Visit Jeremy's Blog.
Go Back > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Slackware
User Name
Slackware This Forum is for the discussion of Slackware Linux.


  Search this Thread
Old 05-23-2002, 03:13 PM   #1
LQ Newbie
Registered: Feb 2001
Location: Yakima
Posts: 18

Rep: Reputation: 0
opl3sa2 sound trouble with slackware

I have slackware 8.0, I have an ibm thinkpad with an OPL3-SAx isa sound card. I modprobed isa-pnp and then opl3sa2 and sound works in kde. But it freezes often and after the first running of kde it rarely can start completely again without completely freezing the computer. If I unload the opl3sa2 module, it runs fine. And the start up sound works when kde is starting up, but it often freezes in the middle of it. Any ideas?

Old 05-23-2002, 06:41 PM   #2
Registered: Apr 2002
Location: in a fallen world
Distribution: slackware by choice, others too :} ... android.
Posts: 23,066
Blog Entries: 11

Rep: Reputation: 910Reputation: 910Reputation: 910Reputation: 910Reputation: 910Reputation: 910Reputation: 910Reputation: 910
Re: opl3sa2 sound trouble with slackware

Originally posted by Scerj
Any ideas?

Hmmm ... try playing with the modules options. One common reason for soundcards
to crash/freeze comps is swapped DMA channels ... on my TP770ED for instance
the box dies when I do "dma=0 dma1=1" instead of "dma=1 dma1=0" :) ... and it does
that in DOS, OS/2, Linux, ... :)

Good luck!
Old 05-24-2002, 07:51 AM   #3
Registered: Apr 2002
Location: Brazil
Distribution: Slackware
Posts: 184

Rep: Reputation: 30
Read the source Luke!

Install the kernel sources (or extract it in /tmp) and read the documentation. There are detailed instructions there.

Then edit /etc/rc.d/rc.modules to load your card modules at boot. My card is a OPL3-SAx, but I can't remember the settings now. Sorry...


Old 05-24-2002, 01:38 PM   #4
LQ Newbie
Registered: Feb 2001
Location: Yakima
Posts: 18

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Thanks! I'll try this and get back to yuh!
Old 07-12-2003, 10:54 PM   #5
Registered: Feb 2003
Distribution: Redhat since 5.2, Slackware since 9.0, Vector since 4.0
Posts: 209

Rep: Reputation: 31
Try to put this on /etc/module.conf.
But you may need to adjust the the port value
(this one is for my Toshiba laptop, I found the value from BIOS setup)

alias sound-slot-0 opl3sa2
post-install sound-slot-0 /bin/aumix-minimal -f /etc/.aumixrc -L >/dev/null 2>&1 || :
pre-remove sound-slot-0 /bin/aumix-minimal -f /etc/.aumixrc -S >/dev/null 2>&1 || :
options sound dmabuf=1
alias synth0 opl3
alias midi opl3
options opl3 io=0x388
options opl3sa2 mss_io=0x530 irq=5 dma=1 dma2=0 mpu_io=0x330 io=0x538


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Yamaha opl3sa2 sound card mgee089 Linux - Hardware 0 06-19-2005 01:21 AM
problem with yamaha opl3sa2 sound card yurry Linux - Hardware 1 01-02-2005 10:08 PM
Yamaha OPL3SA2 sound card problem - mandrake 10 official coolamit78 Linux - Software 1 11-25-2004 12:17 PM
no sound with alsa (opl3sa2) laszlo Fedora 0 06-11-2004 09:57 PM
Yamaha OPL3sa2 sound card with Redhat9 linux 9 jamluv Linux - Laptop and Netbook 3 05-18-2004 12:56 AM

All times are GMT -5. The time now is 11:42 PM.

Main Menu
Write for LQ is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration