LinuxQuestions.org
Did you know LQ has a Linux Hardware Compatibility List?
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions > Slackware
User Name
Password
Slackware This Forum is for the discussion of Slackware Linux.

Notices

Reply
 
Search this Thread
Old 08-19-2004, 05:33 AM   #1
Smokey
Member
 
Registered: Jul 2004
Distribution: Slackware
Posts: 311

Rep: Reputation: 30
alsamixer wont work


darkstar% alsamixer
No mixer elems found


I have a Dell Inspirin 8600 Laptop, how can I fix this? I have no idea what kind of soundcard it uses.......how can I find that out?
 
Old 08-19-2004, 05:38 AM   #2
SoulSe
Member
 
Registered: Dec 2002
Location: Johannesburg, South Africa
Distribution: Gentoo, Mandrake, Arch
Posts: 49

Rep: Reputation: 15
Do you have /dev/dsp?

Depending on your distro, you could run lspci for hints as to which soundcard you have, but the more obvious solution would be to use google or visit Dell's website...
 
Old 08-19-2004, 05:50 AM   #3
Smokey
Member
 
Registered: Jul 2004
Distribution: Slackware
Posts: 311

Original Poster
Rep: Reputation: 30
Quote:
Originally posted by SoulSe
Do you have /dev/dsp?

Depending on your distro, you could run lspci for hints as to which soundcard you have, but the more obvious solution would be to use google or visit Dell's website...
This is the computer I have, its fairly new
http://configure.us.dell.com/dellsto...=i8600F2&s=dhs

This is what lspci gives me:

Quote:
bash-2.05b# lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corp. 82855PM Processor to I/O Controller (rev 03)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corp. 82855PM Processor to AGP Controller (rev 03)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corp. 82801DB (ICH4) USB UHCI #1 (rev 01)
00:1d.1 USB Controller: Intel Corp. 82801DB (ICH4) USB UHCI #2 (rev 01)
00:1d.2 USB Controller: Intel Corp. 82801DB (ICH4) USB UHCI #3 (rev 01)
00:1d.7 USB Controller: Intel Corp. 82801DB (ICH4) USB2 EHCI Controller (rev 01)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corp. 82801BAM/CAM PCI Bridge (rev 81)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corp. 82801DBM LPC Interface Controller (rev 01)
00:1f.1 IDE interface: Intel Corp. 82801DBM (ICH4) Ultra ATA Storage Controller (rev 01)
00:1f.5 Multimedia audio controller: Intel Corp. 82801DB (ICH4) AC'97 Audio Controller (rev 01)
00:1f.6 Modem: Intel Corp. 82801DB (ICH4) AC'97 Modem Controller (rev 01)
01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation: Unknown device 0324 (rev a1)
02:00.0 Ethernet controller: Broadcom Corporation BCM4401 100Base-T (rev 01)
02:01.0 CardBus bridge: Texas Instruments PCI4510 PC card Cardbus Controller (rev 02)
02:01.1 FireWire (IEEE 1394): Texas Instruments PCI4510 IEEE-1394 Controller
I think /dev/dsp exists because I tried to 'cd' into it and it said '/dev/dsp is not a directory'

Last edited by Smokey; 08-19-2004 at 05:52 AM.
 
Old 08-19-2004, 07:13 AM   #4
ringwraith
Senior Member
 
Registered: Sep 2003
Location: Indiana
Distribution: Slackware-current
Posts: 1,244

Rep: Reputation: 47
Did you try running alsaconf to see if it could automagically configure your setup.
 
Old 08-19-2004, 07:16 AM   #5
Smokey
Member
 
Registered: Jul 2004
Distribution: Slackware
Posts: 311

Original Poster
Rep: Reputation: 30
Quote:
Originally posted by ringwraith
Did you try running alsaconf to see if it could automagically configure your setup.
hmm, ok I ran it and it detected this, Intel Corp. 82801DB (ICH4) AC'97 Modem Controller (rev 01)

configuring snd-intel8x0
Do you want to modify /etc/modules.conf < YES

but I ran 'alsamixer' and it still wouldnt work?

Last edited by Smokey; 08-19-2004 at 07:20 AM.
 
Old 08-19-2004, 07:29 AM   #6
ringwraith
Senior Member
 
Registered: Sep 2003
Location: Indiana
Distribution: Slackware-current
Posts: 1,244

Rep: Reputation: 47
What Slack version? What kernel? Did you do a full install?

Also post your lsmod output.
 
Old 08-19-2004, 07:53 AM   #7
Smokey
Member
 
Registered: Jul 2004
Distribution: Slackware
Posts: 311

Original Poster
Rep: Reputation: 30
Quote:
Originally posted by ringwraith
What Slack version? What kernel? Did you do a full install?

Also post your lsmod output.
Slackware 10 with 2.4.26, yes I did a full install

I have everything related to alsa?
Quote:
bash-2.05b# swaret --install alsa
swaret 1.6.2-1

Listing available Packages matching Keyword: alsa...
alsa-driver-1.0.5a-i486-2 (1484 kB)
alsa-lib-1.0.5-i486-1 (353 kB)
alsa-oss-1.0.5-i486-1 (32 kB)
alsa-utils-1.0.5-i486-1 (130 kB)

Package alsa-driver-1.0.5a-i486-2 is already installed!
Package alsa-lib-1.0.5-i486-1 is already installed!
Package alsa-oss-1.0.5-i486-1 is already installed!
Package alsa-utils-1.0.5-i486-1 is already installed!

lsmod output

Quote:
bash-2.05b# lsmod
Module Size Used by Not tainted
ppp_synctty 5856 0 (unused)
ppp_async 7392 1
ppp_generic 19492 3 [ppp_synctty ppp_async]
slhc 4976 0 [ppp_generic]
snd-pcm-oss 37736 0 (unused)
snd-mixer-oss 12504 2 [snd-pcm-oss]
keybdev 2052 0 (unused)
mousedev 4212 1
hid 21220 0 (unused)
usbmouse 2040 0 (unused)
input 3200 0 [keybdev mousedev hid usbmouse]
uhci 24444 0 (unused)
ehci-hcd 17580 0 (unused)
usbcore 59308 1 [hid usbmouse uhci ehci-hcd]
i810_rng 2528 0 (unused)
snd-intel8x0 18924 2
gameport 1420 0 [snd-intel8x0]
snd-mpu401-uart 3200 0 [snd-intel8x0]
snd-rawmidi 12740 0 [snd-mpu401-uart]
snd-seq-device 3888 0 [snd-rawmidi]
snd-intel8x0m 9544 4
snd-pcm 56072 0 [snd-pcm-oss snd-intel8x0 snd-intel8x0m]
snd-timer 13604 0 [snd-pcm]
snd-page-alloc 6328 0 [snd-intel8x0 snd-intel8x0m snd-pcm]
snd-ac97-codec 49500 0 [snd-intel8x0 snd-intel8x0m]
snd 30852 4 [snd-pcm-oss snd-mixer-oss snd-intel8x0 snd-mpu401-uart snd-rawmidi snd-seq-device snd-intel8x0m snd-pcm snd-timer snd-ac97-codec]
soundcore 3396 7 [snd]
b44 13708 1
yenta_socket 10336 0
pcmcia_core 39972 0 [yenta_socket]
ohci1394 24112 0 (unused)
ieee1394 42276 0 [ohci1394]
ntfs 51424 1 (autoclean)
ide-scsi 9328 0
agpgart 43940 0 (unused)
 
Old 08-19-2004, 02:00 PM   #8
Quickdraw
Member
 
Registered: Dec 2003
Location: NY
Distribution: Slackware
Posts: 41

Rep: Reputation: 16
Hi, i just had this same kind of problem with my inspirion 8200 and what you wanna do is open the blacklist file it's under /etc/hotplug/ and add "snd-intel8x0m" under the word sound without quotes.....reboot and then try alsamixer again
 
Old 08-19-2004, 04:23 PM   #9
Smokey
Member
 
Registered: Jul 2004
Distribution: Slackware
Posts: 311

Original Poster
Rep: Reputation: 30
Quote:
Originally posted by Quickdraw
Hi, i just had this same kind of problem with my inspirion 8200 and what you wanna do is open the blacklist file it's under /etc/hotplug/ and add "snd-intel8x0m" under the word sound without quotes.....reboot and then try alsamixer again
that worked! Thanks alot.....but now I have one problem, I can't do a 'alsactl store'

It says

smokey@bear:~% alsactl store
zsh: command not found: alsactl

so then I did '/usr/bin/alsactl store'

smokey@bear:~% /usr/sbin/alsactl store
/usr/sbin/alsactl: save_state:1088: Cannot open /etc/asound.state for writing
 
Old 08-19-2004, 09:42 PM   #10
Quickdraw
Member
 
Registered: Dec 2003
Location: NY
Distribution: Slackware
Posts: 41

Rep: Reputation: 16
have you tried running alsaconf after you blacklisted the old module ?

If not try re-running it to configure the new module and then alsamixer, then alsactl store
 
Old 08-19-2004, 10:00 PM   #11
Shade
Senior Member
 
Registered: Mar 2003
Location: Burke, VA
Distribution: RHEL, Slackware, Ubuntu, Fedora
Posts: 1,418
Blog Entries: 1

Rep: Reputation: 46
Notice how alsactl is in /usr/sbin? *sbin/ is not normally in the path of users, it is a priveleged command.
Run it as root :-D

--Shade
 
Old 08-21-2004, 02:08 AM   #12
Smokey
Member
 
Registered: Jul 2004
Distribution: Slackware
Posts: 311

Original Poster
Rep: Reputation: 30
Quote:
Originally posted by Quickdraw
have you tried running alsaconf after you blacklisted the old module ?

If not try re-running it to configure the new module and then alsamixer, then alsactl store
thanks that worked.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Though set UNMUTE using alsamixer, my soundcard still doesn't work,WHY? chuanweizuo Linux - Hardware 1 03-04-2005 08:27 AM
alsamixer master volume controll doesn't work uopjohnson Linux - Hardware 0 01-24-2005 01:44 AM
Alsamixer settings wont stick SnowSurfAir Linux - Software 13 07-16-2004 11:19 PM
FALCONS EYE (nethack) FAILS ON STARTUP, use to work, wont work even after reinstall roorings Linux - Software 0 10-08-2003 10:39 PM
alsamixer wont open my device Thetargos Linux - Hardware 2 08-23-2003 11:47 AM


All times are GMT -5. The time now is 11:13 PM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration