LinuxQuestions.org

LinuxQuestions.org (/questions/)
-   Slackware (http://www.linuxquestions.org/questions/slackware-14/)
-   -   Booting, and Mounting /dev/sda and 2.6.14 trouble (http://www.linuxquestions.org/questions/slackware-14/booting-and-mounting-dev-sda-and-2-6-14-trouble-425241/)

Linux_n00b_57 03-15-2006 10:19 PM

Booting, and Mounting /dev/sda and 2.6.14 trouble
 
So I got Slack to the point were it sees my sda drive(where I have windows). YAY! But I have a problem mounting it, this is the error
Quote:

mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/sda,
missing codepage or other error
In some cases useful info is found in syslog - try
dmesg | tail or so
Please check that the disk is entered correctly.
and then in the window it has another error saying
Quote:

An error occurred while loading devices:/devsdadevsda:

Retrieving data from devices is not supported.
Then my other problem is with Lilo, I get it to prompt it to boot Linux, Slackware(the new kernel, i will get to that in a second), and Windows, but when I choose windows it flickers, then just goes back to the menu. the code I have in lilo is this
Quote:

# Windows bootable partition config begins
image = /dev/sda
root = /dev/sda
label = Windows
read-only # Non-UMSDOS filesystems should be mounted read-only for checking
# Windows bootable partition config ends
I'm not sure if it's the coding or if it's Lilo...

Finally, my new kernel I compiled(I was fallowing shilo.is-a-geek guild) does't work, it gets to this point were it says "panic" and it stops trying to boot. Now I don't know what information you need for this, so just ask and I will do my best to previde it.

p0f 03-16-2006 12:30 AM

Hi

Quote:

mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/sda,
missing codepage or other error
In some cases useful info is found in syslog - try
dmesg | tail or so
Please check that the disk is entered correctly.
Im guessing your windows partition is sitting on /dev/sda1

try: mount -t ntfs /dev/sda1 /mnt/hd <---if its a ntfs partition, or..
mount -t vfat /dev/sda1 /mnt/hd

BUT I would double check to see where your windows partition is sitting on with: fdisk -l

Quote:

# Windows bootable partition config begins
image = /dev/sda
root = /dev/sda
label = Windows
read-only # Non-UMSDOS filesystems should be mounted read-only for checking
# Windows bootable partition config ends
This should read as the following, but as I said earlier double check with: fdisk -l

# Windows bootable partition config begins
image = /boot/thenameofyourvmlinuz
root = /dev/sda1
label = Windows
read-only # Non-UMSDOS filesystems should be mounted read-only for checking
# Windows bootable partition config ends

look in /boot dir to check what your vmlinuz is named

dont forget to rerun: lilo -v

Regards

rkrishna 03-16-2006 12:56 AM

Quote:

# Windows bootable partition config begins
root = /dev/sda --->other = /dev/sda1
image = /dev/sda --->table = /dev/sda
label = Windows
read-only
what is there in the image section of windows
can u change it as i pointed, i think this is how i done

always run lilo after editing lilo

rkrishna 03-16-2006 12:58 AM

can u post ur "#fdisk -l" output
whick kernel u r using? the new kernel???
Quote:

try: mount -t ntfs /dev/sda1 /mnt/hd <---if its a ntfs partition, or..
mount -t vfat /dev/sda1 /mnt/hd
for both this command u have to enable this in kernel whie compiling and be "root"

Linux_n00b_57 03-16-2006 10:18 AM

I'm still using the 2.4.29 kernel because I haven't figured out what I did wrong compliling 2.6.14
This is the part that you want of the fdsik -l you want
Quote:

Disk /dev/sda: 80.0 GB, 80026361856 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 9729 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes

Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/sda1 * 1 9728 78140128+ 7 HPFS/NTFS
Ok, so I did what p0f said and it's mounted, I changed my fstab to match it, so now it says
Quote:

/dev/sda1 /mnt/hd ntfs noauto,users,ro 1 1
Now I don't understand what you mean by the vmlinuz thing, how would that boot into windows?

Linux_n00b_57 03-16-2006 10:31 AM

Quote:

# Windows bootable partition config begins
image = /boot/vmlinuz
root = /dev/sda1
label = Windows
read-only # Non-UMSDOS filesystems should be mounted read-only for checking
# Windows bootable partition config ends
Unless I misunderstood you, that didn't work.

Quote:

# Windows bootable partition config begins
other = /dev/sda1
table = /dev/sda
label = Windows
read-only # Non-UMSDOS filesystems should be mounted read-only for checking
# Windows bootable partition config ends
And that gets an error on line 48 or above...whick is the last line.

Thanks for the help so far, I can atleast mount my other HD.

rkrishna 03-17-2006 12:33 AM

Quote:

Now I don't understand what you mean by the vmlinuz thing, how would that boot into windows?
u misunderstood me, it was not me(rkrishna)"also i pointed tht error in my first post as a question"
Quote:

I haven't figured out what I did wrong compliling 2.6.14
try a new compiling, start from fresh, free ur mind

use 2.4!! fix problems there then compile 2.6, i dont like people suggesting to use 2.6 for silly problems like scsi emulation...

i am not giving a windows recovery lecture, sorry (and without warranty -ur risk)
i hope u have erased the windows boot from the boot sector("i dodnt suggest u to fix by booting with xp cd--> enter into recovery mode-> then fixmbr"-this is the option)before doing tht u have one more option, boot with bootdisk of windows 98 "fdisk /mbr(check this command)" and try booting if u can boot into windows then it is a lilo problem.

otherwise try the "fixmbr" command as i mentioned and boot with slack installation disk to ur machine(hope u know the command it is there in the fist screen of installation)run lilo :)

where u installed lilo?

Linux_n00b_57 03-17-2006 10:55 AM

I have put nothing on the windows hard drive. Lilo, Slack, the MBR everything linux related is on the linux hard drive, i made sure of that.
There is nothing wrong with Windows at the moment.

Now I still don't understand what you mean with the /boot/[insert something here] thingy...

rkrishna 03-17-2006 12:16 PM

Quote:

There is nothing wrong with Windows at the moment.
but i thought u were mentioned about-"cant boot windows from lilo" that means u cann't access win now right??if u can access forget about previous post
Quote:

Now I still don't understand what you mean with the /boot/[insert something here] thingy...
still it is not me;)
Code:

# Windows bootable partition config begins
image = /boot/thenameofyourvmlinuz

if this is the one u mentioned then i wil make it clear for u
actually this line is for linux :),(that was an error) and we usually put the name of bzimage, according to our convenience,(like vmlinuz-2.6.15.4)

Linux_n00b_57 03-17-2006 03:32 PM

Ok, first, Windows is fine, I just go into my BIOS and change the set up so it boots into my SATA drive instead of hd0...

Next, I put "/boot/vmlinuz" because that is the vmlinuz in my /boot/ directory...and it didn't work... Now I know you know what your doing, I don't lol, and incase you haven't noticed I'm still under n00b status. :) thanks for being patient though.

rkrishna 03-18-2006 02:15 AM

ioo...i am really confused, sorry..some questions
1.can u can go to windows from the lilo screen now?
2.so u installed lilo to the mbr of disk having windows right?

3.u have 2 hard disk?
windows in /dev/sda adn linux in /dev/hda???

linux part of lilo wil have this form
give correct partition,
4."do u have a seperate boot partition"??-->this is important
Code:


image = /boot/vmlinuz
  root = /dev/hda7  -->if u have seperate boot partition give tht partition id here
  label = Linux
  read-only

5.WHILE RUNNING LILO, ARE U GETTING ERROR MESSAGES??

Linux_n00b_57 03-18-2006 03:32 PM

Quote:

Originally Posted by rkrishna
ioo...i am really confused, sorry..some questions
1.can u can go to windows from the lilo screen now?
2.so u installed lilo to the mbr of disk having windows right?

3.u have 2 hard disk?
windows in /dev/sda adn linux in /dev/hda???

linux part of lilo wil have this form
give correct partition,
4."do u have a seperate boot partition"??-->this is important
Code:


image = /boot/vmlinuz
  root = /dev/hda7  -->if u have seperate boot partition give tht partition id here
  label = Linux
  read-only

5.WHILE RUNNING LILO, ARE U GETTING ERROR MESSAGES??

Ok, here we go...

1.I can not get into windows from Lilo
2.No, I installed the mbr to the disk that has linux
3.correct, sda is windows, and hda1 is linux
4.I have a couple partitions, I have the main one with Linux, a Swap, and one that doesn't work to well lol.
5.If I put Lilo in Console, it says
Added Linux *
Added Windows
And thats it...

rkrishna 03-23-2006 05:56 AM

do you got your probles solved
 
sorry for the late reply

u can do it, by your self.
dont change the "boot flag". lilo is on mbr/(root partition of linux) make tht one bootable from "fdisk "(then only u wil c the lilo screen).

i think some pro with the partition info.(many questions arising in my mind) think about it and do it by urself
but boootable flab to the lilo partition, then try resolving it
best of luck

Linux_n00b_57 03-23-2006 06:43 PM

So what am I suppose to do? :S

rkrishna 03-24-2006 03:54 AM

play around, change the boot flag (from fdisk )to your partition where lilo is installed. so that you dont get a windows boot loader screen.
edit lilo (run lilo) {take the kernel from the installation disk put it in your /boot, edit lilo, reboot}

"#liloconfig" is also there


All times are GMT -5. The time now is 01:42 AM.