LinuxQuestions.org
Welcome to the most active Linux Forum on the web.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Slackware
User Name
Password
Slackware This Forum is for the discussion of Slackware Linux.

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 02-16-2009, 08:33 PM   #1
brainycat
LQ Newbie
 
Registered: Feb 2009
Location: Seattle
Distribution: Slackware
Posts: 6

Rep: Reputation: 0
Unable to compile libphp5.so with 12.2 php.Slackbuild (trying to add mycrypt)


Hello fellow Slackers! I'm a longtime slack user, formerly a professional linux sysadmin. I like to think of myself as quite proficient at most linux tasks, however C/++ building and linking is outside my forte.

My box is a Thinkpad T-30/2Gp6/2GRAM running 12.2 with every package except the ones in /E. I have been able to build numerous other software from source without any difficulty, including several 2.6.28.2 kernels.

I've been having a heckuva time trying to follow the phpMyAdmin installation instructions at http://www.linuxquestions.org/questi...e-12.2-692117/

I've been able to setup a virtual host at http://dbadmin without any trouble, and I get the "unable to load mcrypt" error.

I built/installed the mcrypt package from slackbuilds.org without any problems.

I copied the alpine and php folders from the installation disk to /tmp and added the mcrypt include directive to php.Slackbuild, and changed the architecture to i686 and added an elif to pass "-march i686 -mtune i686". When I first tried to build php5, I got the "unable to locate libc-client.a" error. /usr/local/lib/c-client/ showed numerous headers in ./include, but nothing in ./lib. No library in /tmp/alpine either. Much gnashing of teeth later, I downloaded the src from UW and built it. I had to pass "SSLINCLUDES=/usr/include/openssl" to make in order to get a successful build. I then cp c-client.a to /usr/local/lib/c-client/lib/ and ln-s to [path]/libc-client.a and ran ldconfig.

php.Slackbuild quit complaining about the IMAP library. Now, however, it won't build /tmp/package-php/usr/lib/httpd/modules/libphp5.so no matter what architecture option I select in the slackbuild script. I have posted the complete output from php.Slackbuild on my site: http://rtfm.brainycat.com/php-5.2.8_build-out.txt Interestingly, the section on libtool configuration seems to imply that gcc doesn't think it can build shared objects. I'm not sure why that is. When I build my kernels, I like to keep the kernel as small as possible and use lots of modules. Does that not use libtool? I'm confused.

Any help would be most appreciated! If you need any more troubleshooting info, let me know what I need to do and I'll be happy to provide more information. Thanks!

BTW, I was not able to use the bbcode links in the bulletin board editor. NoScript is allowing *linuxquestions.org. Not sure what the issue is there.
 
Old 02-16-2009, 08:43 PM   #2
Drakeo
Senior Member
 
Registered: Jan 2008
Location: Urbana IL
Distribution: Slackware, Slacko,
Posts: 2,454
Blog Entries: 3

Rep: Reputation: 182Reputation: 182
http://slackbuilds.org/result/?search=mcrypt&sv=12.2
go here and build it I had to to build other programs if you never built from slck build then you build as root and the package is made and put in /tmp/
sorry this post was from not reading all of your problems sorry

Last edited by Drakeo; 02-16-2009 at 08:48 PM.
 
Old 02-16-2009, 10:06 PM   #3
mRgOBLIN
Slackware Contributor
 
Registered: Jun 2002
Location: New Zealand
Distribution: Slackware
Posts: 999

Rep: Reputation: 226Reputation: 226Reputation: 226
Built fine for me after building and installing libmcrypt and mcrypt (both using slackbuilds.org slackbuilds) and adding
Code:
--with-mcrypt=shared,/usr/bin \
to the original php.Slackbuild.
 
Old 02-16-2009, 11:04 PM   #4
brainycat
LQ Newbie
 
Registered: Feb 2009
Location: Seattle
Distribution: Slackware
Posts: 6

Original Poster
Rep: Reputation: 0
MrgOBLIN, good eye. I neglected to mention I built libcrypt 2.5.8 as well as mcrypt 2.6.8 from slackbuilds.org.

The issue seems to be gcc/libtool don't think they can build or link shared objects. Does anyone know why this might be?
 
Old 02-16-2009, 11:12 PM   #5
Drakeo
Senior Member
 
Registered: Jan 2008
Location: Urbana IL
Distribution: Slackware, Slacko,
Posts: 2,454
Blog Entries: 3

Rep: Reputation: 182Reputation: 182
Quote:
Originally Posted by brainycat View Post
MrgOBLIN, good eye. I neglected to mention I built libcrypt 2.5.8 as well as mcrypt 2.6.8 from slackbuilds.org.

The issue seems to be gcc/libtool don't think they can build or link shared objects. Does anyone know why this might be?
that is why I left you that link so you would use both.
hope it built.
 
Old 02-16-2009, 11:19 PM   #6
brainycat
LQ Newbie
 
Registered: Feb 2009
Location: Seattle
Distribution: Slackware
Posts: 6

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Both the mcrypt tools and libraries were installed before I attempted to build php. Despite both packages being installed, I'm getting errors from libtool and libphp5.so is not getting built. Numerous .a and .la files are built and installed into /modules, as the output from the build shows. The output from the build also shows that mcrypt is detected and included, but I see some errors with the libtool configuration that seem out of place.

Unfortunately, I don't know enough about gcc or libtool to diagnose these errors properly.
 
Old 02-17-2009, 03:26 AM   #7
mRgOBLIN
Slackware Contributor
 
Registered: Jun 2002
Location: New Zealand
Distribution: Slackware
Posts: 999

Rep: Reputation: 226Reputation: 226Reputation: 226
I remember needing to install the xproto package which was something I didn't expect.

I put the package that I compiled on 12.2 here http://www.slackware.com/~mrgoblin/p...-i686-1mrg.tgz
 
Old 02-17-2009, 11:40 AM   #8
brainycat
LQ Newbie
 
Registered: Feb 2009
Location: Seattle
Distribution: Slackware
Posts: 6

Original Poster
Rep: Reputation: 0
The weirdness continues.

I stopped httpd, removed the default php pkg, installed your pkg and restarted httpd. httpd runs fine, but phpMyAdmin is still showing the mcrypt error.

I rebooted into the stock 2.6.27.7-SMP kernel, still running your php package. No change.

Something has gone wonky with my linker, and I have no idea what or why. I'm going over my notes, and the only installations I've done that involve libraries are:
1) build and install AfterStep
2) rebuild, install K3b and K9burn after installing lame and dvdcss
3) build and install barry and opensync for my blackberry
4) installed VMware and WinXPsp3

I've also gone from 256MB to 2G RAM, but BIOS and OS both report both sticks are working fine.

I'm almost to the point of believing I need to reinstall / and /usr. I'd like to wait until I have a bigger drive though. Perhaps later this week.
 
Old 02-17-2009, 04:23 PM   #9
mRgOBLIN
Slackware Contributor
 
Registered: Jun 2002
Location: New Zealand
Distribution: Slackware
Posts: 999

Rep: Reputation: 226Reputation: 226Reputation: 226
You did add the line "extension=mcrypt.so" to php.ini ?
 
Old 02-17-2009, 10:46 PM   #10
brainycat
LQ Newbie
 
Registered: Feb 2009
Location: Seattle
Distribution: Slackware
Posts: 6

Original Poster
Rep: Reputation: 0
hehehe... good call. I'm able to login to phpMyAdmin with your packages and my 2.6.28.2 kernel. I've found a deal on a new HD, and when that arrives I'll be reinstalling. I guess I'm missing some packages, but like I mentioned I installed everything except emacs. I can't think of a convenient way to compare my pkg list to the distro, either.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
php can't load libphp5.so TrevorH Linux - Software 5 03-29-2012 04:15 AM
php and mycrypt extension Carpo Slackware 11 04-24-2008 11:45 AM
libphp5.so is not generated by PHP ColinAnderson Linux - Software 2 03-23-2007 11:28 PM
PHP - Libphp5.so not created Thanotos Linux - Networking 3 12-07-2005 10:37 AM
add compile-time extensions to php built from a package chr15t0 Slackware 2 02-24-2005 04:17 PM


All times are GMT -5. The time now is 11:15 AM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration