Welcome to the most active Linux Forum on the web.
Go Back > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Slackware
User Name
Slackware This Forum is for the discussion of Slackware Linux.


  Search this Thread
Old 10-15-2013, 04:20 PM   #1
LQ Newbie
Registered: Jun 2012
Location: Linden, Virginia, USA
Distribution: Ubuntu 10.04 and Slackware-current
Posts: 3

Rep: Reputation: Disabled
Intel ad198x soundcard and alsa: distorted "static" sound on mic input

I'm running current (32-bit) on an old-ish laptop and I'm trying to use the mic input. When I try
arecord | aplay
I get a distorted static sound. I'm trying to use soundmodem as a software TNC for an amateur radio station, but the diagnostic tools I'm using to tweak the levels can't even pick the packets out of the hash coming through the mic input.

Are there any know driver issues or anything else I'm not thinking of that could cause this, or is it more likely a hardware failure?
Old 10-15-2013, 06:36 PM   #2
Senior Member
Registered: Oct 2003
Location: Melbourne
Distribution: Slackware-current
Posts: 3,990

Rep: Reputation: 1100Reputation: 1100Reputation: 1100Reputation: 1100Reputation: 1100Reputation: 1100Reputation: 1100Reputation: 1100Reputation: 1100
You do not say what model of laptop you are using, but it is possible that you may need to add a 'model=' option when loading the snd-hda-intel kernel module. This SlackDocs page may help.


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
how can i turn "Mic Front Input" option on for alsamixer from cmd line gujedan Linux - Newbie 5 02-28-2011 05:44 PM
no sound with HDA intel on ICH7 chip (AD198x) nass Slackware 2 12-13-2010 09:21 AM
MIC Problem > "Unable to find simple control mic" Balarabay1 SUSE / openSUSE 3 04-09-2006 11:08 PM
problem in giving sound input through "/dev/dsp" b0nd Linux - Newbie 1 03-14-2005 10:16 PM
"Static-y" sound in Mandrake 9.2 (amsn) HCLogo Linux - Hardware 4 04-28-2004 12:23 AM

All times are GMT -5. The time now is 04:22 PM.

Main Menu
Write for LQ is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration