LinuxQuestions.org
Go Job Hunting at the LQ Job Marketplace
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Slackware
User Name
Password
Slackware This Forum is for the discussion of Slackware Linux.

Notices



Reply
 
Search this Thread
Old 11-30-2005, 09:37 AM   #1
Macky
LQ Newbie
 
Registered: Apr 2005
Location: Stockholm
Distribution: Slackware 10.2, 2.6.15 kernel
Posts: 28

Rep: Reputation: 15
KDE 3.5 and Kopete Webcam/audio configuration


Hello, I posted this on the kde-forums, but no reply so far. Yesterday I installed KDE 3.5 on my Slackware 10.2 system. I have been waiting for this release because of the video/audio support in Kopete. But in the Kopete configuration for "Devices", there is only one tab for videodevice, and no tab available for audiodevice. And worse, the fields in "video device configuration" are all empty. I cannot pick and set a "device", "input" or "standard".

The fact is that I have a loaded driver for my webcam. (logitech quickcam messenger) And sound working through alsa. These devices for sound and video seems all okay and show up in the /dev directory. But why is there no audio-tab and why can't I pick a device to use for the webcam in Kopete?

I hope I have explained the issue, and maybe someone else here have tried Kopete with webcam and audio and can provide some information.

Thanks for any help or suggestions to locate the problem.

/Mack
 
Old 11-30-2005, 11:33 AM   #2
fireedo
Member
 
Registered: Feb 2005
Location: Indonesia,Sidoarjo
Posts: 342

Rep: Reputation: 30
nah.....same with me
but anyway KDE 3.5 is rock!!! very smooth and I think Processor load and memory usage is now decrease......but I dont know you can try it.....
 
Old 11-30-2005, 02:14 PM   #3
dive
Senior Member
 
Registered: Aug 2003
Location: UK
Distribution: Slackware
Posts: 3,211

Rep: Reputation: 293Reputation: 293Reputation: 293
Do you have correct permissions set for the device in /dev? I had to use chmod 666 /dev/ttyS0 in my rc.local for options to show up for my camera.

Not a webcam but might be similar problem to yours.
 
Old 11-30-2005, 08:29 PM   #4
Macky
LQ Newbie
 
Registered: Apr 2005
Location: Stockholm
Distribution: Slackware 10.2, 2.6.15 kernel
Posts: 28

Original Poster
Rep: Reputation: 15
Ah, dive, thanks for reminding me of this. The device belonged to root, so I just changed it to users and Kopete immediately recognized the webcam. The other problem remains though, I thought voice conversation was supported as well, but maybe they dropped that...
 
Old 12-01-2005, 01:06 AM   #5
fireedo
Member
 
Registered: Feb 2005
Location: Indonesia,Sidoarjo
Posts: 342

Rep: Reputation: 30
when I try to use new feature from kopete "request webcam" with yahoo prtocol it said that "I cannot find the jasper image convert program.
jasper is required to render the yahoo webcam images.
Please go to http://www.ece.uvic.ca/~mdadams/jasper/"

so I try to download "jasper" I compile it but seems like i got error message when in the "make" proccesing some thing about "libtool" "libgl" or something...........

so is there any other way to provide "jasper" on my slack (10.2) so I can use video/webcam with kopete?

thanx before....
 
Old 12-10-2005, 02:57 AM   #6
coolblue
Member
 
Registered: Feb 2005
Posts: 126

Rep: Reputation: 15
Hey webcam works for me!!

FINALLY!! I can see webcams in kopete

I'm on kubuntu.....upgraded to kde 3.5.....when i accepted the webcam invite it gave me the same message about some jasper missing....went into synaptic.....installed these 2 files called libjasper runtime and libjasper-dev......and now i can see webcams.YOOOHOOOOO!!

Thats the ease of use u get when on a debian-based distro like kubuntu
 
Old 12-10-2005, 07:09 AM   #7
coolblue
Member
 
Registered: Feb 2005
Posts: 126

Rep: Reputation: 15
Oops sorry..i didnt realise this was a forum only for slackware! Actually when i had that jasper message come up and when i solved it....i thought others might be having it too so why not help them..so i just did a search for "kopete webcam" and saw this thread and in my ignorant happiness posted this

I'm sorry for this uninvited intrusion
 
Old 11-18-2007, 05:18 PM   #8
sblantipodi
Member
 
Registered: May 2006
Distribution: Latest CentOS
Posts: 151

Rep: Reputation: 15
Same problem here using Fedora 8.
I can use webcam in kopete but I can't hear nothing.
My microphone don't work in kopete and I can't hear other people.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
help please why is my webcam video green, why does the audio sound horrible?? Please. chrystal General 7 01-29-2007 10:37 PM
Kopete Problems SOCKS/ PROXY CONFIGURATION tryp Linux - Software 0 06-15-2005 03:34 AM
Kopete crashes KDE 3.4 Haiyadragon Linux - Software 5 04-06-2005 10:10 PM
kde kopete with ichat murffatksig Linux - Software 0 11-12-2004 06:58 PM
Kopete configuration unclear in RH9 after rpm install corso64 Linux - Newbie 1 06-10-2004 02:11 PM


All times are GMT -5. The time now is 01:42 PM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration