LinuxQuestions.org

LinuxQuestions.org (/questions/)
-   Slackware (http://www.linuxquestions.org/questions/slackware-14/)
-   -   KDE causes monitor "out of range" (http://www.linuxquestions.org/questions/slackware-14/kde-causes-monitor-out-of-range-802776/)

zytsef 04-19-2010 01:14 AM

KDE causes monitor "out of range"
 
Here's something that's really stumping me. My setup is Slackware 13.0 on an aging box with an Nvidia Geforce 5200FX video card. I recently installed the proprietary driver (v 173.14.25 using Nvidia's installation tool) so I could use a 16:10 resolution with my Asus vw222u monitor (1440x900, since the card doesn't support the native 1680x1050). I let nvidia-xconfig set up the xorg.conf, then went in and edited it manually to force the resolution I want to prevent stretching.

The problem comes in when I try to startx. KDE comes up and I see the startup screen with the first icon (the hard drive); then when the next few icons start to resolve the screen blanks and I get my monitor's "out of range" notification floating around. This is definitely a KDE issue because I'm in xfce right now without a hitch.

No errors are present in /var/log/Xorg.0.log and I've tried starting KDE both with and without the HorizSync and VertRefresh options in the monitor section of my xorg.conf (just in case the Edid isn't detected properly). Here's the relevant info (if you want to see more, just ask).

xorg.conf (HorzSync and VertRefresh taken from monitor specs):
Code:

# nvidia-xconfig: X configuration file generated by nvidia-xconfig
# nvidia-xconfig:  version 1.0  (buildmeister@builder75)  Wed Jan 27 03:02:48 PST 2010


Section "ServerLayout"
    Identifier    "Layout0"
    Screen      0  "Screen0" 0 0
    InputDevice    "Keyboard0" "CoreKeyboard"
    InputDevice    "Mouse0" "CorePointer"
EndSection

Section "Files"
    FontPath        "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/misc/:unscaled"
    FontPath        "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi/:unscaled"
    FontPath        "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi/:unscaled"
    FontPath        "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/misc/"
    FontPath        "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/Type1/"
    FontPath        "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/Speedo/"
    FontPath        "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi/"
    FontPath        "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi/"
    FontPath        "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/cyrillic/"
    FontPath        "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/TTF/"
EndSection

Section "InputDevice"

    # generated from default
    Identifier    "Mouse0"
    Driver        "mouse"
    Option        "Protocol" "auto"
    Option        "Device" "/dev/psaux"
    Option        "Emulate3Buttons" "no"
    Option        "ZAxisMapping" "4 5"
EndSection

Section "InputDevice"

    # generated from default
    Identifier    "Keyboard0"
    Driver        "kbd"
EndSection

Section "Monitor"
    Identifier    "Monitor0"
    VendorName    "Unknown"
    ModelName      "Unknown"
    HorizSync      31.3-80.2
    VertRefresh    56-75
    Option        "DPMS"
EndSection

Section "Device"
    Identifier    "Device0"
    Driver        "nvidia"
    VendorName    "NVIDIA Corporation"
EndSection

Section "Screen"
    Identifier    "Screen0"
    Device        "Device0"
    Monitor        "Monitor0"
    DefaultDepth    24
    SubSection    "Display"
        Depth      24
        Modes      "1440x900"
    EndSubSection
EndSection

lspci -vv (just the video card):
Code:

01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation NV34 [GeForce FX 5200] (rev a1) (prog-if 00 [VGA controller])
        Control: I/O+ Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR- FastB2B- DisINTx-
        Status: Cap+ 66MHz+ UDF- FastB2B+ ParErr- DEVSEL=medium >TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR- INTx-
        Latency: 248 (1250ns min, 250ns max)
        Interrupt: pin A routed to IRQ 16
        Region 0: Memory at e6000000 (32-bit, non-prefetchable) [size=16M]
        Region 1: Memory at e8000000 (32-bit, prefetchable) [size=128M]
        [virtual] Expansion ROM at e7fe0000 [disabled] [size=128K]
        Capabilities: [60] Power Management version 2
                Flags: PMEClk- DSI- D1- D2- AuxCurrent=0mA PME(D0-,D1-,D2-,D3hot-,D3cold-)
                Status: D0 NoSoftRst- PME-Enable- DSel=0 DScale=0 PME-
        Capabilities: [44] AGP version 3.0
                Status: RQ=32 Iso- ArqSz=0 Cal=3 SBA+ ITACoh- GART64- HTrans- 64bit- FW+ AGP3+ Rate=x4,x8
                Command: RQ=32 ArqSz=0 Cal=0 SBA+ AGP+ GART64- 64bit- FW- Rate=x8
        Kernel driver in use: nvidia
        Kernel modules: nvidia, nvidiafb

Xorg.0.log:
Code:

X.Org X Server 1.6.3
Release Date: 2009-7-31
X Protocol Version 11, Revision 0
Build Operating System: Slackware 13.0 Slackware Linux Project
Current Operating System: Linux natasha 2.6.29.6-smp #1 SMP Mon Dec 7 15:40:49 CST 2009 i686
Build Date: 03 August 2009  06:51:50PM
 
        Before reporting problems, check http://wiki.x.org
        to make sure that you have the latest version.
Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
        (++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
        (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
(==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Sun Apr 18 21:50:26 2010
(==) Using config file: "/etc/X11/xorg.conf"
(==) ServerLayout "Layout0"
(**) |-->Screen "Screen0" (0)
(**) |  |-->Monitor "Monitor0"
(**) |  |-->Device "Device0"
(**) |-->Input Device "Keyboard0"
(**) |-->Input Device "Mouse0"
(==) Automatically adding devices
(==) Automatically enabling devices
(WW) The directory "/usr/share/fonts/local" does not exist.
        Entry deleted from font path.
(WW) The directory "/usr/share/fonts/CID" does not exist.
        Entry deleted from font path.
(**) FontPath set to:
        /usr/X11R6/lib/X11/fonts/misc/:unscaled,
        /usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi/:unscaled,
        /usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi/:unscaled,
        /usr/X11R6/lib/X11/fonts/misc/,
        /usr/X11R6/lib/X11/fonts/Type1/,
        /usr/X11R6/lib/X11/fonts/Speedo/,
        /usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi/,
        /usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi/,
        /usr/X11R6/lib/X11/fonts/cyrillic/,
        /usr/X11R6/lib/X11/fonts/TTF/,
        /usr/share/fonts/TTF,
        /usr/share/fonts/OTF,
        /usr/share/fonts/Type1,
        /usr/share/fonts/misc,
        /usr/share/fonts/75dpi/:unscaled,
        /usr/share/fonts/100dpi/:unscaled,
        /usr/share/fonts/75dpi,
        /usr/share/fonts/100dpi,
        /usr/share/fonts/cyrillic,
        built-ins
(==) ModulePath set to "/usr/lib/xorg/modules"
(WW) AllowEmptyInput is on, devices using drivers 'kbd', 'mouse' or 'vmmouse' will be disabled.
(WW) Disabling Keyboard0
(WW) Disabling Mouse0
(II) Loader magic: 0x1de0
(II) Module ABI versions:
        X.Org ANSI C Emulation: 0.4
        X.Org Video Driver: 5.0
        X.Org XInput driver : 4.0
        X.Org Server Extension : 2.0
(II) Loader running on linux
(--) using VT number 7

(--) PCI:*(0:1:0:0) 10de:0322:0000:0000 rev 161, Mem @ 0xe6000000/16777216, 0xe8000000/134217728, BIOS @ 0x????????/131072
(II) Open ACPI successful (/var/run/acpid.socket)
(II) System resource ranges:
        [0] -1        0        0xffffffff - 0xffffffff (0x1) MX[B]
        [1] -1        0        0x000f0000 - 0x000fffff (0x10000) MX[B]
        [2] -1        0        0x000c0000 - 0x000effff (0x30000) MX[B]
        [3] -1        0        0x00000000 - 0x0009ffff (0xa0000) MX[B]
        [4] -1        0        0x0000ffff - 0x0000ffff (0x1) IX[B]
        [5] -1        0        0x00000000 - 0x00000000 (0x1) IX[B]
(II) LoadModule: "extmod"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions//libextmod.so
(II) Module extmod: vendor="X.Org Foundation"
        compiled for 1.6.3, module version = 1.0.0
        Module class: X.Org Server Extension
        ABI class: X.Org Server Extension, version 2.0
(II) Loading extension MIT-SCREEN-SAVER
(II) Loading extension XFree86-VidModeExtension
(II) Loading extension XFree86-DGA
(II) Loading extension DPMS
(II) Loading extension XVideo
(II) Loading extension XVideo-MotionCompensation
(II) Loading extension X-Resource
(II) LoadModule: "dbe"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions//libdbe.so
(II) Module dbe: vendor="X.Org Foundation"
        compiled for 1.6.3, module version = 1.0.0
        Module class: X.Org Server Extension
        ABI class: X.Org Server Extension, version 2.0
(II) Loading extension DOUBLE-BUFFER
(II) LoadModule: "glx"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions//libglx.so
(II) Module glx: vendor="NVIDIA Corporation"
        compiled for 4.0.2, module version = 1.0.0
        Module class: X.Org Server Extension
(II) NVIDIA GLX Module  173.14.25  Wed Jan 27 02:59:37 PST 2010
(II) Loading extension GLX
(II) LoadModule: "dri"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions//libdri.so
(II) Module dri: vendor="X.Org Foundation"
        compiled for 1.6.3, module version = 1.0.0
        ABI class: X.Org Server Extension, version 2.0
(II) Loading extension XFree86-DRI
(II) LoadModule: "dri2"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions//libdri2.so
(II) Module dri2: vendor="X.Org Foundation"
        compiled for 1.6.3, module version = 1.1.0
        ABI class: X.Org Server Extension, version 2.0
(II) Loading extension DRI2
(II) LoadModule: "nvidia"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers//nvidia_drv.so
(II) Module nvidia: vendor="NVIDIA Corporation"
        compiled for 4.0.2, module version = 1.0.0
        Module class: X.Org Video Driver
(II) NVIDIA dlloader X Driver  173.14.25  Wed Jan 27 02:34:38 PST 2010
(II) NVIDIA Unified Driver for all Supported NVIDIA GPUs
(II) Primary Device is: PCI 01@00:00:0
(II) Loading sub module "fb"
(II) LoadModule: "fb"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules//libfb.so
(II) Module fb: vendor="X.Org Foundation"
        compiled for 1.6.3, module version = 1.0.0
        ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
(II) Loading sub module "wfb"
(II) LoadModule: "wfb"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules//libwfb.so
(II) Module wfb: vendor="X.Org Foundation"
        compiled for 1.6.3, module version = 1.0.0
        ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
(II) Loading sub module "ramdac"
(II) LoadModule: "ramdac"
(II) Module "ramdac" already built-in
(II) resource ranges after probing:
        [0] -1        0        0xffffffff - 0xffffffff (0x1) MX[B]
        [1] -1        0        0x000f0000 - 0x000fffff (0x10000) MX[B]
        [2] -1        0        0x000c0000 - 0x000effff (0x30000) MX[B]
        [3] -1        0        0x00000000 - 0x0009ffff (0xa0000) MX[B]
        [4] -1        0        0x0000ffff - 0x0000ffff (0x1) IX[B]
        [5] -1        0        0x00000000 - 0x00000000 (0x1) IX[B]
(**) NVIDIA(0): Depth 24, (--) framebuffer bpp 32
(==) NVIDIA(0): RGB weight 888
(==) NVIDIA(0): Default visual is TrueColor
(==) NVIDIA(0): Using gamma correction (1.0, 1.0, 1.0)
(**) NVIDIA(0): Enabling RENDER acceleration
(II) NVIDIA(0): Support for GLX with the Damage and Composite X extensions is
(II) NVIDIA(0):    enabled.
(II) NVIDIA(0): NVIDIA GPU GeForce FX 5200 (NV34) at PCI:1:0:0 (GPU-0)
(--) NVIDIA(0): Memory: 131072 kBytes
(--) NVIDIA(0): VideoBIOS: 04.34.20.42.00
(II) NVIDIA(0): Detected AGP rate: 8X
(--) NVIDIA(0): Interlaced video modes are supported on this GPU
(--) NVIDIA(0): Connected display device(s) on GeForce FX 5200 at PCI:1:0:0:
(--) NVIDIA(0):    ACI VW222 (DFP-0)
(--) NVIDIA(0): ACI VW222 (DFP-0): 135.0 MHz maximum pixel clock
(--) NVIDIA(0): ACI VW222 (DFP-0): Internal Single Link TMDS
(II) NVIDIA(0): Assigned Display Device: DFP-0
(II) NVIDIA(0): Validated modes:
(II) NVIDIA(0):    "1440x900"
(II) NVIDIA(0): Virtual screen size determined to be 1440 x 900
(--) NVIDIA(0): DPI set to (77, 76); computed from "UseEdidDpi" X config
(--) NVIDIA(0):    option
(==) NVIDIA(0): Enabling 32-bit ARGB GLX visuals.
(--) Depth 24 pixmap format is 32 bpp
(II) do I need RAC?  No, I don't.
(II) resource ranges after preInit:
        [0] -1        0        0xffffffff - 0xffffffff (0x1) MX[B]
        [1] -1        0        0x000f0000 - 0x000fffff (0x10000) MX[B]
        [2] -1        0        0x000c0000 - 0x000effff (0x30000) MX[B]
        [3] -1        0        0x00000000 - 0x0009ffff (0xa0000) MX[B]
        [4] -1        0        0x0000ffff - 0x0000ffff (0x1) IX[B]
        [5] -1        0        0x00000000 - 0x00000000 (0x1) IX[B]
(II) NVIDIA(0): Initialized AGP GART.
(II) NVIDIA(0): Setting mode "1440x900"
(II) Loading extension NV-GLX
(II) NVIDIA(0): NVIDIA 3D Acceleration Architecture Initialized
(II) NVIDIA(0): Using the NVIDIA 2D acceleration architecture
(==) NVIDIA(0): Backing store disabled
(==) NVIDIA(0): Silken mouse enabled
(**) Option "dpms"
(**) NVIDIA(0): DPMS enabled
(II) Loading extension NV-CONTROL
(==) RandR enabled
(II) Initializing built-in extension Generic Event Extension
(II) Initializing built-in extension SHAPE
(II) Initializing built-in extension MIT-SHM
(II) Initializing built-in extension XInputExtension
(II) Initializing built-in extension XTEST
(II) Initializing built-in extension BIG-REQUESTS
(II) Initializing built-in extension SYNC
(II) Initializing built-in extension XKEYBOARD
(II) Initializing built-in extension XC-MISC
(II) Initializing built-in extension XINERAMA
(II) Initializing built-in extension XFIXES
(II) Initializing built-in extension RENDER
(II) Initializing built-in extension RANDR
(II) Initializing built-in extension COMPOSITE
(II) Initializing built-in extension DAMAGE
(II) Initializing extension GLX
(II) config/hal: Adding input device Macintosh mouse button emulation
(II) LoadModule: "evdev"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/input//evdev_drv.so
(II) Module evdev: vendor="X.Org Foundation"
        compiled for 1.6.3, module version = 2.2.5
        Module class: X.Org XInput Driver
        ABI class: X.Org XInput driver, version 4.0
(**) Macintosh mouse button emulation: always reports core events
(**) Macintosh mouse button emulation: Device: "/dev/input/event0"
(II) Macintosh mouse button emulation: Found 3 mouse buttons
(II) Macintosh mouse button emulation: Found x and y relative axes
(II) Macintosh mouse button emulation: Configuring as mouse
(**) Macintosh mouse button emulation: YAxisMapping: buttons 4 and 5
(**) Macintosh mouse button emulation: EmulateWheelButton: 4, EmulateWheelInertia: 10, EmulateWheelTimeout: 200
(II) XINPUT: Adding extended input device "Macintosh mouse button emulation" (type: MOUSE)
(**) Macintosh mouse button emulation: (accel) keeping acceleration scheme 1
(**) Macintosh mouse button emulation: (accel) filter chain progression: 2.00
(**) Macintosh mouse button emulation: (accel) filter stage 0: 20.00 ms
(**) Macintosh mouse button emulation: (accel) set acceleration profile 0
(II) Macintosh mouse button emulation: initialized for relative axes.
(II) config/hal: Adding input device AT Translated Set 2 keyboard
(**) AT Translated Set 2 keyboard: always reports core events
(**) AT Translated Set 2 keyboard: Device: "/dev/input/event1"
(II) AT Translated Set 2 keyboard: Found keys
(II) AT Translated Set 2 keyboard: Configuring as keyboard
(II) XINPUT: Adding extended input device "AT Translated Set 2 keyboard" (type: KEYBOARD)
(**) Option "xkb_rules" "evdev"
(**) Option "xkb_model" "evdev"
(**) Option "xkb_layout" "us"
(**) Option "xkb_options" "terminate:ctrl_alt_bksp"
(II) config/hal: Adding input device Logitech USB Gaming Mouse
(**) Logitech USB Gaming Mouse: always reports core events
(**) Logitech USB Gaming Mouse: Device: "/dev/input/event4"
(II) Logitech USB Gaming Mouse: Found 20 mouse buttons
(II) Logitech USB Gaming Mouse: Found x and y relative axes
(II) Logitech USB Gaming Mouse: Found scroll wheel(s)
(II) Logitech USB Gaming Mouse: Configuring as mouse
(**) Logitech USB Gaming Mouse: YAxisMapping: buttons 4 and 5
(**) Logitech USB Gaming Mouse: EmulateWheelButton: 4, EmulateWheelInertia: 10, EmulateWheelTimeout: 200
(II) XINPUT: Adding extended input device "Logitech USB Gaming Mouse" (type: MOUSE)
(**) Logitech USB Gaming Mouse: (accel) keeping acceleration scheme 1
(**) Logitech USB Gaming Mouse: (accel) filter chain progression: 2.00
(**) Logitech USB Gaming Mouse: (accel) filter stage 0: 20.00 ms
(**) Logitech USB Gaming Mouse: (accel) set acceleration profile 0
(II) Logitech USB Gaming Mouse: initialized for relative axes.


mlangdn 04-19-2010 07:35 AM

Take out:

Code:

Modes  "1440x900"
Then restart kde. Set the resolution and refresh rates from within System Settings.

zytsef 04-19-2010 07:30 PM

That did not solve the issue. Same as before.

It might help to know that I boot into runlevel 3, then try 'startx'. Whenever X is stopped I get the out of range notice when returning to the command line, even when coming back from a functional xfce startup.

Xorg.0.log.old (from the attempt with mlangdn's suggestion):
Code:

X.Org X Server 1.6.3
Release Date: 2009-7-31
X Protocol Version 11, Revision 0
Build Operating System: Slackware 13.0 Slackware Linux Project
Current Operating System: Linux natasha 2.6.29.6-smp #1 SMP Mon Dec 7 15:40:49 CST 2009 i686
Build Date: 03 August 2009  06:51:50PM
 
        Before reporting problems, check http://wiki.x.org
        to make sure that you have the latest version.
Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
        (++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
        (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
(==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Mon Apr 19 16:24:01 2010
(==) Using config file: "/etc/X11/xorg.conf"
(==) ServerLayout "Layout0"
(**) |-->Screen "Screen0" (0)
(**) |  |-->Monitor "Monitor0"
(**) |  |-->Device "Device0"
(**) |-->Input Device "Keyboard0"
(**) |-->Input Device "Mouse0"
(==) Automatically adding devices
(==) Automatically enabling devices
(WW) The directory "/usr/share/fonts/local" does not exist.
        Entry deleted from font path.
(WW) The directory "/usr/share/fonts/CID" does not exist.
        Entry deleted from font path.
(**) FontPath set to:
        /usr/X11R6/lib/X11/fonts/misc/:unscaled,
        /usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi/:unscaled,
        /usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi/:unscaled,
        /usr/X11R6/lib/X11/fonts/misc/,
        /usr/X11R6/lib/X11/fonts/Type1/,
        /usr/X11R6/lib/X11/fonts/Speedo/,
        /usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi/,
        /usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi/,
        /usr/X11R6/lib/X11/fonts/cyrillic/,
        /usr/X11R6/lib/X11/fonts/TTF/,
        /usr/share/fonts/TTF,
        /usr/share/fonts/OTF,
        /usr/share/fonts/Type1,
        /usr/share/fonts/misc,
        /usr/share/fonts/75dpi/:unscaled,
        /usr/share/fonts/100dpi/:unscaled,
        /usr/share/fonts/75dpi,
        /usr/share/fonts/100dpi,
        /usr/share/fonts/cyrillic,
        built-ins
(==) ModulePath set to "/usr/lib/xorg/modules"
(WW) AllowEmptyInput is on, devices using drivers 'kbd', 'mouse' or 'vmmouse' will be disabled.
(WW) Disabling Keyboard0
(WW) Disabling Mouse0
(II) Loader magic: 0x1de0
(II) Module ABI versions:
        X.Org ANSI C Emulation: 0.4
        X.Org Video Driver: 5.0
        X.Org XInput driver : 4.0
        X.Org Server Extension : 2.0
(II) Loader running on linux
(--) using VT number 7

(--) PCI:*(0:1:0:0) 10de:0322:0000:0000 rev 161, Mem @ 0xe6000000/16777216, 0xe8000000/134217728, BIOS @ 0x????????/131072
(II) Open ACPI successful (/var/run/acpid.socket)
(II) System resource ranges:
        [0] -1        0        0xffffffff - 0xffffffff (0x1) MX[B]
        [1] -1        0        0x000f0000 - 0x000fffff (0x10000) MX[B]
        [2] -1        0        0x000c0000 - 0x000effff (0x30000) MX[B]
        [3] -1        0        0x00000000 - 0x0009ffff (0xa0000) MX[B]
        [4] -1        0        0x0000ffff - 0x0000ffff (0x1) IX[B]
        [5] -1        0        0x00000000 - 0x00000000 (0x1) IX[B]
(II) LoadModule: "extmod"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions//libextmod.so
(II) Module extmod: vendor="X.Org Foundation"
        compiled for 1.6.3, module version = 1.0.0
        Module class: X.Org Server Extension
        ABI class: X.Org Server Extension, version 2.0
(II) Loading extension MIT-SCREEN-SAVER
(II) Loading extension XFree86-VidModeExtension
(II) Loading extension XFree86-DGA
(II) Loading extension DPMS
(II) Loading extension XVideo
(II) Loading extension XVideo-MotionCompensation
(II) Loading extension X-Resource
(II) LoadModule: "dbe"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions//libdbe.so
(II) Module dbe: vendor="X.Org Foundation"
        compiled for 1.6.3, module version = 1.0.0
        Module class: X.Org Server Extension
        ABI class: X.Org Server Extension, version 2.0
(II) Loading extension DOUBLE-BUFFER
(II) LoadModule: "glx"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions//libglx.so
(II) Module glx: vendor="NVIDIA Corporation"
        compiled for 4.0.2, module version = 1.0.0
        Module class: X.Org Server Extension
(II) NVIDIA GLX Module  173.14.25  Wed Jan 27 02:59:37 PST 2010
(II) Loading extension GLX
(II) LoadModule: "dri"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions//libdri.so
(II) Module dri: vendor="X.Org Foundation"
        compiled for 1.6.3, module version = 1.0.0
        ABI class: X.Org Server Extension, version 2.0
(II) Loading extension XFree86-DRI
(II) LoadModule: "dri2"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions//libdri2.so
(II) Module dri2: vendor="X.Org Foundation"
        compiled for 1.6.3, module version = 1.1.0
        ABI class: X.Org Server Extension, version 2.0
(II) Loading extension DRI2
(II) LoadModule: "nvidia"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers//nvidia_drv.so
(II) Module nvidia: vendor="NVIDIA Corporation"
        compiled for 4.0.2, module version = 1.0.0
        Module class: X.Org Video Driver
(II) NVIDIA dlloader X Driver  173.14.25  Wed Jan 27 02:34:38 PST 2010
(II) NVIDIA Unified Driver for all Supported NVIDIA GPUs
(II) Primary Device is: PCI 01@00:00:0
(II) Loading sub module "fb"
(II) LoadModule: "fb"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules//libfb.so
(II) Module fb: vendor="X.Org Foundation"
        compiled for 1.6.3, module version = 1.0.0
        ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
(II) Loading sub module "wfb"
(II) LoadModule: "wfb"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules//libwfb.so
(II) Module wfb: vendor="X.Org Foundation"
        compiled for 1.6.3, module version = 1.0.0
        ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
(II) Loading sub module "ramdac"
(II) LoadModule: "ramdac"
(II) Module "ramdac" already built-in
(II) resource ranges after probing:
        [0] -1        0        0xffffffff - 0xffffffff (0x1) MX[B]
        [1] -1        0        0x000f0000 - 0x000fffff (0x10000) MX[B]
        [2] -1        0        0x000c0000 - 0x000effff (0x30000) MX[B]
        [3] -1        0        0x00000000 - 0x0009ffff (0xa0000) MX[B]
        [4] -1        0        0x0000ffff - 0x0000ffff (0x1) IX[B]
        [5] -1        0        0x00000000 - 0x00000000 (0x1) IX[B]
(**) NVIDIA(0): Depth 24, (--) framebuffer bpp 32
(==) NVIDIA(0): RGB weight 888
(==) NVIDIA(0): Default visual is TrueColor
(==) NVIDIA(0): Using gamma correction (1.0, 1.0, 1.0)
(**) NVIDIA(0): Enabling RENDER acceleration
(II) NVIDIA(0): Support for GLX with the Damage and Composite X extensions is
(II) NVIDIA(0):    enabled.
(II) NVIDIA(0): NVIDIA GPU GeForce FX 5200 (NV34) at PCI:1:0:0 (GPU-0)
(--) NVIDIA(0): Memory: 131072 kBytes
(--) NVIDIA(0): VideoBIOS: 04.34.20.42.00
(II) NVIDIA(0): Detected AGP rate: 8X
(--) NVIDIA(0): Interlaced video modes are supported on this GPU
(--) NVIDIA(0): Connected display device(s) on GeForce FX 5200 at PCI:1:0:0:
(--) NVIDIA(0):    ACI VW222 (DFP-0)
(--) NVIDIA(0): ACI VW222 (DFP-0): 135.0 MHz maximum pixel clock
(--) NVIDIA(0): ACI VW222 (DFP-0): Internal Single Link TMDS
(II) NVIDIA(0): Assigned Display Device: DFP-0
(==) NVIDIA(0):
(==) NVIDIA(0): No modes were requested; the default mode "nvidia-auto-select"
(==) NVIDIA(0):    will be used as the requested mode.
(==) NVIDIA(0):
(II) NVIDIA(0): Validated modes:
(II) NVIDIA(0):    "nvidia-auto-select"
(II) NVIDIA(0): Virtual screen size determined to be 1600 x 1200
(--) NVIDIA(0): DPI set to (86, 101); computed from "UseEdidDpi" X config
(--) NVIDIA(0):    option
(==) NVIDIA(0): Enabling 32-bit ARGB GLX visuals.
(--) Depth 24 pixmap format is 32 bpp
(II) do I need RAC?  No, I don't.
(II) resource ranges after preInit:
        [0] -1        0        0xffffffff - 0xffffffff (0x1) MX[B]
        [1] -1        0        0x000f0000 - 0x000fffff (0x10000) MX[B]
        [2] -1        0        0x000c0000 - 0x000effff (0x30000) MX[B]
        [3] -1        0        0x00000000 - 0x0009ffff (0xa0000) MX[B]
        [4] -1        0        0x0000ffff - 0x0000ffff (0x1) IX[B]
        [5] -1        0        0x00000000 - 0x00000000 (0x1) IX[B]
(II) NVIDIA(0): Initialized AGP GART.
(II) NVIDIA(0): Setting mode "nvidia-auto-select"
(II) Loading extension NV-GLX
(II) NVIDIA(0): NVIDIA 3D Acceleration Architecture Initialized
(II) NVIDIA(0): Using the NVIDIA 2D acceleration architecture
(==) NVIDIA(0): Backing store disabled
(==) NVIDIA(0): Silken mouse enabled
(**) Option "dpms"
(**) NVIDIA(0): DPMS enabled
(II) Loading extension NV-CONTROL
(==) RandR enabled
(II) Initializing built-in extension Generic Event Extension
(II) Initializing built-in extension SHAPE
(II) Initializing built-in extension MIT-SHM
(II) Initializing built-in extension XInputExtension
(II) Initializing built-in extension XTEST
(II) Initializing built-in extension BIG-REQUESTS
(II) Initializing built-in extension SYNC
(II) Initializing built-in extension XKEYBOARD
(II) Initializing built-in extension XC-MISC
(II) Initializing built-in extension XINERAMA
(II) Initializing built-in extension XFIXES
(II) Initializing built-in extension RENDER
(II) Initializing built-in extension RANDR
(II) Initializing built-in extension COMPOSITE
(II) Initializing built-in extension DAMAGE
(II) Initializing extension GLX
(II) config/hal: Adding input device Macintosh mouse button emulation
(II) LoadModule: "evdev"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/input//evdev_drv.so
(II) Module evdev: vendor="X.Org Foundation"
        compiled for 1.6.3, module version = 2.2.5
        Module class: X.Org XInput Driver
        ABI class: X.Org XInput driver, version 4.0
(**) Macintosh mouse button emulation: always reports core events
(**) Macintosh mouse button emulation: Device: "/dev/input/event0"
(II) Macintosh mouse button emulation: Found 3 mouse buttons
(II) Macintosh mouse button emulation: Found x and y relative axes
(II) Macintosh mouse button emulation: Configuring as mouse
(**) Macintosh mouse button emulation: YAxisMapping: buttons 4 and 5
(**) Macintosh mouse button emulation: EmulateWheelButton: 4, EmulateWheelInertia: 10, EmulateWheelTimeout: 200
(II) XINPUT: Adding extended input device "Macintosh mouse button emulation" (type: MOUSE)
(**) Macintosh mouse button emulation: (accel) keeping acceleration scheme 1
(**) Macintosh mouse button emulation: (accel) filter chain progression: 2.00
(**) Macintosh mouse button emulation: (accel) filter stage 0: 20.00 ms
(**) Macintosh mouse button emulation: (accel) set acceleration profile 0
(II) Macintosh mouse button emulation: initialized for relative axes.
(II) config/hal: Adding input device AT Translated Set 2 keyboard
(**) AT Translated Set 2 keyboard: always reports core events
(**) AT Translated Set 2 keyboard: Device: "/dev/input/event1"
(II) AT Translated Set 2 keyboard: Found keys
(II) AT Translated Set 2 keyboard: Configuring as keyboard
(II) XINPUT: Adding extended input device "AT Translated Set 2 keyboard" (type: KEYBOARD)
(**) Option "xkb_rules" "evdev"
(**) Option "xkb_model" "evdev"
(**) Option "xkb_layout" "us"
(**) Option "xkb_options" "terminate:ctrl_alt_bksp"
(II) config/hal: Adding input device Logitech USB Gaming Mouse
(**) Logitech USB Gaming Mouse: always reports core events
(**) Logitech USB Gaming Mouse: Device: "/dev/input/event4"
(II) Logitech USB Gaming Mouse: Found 20 mouse buttons
(II) Logitech USB Gaming Mouse: Found x and y relative axes
(II) Logitech USB Gaming Mouse: Found scroll wheel(s)
(II) Logitech USB Gaming Mouse: Configuring as mouse
(**) Logitech USB Gaming Mouse: YAxisMapping: buttons 4 and 5
(**) Logitech USB Gaming Mouse: EmulateWheelButton: 4, EmulateWheelInertia: 10, EmulateWheelTimeout: 200
(II) XINPUT: Adding extended input device "Logitech USB Gaming Mouse" (type: MOUSE)
(**) Logitech USB Gaming Mouse: (accel) keeping acceleration scheme 1
(**) Logitech USB Gaming Mouse: (accel) filter chain progression: 2.00
(**) Logitech USB Gaming Mouse: (accel) filter stage 0: 20.00 ms
(**) Logitech USB Gaming Mouse: (accel) set acceleration profile 0
(II) Logitech USB Gaming Mouse: initialized for relative axes.
(II) Macintosh mouse button emulation: Close
(II) UnloadModule: "evdev"
(II) AT Translated Set 2 keyboard: Close
(II) UnloadModule: "evdev"
(II) Logitech USB Gaming Mouse: Close
(II) UnloadModule: "evdev"


mlangdn 04-19-2010 09:40 PM

Go into Start > Settings > Nvidia X Server Settings, and try from there. I have no modes in my xorg.conf, and I have no problem in any window manager.

zytsef 04-19-2010 11:08 PM

When I can actually access the Nvidia gui (when, for instance, I'm in xfce) then it tells me that my resolution is of course 1440x900, like I set in xorg.conf. That doesn't change the fact that KDE is unusable when I try to start it up. The screen blanks and all I get is the monitor's "out of range" notice. Removing the "Modes" line from xorg.conf and starting xfce gives me a 1600x1200 resolution stretched (the highest my video card supports) and KDE is still broken.

I'm pretty sure that this isn't an X problem (at least not an immediately obvious one). Somehow KDE (and only KDE) manages to screw everything up.

mlangdn 04-19-2010 11:23 PM

In the Monitor Section, change the refresh rates to something smaller:

HorizSync 28.0 - 33.0
VertRefresh 43.0 - 72.0

Then see what happens. After re-looking at your xorg.conf, it may very well be out of range for your monitor.

I just looked up your monitor, and the refresh rates are correct in your config. I should have done that first.

zytsef 04-19-2010 11:36 PM

Quote:

Originally Posted by zytsef (Post 3939925)
I've tried starting KDE both with and without the HorizSync and VertRefresh options in the monitor section of my xorg.conf (just in case the Edid isn't detected properly).

I appreciate the attention, mlangdn. As you can see, I've tried removing the HorizSync and VertRefresh lines completely from xorg.conf to let X detect it from my monitor's Edid. It hasn't made a bit of difference. The fact remains that I can start X at the resolution I want by using any other window manager that isn't KDE. This makes me feel that there isn't anything wrong with my xorg.conf.

That is, unless KDE is trying to use some feature of X that no other WM I've tried uses. Is anyone aware of any logs KDE leaves behind?

mRgOBLIN 04-19-2010 11:52 PM

I would expect that perhaps you have krandrtray running and that's setting your monitor to an unsupported frequency.

You can probably test this by creating a new user and running kde to see if the same thing happens.


I think the config file is here
~/.kde/share/config/krandrrc

zytsef 04-20-2010 12:26 AM

The new user suffers from the same trouble. I don't see a krandr config file in either my own ~/.kde/share/config or that of the new user.

Maybe I need to add something to one of these other rc files? kcmdisplayrc has a promising name, but it's only 5 lines and I have no idea what I'm doing. I'm grasping at straws.

aocab 04-20-2010 01:07 AM

With my old nvidia card, I've always had a problem
with the resolution X would start up with (no matter
what settings I used in xorg.conf).

It always started up with the highest resolution
supported by the monitor:

(**) NVIDIA(0): Validated modes for display device CRT-0:
(**) NVIDIA(0): Default mode "1024x768": 65.0 MHz, 48.4 kHz, 60.0 Hz

This was not the setting I wanted X to start up with
so I had to put some entries in /etc/kde/kdm/Xsetup
(I use init 4) to have X start at the resolution I wanted.

xrandr -s 800x600
xrandr -r 85

I'm not sure but maybe it is trying to use the 1680x1050
resolution (giving you the out of range message) but should
be using the 1440x900?

Maybe you could try something similar
to set the resolution/refresh-rate to
something you know works?

Just a thought...
HTH

zytsef 04-20-2010 01:33 AM

Well, I finally figured it out. Turns out KDE wasn't at fault after all. I had uninstalled mesa previous to installing the Nvidia driver because I had heard of that Nvidia supplies it's own implementation of OpenGL. Seems like it's not complete, though, as I was missing libGLU (which is required for KDE).

You'll notice above that I mention the "out of range" notice every time I went back to the command line. KDE was ditching partway through loading because it couldn't find libGLU and returning me to the command line where I couldn't see anything. I discovered this by running 'startkde' from a terminal in xfce where I could see the messages when it failed. It hadn't occurred to me that I could switch desktop environments like that before.

Anyways, I reinstalled mesa, let the Nvidia installer overwrite whatever it needs to again, and here I am back in KDE. Thank you all for your input.


All times are GMT -5. The time now is 11:36 PM.