LinuxQuestions.org
View the Most Wanted LQ Wiki articles.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Slackware
User Name
Password
Slackware This Forum is for the discussion of Slackware Linux.

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 01-16-2013, 04:01 AM   #1
andreas-r
Member
 
Registered: Jan 2013
Location: Denmark
Distribution: Ubuntu 12.10 & Slackware 14, 64bit
Posts: 46

Rep: Reputation: 0
Can't startx twice on Slackware VirtualMachine


I'm running Slackware 14 in VirtualBox to check it out before possibly installing it as my main system.

After installing VBOX additions and running xorgsetup everything run properly each time I startx just after booting the virtual machine.

However if I log out from x to do something as root I can't startx again, neither as root or as another user.

Below is /var/log/Xorg.0.log from last time it happened.

Any ideas on why a can't seem to startx twice?

Thanks!


Code:
[  1434.579] 
X.Org X Server 1.12.3
Release Date: 2012-07-09
[  1434.582] X Protocol Version 11, Revision 0
[  1434.583] Build Operating System: Slackware 14.0 Slackware Linux Project
[  1434.584] Current Operating System: Linux duk 3.2.29 #2 SMP Mon Sep 17 14:19:22 CDT 2012 x86_64
[  1434.584] Kernel command line: BOOT_IMAGE=Linux ro root=801 vt.default_utf8=0
[  1434.586] Build Date: 23 August 2012  02:03:27PM
[  1434.587]  
[  1434.593] Current version of pixman: 0.26.2
[  1434.598] 	Before reporting problems, check http://wiki.x.org
	to make sure that you have the latest version.
[  1434.598] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
	(++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
	(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[  1434.603] (==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Wed Jan 16 10:41:16 2013
[  1434.604] (==) Using config file: "/etc/X11/xorg.conf"
[  1434.605] (==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
[  1434.606] (==) ServerLayout "X.org Configured"
[  1434.606] (**) |-->Screen "Screen0" (0)
[  1434.606] (**) |   |-->Monitor "Monitor0"
[  1434.606] (**) |   |-->Device "Card0"
[  1434.606] (**) |-->Screen "Screen1" (1)
[  1434.606] (**) |   |-->Monitor "Monitor1"
[  1434.606] (**) |   |-->Device "Card1"
[  1434.606] (**) |-->Screen "Screen2" (2)
[  1434.606] (**) |   |-->Monitor "Monitor2"
[  1434.606] (**) |   |-->Device "Card2"
[  1434.606] (**) |-->Input Device "Mouse0"
[  1434.606] (**) |-->Input Device "Keyboard0"
[  1434.606] (==) Automatically adding devices
[  1434.606] (==) Automatically enabling devices
[  1434.607] (WW) The directory "/usr/share/fonts/local" does not exist.
[  1434.607] 	Entry deleted from font path.
[  1434.607] (WW) The directory "/usr/share/fonts/CID" does not exist.
[  1434.607] 	Entry deleted from font path.
[  1434.607] (WW) The directory "/usr/share/fonts/local" does not exist.
[  1434.607] 	Entry deleted from font path.
[  1434.607] (WW) The directory "/usr/share/fonts/CID" does not exist.
[  1434.607] 	Entry deleted from font path.
[  1434.607] (**) FontPath set to:
	/usr/share/fonts/TTF,
	/usr/share/fonts/OTF,
	/usr/share/fonts/Type1,
	/usr/share/fonts/misc,
	/usr/share/fonts/75dpi/:unscaled,
	/usr/share/fonts/100dpi/:unscaled,
	/usr/share/fonts/75dpi,
	/usr/share/fonts/100dpi,
	/usr/share/fonts/cyrillic,
	/usr/share/fonts/TTF,
	/usr/share/fonts/OTF,
	/usr/share/fonts/Type1,
	/usr/share/fonts/misc,
	/usr/share/fonts/75dpi/:unscaled,
	/usr/share/fonts/100dpi/:unscaled,
	/usr/share/fonts/75dpi,
	/usr/share/fonts/100dpi,
	/usr/share/fonts/cyrillic
[  1434.607] (**) ModulePath set to "/usr/lib64/xorg/modules"
[  1434.607] (WW) Hotplugging is on, devices using drivers 'kbd', 'mouse' or 'vmmouse' will be disabled.
[  1434.607] (WW) Disabling Mouse0
[  1434.607] (WW) Disabling Keyboard0
[  1434.607] (II) Loader magic: 0x7c48e0
[  1434.607] (II) Module ABI versions:
[  1434.607] 	X.Org ANSI C Emulation: 0.4
[  1434.607] 	X.Org Video Driver: 12.0
[  1434.607] 	X.Org XInput driver : 16.0
[  1434.607] 	X.Org Server Extension : 6.0
[  1434.611] (--) PCI:*(0:0:2:0) 80ee:beef:0000:0000 rev 0, Mem @ 0xe0000000/134217728
[  1434.612] (II) Open ACPI successful (/var/run/acpid.socket)
[  1434.612] (II) "extmod" will be loaded. This was enabled by default and also specified in the config file.
[  1434.612] (II) "dbe" will be loaded. This was enabled by default and also specified in the config file.
[  1434.612] (II) "glx" will be loaded. This was enabled by default and also specified in the config file.
[  1434.612] (II) "record" will be loaded. This was enabled by default and also specified in the config file.
[  1434.612] (II) "dri" will be loaded. This was enabled by default and also specified in the config file.
[  1434.612] (II) "dri2" will be loaded. This was enabled by default and also specified in the config file.
[  1434.612] (II) LoadModule: "glx"
[  1434.612] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/extensions/libglx.so
[  1434.619] (II) Module glx: vendor="X.Org Foundation"
[  1434.619] 	compiled for 1.12.3, module version = 1.0.0
[  1434.619] 	ABI class: X.Org Server Extension, version 6.0
[  1434.619] (==) AIGLX enabled
[  1434.619] (II) Loading extension GLX
[  1434.619] (II) LoadModule: "dbe"
[  1434.620] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/extensions/libdbe.so
[  1434.620] (II) Module dbe: vendor="X.Org Foundation"
[  1434.620] 	compiled for 1.12.3, module version = 1.0.0
[  1434.620] 	Module class: X.Org Server Extension
[  1434.620] 	ABI class: X.Org Server Extension, version 6.0
[  1434.620] (II) Loading extension DOUBLE-BUFFER
[  1434.620] (II) LoadModule: "dri2"
[  1434.621] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/extensions/libdri2.so
[  1434.621] (II) Module dri2: vendor="X.Org Foundation"
[  1434.621] 	compiled for 1.12.3, module version = 1.2.0
[  1434.621] 	ABI class: X.Org Server Extension, version 6.0
[  1434.621] (II) Loading extension DRI2
[  1434.621] (II) LoadModule: "record"
[  1434.622] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/extensions/librecord.so
[  1434.622] (II) Module record: vendor="X.Org Foundation"
[  1434.622] 	compiled for 1.12.3, module version = 1.13.0
[  1434.622] 	Module class: X.Org Server Extension
[  1434.622] 	ABI class: X.Org Server Extension, version 6.0
[  1434.622] (II) Loading extension RECORD
[  1434.622] (II) LoadModule: "extmod"
[  1434.623] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/extensions/libextmod.so
[  1434.623] (II) Module extmod: vendor="X.Org Foundation"
[  1434.623] 	compiled for 1.12.3, module version = 1.0.0
[  1434.623] 	Module class: X.Org Server Extension
[  1434.623] 	ABI class: X.Org Server Extension, version 6.0
[  1434.623] (II) Loading extension MIT-SCREEN-SAVER
[  1434.623] (II) Loading extension XFree86-VidModeExtension
[  1434.623] (II) Loading extension XFree86-DGA
[  1434.623] (II) Loading extension DPMS
[  1434.623] (II) Loading extension XVideo
[  1434.623] (II) Loading extension XVideo-MotionCompensation
[  1434.623] (II) Loading extension X-Resource
[  1434.623] (II) LoadModule: "dri"
[  1434.624] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/extensions/libdri.so
[  1434.624] (II) Module dri: vendor="X.Org Foundation"
[  1434.624] 	compiled for 1.12.3, module version = 1.0.0
[  1434.624] 	ABI class: X.Org Server Extension, version 6.0
[  1434.624] (II) Loading extension XFree86-DRI
[  1434.624] (II) LoadModule: "modesetting"
[  1434.625] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/modesetting_drv.so
[  1434.626] (II) Module modesetting: vendor="X.Org Foundation"
[  1434.626] 	compiled for 1.12.2, module version = 0.4.0
[  1434.626] 	Module class: X.Org Video Driver
[  1434.626] 	ABI class: X.Org Video Driver, version 12.0
[  1434.626] (II) LoadModule: "vboxvideo"
[  1434.627] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/vboxvideo_drv.so
[  1434.627] (II) Module vboxvideo: vendor="Oracle Corporation"
[  1434.627] 	compiled for 1.5.99.901, module version = 1.0.1
[  1434.627] 	Module class: X.Org Video Driver
[  1434.627] 	ABI class: X.Org Video Driver, version 12.0
[  1434.627] (**) Load address of symbol "VBOXVIDEO" is 0x7f937c1ee5e0
[  1434.627] (II) LoadModule: "vesa"
[  1434.628] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/vesa_drv.so
[  1434.628] (II) Module vesa: vendor="X.Org Foundation"
[  1434.628] 	compiled for 1.12.1, module version = 2.3.1
[  1434.628] 	Module class: X.Org Video Driver
[  1434.628] 	ABI class: X.Org Video Driver, version 12.0
[  1434.628] (II) modesetting: Driver for Modesetting Kernel Drivers: kms
[  1434.628] (II) VBoxVideo: guest driver for VirtualBox: vbox
[  1434.628] (II) VESA: driver for VESA chipsets: vesa
[  1434.628] (--) using VT number 7

[  1434.635] (**) modeset(0): claimed PCI slot 0@0:2:0
[  1434.636] (II) modeset(0): using default device
[  1434.636] (WW) Falling back to old probe method for vesa
[  1434.636] drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card0
[  1434.636] drmOpenDevice: open result is 11, (OK)
[  1434.636] drmOpenByBusid: Searching for BusID PCI:0:2:0
[  1434.636] drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card0
[  1434.636] drmOpenDevice: open result is 11, (OK)
[  1434.636] drmOpenByBusid: drmOpenMinor returns 11
[  1434.636] drmOpenByBusid: drmGetBusid reports pci:0000:00:02.0
[  1434.636] (**) modeset(0): Depth 24, (--) framebuffer bpp 32
[  1434.636] (==) modeset(0): RGB weight 888
[  1434.636] (==) modeset(0): Default visual is TrueColor
[  1434.636] (II) modeset(0): ShadowFB: preferred YES, enabled YES
[  1434.636] (EE) modeset(0): KMS doesn't support dumb interface
[  1434.636] (EE) modeset(0): KMS setup failed
[  1434.636] (II) UnloadModule: "modesetting"
[  1434.636] (EE) Screen(s) found, but none have a usable configuration.
[  1434.636] 
Fatal server error:
[  1434.636] no screens found
[  1434.636] 
Please consult the The X.Org Foundation support 
	 at http://wiki.x.org
 for help. 
[  1434.636] Please also check the log file at "/var/log/Xorg.0.log" for additional information.
[  1434.636] 
[  1434.653] Server terminated with error (1). Closing log file.
 
Old 01-16-2013, 04:32 AM   #2
STDOUBT
Member
 
Registered: May 2010
Location: Stumptown
Distribution: Slackware 14.0/32bit + a T60p (2007-YS3) = YES
Posts: 260

Rep: Reputation: 60
See:
http://www.linuxquestions.org/questi...2/#post4369513
As for the explanation of why it does work the first time, but not the second, I wouldn't be surprised if it had something to do with virtualbox itself.

Last edited by STDOUBT; 01-16-2013 at 04:40 AM. Reason: verbosity
 
Old 01-16-2013, 04:38 AM   #3
phenixia2003
Member
 
Registered: May 2006
Location: France
Distribution: Slackware
Posts: 284

Rep: Reputation: 162Reputation: 162
Hello,

I have several Slackware (from 13.0 to 14.0) in virtualbox (with additions) and I have never had
to run xorgsetup. So I'm wondering if your problem is not related to your /etc/X11/xorg.conf. So,
I suggest you to backup this file (ie mv /etc/X11/xorg.conf /etc/X11/xorg.conf.bak) and try to
start your virtualized Slackware as is.

Greetings.

--
SeB
 
Old 01-16-2013, 05:25 AM   #4
andreas-r
Member
 
Registered: Jan 2013
Location: Denmark
Distribution: Ubuntu 12.10 & Slackware 14, 64bit
Posts: 46

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Thanks phenixia - that did the trick. I guess I need to read up on both how VBOX and slackware works.

One additional question: I'm impressed with how well everything (screen, fn-keys, trackpoint) work after installing VirtualBox additions. Is there a way to store these configurations so I can use them were I to install Slackware as my primary OS or does the virtulization somehow differ from the real thing in a way that makes this impossible?

Thanks again!
 
Old 01-16-2013, 08:38 AM   #5
tronayne
Senior Member
 
Registered: Oct 2003
Location: Northeastern Michigan, where Carhartt is a Designer Label
Distribution: Slackware 32- & 64-bit Stable
Posts: 3,007

Rep: Reputation: 742Reputation: 742Reputation: 742Reputation: 742Reputation: 742Reputation: 742Reputation: 742
The VirtualBox guest additions are only for VirtualBox guests -- there is no need to have such if you were to install Slackware 14.0 as your primary operating system.

If you did so and then install VirtualBox in Slackware 14.0 and then install some operating system as a guest that guest would need to have the VirtualBox guest additions installed in it; e.g., if you installed Win7 as a guest, it (the Win7 virtual machine) would require the guest additions.

Hope this helps some.
 
  


Reply

Tags
screensstartx, xorg.conf


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
VirtualBox/VirtualMachine vs. Cedega ? How's cedga work. freespirit me Linux - Newbie 15 11-13-2008 04:19 PM
VirtualMachine, some basic questions Gerard_2009 Linux - General 3 07-22-2005 04:15 AM
Problem with Fedora Core in VirtualMachine C0n5truc7 Linux - Software 2 03-08-2005 11:36 AM
Is startx still in Slackware 9.0? Kayaker Slackware 8 03-25-2003 09:55 PM
slackware 8.1 startx k3v0 Linux - Newbie 3 11-09-2002 11:59 PM


All times are GMT -5. The time now is 06:03 PM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration