LinuxQuestions.org
Visit the LQ Articles and Editorials section
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Slackware
User Name
Password
Slackware This Forum is for the discussion of Slackware Linux.

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 07-31-2005, 07:49 AM   #1
micder
Member
 
Registered: Aug 2003
Location: Terneuzen Netherlands
Distribution: Slack current
Posts: 131

Rep: Reputation: 16
No sound SBlive 7.1


Installed Slack-10.1 on new computer.
Updated with slapt-get and installed kernel-2.6.11.11.
Then installed alsa-driver 1.0.9b-2.6.11.11.
Sound card (SBlive 7.1 ) is recognized as ca_0106:
cat /proc/asound/cards
0 [CA0106 ]: CA0106 - CA0106
Live! 7.1 24bit [SB0410] at 0xbc00 irq 11

and part of lsmod:

snd_pcm_oss 47008 0
snd_mixer_oss 16384 1 snd_pcm_oss
snd_ca0106 23844 0
snd_ac97_codec 75388 1 snd_ca0106
snd_pcm 75528 3 snd_pcm_oss,snd_ca0106,snd_ac97_codec
snd_timer 19844 1 snd_pcm
snd 45700 6 snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_ca0106,snd_ac97_codec,snd_pcm,snd_timer
soundcore 6880 1 snd
snd_page_alloc 7556 2 snd_ca0106,snd_pcm

Running alsa.conf resulted in following modprobe.conf:
alias snd-card-0 snd-ca0106
alias sound-slot-0 snd-ca0106
Looks rather thin.

Anyhow, i'v no sound.
Anybody, any idea?

TNX
 
Old 07-31-2005, 07:56 AM   #2
egag
Senior Member
 
Registered: Jul 2004
Location: Netherlands
Distribution: Slackware
Posts: 2,721

Rep: Reputation: 52
did you run " alsamixer " and unmute the channals ?
...and run "alsactl store " to store the settings ?

egag
 
Old 07-31-2005, 08:04 AM   #3
micder
Member
 
Registered: Aug 2003
Location: Terneuzen Netherlands
Distribution: Slack current
Posts: 131

Original Poster
Rep: Reputation: 16
Forgot to tell:
ran alsamixer and did alsactl store.
 
Old 07-31-2005, 08:31 AM   #4
keefaz
Senior Member
 
Registered: Mar 2004
Distribution: Slackware
Posts: 4,535

Rep: Reputation: 117Reputation: 117
How do you test sound, with which program ?

Did you try : aplay any_sound.wav
from command line ?
 
Old 07-31-2005, 09:27 AM   #5
micder
Member
 
Registered: Aug 2003
Location: Terneuzen Netherlands
Distribution: Slack current
Posts: 131

Original Poster
Rep: Reputation: 16
I did:
bash$ aplay /winc/windows/Media/chord.wav
Playing WAVE '/winc/windows/Media/chord.wav' : Signed 16 bit Little Endian, Rate 22050 Hz, Stereo
However no sound.

I suspect that the file created by alsaconf (see previous post) is not correct: only 2 lines.
 
Old 07-31-2005, 10:43 AM   #6
cathectic
Member
 
Registered: Sep 2004
Location: UK, Europe
Distribution: Slackware64
Posts: 761

Rep: Reputation: 34
The modprobe.conf is correct - mine is only two lines as well.

Have you checked if you need to turn up one of the other channels? With my Audigy (emu10k1), after about Alsa 1.0.6, I also have to turn up the 'front' channel to get any sound (although I don't use surround speakers!)
 
Old 07-31-2005, 12:21 PM   #7
micder
Member
 
Registered: Aug 2003
Location: Terneuzen Netherlands
Distribution: Slack current
Posts: 131

Original Poster
Rep: Reputation: 16
i'v 2 speakers and had all channels turned up:
4 analog, 5 spdif and capture.
After I muted spdif ou, I could hear a sound.wav.
Thank you, that's a step in the right direction..

While I'm writing, a test with the CD-player did not succeed.
But a test with gxine (radio-station) gave a nice sound.
So it's no longer a SBlive problem, but a small CD-player problem.
Have to figure out how to handle a combo CD/DVD-drive.

Tnx
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
mandrake 10.1 (sblive no sound) mrevo845 Linux - Hardware 15 11-25-2004 10:10 AM
SBlive no background sound has2k1 Linux - Newbie 0 06-04-2004 12:05 AM
SBLive 5.1 sound repeats over and over... dracflamloc Linux - Hardware 0 02-23-2004 02:38 PM
SBLive 5.1 Analog sound Karts Linux - Hardware 2 05-10-2003 01:37 AM
On Permissions AND SBLive! Sound kenshee Linux - Newbie 11 03-08-2003 03:26 PM


All times are GMT -5. The time now is 06:41 AM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration