LinuxQuestions.org
Welcome to the most active Linux Forum on the web.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Slackware
User Name
Password
Slackware This Forum is for the discussion of Slackware Linux.

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 01-30-2003, 03:11 AM   #1
jorgehr
LQ Newbie
 
Registered: Jan 2003
Distribution: slack8.1
Posts: 3

Rep: Reputation: 0
mouse problem


hi ,

just a stupid question - i'm new to slack -

i installed slack 8.1 with xfs and nearly everything went well.

the mouse (i tried ps2, serial) is my big problem. this little beast didn't want to work- not at console neither in X11!
i'm absolut sure that there is no hardware-defekt, because it's working well in my other linux-installation(RH7.3-reiserfs) on the same machine.

i already checked some logfiles-but for me everything looked fine!?

please give me an advice where to look for the reason of my problem.

thanx for reading this

juergen h.
 
Old 01-30-2003, 03:14 AM   #2
MasterC
Guru
 
Registered: Mar 2002
Location: Salt Lake City, UT - USA
Distribution: Gentoo ; LFS ; Kubuntu
Posts: 12,612

Rep: Reputation: 64
How do you plug the mouse in?

Also, have you tried configuring your x server? Tried running mouse config? Also, check your /etc/X11/XF86Config file to ensure it has the correct protocol for your mouse (probably ps/2)

Cool
 
Old 01-30-2003, 03:53 AM   #3
jorgehr
LQ Newbie
 
Registered: Jan 2003
Distribution: slack8.1
Posts: 3

Original Poster
Rep: Reputation: 0
hi MasterC,
thanx for your reply-

i run mouseconfig, "x11config" and i checked the configfiles in /etc; they seemed to be ok (looking like files of working distros), i mean when i tried a ps2 then entry was like that and when i tried a serial one, the entries were set to serial.
after changing i stopped and start again the "mouseserver".



i connected in case of ps2-mouse to the ps2-port the one beside the keybord ;-)

in case of the serial one to the serial port.

i think the fact that the mouse worked well (without ANY changes) with another distro prove that the connection was ok!?

juergen
 
Old 01-30-2003, 03:56 AM   #4
MasterC
Guru
 
Registered: Mar 2002
Location: Salt Lake City, UT - USA
Distribution: Gentoo ; LFS ; Kubuntu
Posts: 12,612

Rep: Reputation: 64
Yeah, it's probably not a problem with your mouse, but rather your config. Can you post the pointer section from your /etc/X11/XF86Config file? And also let us know the type of mouse you prefer to use

Cool
 
Old 01-30-2003, 03:59 AM   #5
born4linux
Senior Member
 
Registered: Sep 2002
Location: Philippines
Distribution: Slackware, RHEL&variants, AIX, SuSE
Posts: 1,127

Rep: Reputation: 49
try this:

cat /dev/mouse

then move the mouse. it should generate ascii characters in response to the mouse movement. this way you can check that the mouse is indeed working.

btw, /dev/mouse is just a link to the device where the mouse is attached.
 
Old 01-30-2003, 04:10 AM   #6
st0kk
LQ Newbie
 
Registered: Jan 2003
Distribution: debian slack freebsd
Posts: 1

Rep: Reputation: 0
I have the same problems... almost
The symtom is a flickering mouse that make gigant leaps .. not usable in X but ...
The mouse is working in console but not in X ...
gpm is started with
gpm -R raw -m /dev/psaux -t imps2

---Snip form XF86config----
Section "InputDevice"
Identifier "Mouse0"
Driver "mouse"
Option "Protocol" "PS/2"
Option "Emulate3Buttons" "true"
Option "Device" "/dev/gpmdata"
EndSection
----/------

The mouse is a logitech cordles ps2 mouse with a webbwheel and buttons.
 
Old 01-31-2003, 02:33 AM   #7
jorgehr
LQ Newbie
 
Registered: Jan 2003
Distribution: slack8.1
Posts: 3

Original Poster
Rep: Reputation: 0
mouse problem

hi,

once again some comments about my lazy animals.

the idea with cat /dev/mouse was great!

it helped me to find out, that i'm becoming old- sorry i took the wrong ttyS ! :-(( STUPID me!!

the serial mouse is working now (console and X11)! so thanx to all.

the ps2 (i used a very cheap wireless-not opt.- one from the supermarket at the corner and a "classical" with cable made by DELL) didn't want to work.
btw before i tried the ps2 i changed the link ...mouse to psaux.
any further ideas how i could check the ps2-port under slack 8.1?

juergen
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
HP wireless k/b and mouse set- mouse problem lubond Linux - Hardware 5 08-14-2006 01:10 PM
problem with mouse fender1212 Debian 3 09-20-2004 07:40 AM
mouse/mouse driver problem nadim khemir Mandriva 0 08-07-2004 05:01 AM
Mozilla middle click problem, maybe a mouse problem techrolla Linux - Software 5 04-21-2004 12:40 AM
The you have a Mouse Pointer Problem(mouse stick top left)here is the solution. dr4ven Linux - Hardware 0 05-25-2003 05:53 PM


All times are GMT -5. The time now is 12:27 AM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration