LinuxQuestions.org
Register a domain and help support LQ
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Slackware
User Name
Password
Slackware This Forum is for the discussion of Slackware Linux.

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 11-02-2012, 02:24 AM   #1
markush
Senior Member
 
Registered: Apr 2007
Location: Germany
Distribution: Slackware
Posts: 3,970

Rep: Reputation: 848Reputation: 848Reputation: 848Reputation: 848Reputation: 848Reputation: 848Reputation: 848
ATI proprietary driver not working probperly with Radeon HD 5470


Hi,

my Laptop has a Radeon HD5470 Graphics-adapter, I'm running Slackware64-14.0 and use generic kernel 3.5.4.

Yesterday I have installed the fglrx-driver from ATI (amd-driver-installer-catalyst-12.10). previously I've used the kernel's radeon-driver.

I've configured for hibernate and suspend which worked well with the radeon-driver.

Now there have two problems occured. I use to boot to runlevel 3 and then startx. When I shut down the X-server, The X-server closes (probably) but the screen freezes.
When trying to suspend the machine doesn't halt, it remains running with a dark screen.
My first attempt to work around the problems was to build a new initrd with the fglrx-module, but now X freezes before it starts.

Question: is there any configuration possible in xorg.conf which works around this issues? Or can there be a problem with the initrd?

Does anyone of you have suspend and hibernate working with the fglrx-driver?

Thanks in advance.

Markus
 
Old 11-02-2012, 07:42 PM   #2
STDOUBT
Member
 
Registered: May 2010
Location: Stumptown
Distribution: Slackware 14.0/32bit + a T60p (2007-YS3) = YES
Posts: 260

Rep: Reputation: 60
I have a similar setup:
graphics HD6570, using catalyst-12.10.
I did nothing to configure suspend or hibernate.
To fix a related problem (TTY1-6 garbled when using fglrx), I found that adding "blacklist radeon"
to /etc/modprobe.d/blacklist.conf solved the suspend problem AND the garbed text in the TTYs.
Also, I use init3 and then run startx. I'm using the default 3.2.29-smp with an initrd that does not include the fglrx module.
I think it's pretty cool the proprietary installer gives an option to roll a distro-specific package. It actually detected Slackware, and made "fglrx-9.002-x86-1.tgz" for me.
The radeon driver is fantastic, but some stuff (megaglest for example) really runs better with fglrx.

Please note, I haven't tested hibernate, but suspend resumes well now by just tapping the spacebar.

Last edited by STDOUBT; 11-02-2012 at 07:45 PM. Reason: completeness
 
1 members found this post helpful.
Old 11-02-2012, 07:47 PM   #3
markush
Senior Member
 
Registered: Apr 2007
Location: Germany
Distribution: Slackware
Posts: 3,970

Original Poster
Rep: Reputation: 848Reputation: 848Reputation: 848Reputation: 848Reputation: 848Reputation: 848Reputation: 848
Thanks for the answer, I'll try that. I've thought about blacklisting the radeon-module, but I was not sure because I thought that the aticonfig --initial command had blacklisting the radeon module if this is necessary.

Markus
 
Old 11-02-2012, 08:17 PM   #4
markush
Senior Member
 
Registered: Apr 2007
Location: Germany
Distribution: Slackware
Posts: 3,970

Original Poster
Rep: Reputation: 848Reputation: 848Reputation: 848Reputation: 848Reputation: 848Reputation: 848Reputation: 848
Well, blacklisting radeon did the trick.

I've now rebuilt the initrd without the fglrx-module, this was not necessary.

Both, returning from X and suspend are working properly now.

Thanks very much to STDOUBT for the help.

Markus

BTW: I did build the fglrx-Slackwarepackage because it is much more convenient when the package has to be uninstalled.
 
  


Reply

Tags
fglrx, freezes, laptop, radeon, suspend


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
[SOLVED] ATI Radeon 200M proprietary driver will not execute tygrmage Linux - Laptop and Netbook 2 04-30-2010 12:16 AM
ATI Radeon 3200HD with Slackware 12.2 not working with proprietary ATI drivers... cyrrius_corruption Linux - Laptop and Netbook 10 04-20-2009 01:46 PM
Cant get ATI proprietary driver working for RADEON 9200 on Xubuntu6.06 DillinGer Linux - Hardware 1 06-22-2006 09:38 PM
ATI Radeon blurry distored in X (proprietary driver) titan100 Linux - Hardware 1 08-26-2005 09:20 AM
ATI radeon 9000 mobile. proprietary driver help. claybub Linux - Hardware 1 02-04-2005 07:00 PM


All times are GMT -5. The time now is 11:15 AM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration