LinuxQuestions.org
View the Most Wanted LQ Wiki articles.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Slackware
User Name
Password
Slackware This Forum is for the discussion of Slackware Linux.

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 10-23-2012, 03:12 PM   #1
uBoTo
LQ Newbie
 
Registered: Sep 2008
Location: Varna, Bulgaria
Posts: 9

Rep: Reputation: 0
Unhappy Slackware 14 hard drive "clicking"


Hi, I have this "clicking" problem from 2 or 3 weeks when I updated do Slackware 14. The situation: when the X-server is on (kde 4.8.5) and the PC is idle, hard drive is making clicking noise. The gap is about 5-6 seconds from click to click. When I stop the X server after 2-3 minutes my hard drive stops clicking. I`ve checked my hard drive and it`s health is excellent, fast SMART test gave no errors. I`ve read many threads about "Clicking hard drive", but with no success when trying to solve the problem. I tried fresh install with Slackware 13.37, then 14.0 - same thing. Maybe I was not hearing this clicking sound before, but now it drives me crazy. Please help

OS: Slackware 14
GUI: KDE 4.8.5
HDD: Western Digital (WD) Caviar BLUE WD10EALX-009BA0 1TB SATA
 
Old 10-23-2012, 03:39 PM   #2
Rupadhya
Member
 
Registered: Sep 2012
Location: Hoffman Estates, IL
Distribution: Fedora 20
Posts: 167

Rep: Reputation: Disabled
My HD has been clicking at about a one second interval for about 5 years. I backup regularly (like once a night at 12:01 AM) so if the hard drive dies, I will lose at most the days worth of work. I am too cheap to replace it, it is a 1 TB drive. I think it is a Western Digital Caviar Green drive SATA, (I will get more info later when hdparm installs). I have done the Smart tests and they pass with a few saying that the drive is getting old. If you find anything more out, post in on this forum.

- Raj
 
Old 10-23-2012, 04:31 PM   #3
guanx
Senior Member
 
Registered: Dec 2008
Posts: 1,014

Rep: Reputation: 146Reputation: 146
Ever tried turning off APM with hdparm?
 
Old 10-23-2012, 05:40 PM   #4
rknichols
Senior Member
 
Registered: Aug 2009
Distribution: CentOS
Posts: 1,378

Rep: Reputation: 587Reputation: 587Reputation: 587Reputation: 587Reputation: 587Reputation: 587
Quote:
Originally Posted by Rupadhya View Post
My HD has been clicking at about a one second interval for about 5 years. I backup regularly (like once a night at 12:01 AM) so if the hard drive dies, I will lose at most the days worth of work. I am too cheap to replace it, it is a 1 TB drive. I think it is a Western Digital Caviar Green drive SATA, (I will get more info later when hdparm installs). I have done the Smart tests and they pass with a few saying that the drive is getting old.
The Western Digital "green" drives are famous for unloading the heads after just a few seconds of inactivity, which causes the Load Cycle Count (attribute 193 in the SMART report) to increase rapidly and exceed the limit (300,000 IIRC) in the drive's specs after just a few months. You can get a WDIDLE3.EXE tool from W-D to extend or eliminate that timeout. There is also a Linux utility available at http://sourceforge.net/projects/idle3-tools/. The setting that these tools change is persistent across power cycling, so you only need to run the tool once in the life of the drive.
 
2 members found this post helpful.
Old 10-23-2012, 08:45 PM   #5
ReaperX7
Senior Member
 
Registered: Jul 2011
Distribution: LFS-SVN, Slackware-14.1, PCBSD-10.0
Posts: 2,897
Blog Entries: 15

Rep: Reputation: 745Reputation: 745Reputation: 745Reputation: 745Reputation: 745Reputation: 745Reputation: 745
If your hard drive is Clicking at 1 click per second.... start looking into replacing the Hard Drive ASAP.

Chances are the read/write head arm motor might be going out, the disk platter is scratched or scuffed from a previous crash or power loss, or the drive motor is failing.

You're on borrowed time so start looking to replace the drive and backup your data.
 
1 members found this post helpful.
Old 10-24-2012, 12:18 AM   #6
Rupadhya
Member
 
Registered: Sep 2012
Location: Hoffman Estates, IL
Distribution: Fedora 20
Posts: 167

Rep: Reputation: Disabled
Yeah, that is why I backup every night. Eventually it is going to give up the ghost. I would like (if I can clear it with my wife) after the hard drive dies that I replace the entire computer. The computer that the bad hard drive is in is about 8 years old. I have basically replicated everything on another more modern machine, with the exception of Windows XP.
Here are some stats from cpuinfo
Code:
processor	: 0
vendor_id	: GenuineIntel
cpu family	: 15
model		: 3
model name	: Intel(R) Pentium(R) 4 CPU 3.00GHz
stepping	: 4
microcode	: 0x17
cpu MHz		: 3000.000
cache size	: 1024 KB
physical id	: 0
siblings	: 1
core id		: 0
cpu cores	: 1
apicid		: 0
initial apicid	: 0
fdiv_bug	: no
hlt_bug		: no
f00f_bug	: no
coma_bug	: no
fpu		: yes
fpu_exception	: yes
cpuid level	: 5
wp		: yes
flags		: fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat pse36 clflush dts acpi mmx fxsr sse sse2 ss ht tm pbe constant_tsc pebs bts pni dtes64 monitor ds_cpl cid xtpr
bogomips	: 5984.71
clflush size	: 64
cache_alignment	: 128
address sizes	: 36 bits physical, 32 bits virtual
power management:

processor	: 1
vendor_id	: GenuineIntel
cpu family	: 15
model		: 3
model name	: Intel(R) Pentium(R) 4 CPU 3.00GHz
stepping	: 4
microcode	: 0x17
cpu MHz		: 3000.000
cache size	: 1024 KB
physical id	: 0
siblings	: 1
core id		: 0
cpu cores	: 0
apicid		: 1
initial apicid	: 1
fdiv_bug	: no
hlt_bug		: no
f00f_bug	: no
coma_bug	: no
fpu		: yes
fpu_exception	: yes
cpuid level	: 5
wp		: yes
flags		: fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat pse36 clflush dts acpi mmx fxsr sse sse2 ss ht tm pbe constant_tsc pebs bts pni dtes64 monitor ds_cpl cid xtpr
bogomips	: 5984.71
clflush size	: 64
cache_alignment	: 128
address sizes	: 36 bits physical, 32 bits virtual
power management:
It was a great computer for its day, but for $750 I could get a really nice 64 bit processor machine with 1T Hard drive. If I just replace the hard drive, I will not be able to go forward with 64-bit only Operating Systems.
 
Old 10-24-2012, 02:10 AM   #7
H_TeXMeX_H
Guru
 
Registered: Oct 2005
Location: $RANDOM
Distribution: slackware64
Posts: 12,928
Blog Entries: 2

Rep: Reputation: 1269Reputation: 1269Reputation: 1269Reputation: 1269Reputation: 1269Reputation: 1269Reputation: 1269Reputation: 1269Reputation: 1269
The clicking is due to the drive spinning down. No need to change the HDD if the SMART tests pass, just turn off the feature:

Code:
hdparm -B 254 /dev/sda
Almost all laptop HDDs do this, and it wears down the drives very fast. The "green" drives also do this, and may have firmware issues as well. Note that turning off the feature will increase power consumption. It's your choice, more life for the drive or less power usage. Of course, I always choose to turn off this "feature" which I would call a "scam".
 
1 members found this post helpful.
Old 10-24-2012, 03:54 PM   #8
uBoTo
LQ Newbie
 
Registered: Sep 2008
Location: Varna, Bulgaria
Posts: 9

Original Poster
Rep: Reputation: 0
My hard drive is from the Western Digital's "blue" series. I have no problem with it`s heads. Now I am trying to get the process, which is causing my problem. I stopped the akonadi, nepomuk, kmail, ktorrent and some other kde apps. I will test and post the results. Early today I tried to use kde as root (delete the /root/.kde folder) and when stop some service of nepomuk - the clicking stops. Now all of these services are stopped. I will see what is going to happened.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
"Urgent" Unable to mount USB External Hard Drive sanrock Linux - Hardware 7 12-16-2011 09:21 AM
problem booting from external hard drive "cannot find device" fumungacheese Linux - Laptop and Netbook 8 06-14-2011 05:30 PM
slackware 12.1 blank screen after clicking "end current session" nick_slack Slackware 7 05-25-2008 09:01 PM
"load error!" - suse 10.1 won't boot from hard drive Groovedaddy Linux - Newbie 2 11-17-2007 10:31 AM
Mandrake 10.1 - Linux doesn't "see" free hard drive space scottlyter Linux - General 3 10-15-2004 04:39 PM


All times are GMT -5. The time now is 06:14 PM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration