LinuxQuestions.org
Visit the LQ Articles and Editorials section
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Slackware
User Name
Password
Slackware This Forum is for the discussion of Slackware Linux.

Notices



Reply
 
Search this Thread
Old 10-14-2013, 11:30 AM   #1
perbh
Member
 
Registered: May 2008
Location: Republic of Texas
Posts: 261

Rep: Reputation: 40
nouveau/nvidia problems - adapter 6150SE, kernel=3.10.14


the Geforce-6150SE adapter seem to give me nothing but grief.
'nouveau' (which normally is extremely stable, which why I never had to use the proprietary driver before - no gaming!) will freeze up tighter than a nun's posterior - leaving me only with the BRS (Big Red Switch) - also corrupting the screen.

the nvidia driver (304.60, 304.64) refuses to compile because it cannot find 'version.h' in the kernel source

FYI - using slackware-14.0 with kernel=3.2.29 - the nouveau driver has no problems whatsoever.
 
Old 10-14-2013, 12:05 PM   #2
cynwulf
Senior Member
 
Registered: Apr 2005
Distribution: OpenBSD, DragonFly BSD
Posts: 1,408

Rep: Reputation: Disabled
304.108 is patched for 3.10.x kernel source.

No idea as regards the nouveau problem. Did you search to see if anyone else was having problems with the nouveau module from that kernel on that hardware?
 
Old 10-14-2013, 12:59 PM   #3
perbh
Member
 
Registered: May 2008
Location: Republic of Texas
Posts: 261

Original Poster
Rep: Reputation: 40
not really - my best place for replies is usually here - there must be _someone_ who has come across this problem before ...
I presume though, that later nouveau-drivers are primarily for the more recent nvidia adapters and they may have lost something at some stage ...

but thank you - I'll try the 108-version!

Last edited by perbh; 10-14-2013 at 01:00 PM.
 
Old 10-14-2013, 01:52 PM   #4
colorpurple21859
Senior Member
 
Registered: Jan 2008
Location: florida
Distribution: slackware64-current, puppy, ubuntu
Posts: 1,388

Rep: Reputation: 186Reputation: 186
It wouldn't happen to happen when trying to use firefox? I have same card and firefox or something related to it was causing same problem.
 
Old 10-14-2013, 02:39 PM   #5
perbh
Member
 
Registered: May 2008
Location: Republic of Texas
Posts: 261

Original Poster
Rep: Reputation: 40
Indeed it was - but also chrome caused the same freeze. After trying some more times - firefox was the worst of the culprits. I also tried chrome (which crashed it all) when firefox was running ok ... so it might still have been firefox - never tried chrome on its own.

However, be that as it may - the nvidia-304.108 driver is working fine.
 
Old 10-15-2013, 02:16 AM   #6
Skaperen
Senior Member
 
Registered: May 2009
Location: WV, USA
Distribution: Slackware, CentOS, Ubuntu, Fedora, Timesys, Linux From Scratch
Posts: 1,777
Blog Entries: 20

Rep: Reputation: 116Reputation: 116
How much RAM do you have? Are you running 32-bit? I have found that the 32-bit version of nouveau has issue if I have more than 2GB of RAM. The 64-bit version is stable. This is on a GTX-560. I have a machine with a 6150SE that works with nouveau, but it's a version of Slackware-current more than a month back. I could upgrade that box this weekend and see if I have the same issue.
 
Old 10-15-2013, 01:52 PM   #7
perbh
Member
 
Registered: May 2008
Location: Republic of Texas
Posts: 261

Original Poster
Rep: Reputation: 40
4 gigs of ram, triple core amd (64-bit able), 32-bit (the triple-core is a wing-shot quad-core, one of the first quads).
I do believe its a GT560 I have.

As I pointed out initially - the 3.2.29-kernel with its nouveau works fine using 32-bit.

I tend to use 32-bit where possible, with PAE I can throw as much memory at it as I need (albeit at a slight performance penalty, but I'm not stressing the rigs any)

Looks like I have to try 64-bit - got a couple of spare partitions - let yall know if it works out with nouveau.

Last edited by perbh; 10-15-2013 at 01:54 PM.
 
Old 10-19-2013, 09:29 PM   #8
brewmaster1234
LQ Newbie
 
Registered: Oct 2013
Posts: 4

Rep: Reputation: Disabled
try the 304 legacy drivers

Hi
I'm new to Linux and Slackware and noticed that kde was sluggish, that means driver issue, i have a 6150se on a Compaq x86_64

and i have to say it was quite the ordeal to update the driver!! but it is done and kde works great, haven't tried any shooters but

menus snap open like they should, also a nvidia app is in the menu.

the problem now is the command line stays at 320 instead of switching to 800 or 1024 (dont know which) kind of annoying cause i do

most of my work on command line. i figure an init script got clobbered but don't know which one. I'd be greatfull for any help!

regards

don
 
Old 10-19-2013, 10:42 PM   #9
TobiSGD
Moderator
 
Registered: Dec 2009
Location: Hanover, Germany
Distribution: Main: Gentoo Others: What fits the task
Posts: 15,652
Blog Entries: 2

Rep: Reputation: 4095Reputation: 4095Reputation: 4095Reputation: 4095Reputation: 4095Reputation: 4095Reputation: 4095Reputation: 4095Reputation: 4095Reputation: 4095Reputation: 4095
Quote:
Originally Posted by brewmaster1234 View Post
Hi
I'm new to Linux and Slackware and noticed that kde was sluggish, that means driver issue, i have a 6150se on a Compaq x86_64

and i have to say it was quite the ordeal to update the driver!! but it is done and kde works great, haven't tried any shooters but

menus snap open like they should, also a nvidia app is in the menu.

the problem now is the command line stays at 320 instead of switching to 800 or 1024 (dont know which) kind of annoying cause i do

most of my work on command line. i figure an init script got clobbered but don't know which one. I'd be greatfull for any help!

regards

don
Nothing to do with init scripts. That behavior is caused by the fact that the Nvidia driver does not support kernel mode setting (KMS), but the nouveau driver does. So you can either use the framebuffer console with boot options like vga=791 (1024x768) or go back to the nouveau drivers if you want higher resolutions on the console.
 
Old 10-20-2013, 03:41 PM   #10
brewmaster1234
LQ Newbie
 
Registered: Oct 2013
Posts: 4

Rep: Reputation: Disabled
Thanks
do you mean the lilo.conf settings?
i tried changing the settings but nothing happens
 
Old 10-21-2013, 12:55 AM   #11
TobiSGD
Moderator
 
Registered: Dec 2009
Location: Hanover, Germany
Distribution: Main: Gentoo Others: What fits the task
Posts: 15,652
Blog Entries: 2

Rep: Reputation: 4095Reputation: 4095Reputation: 4095Reputation: 4095Reputation: 4095Reputation: 4095Reputation: 4095Reputation: 4095Reputation: 4095Reputation: 4095Reputation: 4095
You have to rerun lilo after changing the settings.
 
Old 10-21-2013, 07:15 AM   #12
brewmaster1234
LQ Newbie
 
Registered: Oct 2013
Posts: 4

Rep: Reputation: Disabled
oops i forgot about that lol
it all works perfect now
thanks very much for your help
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Slackware 14.0 graphics problems, nvidia, i915, nouveau samac Slackware 6 09-30-2012 02:35 PM
[SOLVED] Troubles with nouveau NVIDIA driver on 13.37 Skaperen Slackware 4 07-28-2011 10:12 AM
nouveau trouble on nvidia 7025 anti_user Slackware 3 03-15-2011 04:06 PM
nVidia users: less hassle to use the nouveau driver on -current with a recent kernel Didier Spaier Slackware 15 04-03-2010 04:11 AM
LXer: Kernel Log: Linux 2.6.33 to include Nvidia graphics driver nouveau LXer Syndicated Linux News 0 12-15-2009 06:20 AM


All times are GMT -5. The time now is 08:45 AM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration