LinuxQuestions.org
Share your knowledge at the LQ Wiki.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Slackware
User Name
Password
Slackware This Forum is for the discussion of Slackware Linux.

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 09-19-2005, 03:51 AM   #1
Yalla-One
Member
 
Registered: Oct 2004
Location: Norway
Distribution: Slackware, CentOS
Posts: 635

Rep: Reputation: 35
Exclamation Mouse scroll-wheel gone after -current upgrade


All,

I recently upgraded from a 2 week old -current to the latest (10.2), an upgrade which included among others a patch for x11 and various device drivers etc.

Since this upgrade, I noticed that the scroll-wheel on my "Microsoft IntelliMouse Explorer USB and PS/2 Compatible" (see lsusb at bottom of post) has stopped working. However, in KMail, it now scrolls horizontally rather than vertically. In Firefox and all other applications, it scrolls neither horizontally nor vertically.

This has worked flawlessly before with the scroll-wheel and thus the problem is not HW related. It also workes in XP and when connected to other Slackware PCs.

In my /etc/X11/xorg.conf the relevant lines are (not changed since upgrade):

Section "ServerLayout"
InputDevice "Mouse0" "CorePointer"

Section "InputDevice"
Identifier "Mouse0"
Driver "mouse"
Option "CorePointer"
Option "Protocol" "ExplorerPS/2"
Option "Device" "/dev/input/mice"
Option "Emulate3Buttons"
Option "Buttons" "7"
Option "ZAxisMapping" "6 7"
EndSection

lsusb gives:
Bus 002 Device 002: ID 045e:001e Microsoft Corp. IntelliMouse Explorer

When running `xev`and scrolling the wheel I get:

ButtonPress event, serial 30, synthetic NO, window 0x2c00001,
root 0x48, subw 0x0, time 1329448, (103,108), root859,128),
state 0x0, button 6, same_screen YES

ButtonRelease event, serial 30, synthetic NO, window 0x2c00001,
root 0x48, subw 0x0, time 1329448, (103,108), root859,128),
state 0x0, button 6, same_screen YES

ButtonPress event, serial 30, synthetic NO, window 0x2c00001,
root 0x48, subw 0x0, time 1329744, (103,108), root859,128),
state 0x0, button 7, same_screen YES

ButtonRelease event, serial 30, synthetic NO, window 0x2c00001,
root 0x48, subw 0x0, time 1329744, (103,108), root859,128),
state 0x0, button 7, same_screen YES

I'm running a custom 2.6.12.3 kernel that has suited me fine before, and lsmod gives the following:

Module Size Used by
radeon 76608 1
drm 60820 2 radeon
snd_pcm_oss 48160 0
snd_mixer_oss 17216 1 snd_pcm_oss
sr_mod 13924 0
usblp 11200 0
usb_storage 30148 0
ati_agp 6668 1
snd_ali5451 20356 1
snd_ac97_codec 79864 1 snd_ali5451
snd_pcm 83208 3 snd_pcm_oss,snd_ali5451,snd_ac97_codec
snd_timer 21316 1 snd_pcm
snd 45348 8 snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_ali5451,snd_ac97_codec,snd_pcm,snd_timer
snd_page_alloc 7684 1 snd_pcm
tg3 94788 0
pcmcia 21320 4
yenta_socket 20360 2
rsrc_nonstatic 9536 1 yenta_socket
pcmcia_core 42760 3 pcmcia,yenta_socket,rsrc_nonstatic
agpgart 29704 2 drm,ati_agp


EDITED: When in Firefox, it seems like the scroll-wheel on the mouse now scrolls the Firefox HISTORY rather than the page itself up and down. By having the pointer anywhere on the screen, instead of moving up and down, scrolling up now takes me to the previously visited webpage, and scrolling down takes me back to the last one... Weird... Firefox has not been changed for weeks. Scroll-wheel behaviour in Konsole and other applications still won't work..
I'm using KDE 3.4.2 by the way as in Slackware 10.2


Thank you in advance for any insight!

-Y1

Last edited by Yalla-One; 09-19-2005 at 04:22 AM.
 
Old 09-19-2005, 05:21 AM   #2
Yalla-One
Member
 
Registered: Oct 2004
Location: Norway
Distribution: Slackware, CentOS
Posts: 635

Original Poster
Rep: Reputation: 35
Found the problem - it turns out that my ~/.Xmodmap (755) for some reason isn't read anymore. Once I load it manually, it all works fine.
 
Old 09-19-2005, 04:46 PM   #3
cathectic
Member
 
Registered: Sep 2004
Location: UK, Europe
Distribution: Slackware64
Posts: 761

Rep: Reputation: 34
Are you using KDM at all as your login manager? If so, this is a known problem with the last kdebase upgrade before 10.2 was released.
 
Old 09-20-2005, 08:20 AM   #4
Yalla-One
Member
 
Registered: Oct 2004
Location: Norway
Distribution: Slackware, CentOS
Posts: 635

Original Poster
Rep: Reputation: 35
Yep I'm using KDM as login manager with latest -current and as you state it doesn't source the ~/.Xmodmap file as previous versions..

Do you know of any webpage that addresses this issue and hopefully presents a workaround? I assume it's a script somewhere that got messed up...

-Y1
 
Old 09-20-2005, 05:22 PM   #5
cathectic
Member
 
Registered: Sep 2004
Location: UK, Europe
Distribution: Slackware64
Posts: 761

Rep: Reputation: 34
See my previous post about one possible fix to this:
http://www.linuxquestions.org/questi...39#post1853539

Or, you can try and get the original /opt/kde/share/config/kdm/Xsession that shipped with 10.1 (the original file hadn't changed since 2002 so that shouldn't be a problem), instead of the automagically generated KDM config files that ship with kdebase now.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
mouse scroll wheel dasy2k1 Linux - Newbie 1 10-07-2005 07:25 PM
PS/2 mouse scroll wheel inactive after upgrade bldiron Debian 10 09-20-2005 02:50 AM
PS/2 mouse scroll wheel inactive after upgrade bldiron Debian 3 08-09-2005 07:00 PM
4d wheel mouse - scroll wheel no worky CamelofCamelot Linux - Hardware 1 10-28-2004 08:33 PM
Mouse Wheel Scroll Muddy Linux - General 6 06-11-2002 06:55 AM


All times are GMT -5. The time now is 12:24 PM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration