux - Software 1 10-30-2005 05:10 AM
Xserver won't start after reboot amishdisco Linux - Software 11 12-29-2004 07:20 AM
XServer won't start krmilburn Linux - General 1 02-17-2003 07:31 PM


All times are GMT -5. The time now is 11:11 AM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration