LinuxQuestions.org

LinuxQuestions.org (/questions/)
-   Slackware (http://www.linuxquestions.org/questions/slackware-14/)
-   -   Can't startx twice on Slackware VirtualMachine (http://www.linuxquestions.org/questions/slackware-14/cant-startx-twice-on-slackware-virtualmachine-4175445826/)

andreas-r 01-16-2013 04:01 AM

Can't startx twice on Slackware VirtualMachine
 
I'm running Slackware 14 in VirtualBox to check it out before possibly installing it as my main system.

After installing VBOX additions and running xorgsetup everything run properly each time I startx just after booting the virtual machine.

However if I log out from x to do something as root I can't startx again, neither as root or as another user.

Below is /var/log/Xorg.0.log from last time it happened.

Any ideas on why a can't seem to startx twice?

Thanks!


Code:

[  1434.579]
X.Org X Server 1.12.3
Release Date: 2012-07-09
[  1434.582] X Protocol Version 11, Revision 0
[  1434.583] Build Operating System: Slackware 14.0 Slackware Linux Project
[  1434.584] Current Operating System: Linux duk 3.2.29 #2 SMP Mon Sep 17 14:19:22 CDT 2012 x86_64
[  1434.584] Kernel command line: BOOT_IMAGE=Linux ro root=801 vt.default_utf8=0
[  1434.586] Build Date: 23 August 2012  02:03:27PM
[  1434.587] 
[  1434.593] Current version of pixman: 0.26.2
[  1434.598]        Before reporting problems, check http://wiki.x.org
        to make sure that you have the latest version.
[  1434.598] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
        (++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
        (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[  1434.603] (==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Wed Jan 16 10:41:16 2013
[  1434.604] (==) Using config file: "/etc/X11/xorg.conf"
[  1434.605] (==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
[  1434.606] (==) ServerLayout "X.org Configured"
[  1434.606] (**) |-->Screen "Screen0" (0)
[  1434.606] (**) |  |-->Monitor "Monitor0"
[  1434.606] (**) |  |-->Device "Card0"
[  1434.606] (**) |-->Screen "Screen1" (1)
[  1434.606] (**) |  |-->Monitor "Monitor1"
[  1434.606] (**) |  |-->Device "Card1"
[  1434.606] (**) |-->Screen "Screen2" (2)
[  1434.606] (**) |  |-->Monitor "Monitor2"
[  1434.606] (**) |  |-->Device "Card2"
[  1434.606] (**) |-->Input Device "Mouse0"
[  1434.606] (**) |-->Input Device "Keyboard0"
[  1434.606] (==) Automatically adding devices
[  1434.606] (==) Automatically enabling devices
[  1434.607] (WW) The directory "/usr/share/fonts/local" does not exist.
[  1434.607]        Entry deleted from font path.
[  1434.607] (WW) The directory "/usr/share/fonts/CID" does not exist.
[  1434.607]        Entry deleted from font path.
[  1434.607] (WW) The directory "/usr/share/fonts/local" does not exist.
[  1434.607]        Entry deleted from font path.
[  1434.607] (WW) The directory "/usr/share/fonts/CID" does not exist.
[  1434.607]        Entry deleted from font path.
[  1434.607] (**) FontPath set to:
        /usr/share/fonts/TTF,
        /usr/share/fonts/OTF,
        /usr/share/fonts/Type1,
        /usr/share/fonts/misc,
        /usr/share/fonts/75dpi/:unscaled,
        /usr/share/fonts/100dpi/:unscaled,
        /usr/share/fonts/75dpi,
        /usr/share/fonts/100dpi,
        /usr/share/fonts/cyrillic,
        /usr/share/fonts/TTF,
        /usr/share/fonts/OTF,
        /usr/share/fonts/Type1,
        /usr/share/fonts/misc,
        /usr/share/fonts/75dpi/:unscaled,
        /usr/share/fonts/100dpi/:unscaled,
        /usr/share/fonts/75dpi,
        /usr/share/fonts/100dpi,
        /usr/share/fonts/cyrillic
[  1434.607] (**) ModulePath set to "/usr/lib64/xorg/modules"
[  1434.607] (WW) Hotplugging is on, devices using drivers 'kbd', 'mouse' or 'vmmouse' will be disabled.
[  1434.607] (WW) Disabling Mouse0
[  1434.607] (WW) Disabling Keyboard0
[  1434.607] (II) Loader magic: 0x7c48e0
[  1434.607] (II) Module ABI versions:
[  1434.607]        X.Org ANSI C Emulation: 0.4
[  1434.607]        X.Org Video Driver: 12.0
[  1434.607]        X.Org XInput driver : 16.0
[  1434.607]        X.Org Server Extension : 6.0
[  1434.611] (--) PCI:*(0:0:2:0) 80ee:beef:0000:0000 rev 0, Mem @ 0xe0000000/134217728
[  1434.612] (II) Open ACPI successful (/var/run/acpid.socket)
[  1434.612] (II) "extmod" will be loaded. This was enabled by default and also specified in the config file.
[  1434.612] (II) "dbe" will be loaded. This was enabled by default and also specified in the config file.
[  1434.612] (II) "glx" will be loaded. This was enabled by default and also specified in the config file.
[  1434.612] (II) "record" will be loaded. This was enabled by default and also specified in the config file.
[  1434.612] (II) "dri" will be loaded. This was enabled by default and also specified in the config file.
[  1434.612] (II) "dri2" will be loaded. This was enabled by default and also specified in the config file.
[  1434.612] (II) LoadModule: "glx"
[  1434.612] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/extensions/libglx.so
[  1434.619] (II) Module glx: vendor="X.Org Foundation"
[  1434.619]        compiled for 1.12.3, module version = 1.0.0
[  1434.619]        ABI class: X.Org Server Extension, version 6.0
[  1434.619] (==) AIGLX enabled
[  1434.619] (II) Loading extension GLX
[  1434.619] (II) LoadModule: "dbe"
[  1434.620] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/extensions/libdbe.so
[  1434.620] (II) Module dbe: vendor="X.Org Foundation"
[  1434.620]        compiled for 1.12.3, module version = 1.0.0
[  1434.620]        Module class: X.Org Server Extension
[  1434.620]        ABI class: X.Org Server Extension, version 6.0
[  1434.620] (II) Loading extension DOUBLE-BUFFER
[  1434.620] (II) LoadModule: "dri2"
[  1434.621] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/extensions/libdri2.so
[  1434.621] (II) Module dri2: vendor="X.Org Foundation"
[  1434.621]        compiled for 1.12.3, module version = 1.2.0
[  1434.621]        ABI class: X.Org Server Extension, version 6.0
[  1434.621] (II) Loading extension DRI2
[  1434.621] (II) LoadModule: "record"
[  1434.622] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/extensions/librecord.so
[  1434.622] (II) Module record: vendor="X.Org Foundation"
[  1434.622]        compiled for 1.12.3, module version = 1.13.0
[  1434.622]        Module class: X.Org Server Extension
[  1434.622]        ABI class: X.Org Server Extension, version 6.0
[  1434.622] (II) Loading extension RECORD
[  1434.622] (II) LoadModule: "extmod"
[  1434.623] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/extensions/libextmod.so
[  1434.623] (II) Module extmod: vendor="X.Org Foundation"
[  1434.623]        compiled for 1.12.3, module version = 1.0.0
[  1434.623]        Module class: X.Org Server Extension
[  1434.623]        ABI class: X.Org Server Extension, version 6.0
[  1434.623] (II) Loading extension MIT-SCREEN-SAVER
[  1434.623] (II) Loading extension XFree86-VidModeExtension
[  1434.623] (II) Loading extension XFree86-DGA
[  1434.623] (II) Loading extension DPMS
[  1434.623] (II) Loading extension XVideo
[  1434.623] (II) Loading extension XVideo-MotionCompensation
[  1434.623] (II) Loading extension X-Resource
[  1434.623] (II) LoadModule: "dri"
[  1434.624] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/extensions/libdri.so
[  1434.624] (II) Module dri: vendor="X.Org Foundation"
[  1434.624]        compiled for 1.12.3, module version = 1.0.0
[  1434.624]        ABI class: X.Org Server Extension, version 6.0
[  1434.624] (II) Loading extension XFree86-DRI
[  1434.624] (II) LoadModule: "modesetting"
[  1434.625] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/modesetting_drv.so
[  1434.626] (II) Module modesetting: vendor="X.Org Foundation"
[  1434.626]        compiled for 1.12.2, module version = 0.4.0
[  1434.626]        Module class: X.Org Video Driver
[  1434.626]        ABI class: X.Org Video Driver, version 12.0
[  1434.626] (II) LoadModule: "vboxvideo"
[  1434.627] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/vboxvideo_drv.so
[  1434.627] (II) Module vboxvideo: vendor="Oracle Corporation"
[  1434.627]        compiled for 1.5.99.901, module version = 1.0.1
[  1434.627]        Module class: X.Org Video Driver
[  1434.627]        ABI class: X.Org Video Driver, version 12.0
[  1434.627] (**) Load address of symbol "VBOXVIDEO" is 0x7f937c1ee5e0
[  1434.627] (II) LoadModule: "vesa"
[  1434.628] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/vesa_drv.so
[  1434.628] (II) Module vesa: vendor="X.Org Foundation"
[  1434.628]        compiled for 1.12.1, module version = 2.3.1
[  1434.628]        Module class: X.Org Video Driver
[  1434.628]        ABI class: X.Org Video Driver, version 12.0
[  1434.628] (II) modesetting: Driver for Modesetting Kernel Drivers: kms
[  1434.628] (II) VBoxVideo: guest driver for VirtualBox: vbox
[  1434.628] (II) VESA: driver for VESA chipsets: vesa
[  1434.628] (--) using VT number 7

[  1434.635] (**) modeset(0): claimed PCI slot 0@0:2:0
[  1434.636] (II) modeset(0): using default device
[  1434.636] (WW) Falling back to old probe method for vesa
[  1434.636] drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card0
[  1434.636] drmOpenDevice: open result is 11, (OK)
[  1434.636] drmOpenByBusid: Searching for BusID PCI:0:2:0
[  1434.636] drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card0
[  1434.636] drmOpenDevice: open result is 11, (OK)
[  1434.636] drmOpenByBusid: drmOpenMinor returns 11
[  1434.636] drmOpenByBusid: drmGetBusid reports pci:0000:00:02.0
[  1434.636] (**) modeset(0): Depth 24, (--) framebuffer bpp 32
[  1434.636] (==) modeset(0): RGB weight 888
[  1434.636] (==) modeset(0): Default visual is TrueColor
[  1434.636] (II) modeset(0): ShadowFB: preferred YES, enabled YES
[  1434.636] (EE) modeset(0): KMS doesn't support dumb interface
[  1434.636] (EE) modeset(0): KMS setup failed
[  1434.636] (II) UnloadModule: "modesetting"
[  1434.636] (EE) Screen(s) found, but none have a usable configuration.
[  1434.636]
Fatal server error:
[  1434.636] no screens found
[  1434.636]
Please consult the The X.Org Foundation support
        at http://wiki.x.org
 for help.
[  1434.636] Please also check the log file at "/var/log/Xorg.0.log" for additional information.
[  1434.636]
[  1434.653] Server terminated with error (1). Closing log file.


STDOUBT 01-16-2013 04:32 AM

See:
http://www.linuxquestions.org/questi...2/#post4369513
As for the explanation of why it does work the first time, but not the second, I wouldn't be surprised if it had something to do with virtualbox itself.

phenixia2003 01-16-2013 04:38 AM

Hello,

I have several Slackware (from 13.0 to 14.0) in virtualbox (with additions) and I have never had
to run xorgsetup. So I'm wondering if your problem is not related to your /etc/X11/xorg.conf. So,
I suggest you to backup this file (ie mv /etc/X11/xorg.conf /etc/X11/xorg.conf.bak) and try to
start your virtualized Slackware as is.

Greetings.

--
SeB

andreas-r 01-16-2013 05:25 AM

Thanks phenixia - that did the trick. I guess I need to read up on both how VBOX and slackware works.

One additional question: I'm impressed with how well everything (screen, fn-keys, trackpoint) work after installing VirtualBox additions. Is there a way to store these configurations so I can use them were I to install Slackware as my primary OS or does the virtulization somehow differ from the real thing in a way that makes this impossible?

Thanks again!

tronayne 01-16-2013 08:38 AM

The VirtualBox guest additions are only for VirtualBox guests -- there is no need to have such if you were to install Slackware 14.0 as your primary operating system.

If you did so and then install VirtualBox in Slackware 14.0 and then install some operating system as a guest that guest would need to have the VirtualBox guest additions installed in it; e.g., if you installed Win7 as a guest, it (the Win7 virtual machine) would require the guest additions.

Hope this helps some.


All times are GMT -5. The time now is 08:30 AM.