LinuxQuestions.org
Download your favorite Linux distribution at LQ ISO.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Slackware
User Name
Password
Slackware This Forum is for the discussion of Slackware Linux.

Notices



Reply
 
Search this Thread
Old 02-06-2014, 10:41 AM   #1
tiuz
Member
 
Registered: Mar 2006
Distribution: Slackware 14
Posts: 59

Rep: Reputation: 15
Errors with amd-driver-installer-12-6-x86.x86_64.run Slackware 14 and Radeon HD 4670


Hello,

I need to install an AMD Radeon HD 4670 AGP card on slackware 14, i found this post:
http://www.linuxquestions.org/questi...er-4175434122/

Unfortunately the link mentioned there doesn´t exist, so i downloaded this version from the AMD Pages:

amd-driver-installer-12-6-x86.x86_64.run

installation went fine, but when i do aticonfig --initial -f i get
aticonfig: No supported adapters detected

I removed this version and try to install an older one

amd-driver-installer-12-4-x86.x86_64.run but this one faild to compile with the errors mentioned in the Post linked above.

Any ideas where i can find the "legacy" linux drivers page ?

Thx,

tz
 
Old 02-06-2014, 11:10 AM   #2
ack_iix
Member
 
Registered: Jan 2009
Location: Tangerang, Indonesia
Distribution: Slackware64-current
Posts: 61

Rep: Reputation: 17
If I'm not mistaken Radeon HD 4670 requires the Catalyst Legacy driver package, are you sure that you download the right driver for your card?

I checked the latest legacy driver is version 13.1, maybe you could try this driver and see if it works.
 
Old 02-06-2014, 11:13 AM   #3
ReaperX7
Senior Member
 
Registered: Jul 2011
Location: California
Distribution: LFS-7.6, Slackware 14.1, FreeBSD 10.1
Posts: 3,827
Blog Entries: 15

Rep: Reputation: 1185Reputation: 1185Reputation: 1185Reputation: 1185Reputation: 1185Reputation: 1185Reputation: 1185Reputation: 1185Reputation: 1185
Make sure that the FGLRX driver matches the supported xorg-server or you might be reduced down to the free xorg-ati driver instead.
 
Old 02-06-2014, 01:07 PM   #4
tiuz
Member
 
Registered: Mar 2006
Distribution: Slackware 14
Posts: 59

Original Poster
Rep: Reputation: 15
Thanks for the info but the latest (13.1) driver doesn´t support my Radeon HD 4670 card anymore, so i need to find a driver that does still support this card and compile on a 3.2.45 Kernel.

thx,

tz
 
Old 02-06-2014, 01:46 PM   #5
angryfirelord
Member
 
Registered: Dec 2005
Posts: 502

Rep: Reputation: 60
Quote:
Originally Posted by tiuz View Post
Thanks for the info but the latest (13.1) driver doesn´t support my Radeon HD 4670 card anymore, so i need to find a driver that does still support this card and compile on a 3.2.45 Kernel.

thx,

tz
ack_ick already mentioned which driver to use. You need the amd-driver-installer-catalyst-13.1-legacy-linux-x86.x86_64.zip package. If it doesn't say legacy, it won't work. That should still work with Slackware 14, but it won't work with 14.1 since AMD doesn't like to update drivers for older products.
 
Old 02-06-2014, 03:21 PM   #6
tiuz
Member
 
Registered: Mar 2006
Distribution: Slackware 14
Posts: 59

Original Poster
Rep: Reputation: 15
Well, i downloaded the amd-driver-installer-catalyst-13.1-legacy-linux-x86.x86_64.zip and installed it - which worked fine, but when doing "aticonfig --initial -f" it doesn´t work as no supported device is found. So the Radeon HD 4670 is not supported in the amd-driver-installer-catalyst-13.1-legacy-linux-x86.x86_64.zip version.

I found an older version then and applied a patch to it see

here

http://phoronix.com/forums/showthrea...86-32-bit-arch

and here

http://wiki.cchtml.com/index.php/Sla...ENG%29#Patches

here installation and aticonfig --initial -f went just fine but then when i did a "startx" i got this: (After all i have to use the xf86-video-ati driver instead - so a lousy 3D support :-( So never again AMD/ATI cards for me...

94.575] (II) Loading sub module "fglrxdrm"
[ 94.575] (II) LoadModule: "fglrxdrm"
[ 94.575] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/linux/libfglrxdrm.so
[ 94.605] (II) Module fglrxdrm: vendor="FireGL - ATI Technologies Inc."
[ 94.605] compiled for 1.4.99.906, module version = 8.96.4
[ 94.605] (II) ATI Proprietary Linux Driver Version Identifier:8.96.4
[ 94.605] (II) ATI Proprietary Linux Driver Release Identifier: 8.961
[ 94.605] (II) ATI Proprietary Linux Driver Build Date: Apr 5 2012 23:06:18
[ 94.605] (--) using VT number 7

[ 94.608] (WW) Falling back to old probe method for fglrx
[ 94.741] (II) PCS database file /etc/ati/amdpcsdb not found
[ 94.741] (II) Creating PCS database from initial defaults instead
[ 94.758] (--) Chipset Supported AMD Graphics Processor (0x9495) found
[ 94.759] (WW) fglrx: No matching Device section for instance (BusID PCI:0@1:0:1) found
[ 94.759] (II) AMD Video driver is running on a device belonging to a group targeted for this release
[ 94.759] (II) AMD Video driver is signed
[ 94.760] (II) fglrx(0): pEnt->device->identifier=0x9040cf0
[ 94.760] (II) fglrx(0): Loading PCS database from /etc/ati/amdpcsdb
[ 94.760]
[ 94.760] Backtrace:
[ 94.760] 0: /usr/bin/X (xorg_backtrace+0x49) [0x81b5669]
[ 94.760] 1: /usr/bin/X (0x8048000+0x170f06) [0x81b8f06]
[ 94.760] 2: linux-gate.so.1 (__kernel_rt_sigreturn+0x0) [0xffffe40c]
[ 94.760] 3: /usr/lib/xorg/modules/drivers/fglrx_drv.so (xdl_xs111_atiddxLeaveVT+0x4a) [0xb67aae8a]
[ 94.760] 4: /usr/bin/X (xf86DeleteScreen+0x69) [0x80c1669]
[ 94.760]
[ 94.760] Segmentation fault at address 0xc
[ 94.760]
Fatal server error:
[ 94.760] Caught signal 11 (Segmentation fault). Server aborting
[ 94.760]
[ 94.761]
 
Old 02-06-2014, 03:31 PM   #7
angryfirelord
Member
 
Registered: Dec 2005
Posts: 502

Rep: Reputation: 60
Quote:
Originally Posted by tiuz View Post
Well, i downloaded the amd-driver-installer-catalyst-13.1-legacy-linux-x86.x86_64.zip and installed it - which worked fine, but when doing "aticonfig --initial -f" it doesn´t work as no supported device is found.
Did you check the build log? Did you remember to blacklist the radeon module? Did you run the installer while in runlevel 3 (no X)? Did you remember to remove the old fglrx driver first before running the new one?
Quote:
So the Radeon HD 4670 is not supported in the amd-driver-installer-catalyst-13.1-legacy-linux-x86.x86_64.zip version.
I used to have a Radeon 4550 and it worked with this driver. I'd find it hard to believe that it wasn't supported.
 
Old 02-06-2014, 05:29 PM   #8
tiuz
Member
 
Registered: Mar 2006
Distribution: Slackware 14
Posts: 59

Original Poster
Rep: Reputation: 15
Yes, radeon and radeonhd is blacklisted, all pieces of older versions from the driver removed before, and nothing in the build.log which would explain why aticonfig --initial -f fails.

And i boot runlevel 3 by standard (so no X while bootup) and X was not running while building the driver.

Not fully sure if 13.1 legacy supports the HD 4670 or not but aticonfig doesn´t detect it.

Currently i use the open source xf86 ati driver to have a working GUI when needed.

thx,

tz
 
Old 02-07-2014, 11:48 AM   #9
angryfirelord
Member
 
Registered: Dec 2005
Posts: 502

Rep: Reputation: 60
Weird. What happens when you run modprobe fglrx?
 
Old 02-07-2014, 09:44 PM   #10
ack_iix
Member
 
Registered: Jan 2009
Location: Tangerang, Indonesia
Distribution: Slackware64-current
Posts: 61

Rep: Reputation: 17
Same with the suggestion above, try running modprobe fglrx to load the kernel module.

Also, have you tried creating the xorg.conf manually and run startx?
 
Old 02-10-2014, 10:21 AM   #11
tiuz
Member
 
Registered: Mar 2006
Distribution: Slackware 14
Posts: 59

Original Poster
Rep: Reputation: 15
When i do modprobe fglrx the module is loaded without and complaints. Then i manually configured my xorg.conf file and did startx.

I got this result:

Fatal server error:
Caught signal 11 (Segmentation fault). Server aborting6/bin/X (xorg_backtrace+0x49) [0x81b5669]
1: /usr/X11R6/bin/X (0x8048000+0x170f06) [0x81b8f06]
2: linux-gate.so.1 (__kernel_rt_sigreturn+0x0) [0xffffe40c]

Segmentation fault at address (nil)

Could it be that the AGP Interface is not supported by this legacy driver at all?!
 
Old 02-13-2014, 08:49 AM   #12
angryfirelord
Member
 
Registered: Dec 2005
Posts: 502

Rep: Reputation: 60
That looks like a bug. There was something similar that happened due to the xv extension of Xorg.

Try these two things:

First, delete or move the xorg.conf file and try to start X. fglrx may not like that, but try it anyway.

If that doesn't work, then add this section to your xorg.conf file:

http://ati.cchtml.com/show_bug.cgi?id=337#c7
Code:
Section "Extensions"
        Option "XVideo" "Disable"
EndSection
The bug was marked as fixed, but who knows if that carried over to the legacy driver.
 
Old 02-13-2014, 09:33 AM   #13
WiseDraco
Member
 
Registered: Nov 2006
Location: Europe,Latvia,Riga
Distribution: slackware,slax, exMandriva
Posts: 401

Rep: Reputation: 41
i some time ago too struggles to get mu hd4350 to work. find out catalyst 13.1 legacy install less or more ok, and with sdk 2.9 i get also opencl support in boinc, but must use slackware 14.0 x64, because 14.1 have a too new for catalyst 13.1 kernel.
looks like amd / ati is very shitty company, never purchase any from this. nvidia support old hardware a mush better. and a new too.

http://support.amd.com/en-us/downloa...Linux%20x86_64
i suppose, this one driver must work with your card?

you can also try to write to amd/ati support. i try, he was not be very big help from his, but he respond quickly and do some advices...

Last edited by WiseDraco; 02-13-2014 at 09:39 AM.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
[SOLVED] why can't i download this driver "ati-driver-installer-10-1-x86.x86_64.run" ? wubai Linux - Software 2 02-18-2010 07:14 AM
ati-driver-installer-9-3-x86.x86_64.run vmelkon Ubuntu 10 12-10-2009 05:07 AM
How to build in a driver for Radeon HD 4670 to a kernel? Himilhil Slackware 7 11-09-2009 07:52 AM
Fedora 9 X86/64 live CD freezes when I run installer WiglyWorm Linux - Newbie 7 05-20-2008 03:45 PM
driver prob: ATI Radeon Xpress 200 M on Fedora Core 4 amd x86_64 trouble pppoe_dude Linux - Hardware 34 04-27-2006 08:28 AM


All times are GMT -5. The time now is 03:25 PM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration