LinuxQuestions.org
Go Job Hunting at the LQ Job Marketplace
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Slackware
User Name
Password
Slackware This Forum is for the discussion of Slackware Linux.

Notices

Reply
 
LinkBack Search this Thread
Old 02-05-2006, 09:55 AM   #1
trainee
Member
 
Registered: Dec 2004
Distribution: Slackware
Posts: 142

Rep: Reputation: 16
Sound problem on Slackware


I really need a hint now.

I installed Slackware on my laptop. My new laptop now is a HP Pavilion dv4155cl. Since the kernel 2.4.31 does not support the Intel PRO 2200 (the ipw) I rebuilt the kernel with 2.6.15 kernel, follow the Tutorial up here, get the Wireless up and running. But, the sound went down. I tried many times, but could not get the sound up and running. I rebuilt the kernel twice without success. Even though I had chosen nearly all the option of the PCI bus. And in the
Device Driver -> Sound -> ALSA -> I have chosen everything, and chose the correct PCI device of the sound. Yet, no success.
Is there anyway to get around this problem? I'm not afraid to rebuild the kernel again, but I don't know what else can I do.
The message is still
FATAL: Module snd_pcm_oss not found
FATAL: Module snd_mixer_oss not found
(even though I had chosen the module)

Is there anyway to install the ALSA manually?
 
Old 02-05-2006, 01:49 PM   #2
lestoil
Member
 
Registered: Apr 2004
Location: new york
Distribution: win2k,ubuntu,sw13,arch,centos5.3
Posts: 815

Rep: Reputation: 31
One web reference says your lappy uses altec lansing(ALi?) for sound. What sound card or chip is listed for your lappy-in manual or with lspci? lsmod and dmesg | less may give useful info. http://geek.pricegrabber.com/search_...terid=12754086 is only place I found with mention of sound card. Once you setup your lappy with everything working give a thought to adding your howto to linux-on-latop or tuxmobile listing.
Maybe http://cvs.sourceforge.net/viewcvs.p...onfig?rev=1.50 can help. Alsa should work. Good luck.

Last edited by lestoil; 02-05-2006 at 02:09 PM.
 
Old 02-05-2006, 02:01 PM   #3
kodon
Member
 
Registered: Jul 2004
Location: [jax][fl][usa]
Distribution: Slackware64-current
Posts: 796

Rep: Reputation: 31
those error messages might be originating
from the rc.alsa that came with the alsa slackpack
for the default kernel.

and yes, it is very easy to install alsa manually...
leave alsa out of the kernel (only include soundcore)
download alsa from alsa-project.org
(at the minimum you will need drivers, libraries, and utilities)
do the standard `./configure; make; make install`
(perhaps add the --with-cards flag to the drivers configuration)
run alsaconf, alsamixer, alsactl store, alsactrl restore
 
Old 02-05-2006, 02:10 PM   #4
Alien_Hominid
Senior Member
 
Registered: Oct 2005
Location: Lithuania
Distribution: Hybrid
Posts: 2,247

Rep: Reputation: 53
Quote:
Originally Posted by trainee
FATAL: Module snd_pcm_oss not found
FATAL: Module snd_mixer_oss not found
Don't worry. These modules aren't needed if you use alsa (they are for open sound system). Try to compile alsa into the kernel (not as modules) so they will definitely be loaded. After kernel recompile, use alsaconf, unmute with alsamixer and then alsactl store.
P.S. I also started to get these errors after 2.6 kernel compile. But sound is working perfectly for me.
 
Old 02-05-2006, 02:53 PM   #5
lestoil
Member
 
Registered: Apr 2004
Location: new york
Distribution: win2k,ubuntu,sw13,arch,centos5.3
Posts: 815

Rep: Reputation: 31
yeah but you need right kernel ac97 selection for alsaconf to work in recognizing card. There is line with ac97 for intel,via,sis that includes Ali that would be correct if one of those matches sound card.
 
Old 02-05-2006, 02:59 PM   #6
dive
Senior Member
 
Registered: Aug 2003
Location: UK
Distribution: Slackware
Posts: 3,183

Rep: Reputation: 284Reputation: 284Reputation: 284
Instructions for installing Alsa say only compile with sound support, do not compile in any of the devices under alsa or oss
 
Old 02-05-2006, 04:07 PM   #7
lestoil
Member
 
Registered: Apr 2004
Location: new york
Distribution: win2k,ubuntu,sw13,arch,centos5.3
Posts: 815

Rep: Reputation: 31
My SW10.2 lsmod shows aureal module used by alsaconf for sound to work. Luckily test26(2.6.13) kernel came with that module available. trainee what does your lsmod show?
And do you know what card you have or its chip?

Last edited by lestoil; 02-05-2006 at 04:08 PM.
 
Old 02-06-2006, 10:39 PM   #8
trainee
Member
 
Registered: Dec 2004
Distribution: Slackware
Posts: 142

Original Poster
Rep: Reputation: 16
It is really weird now. My sound work, yet, it sound like having hiccup now. Do you guys know how to just shut it up for now? (It doesn't recognize any soundcard so I am stuck. )
I am really considering rebuild my kernel without sound this weekend and then manually install alsa as kodon suggest.
 
Old 02-07-2006, 12:34 AM   #9
MMYoung
Member
 
Registered: Apr 2004
Location: Arkansas
Distribution: Ubuntu 8.10
Posts: 365

Rep: Reputation: 30
1st, snd_pcm_oss and snd_mixer_oss are the ALSA plugins for OSS "emulation" and are not part of the older Open Sound System. I don't have OSS selected in my kernel build but BOTH of those modules are loaded on my system.

2nd, open a terminal, su to root and type in lspci. The output from that will (should) tell you what sound card chip is present in your PC.

3rd, with the information gathered from lspci go to the ALSA web site and look for the specific instructions for building the drivers for your sound chip.

HTH,
MMYoung
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
sound problem in slackware 10.1 b0nd Linux - Newbie 8 08-14-2005 02:11 AM
Slackware sound problem, HELP! fiddle Slackware 4 08-08-2005 03:06 PM
Slackware 10 sound problem Kellen Linux - Newbie 5 12-04-2004 06:59 PM
Problem with sound in Slackware 10 infornography Slackware 4 11-30-2004 05:44 AM
Slackware 10 Sound Problem Jeffmrg Slackware 12 08-09-2004 06:07 AM


All times are GMT -5. The time now is 08:15 AM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration